Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Tarihte “kansız devrim” yoktur. Olamaz da! Ama Türk Devrimi, Mustafa Kemal’in olağanüstü kişiliğinden ve “halkçı” niteliğini öne çıkarmasından dolayı, tarihin tanıdığı en kansız devrimdir. İstiklal Mahkemeleri’nin, casus, bozguncu, asker kaçağı ve isyancılar dahil, idama mahkum ettiklerinin toplam sayısı 1700 dolayındadır. Üstelik bu mahkemelerde görev alanların çoğu sivildi ve hatta içlerinde iki müftü bile vardı.
Sayfa 70 - Kırmızı KediKitabı okudu
Mustafa Kemal, tarihin tanıdığı en cüretli, en büyük ve kapsamlı kültür devriminin baş mimarıdır. Dilde, dinde, hukukta, yazıda, giyside, eğitimde, tarihte yaptığı reformlar; inanılmaz boyuttaki bir kültür devriminin, bir bütün içinde çok anlamlı olan parçalarıdır.
Sayfa 67 - Kırmızı KediKitabı okudu
Reklam
Geri kalmış ülkelerin genellikle kıt olan kaynakları içinde, en bol malzeme insandır. Üstelik diğer kaynakları harekete geçirebilecek güç de, yine o insan öğesidir.
Sayfa 67 - Kırmızı KediKitabı okudu
İlhan Selçuk, Anadolu'nun "Aydınlanma Devrimi'nin şöyle bir sürecin ürünü olduğunu söylüyor: "Emperyalizme karşı bağımsızlık... Padişahçılığa karşı cumhuriyetçilik... Şeriata karşı laiklik... Tutuculuğa karşı devrimcilik... Ümmetçiliğe karşı milliyetçilik..."
Sayfa 67 - Kırmızı KediKitabı okudu
Kemalist Türk Devrimi, her şeyden önce bir "Aydınlanma Devrimi"dir. Dine dayalı düşünce kalıplarının yerini, aklın ve bilimin "ışığı"nın almasıdır.
Sayfa 66 - Kırmızı KediKitabı okudu
Atatürk çok geniş bir tarih kültürüne sahipti. Başka toplumların deneyimlerinden yararlanmaktan yana, ama "taklit"e karşıydı.
Sayfa 66 - Kırmızı KediKitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal Atatürk
"Biz ilhamlarımızı gökten ve gaipten değil doğrudan doğruya hayattan almış bulunuyoruz. Bizim yolumuzu çizen, içinde yaşadığımız yurt, bağrından çıktığımız Türk milleti ve bir de milletler tarihinin bin bir facia ve ıstırap kaydeden yapraklarından çıkardığımız neticelerdir."
Sayfa 66 - Kırmızı KediKitabı okudu
Mustafa Kemal Atatürk
Bu halk bir defa karşısındakinin samimiyetle kendine yardımcı olduğuna inanırsa, her türlü hareketi derhal kabule hazırdır.
Sayfa 66 - Kırmızı KediKitabı okudu
Mustafa Kemal Atatürk
"Ben, manevi miras olarak hiçbir ayet, hiçbir dogma, hiçbir donmuş ve kalıplaşmış kural bırakmıyorum. Benim manevi mirasım ilim ve akıldır...
Sayfa 65 - Kırmızı KediKitabı okudu
Reklam
Mustafa Kemal Atatürk
"Devrim, Türk milletini son yüzyıllarda geri bırakmış olan kurumları yıkarak yerlerine, yerlerine ulusun en medeni gereklere göre ilerlemesini temin edecek yeni kurumları koymuş olmaktır."
Sayfa 65 - Kırmızı KediKitabı okudu
Kemalist "devrimcilik" iki temel öğeden oluşur: 1) Eskimiş kurumları yıkıp, çağın gereklerine uygun yeni kurumlar oluşturmak; 2) Değişmeye ve yeniliklere sürekli olarak açık kalmak, kalıplaşmamak...
Sayfa 64 - Kırmızı KediKitabı okudu
Her devrim, belirli toplumsal güçlere dayanarak gerçekleşir.
Sayfa 63 - Kırmızı KediKitabı okudu
Demokrasinin ön koşuludur; çünkü laiklik olmadan gerçek bir düşünce özgürlüğü de olamaz, gerçek bir özgür seçim de.
Sayfa 41 - Kırmızı KediKitabı okudu
Geri199
1.500 öğeden 1.486 ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.