Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Bize Allah Azze ve Celle Yeter
Simdi Urumçide, Kasgar'da Kasgarlı Mahmud'un Çocukları diyorlar ki: "Ey 1 milyar 800 milyonluk Âlem-i islam! Siz dursanız, korksanız, sessiz kalsanız da biz Bedir, Uhud, Hendek'te Allah Rasülünün ardinda duran ashabı gibi haykirıyoruz: 'Hasbu.nallahu ve nimel vekil!' Çin zaliminin tüm silahlarına, tanklarına, toplarına, tüfeklerine karşı bize Allah Azze ve Celle yeter!!"
Ay tolun -on dördü- oldukta elle gösterilmez. Çünkü onu her gözü olan görebilir.
Reklam
Bu isimleri Korkut Ata kitabında görüyoruz. Kaşgarlı Mahmud da Divan-ı Lugat'ında diyor ki: "Bir adamın kim olduğu anlaşılmak istenildiği zaman, (Hangi boydansın?) diye sorulur." Bununla beraber, boy adının küçük addan sonra geldiği de olur. Yunus Emre'deki Emre kelimesi, Oğuz ilinin Emre (İmre) boyundan başka bir şey değildir.
Sayfa 144Kitabı okudu
Kaşgarlı Mahmud
“Tanrı Türkü, insanlığı, şerirlerin şerrinden esirgesin diye, kendine has asker olarak yarattı.”
Sayfa 118
Gökbörü’nün İzinde Gökbörü’nün İzinde Gökbörü’nün İzinde Kadim Türklerin Topraklarında Gökbörü’nün İzinde
Sayfa 193Kitabı okudu
Yeşil
Yeşil, Eski Türkçe, "körpe, taze, nemli" anlamına gelen "yaş" sözcüğünden türemiştir. Bu kelimenin kullanıldığı yazılı ilk kaynak; Kâşgarlı Mahmud tarafından yazılan Dîvânı Lügâti't- Türk'de kullanılan taze bitki anlamında kullanılan "yaşıl" sözcüğüdür.
Sayfa 46 - Hiperyayın, 2021Kitabı okuyor
Reklam
Kaşgarlı Mahmud'a göre Karluk büyükleri, 11.yüzyılda "Köl İrkin" unvanını taşıyorlardı. Bu unvan, "Onun aklı birikmiş bir göle benzer" anlamına geliyordu.
9.yüzyılda Kaşgarlı Mahmud, "Türk adının Türkler'e Tanrı tarafından verildiğini" belirtmiş; "gençlik, kuvvet,kudret ve olgunluk çağı" demek olduğunu bir kez daha vurgulamıştır. Türk kelimesinin "güçlü-kuvvetli" anlamına geldiği, bugün neredeyse bütün tarihçiler tarafından kabul görmüştür.
Kaşgarlı Mahmud şöyle demektedir: "Tanrı devlet güneşini Türklerin burcunda doğdurmuş, göklerdeki dairelere benzeyen devletleri onun saltanatı etrafında döndürmüş, Türkleri yeryüzünün hâkimi yapmıştır" Peygamberimizin, "Benim Türk adında bir ordum vardır" dediğini nakleden Kaşgarlı'ya göre, "Türk" adı Tanrı tarafından verilmiştir. O zamanın umumi efkarında yaygın olduğu anlaşılan bu düşüncenin siyasi sahalarda da yankıları görülmekte idi.
Sayfa 347 - cihan hakimiyetiKitabı okudu
Reklam
Karahanlı ve Gazneli medreseleri günümüze ulaşamamış olsa da bu medreselerde yetişmiş ya da eğitim vermiş nice âlimin ismi ve eserleri günümüze ulaşmıştır. Bunlar arasında Kaşgarlı Mahmud ve eseri Divanü Lugâti't-Türk, Yusuf Has Hacip ve eseri Kutadgu Bilig, Ahmet Yesevi ve eseri Divan-ı Hikmet yer alır.
"Türk dilini (mutlaka) öğreniniz. zîra mülk ve saltanat uzun zaman onların elinde kalacaktır.”
Sayfa 292 - Kaşgarî Hadisleri
Türkmen nedir? Türkmen Kime Denir?
Türkmen adını yazılı olarak en erken gördüğümüz yerlerden biri Kaşgarlı Mahmud'un Divânü Lugâti-Türk adlı eseridir. Kaşgarlı Mahmud, Türklere neden bu ismin verildiğini güzel bir hikâye ile anlatır: Zülkarneyn ile Türkler arasında geçen bir mücadelede sayıları epeyce azalmış olan Türkler, Zülkarneyn in eline düşerler. Üzerlerinde Türk olduklarına dair deliller bulan Zülkarneyn, onlara Farsça “Türke benzeyen” anlamında “Türkmanend” demiştir.
rüzgar ve ruh
Hareket, dölleyici rüzgar ve ruh arasında bir ilişki kurgulandığını görüyoruz. Ruh kelimesi; Almancada Seele, İngilizcede soul, Got dilinde saiwala, eski Almancada Saiwalo, eski Yunancada ise 'hareketli', 'alacalı', 'parıldayan' anlamına gelen aiolos idi. Eski Yunancada psykhe (nefs) kelimesi ise etimolojik olarak "nefes" veya "soluk" anlamına gelir. Bu kelimenin yakın biçimleri ise şöyledir: psykho (üflemek), psykhos (serin), psykhros (soğuk) ve physa (körük). 36 Rüzgar anlamına gelen başka bir eski Yunanca sözcük pneuma, aynı zamanda 'ruh' anlamına da gelir. Latince anima (nefs), eski Yunanca anemos (rüzgar) sözcüğüyle aynı köktendir. Kaşgarlı Mahmud'un sözlüğünde 'tın' ruh, nefs; 'tınmak' solumak, soluklanmak anlamına gelir. Got dilinde us-anan veya ausatmen 'soluk vermek' ve Latincede an-helare 'güçlükle soluk almak' anlamındadır. Eski yüksek Almancada spiritus sanctus yerini 'soluk' anlamındaki atum, Atem sözcüğüne bırakmıştır. Bütün bu kelimeler ruh kelimesinin anlamını ortaya koyar: Ruh, hareketli bir güç, hayat veren bir güçtür.
çok mu zor yahu ezberlemek:)
edip ahmed yükneki, hoca ahmed yesevi, kaşgarlı mahmud, yusuf has hacib. atebetü'l-hakayık, divan-ı hikmet, divan-u lugat'ü türk, kutadgu bilig
1.364 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.