Kusursuz Yazarlar, Kağıttan Metinler

Tarih-Lenk

Y. Hakan Erdem
Artık, tarih namına bildiklerinizin doğruluğundan kuşkulanmanın zamanı geldi... II. Abdülhamid’in, Osmanlı’da telgrafın ne zaman kullanılmaya başladığını veya 93 Harbi’nde kendi ülkesinin kimlerle savaştığını dahi bilmediğini biliyor muydunuz? Gazi Osman Paşa’nın Plevne önlerinde Ruslarca şehit edildiğini duymuş muydunuz? Peki ya İttihatçıların en ünlü sivil önderi Talât Paşa’nın aslında albay olduğunu? Siz, Allah bilir Sırpsındığı Savaşı’nın bir Osmanlı zaferi olduğunu sanıyorsunuzdur hâlâ…Yoksa II. Varna Savaşı’ndan da mı haberiniz yok? Tarih ve tarihî coğrafya bilgisi tam da, diller konusundaki bilgisi mi eksiktir Tarih-Lenk’in? Ne münasebet! Babillilerin Farsça konuştuğunu; “basma” ve “yazma” sözcüklerinin İbraniceden geldiğini bile biliyor. Öldükten sonra namaz kılan paşa kimdir? 3,5 tonluk bir çantayı hangi insan taşır? Tarih-Lenk biliyor! Bunları ve daha neleri…Üstelik bu bilgilerin birçoğunun üretildiği ortamı “akademik etik” terazisinde tartıyor da öyle biliyor…Elinizdeki kitaba da adını veren Tarih-Lenk zalimdir. Bir o kadar da tuhaftır. Yine de onun bildiklerini kimseler bilmez… Sabancı Üniversitesi akdemisyeni Y. Hakan Erdem'in araştırması... (tanıtım yazısı)
Yazar:
Y. Hakan Erdem
Y. Hakan Erdem
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 12 dk.Sayfa Sayısı: 360Basım Tarihi: 2010Yayınevi: Doğan Kitap
ISBN: 9786051110622Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
360 syf.
·
Puan vermedi
Kusursuz Yazarlar, Kâğıttan Metinler: TARİH-LENK
Türkiye’de, tarihi metinler üzerinde sistemli bir eleştiri geleneği henüz oluşmadı. Uzman tarihyazıcılığında “yıkıcı” eleştirilerin eksikliği, ortaya çıkan eserlerin hata ve yanlışlardan temizlenip, güçlendirilmesini engelleyen en önemli etkendir. Tarih üzerine yapılan çalışmaların gerçeklik düzeyi, sistemli olup olmadığı, kaynaklarda tahrif ve
Tarih-Lenk
Tarih-LenkY. Hakan Erdem · Doğan Kitap · 2010111 okunma
Reklam
360 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Tarihçi Hakan Erdem, bu kitabıyla tarihçilerin ya da tarihçilik iddiasında bulunanların eserlerinde bulunan bilgi hatalarını, intihalleri, sadeleştirme hatalarını, baskılardaki tutarsızlıkları ve uydurma metinleri örnekleriyle ele alıyor. Özellikle tarih tahsili görmüş ya da görenlere tavsiye edebilirim.
Tarih-Lenk
Tarih-LenkY. Hakan Erdem · Doğan Kitap · 2010111 okunma
360 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Tarihte doğru bildiğimizi sandığımız ama doğru olmayan gerçekler, ilginç ayrıntılar, dikkat çekici bilgiler ve resmi tarih anlatımı dışında, alternatif tarih anlayışı
Tarih-Lenk
Tarih-LenkY. Hakan Erdem · Doğan Kitap · 2010111 okunma
360 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Yusuf Hakan Erdem / Tarih-lenk. Kusursuz Yazarlar, Kağıttan Metinler. Yusuf Hakan Erdem, 1962 yılında dünyaya gelmiştir. Boğaziçi ve Oxford Üniversitelerinde öğrenim görmüş, 1993-2002 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesinde öğretim üyeliği yapmıştır. Y. Hakan Erdem, akademik hayatını Sabancı Üniversitesinde sürdürmüştür. Önemli tarihçilerin veya tarihe meraklı yazarların, yayınlamış oldukları ilmi eserlerde yaptıkları hataları göz önüne seren bir eserdir. Tarih ilmi kendi yöntemleri olan bir bilim dalıdır. Bir eser yazılırken ilmi çalışma yöntemlerine uyulması beklenir. Farklı gerekçelerle olsa dahi yazılan eserlerdeki ilmi eksiklikler, kuralsızlıklar yazarın dikkatinden kaçmamış örnekleriyle anlatılmıştır. Mete Tunçay, Hıfzı Veldet Velidedeoğlu, Abdurrahman Güzel, Soner Yalçın, Yılmaz Öztuna, Ahmet Akgündüz, İlber Ortaylı, Halide Edip, İsmet Bozdağ gibi tarihi eserler veren şahsiyetlerin yazdıklarındaki eksiklik ve tutarsızlıklar eser de dikkat çekmektedir. Aslında hoca, bu eseri yazarken ilmi çalışma yöntemleri hakkında bilgi de vermektedir. Tarihçilerin veya tarihe meraklı olup ama kesin bilgi sahibi olmak isteyenlerin okuması gereken bir eserdir. #Kitapşuuruinsanlıkşuurudur.
Tarih-Lenk
Tarih-LenkY. Hakan Erdem · Doğan Kitap · 2010111 okunma
Reklam
360 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
27 günde okudu
"Lenk", aksak, topal anlamlarına geliyor. Bu anlamıyla "Tarih-Lenk", aksak bir tarih anlatısının adı oluyor. Kitap her ne kadar tarih kitaplarını hedefine koysa da pekâlâ bir bilimsel araştırma yöntemi kitabı olarak da okunabilir. Yazar, bir Sherlock Holmes titizliğiyle, Türkçe yazılmış, Türkçeye çevrilmiş veya sadeleştirilmiş kitaplardaki, bilgi, referans, anlatım gibi özellikler bakımından yapılmış hataları bir bir, orijinal metinlerle karşılaştırmalı olarak ele alıyor. Kitapların içeriği dışlarına yansısa bu kitap ateş gibi yanardı sanıyorum. Öyle böyle değil, Türk tarih yazımına adı geçmiş kimlerin ne hataları var bu kitapta; bilgi, çeviri hataları, uydurma metinler, intihal faciaları, referans verme hataları ve daha neler neler. Bu kitabı okuyan birisi, bir şey yazarken artık 40 kez düşünecek, vereceği bilgiyi birkaç yerden teyit edecektir. Gerçi, bu kitap okunmasa da aynı titizlik gösterilmeli ama... Kitabın dili oldukça eğlenceli. Yazarın iğneleme zekâsına hayran olmamak elde değil, konu başlıkları da bunun işaretini veriyor. Bir şeyler yazan herkesin okuması gereken bir kitap. Yazmak, hele ki bilgi vererek yazmak, yazdım demekle olmuyormuş. Kitabın kapak resmi de ayrıca övgüye değer. O uçak nedir öyle? :) Hatalar üzerine yazılmış bir kitapta ne yazık ki, ben de bir hataya rastgeldim. Kitabın 257. sayfasında, kaynağından Hicri 881 olarak gösterdiği tarihi eleştirirken 888 olarak yazmış. Basım hatasıdır.
Tarih-Lenk
Tarih-LenkY. Hakan Erdem · Doğan Kitap · 2010111 okunma
360 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Bir tarihçinin ne yapması gerekiri yapılmaması gerekenler üzerinden anlatan, her bölüm "biz ne çöpler okumuşuz" dedirten tarih öğrencisinin okuması gerekenler listesinde başta olması gereken eser.
Tarih-Lenk
Tarih-LenkY. Hakan Erdem · Doğan Kitap · 2010111 okunma
360 syf.
8/10 puan verdi
·
14 günde okudu
Eğer akademik çalışma yapıyorsanız, literatür araştırmanın ve sağlam kaynak göstermenin önemini daha net anlıyorsunuz. İşte bu kitap bu nedenle aslında akademik bir çalışma. Ancak öte yandan birçok tarihi kitabı çürütüyor. Zira kitapta bahsedilen yazarların çoğu sağlam olmayan veya hiç olmayan kaynaklardan kitaplarını yazmışlar. okurken biraz sıksa da güzel bir kitap.
Tarih-Lenk
Tarih-LenkY. Hakan Erdem · Doğan Kitap · 2010111 okunma
360 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Yazılan bir kitabın çevirinin kusursuz olmadığını gösteren bir kitap, aslında usta isimlerin kitaplarında dahi yanlışların olduğunu gösteren bir kitap. Çok iyi bir eleştiri sentez kitabı...
Tarih-Lenk
Tarih-LenkY. Hakan Erdem · Doğan Kitap · 2010111 okunma
Reklam
360 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
Hoca bazı "tarihçi"lerin ipliğini pazara çıkarıyor. Okurken yer yer ülkemiz akademik kalitesi için üzülürken yer yer hayretler içinde kalıyorsunuz. İlk okuduğum eserinden sonra tüm kitaplarını edindiğim nadir yazarlardan...
Tarih-Lenk
Tarih-LenkY. Hakan Erdem · Doğan Kitap · 2010111 okunma
456 syf.
·
Puan vermedi
Türkiye'de herhangi bir türde herhangi bir kitabın eleştirisini yapmak/yapabilmek başlı başına büyük bir iş. Bir metni, yazıldığı türün içinde değerlendirmeye tabi tutmaya, eserin olumlu olumsuz yanlarını söylemeye, ele alınan esere değer biçmeye tenkit/kritik/eleştiri deniyor. Eleştiride macun varsa kimsenin sesi çıkmıyor fakat en ufak olumsuz değerlendirme varsa eleştirmen, eser sahibi yazar ve müritleri tarafından yoğun bir ateşin altına alınıyor. Bu nedenle kimse bir metni veya herhangi bir sanat eserini kritik etmeye yanaşmıyor. Hal böyle olunca körler sağırlar birbirini ağırlar misali fasit bir daire içinde dönüp dolaşıyoruz. Kimse ne olduğunun ve ne işe yaradığının farkında olmadan yaptığı hataların aynısını yıllarca yapmayı sürdürüyor.Değerlendirme yoksunluğu gelişimi kısır, bakışı kör, anlayışı kıt nesillerin yetişmesine neden oluyor. Yusuf Hakan Erden'in kitabı Türk eleştiri literatüründe çok önemli bir yer edinmeye aday oldukça yetkin bir eser. Bir tarih metni nasıl kritik edilir öğrenmek istiyorsanız okumanızda fayda var.
Tarih-Lenk
Tarih-LenkY. Hakan Erdem · Doğan Kitap · 2019111 okunma
496 syf.
9/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Tarih-Lenk
Eleştiri kültürümüz ne yazık ki gelişmemiş bir durumda. Ne eleştirirken düzgün bir çizgimiz var ne de eleştirilmeyi kaldırabilecek bir bünyemiz. Hele iş bilimsel anlamda eleştiriye gelince iş içinden çıkılmaz bir hal alabiliyor. Millet olarak ilgi alanlarımızın en başlarında olan bilim dalı ise tarih. Tarihe karşı öyle bir ilgimiz var ki ne onunla ne de onsuz oluyor. Bazen her söylenene inanırken gün geliyor ak gibi doğru olana inanmıyor kara gibi yalan/yanlış olan bilgilerin peşinden gidiyoruz. Genellikle ise -okumayı fazla seven millel olmadığımızdan kaynaklı olsa gerek- duyduğumuza daha çok inanıyor, bilginin peşinden gidip fazla araştırma yapmıyor ve bize verilenle yetiniyoruz. Bu konuda fazla bir şey söylemeye gerek görmüyorum zira bilginin peşinden gidenler çok yol aldı bile... Kitabımıza dönecek olursak, daha önce okumadığım bir tarz. Genelde kitap içinde yazarların önerilerini desteklerken bir iki farklı yazar ve eserini eleştirdiğinr şahit olmuştum. Bu kitap ise başından sonuna kadar eleştiriyi merkezine alarak yanlış gördüğü konuları enine boyuna eleştirerek okuru bilgilendiriyor. Eleştirilerini farklı konular altında ele alan yazar, sadeleştirme, çeviriyazı, hatalı bilgiler verme, referans göstermeme, aynı yazarların aynı konuları değişik edisyonlarda işlemesi, intihal metinler ve son olarak uydurma metinler üzerinde durarak eleştirilerini yazıya dökmüş. Yazarın konuları titizlikle işleyerek eleştirdiği yazarlar arasında Ahmet Akgündüz, İlber Ortaylı, Yusuf Halaçoğlu, Halide Edip, İsmet Bozdağ gibi yazarlar/tarihçiler yer alıyor. Tarih okumalarıma farklı bir yön veren kitap oldu kendileri.
Tarih-Lenk
Tarih-LenkY. Hakan Erdem · Timaş · 2023111 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.