Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Karakedi

Karakedi yorumladı.
192 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Sanayi devriminden sonra, emek ve hammadde ağırlıklı üretim başlayınca, başta emek ve diğer üretim faktörlerinin suiistimalı başlamıştır. Kapitalizme tepki olarak sosyalizm fikri doğmuştur. Tepki haklı olmakla birlikte, insanoğlunun huzur ve medeniyet arayışını karşılayamamıştır bana göre. Kapitalden tamamen arındırılmış bir yaşam günümüzde mümkün değildir. Kapitalizm de, sosyalizm de bir medeniyeti temsil edemez, ancak kurulan bir hakkaniyetli düzenin birer ögesi olabilirler. Başlı başına yalnız devreye girdiklerinde hep ruhsuz bir iz bırakmışlardır. Günümüzde genelde kapitalizme karşı olanlar, kapitalin kendilerinden başkasında olmalarına tahammül edemiyorlar. "Zincirlerinizden başka kaybedecek neyiniz var" isyancı sloganıyla zemin bulan anlayış bu çağda problemleri çözmesi mümkün görülmüyor. İnsanların artık bir çoğunun kolunda kaybetmek istemediği altın zincir var. Eşitlikçi, çoğulcu, özgürlükçü, dayanışmacı ve adil sosyal devlet anlayışını ilke edinmek için bir "izm" e sığınmaya gerek var mıdır?
Yeni Başlayanlar İçin Kapital
Yeni Başlayanlar İçin KapitalMike Wayne · Yordam Kitap Yayınları · 201475 okunma
Karakedi okurunun profil resmi
evet var. çünkü marksizmden başka gelecek vaat eden başka bir sistem yok. bu sistemi "zincir-kayıp" ilişkisine indirgemeniz, Kapital ile ilgili kılavuz kitap okuduğunuzu ama Kapital'in kendisini okumadığınızı gösteriyor. sadece kitap ile ilgili yorum yaparsak sanırım bu tarz polemikler önlenebilir.
Ali Rıza MALKOÇ okurunun profil resmi
merhaba fikrimi paylaştım. polemik konusu olsun niyetinde değilim. eric hoffer in kesin inançlılar adlı kitabını da okumanızı öneririrm. pdf olarak ararsanız bulursunuz. Karl popper in, açık toplum ve düşmanları kitabı da bu sorunun cevabını veriyor aslında.. dedim ya, görüşler tercihler farklılaşabilir
Reklam
Karakedi bir yorumu yanıtladı.
Yeni video 💃 Kitaplığımdaki tüm kitapları görebileceğiniz kitaplık turu videosu: youtu.be/lg2jYUcUOF0
Halil Korkmaz okurunun profil resmi
1000k'da üye ve gerçek bir kitap okuyucusunun yazı ile değil de söz-video ile inceleme yapması bana biraz tuhaf geldi doğrusu. Zira yazı okuyucuya, ekran ise, seyirciye yöneliktir. Seyirci ve ekran ise malum magazinle=Müge Anlı vs ile ilgili. Örneğin ben 10 yıldır hiç ekrana bakmadım. Çünkü boşa harcayacak vaktim yok, vaktim olursa da zaten kitap okuyorum. Demem odur ki: Doğru kitleye hitap ettiğinizi düşünüyor musunuz?
1 önceki yanıtı göster
Karakedi okurunun profil resmi
videolu iletişimi kötü yapan videonun kendisi yada izleniyor olması değil, maalesef sistem. yani kapitalizm. her türlü aracın kendine göre avantajı var. yeri geldiğinde gerçekçi şekilde yapılmış bir örnek veriyorum belgesel, belki onlarca cilt kitaptan daha etkileyici olabilir. daha basit bakmak gerekirse. kitaplık incelemek video ile daha pratik ve detaylı yapılabilir. bunun yazıya döküldüğünü düşünemiyorum. fakat mesela roman incelemesi yazıyla yapılması daha sağlıklı ve kalıcı. videoda yazıdaki kadar hazırlık yapmak mümkün değil. ve fakat, aşağıda bir yorumda dediği enes batur falan gibi popüler kültür saçmalıklarının olduğu bir ortamda bence begüm hanım gibi insanların yaptıkları her çaba önemli. bu yüzden desteklenmesi lazım. bu alanın tamamen tüketim mantığına bırakılması sağlıklı değil. dünyadan habersiz cahil bir gençlik yetişiyor maalesef. sadece türkiyede değil, tüm dünyada. o yüzden bu çalışmalar önemli. her platformda yapılmalı, daha çok kişiye ulaşmalı.
3 sonraki yanıtı göster
215 syf.
5/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Kitap onsozde de yazdigi gibi politzerin 1935 yilinda isci universitesinde verdigi kurs notlarindan derlenmis. Yani egitim amacli yapilan bir calisma. Bu durum diline de yansiyor icerigine de. Cunku dili cok basit. Gercekten de felsefeyle bir havai entel kadar ugrasacak vakit ve altyapi bulamamis bir iscinin bile anlayacagi kadar basit. Bence bunu hafife almamak lazim. Icerige de yansiyor cunku amac neticede marksist felsefenin altyapisini olusturmak. Dolayisiyla bu kitapta konuyla ilgisi olmayan veya az ilgili felsefenin diger alt dallari bulunamayabilir. Bazi yerlerde de cok basite kactigini ve indirgemeci davrandigini dusunuyorum. Bazi orneklerin neredeyse marksizme uygun olduklari icin dogru oldugu, metafizik orneklerin ise marksizme uygun olmadiklari icin yanlis oldugu gibi genellemeler var. 2 puani da bu yuzden kirdim :) Kitap herkese hitap etmiyor. Birincisi marksist olmaniz veya marksist felsefeye ilgi duymaniz yada onu merak etmeniz lazim. Ikincisi de bu felsefede baslangic seviyesinde olmaniz lazim. Orta ve ust seviyeler icin yavan gelebilir. Bunlar goz onune alinarak okunursa basarili bir calisma. Zira "ben oldum, bu konulari biliyorum" diyen birisi bile acaba baskasina da bildigim kadar anlatabilir miyim diye dusunup okumak isteyecegi bir kitap olabilir. Not: bir sonrakinde "felsefenin temel ilkeleri" hk yorum yapacagim.
Felsefenin Başlangıç İlkeleri
Felsefenin Başlangıç İlkeleriGeorges Politzer · Sosyal Yayınları · 19991,372 okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
543 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Bundan once "felsefenin genel ilkelerini" okudum. Hemen yorumlarima geceyim. 1 bu kitap politzerin kendi notlarindan olusturulmus. Dolayisiyla dil daha agir. Ceviride bazi anlatim bozukluklari ve surekli olarak bir kavramlastirma dili var. SOL yayinlarini baska ceviriler ile kiyasladim. Yarim saatlik denemeden sonra su sonuca vardim. SOL yayonlarinin cevirisi Marksizmin ogrenilmesini zorlastiriyor. YORDAM yayinlari daha iyi. Klasiklerin tamamini kronolojik olarak oluyacaktim vazgectim. Bir daha SOL yay. okumam. 2 tamam stalin'i seviyoruz ama bu kadar alinti yapacak kadar teorik kabiliyeti yok stalin'in. Biraz kuru sevgi oldugu belli. 3 kurguyu begenmedim. Bolumlerin birbirlerinden ayrimi net degil. Alt bolumler daha kotu. Yani kafanizda bir marksizm felsefesinin sistematigi olusmuyor. Corba gibi sistematize edilmis. 4 biliyorsunuz diyalektik materyalizmde "madde dusunceden once gelir". kitapta bu ifadeyi belki 500 bin defa duyuyorsunuz. Ve bu ifade etrafinda surekli ayni amaca cikan cumleler sarf ediliyor. Yeter artik diyorsun. 5 buna ek olarak ayni tezler farkli bolumlerde tekrar ediliyor. 6 iste "bu sey dogrudur cunku marksizmin temelinde yer almaktadir" gibi kuru indirgemeler var. Marksist olmayan birine hicbir sey ifade etmeyen genellemeler bunlar. 7 2-3 yerde SSCB simdi sosyalizmden komunizme geciyor ifadesini kullaniyor politzer. Yani rusyada biri bunu dese belki anlarim ama fransada bir marksistin bunu demesi hayli dusundurucu.
Felsefenin Temel İlkeleri
Felsefenin Temel İlkeleriGeorges Politzer · Sol Yayınları · 20031,515 okunma
Geri179
400 öğeden 396 ile 400 arasındakiler gösteriliyor.