Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"İnsanlık ahlaki tahlillerin göz önüne serildiği tablonun iğrenç görüntüsünden artık daha fazla uzak tutulamaz."
'İnsanlık ahlâkî tahlillerin göz önüne serildiği tablonun iğrenç görüntüsünden artık daha fazla uzak tutulamaz.''
Reklam
'İnsanlık ahlâkî tahlillerin göz önüne serildiği tablonun iğrenç görüntüsünden artık daha fazla uzak tutulamaz.''
430 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
59 günde okudu
Bir çırpıda okunacak kitaplardan değil. Yavaş yavaş okunmalı. Hatta Okuduktan bir süre sonra tekrar okunmalı. Romanı okurken insan ruhunun gizemli ormanlarında parmak uçlarına basarak ilerliyorsunuz. Kitap felsefeyi ve psikoterapiyi kokteyl yapıp edebi cümlelerle ruhumuza ve zihnimize sızdırıyor. 34 yaşında akademik hayatta bu kadar radikalleşmek mümkün değil diyerek kariyerini bitirip kendi dünyasına çekiliyor nice. Olmeden önce yolda giderken kırbaçlanan bir at görüyor.Onun boynuna sarılıp ağlıyor ve ondan özür diliyor tüm İnsanlık adına. Ve olay yerinde üzüntüsünden akıl sağlığını kaybediyor. Kitabın ana kahramanları Nietzsche ve doktor Brauer. İkisinin ortak özellikleri onları sonu aydınlık olan karanlık bir tünele sokuyor. Tünel ikisinin birbirini iyileştirdiği bir yaşam merkezine dönüşüyor adeta. Doktor, Nietzsche ile tanıştıktan sonra ona hayran oluyor ve kendini ona teslim ediyor. Bir nevi hastasına hasta olan bir doktor. Sonuçta ikisi de birbirini tedavi ediyor... İyi okumalar.
Nietzsche Ağladığında
Nietzsche AğladığındaIrvin D. Yalom · Ayrıntı Yayınları · 202351,9bin okunma
Rahipler! Onlar etkilemenin sırlarını iyi bilirler! İlahilerle sizi idare eder, göğe yükselen kuleleri ve kubbeleriyle bizi bodur bırakırlar; boyun eğme arzusunu kamçılar, doğaüstü kılavuzlar, ölümden korunma, hatta ölümsüzlük vaat ederler. Ama bir de aldıkları bedele bakın; din köleliği; zayıfa karşı hürmet; hareket sizlik; bedene karşi, zevke karşı, bu dünyaya karşı nefret. Hayır, bu tür bir yatıştırma yolunu, bu insanlık dışı yöntemi kullanamayız! Aklımızın gücünü keskinleştirmek için daha iyi yollar bulmalıyız."
“Asıl sorun Josef, insanları etkilemek için akılcılığı bir kenara bırakıp daha aşağı düzeydeki becerileri kullanırsak, elimize geçenin daha değersiz ve daha aşağı düzeyde bir insan olacağıdır. İşe yarayan bir şey istediğinizi söylediğinizde, duygularınızı etkileyecek bir şey istediğinizi söylemek istiyorsunuz. Evet, bunun da uzmanları var elbet! Peki kimdir onlar? Rahipler! Onlar etkilemenin sırlarını iyi bilirler! İlahilerle sizi idare eder, göğe yükselen kuleleri ve kubbeleriyle bizi bodur bırakırlar; boyun eğme arzusunu kamçılar, doğaüstü kılavuzlar, ölümden korunma, hatta ölümsüzlük vaat ederler. Ama bir de aldıkları bedele bakın; din köleliği; zayıfa karşı hürmet; hareketsizlik; bedene karşı, zevke karşı, bu dünyaya karşı nefret. Hayır, bu tür bir yatıştırma yolunu, bu insanlık dışı yöntemi kullanamayız! Aklımızın gücünü keskinleştirmek için daha iyi yollar bulmalıyız.”
Ayrıntı Yayınları
Reklam
Freud’a anlattığı pasajı buldu ve okumaya başladı: “ ‘Psikolojik gözlem, yaşam yükünü hafifletebilmenin en uygun yollarından biridir.’’ Bir iki sayfa sonra yazar, psikolojik gözlemin tartışılmaz önemini şu sözlerle anlatıyor: ‘İnsanlık ahlâki tahlillerin göz önüne serildiği tablonun iğrenç görüntüsünden artık daha fazla uzak tutulamaz.’ Birkaç sayfa sonra, büyük filozofların hatalarının insan eylemlerini ve duygularını genellikle yanlış açıklamaktan kaynaklandığına ve bunun sonucunda ‘yanlış etiklerle, dini ve mitolojik canavarlar yaratıldığına’ dikkat çekiyor.” “Daha devam edebilirim,” diyen Breuer kitabın sayfalarını karıştırdı. “Ama bu mükemmel kitap aslında, eğer insan düşünceleri ve davranışları anlaşılmak isteniyorsa, önce geleneklerin, mitolojinin ve dinin bir kenara konmasının zorunlu olduğunu anlatıyor. Ancak o zaman, bütün önyargılardan arınarak, insanoğlunu mercek altına koyabiliriz.” “Bu kitabı gayet iyi biliyorum,” dedi Nietzsche üstüne basa basa. “Ama yazılanları uygulamıyor musunuz?”
Ayrıntı Yayınları
İnsanlık ahlaki tahlillerin göz önüne serildiği tablonun iğrenç görüntüsünden artık daha fazla uzak tutulamaz.
Ayrıntı Yayınları
"Asıl sorun Josef, insanları etkilemek için akılcılığı bir kenara bırakıp daha aşağı düzeydeki becerileri kullarsak, elimize geçenin daha degersiz ve daha aşağı düzeyde bir insan olacağıdır. İşe yarayan bir şey istediğinizi söylediğinizde, duygularınızı etkileyecek bir sey istediginizi söylemek istiyorsunuz. Evet, bunun da uzmanlar var elbet! Peki kimdir onlar? Rahipler! Onlar etkilemenin sırlarını iyi bilirler! İlahilerle sizi idare eder, göge yükselen kuleleri ve kubbeleriyle bizi bodur bırakırlar; boyun egme arzusunu kamçilar, doğaüstü kilavuzlar, ölümden korunma, hatta ölümsüzlük vaat ederler. Ama bir de aldikları bedele bakin; din köleligi; zayıfa karşı hürmet; hareketsizlik; bedene karşı, zevke karşı, bu dünyaya karşı nefret. Hayir, bu tür bir yatistirma yolunu, bu insanlık dışı yöntemi kullanamayız! Aklımızın gücünü keskinleştirmek için daha iyi yollar bulmaliyiz."
Sayfa 296Kitabı okudu
"Ben bir ırk için, insanlık için yazıyorum." Nietzsche Ağladığında
Reklam
Asıl sorun Josef, insanları etkilemek için akılcılığı bir kenara bırakıp daha aşağı düzeydeki becerileri kullanırsak, elimize geçenin daha değersiz ve daha aşağı düzeyde bir insan olacağıdır. İşe yarayan bir şey istediğinizi söylediğinizde, duygularınızı etkileyecek bir şey istediğinizi söylemek istiyorsunuz. Evet, bunun da uzmanları var elbet! Peki kimdir onlar? Rahipler! Onlar etkilemenin sırlarını iyi bilirler! İlahilerle sizi idare eder, göğe yükselen kuleleri ve kubbeleriyle bizi bodur bırakırlar; boyun eğme arzusunu kamçılar, doğaüstü kılavuzlar, ölümden korunma, hatta ölümsüzlük vaat ederler. Ama bir de aldıkları bedele bakın; din köleliği; zayıfa karşı hürmet; hareketsizlik; bedene karşı, zevke karşı, bu dünyaya karşı nefret. Hayır, bu tür bir yatıştırma yolunu, bu insanlık dışı yöntemi kullanamayız! Aklımızın gücünü keskinleştirmek için daha iyi yollar bulmalıyız.
İnsanlık ahlâki tahlillerin göz önüne serildiği tablonun iğrenç görüntüsünden artık daha fazla uzak tutulamaz.’ Birkaç sayfa sonra, büyük filozofların hatalarının insan eylemlerini ve duygularını genellikle yanlış açıklamaktan kaynaklandığına ve bunun sonucunda ‘yanlış etiklerle, dini ve mitolojik canavarlar yaratıldığına’ dikkat çekiyor.”
Bütün insanlık tarihinin rüyalarımızda bulunabileceğine inanıyorum.
Sayfa 329 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
Bu ne yaman çelişki?..
"Hem kendi tavırlarınızın evrensel olduğunu iddia ediyorsunuz hem de kendinizde kavrayamadığınız bir şeyi tüm insanlık için kavramaya çalışıyorsunuz."
Sayfa 161 - Ayrıntı YayınlarıKitabı okudu
239 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.