Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Daron Acemoğlu

Daron AcemoğluUlusların Düşüşü yazarı
Yazar
8.5/10
950 Kişi
3.407
Okunma
272
Beğeni
12,6bin
Görüntülenme

Hakkında

Kamer Daron Acemoğlu (d. 3 Eylül 1967, İstanbul), Türk-Amerikalı ekonomisttir. Daron Acemoğlu, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) İktisat Profesörüdür. IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, "Dünya'daki En Çok Alıntı Yapılan ilk 10 Ekonomist" arasındadır. 1967 yılında İstanbul'da doğmuş olan Acemoğlu, Ermeni asıllıdır.[2][3][4] 1986 yılında Galatasaray Lisesi'ni bitirmiştir. Lisans derecesini İngiltere'nin York Üniversitesi'nde alan Acemoğlu, yüksek lisans ve doktora derecelerini ise bu dalda en prestijli okullardan olan Londra Ekonomi Okulu'ndan almıştır. 1992-93 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu'nda ders veren Acemoğlu, 1993'te ABD'deki Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde ders vermeye başlamıştır. MIT'deki akademik kariyerinin ilk yıllarında, iktisat alanındaki tarihi yayınlardan biri olan The Economic Journal'da yayınlanan bir çalışması "1996 Yılının En İyi Makalesi" ödülünü almıştır. Daron Acemoğlu, 2000 yılında profesörlüğe yükselmiştir. MIT'de profesör ve eski Devlet Bakanı İsmail Özdağlar'ın kızı olan Asuman Özdağlar ile evlidir ve çiftin iki erkek çocuğu vardır. Acemoğlu'nun üstün başarılarından biri de 2005 yılında John Bates Clarkmadalyası ile ödüllendirilmesidir. John Bates Clark madalyası, her iki yılda bir ekonomi bilimine en büyük katkıyı yapan 40 yaş altındaki bir bilim adamına verilir. Acemoğlu'nun ilgi alanı içine giren başlıca konular, siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliğidir. En güncel çalışmaları ise "kurumların ekonomik gelişim ve siyasal ekonomideki yeri" üzerinedir. Bu alandaki çalışmaları, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından 2006 yılında "Bilim Ödülü"ne layık görülmüştür. 2013 yılı T.C. Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'nün, klasik büyüme ve kalkınma teori ve modellerine farklı bir perspektifle yaklaşımı nedeniyle Sosyal Bilimler dalında Prof. Dr. Daron ACEMOĞLU’na verilmesi uygun görülmüş[5], 24 Aralık 2013 tarihinde ödülü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından törenle kendisine verilmiştir. Bu ödül, 1995 yılından bu yana Türk kültür ve sanat yaşamına önemli katkılarda bulunan, Türkiye'nin kültür ve sanatının yücelmesine çalışan Türk vatandaşı ve yabancı uyruklu kişiler ile kurumlara devlet adına onurlandırmak ve özendirmek amacıyla verilmektedir. Acemoğlu, ayrıca "Review of Economics and Statistics" ve "Journal of Economic Growth" dergilerinin yardımcı editörlüğünü yürütmektedir.
Tam adı:
Kamer Daron Acemoğlu
Unvan:
Türk-Amerikalı ekonomisttir
Doğum:
İstanbul, Türkiye, 3 Eylül 1967

Okurlar

272 okur beğendi.
3.407 okur okudu.
568 okur okuyor.
4.193 okur okuyacak.
293 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Sömürü biçimi değişti fakat ne kurumların sömürücü doğası ne de elitin kimliği değişti.
Reklam
“Toplumsal iyileşme arayanlar, siyasi yapıdaki şiddet suçlarından kurtulmak kadar iş çevrelerindeki kurnazlıklardan kurtulmayı da amaç edinmelidirler.”
Sayfa 307Kitabı okudu
İzah ettiğimiz kurumsal dinamikler nihai olarak hangi ülkelerin 18. yüzyılın sunduğu önemli fırsatlardan yararlandığını ve hangilerinin bunu başaramadığını belirledi. Bugün gözlemlediğimiz dünya eşitsizliğinin kaynağı bu ayrışmada bulunabilir. Birkaç istisna dışında günümüzün zengin ülkeleri 19. yüzyılda başlayan sanayileşme sürecini ve teknolojik değişimi benimseyenlerdir; fakir olanlarda benimsemeyenler.
Zengin ülkelerde tüm toplumu gözeten demokratik kurumlar bulunurken, fakir ülkelerde seçkin bir sınıfın gücüne güç katan otoriter ve sömürücü kurumlar vardır.
Güncellendi
Uzun araştırmalarım sonucu yeni yıl için okuma listem hazır. 🥳Tavsiyelerini aldığım arkadaşlarıma da ayrı ayrı teşekkür ederim. 🙏🤗 İsteyen yararlanabilir 🤹‍♂️ Bilim; 1.
Evrenin Dokusu
Evrenin Dokusu
2.
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi
Hemen Her Şeyin Kısa Tarihi
3.
Beyin
Beyin
4.
Reklam
Liberalizm Hakkında Kitap Tavsiyelerim
Merhabalar, İstek üzerine “Liberalizm” temalı bir kitap tavsiye listesi hazırladım. Sadece kendi okuduğum kitaplardan seçtiklerimi buraya yazdım. Aslında, seçmediklerimi de yazsam daha mantıklı olabilirdi, böylece okumadıklarımdan seçmediklerimi ayırabilirdiniz ama ona zaman ayırmadım şimdilik. Konularına göre ayırarak tavsiyelerimi aşağıda

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
496 syf.
·
Puan vermedi
Sömürücü ve otoriter rejimler halkın daha fakir olmasına sebep olur, Yönetenler kendilerini zengin ederler geriye kalan kalk sefalet içinde yaşar. Bireysel özgürlüklerin olduğu toplum her zaman daha iyi gelişir.
Ulusların Düşüşü
Ulusların DüşüşüJames A. Robinson · Doğan Kitap Yayınları · 20132,694 okunma
496 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
13 günde okudu
Coğrafya Kader mi??
Ulusların Düşüşü, tarih boyunca bazı ülkelerin zengin bazı ülkelerin yoksul olduğu gerçekten coğrafi konumumu yoksa tamamen politika veya ekonomik sebeplerden ötürümü kaynaklandığının sorularını cevaplıyor bizlere. Eser 15 ana başlıktan oluşuyor. Bilimsel ve tarihsel temeller üzerine dayanarak kusursuz gözlemleriyle bizlere aktarmış yazar.
Ulusların Düşüşü
Ulusların DüşüşüJames A. Robinson · Doğan Kitap Yayınları · 20132,694 okunma
496 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 günde okudu
Coğrafya Kader Mi? I Bazıları Zenginken Bazıları Neden Fakir?
Video yayında bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz; youtu.be/fZcoz-jtkps Dostlar selamlar öncelikle nasılsınız umarım iyisinizdir biliyorsunuz uzun süredir inceleme gelmiyordu sonunda bugün başardım yapmayı. İlk başta kitabın arka kapağını okuyalım sonra da yoruma geçelim. Ulusların Düşüşü, tarih boyunca ulusların, özellikle de
Ulusların Düşüşü
Ulusların DüşüşüJames A. Robinson · Doğan Kitap Yayınları · 20132,694 okunma