Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
İnsan; dünyaya atılarak, orada acı çekerek, savaşarak yavaş yavaş kendini belirler. Kendi özünü kendi yaratır. Jean-Paul Sartre, Varoluşçuluk
Varoluşçuluk
Varoluşçuluk, 19. yüzyılın ortalarında, baskın sistematik felsefeye karşı bir tepki olarak doğmuştur. Geleneksel felsefeyi biçemsel yönden gerçek insan deneyiminden fazlasıyla soyut ve uzak olarak görmüştür Søren Kierkegaard ilk varoluşçu filozof olarak kabul edilir. "Varoluş özden önce gelir.”: Yaftalar, roller, kalıplaşmış davranışlar, tanımlar veya diğer önyargılar kişi bazında toplumsal bir maske görevi görmektedir. İşte bu yapının içindeki dışa vurulamayan temel, "öz"ü oluşturmaktadır. Dünyadaki anlam yitimi nedeni ile, herhangi bir zamanda, her şey herkes için geçerli olabilir. Bu kaybolan gerçeğin içinde birey; hiç hesapta olmayan trajik bir olay ile karşı karşıya kalabilir. Absürt kavramı tarih boyunca edebiyatta önemli bir yerde olmuştur. Søren Kierkegaard, Franz Kafka, Fyodor Dostoyevski, Jean-Paul Sartre ve Albert Camus'a kadar birçok kişi, dünyadaki belirsizleşen gerçeği tanımlayan edebî çalışmalarda bulunmuştur. Julien Benda’nın ifadesiyle “Varoluşçuluk, düşünceye karşı yaşamın isyanıdır.”
Reklam
Varoluşçuluk
Jean-Paul Sartre
Jean-Paul Sartre
“ Her şey sona ermek için başlamıştır. ” Jean- Paul Sartre
Susan Sontag
Susan Sontag
“ Her şey bir fotoğrafta son bulmak için varolur.” Susan Sontag
Tavsiye ehline okuma listesi.
1. Gösteri Peygamberi Chuck Palahniuk, Funda Uncu (Çevirmen) 2. Var Olmak Nurettin Topçu 3. Bir Ömür Nasıl Yaşanır? (Hayatta Doğru Seçimler İçin Öneriler) İlber Ortaylı, Yenal Bilgici 4. Kubbeyi Yere Koymamak Turgut Cansever 5. Sözün Düşüşü Jacques Ellul, Hüsamettin Arslan (Çevirmen) 6. Toplumun McDonaldlaştırılması George Ritzer, Akın
Şubat Ayında Okuduklarım
Şubat ayı bitti ve bu ay neler okumuşum diye dönüp baktığım zaman benim için verimli geçtiğini gördüm. Hele birkaç kitap vardı ki okuduğum harikalardı! 13 tane kitap okumuşum ve okuduğum kitaplar aşağıda: 1-)
Dar Koridor
Dar Koridor
Daron Acemoğlu
Daron Acemoğlu
2-)
Fransız yazar Jean-Paul Sartre, birçoklarınca 'filozof' ve hatta 'edib' olarak bilinir. "Marksist varoluşçuluk" dahi, üzerinde, hayli parlak ve ışıltılı bir kartvizit olarak durur. Bu ışıltıyla gözleri kamaşmış çok kişi gördüysem de şahsen, genç yaşlarımdayken bile Sartre'ı ciddiye almayı beceremedim. Yazdıklarını elimden geldiğince okumaya çalıştım ama niçin saklayayım, kendisini hep bir 'lafazan" olarak gördüm; yazdıklarını da sadece 'lafazanlık'! İtiraf etmeliyim ki hâlâ yanıldığımı düşünmüyorum.
Dücane Cündioğlu
Dücane Cündioğlu
79 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.