Çok uzun ama gerekli
G. Bataille: Ben hiçliği, kendimde olumsuzluk olarak taşıyorum. J.-P. Sartre: Peki sizin bir olumsuzlama sa hibi olma olanağınız nereden geliyor? Şimdi istek (arzu) kavramına dönüyoruz. Eğer is tek, bir anlamda hiçlik değilse ve siz, kendi varlığınızda hiçliği ortaya çıkarma olanağına sahip değilseniz, sizin kendiniz dışında, bir anlamda, hiçbir
Sayfa 81
Bir hiç için bir sürü gürültü.. J.P. Sartre
Reklam
Her şeyi çok ciddiye alıyordum, sanki ölümsüzmüşüm gibi. J.P. Sartre
Bence kültürlü insan dünyadaki durumunu anlamasına yarayan bilgiyi ve yolları edinmiş olan insandır. J.P. Sartre
Sayfa 102
Sartre, Varoluşçuluk adlı eserinde, varoluşun özden önceliği sorununu, Dostoyevski’in şu öncüllerinden hareketle açıklar: “Dostoyevski, Tanrı olmasaydı her şey mubah olurdu, diye yazmıştı. Gerçekten de, Tanrı yoksa her şey mubahtır, hiçbir şey yasak değildir. Bu demektir ki, insan kendi başına bırakılmıştır. Ne içinde dayanacak bir destek vardır, ne de dışında tutunacak bir dal. Artık, hiçbir özür, dayanak bulamayacaktır yaptıklarına. Varoluş özden önce gelince, verilmiş ve donmuş bir insandan söz edilemez. Önceden belirlenmiş, donmuş bir doğa açıklanamazdır. Başka bir deyişle, gerekircilik, kadercilik yoktur burada, kişioğlu özgürdür, insan özgürlüktür” Sartre, J. P. (2005). Varoluşçuluk (çev. A. Bezirci). İstanbul: Say Yayınları.
"Yalnızdım ama bir kente yürüyen ordu gibiydim." J.P. Sartre Çünkü yalnızlık; sonu olsun ya da olmasın, bir hazırlık halidir.
Reklam
825 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.