Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
93 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
15 saatte okudu
Kendime Notlar-2
Ali Şeriati
Ali Şeriati
’in kalemine çok aşina değilim. Onu biraz daha yakından tanımak niyeti ile bu kitabı elime aldım. Katıldığı bir konferansta yaptığı konumanın yazıya dökülmüş hali bu metin. İnsanın dört zindanı. İnsanı tutsak eden dört olgu üzerine konuşmuş yazar. Felsefi bir yaklaşımla düşüncelerini açıklamış. Yazarlara ve düşünürlere, kitaplara atıf
İnsanın Dört Zindanı
İnsanın Dört ZindanıAli Şeriati · Fecr Yayınları · 20174,954 okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Hakan Özkan | Aura 🪻“Hayatın içinde daha keşfedilmemiş birçok anı var, onlardan keyif almayı öğrenmek önemli.” Aura, bir kişinin etrafında bulunan enerji alanı olarak tanımlanır. Bu enerji alanı kişinin ruhsal, duygusal ve fiziksel durumunu yansıtır. İlişki , öz benlik, kaygı, yalnızlık gibi insanların hiçbir zaman kaçamayacağı temel problemleri kaleme almış yazarımız. Bu kitabı okuduktan sonra artık eski siz olmayacaksınız. Kaçmaktan yorulduğunuz, yüzleşmekten korktuğunuz problemlerin üstesinden bu kitap sayesinde daha cesurca gelmeyi öğrenmeye başlayacaksınız. Kendi iç dünyamız ve ilişkilerimiz konusunda aslında en büyük engel yine kendimiziz. Bunu farkına varıp , yüzleşebildiğimiz zaman her şey çok daha kolay olacak. Eğer fark edip, yüzleşmeye cesaret edemezsek olduğumuz yerde saymaya devam ederiz. İlerlemek ve daha iyi bir ‘ben’ olabilmek için bu adımları dikkate almak çok önemli. Kendini sevmeyi bilmeyenler, kimseyi doğru anlamda sevemez ve yine kendini mutlu etmeyi bilmeyenler, kimseyi mutlu edemez. O yüzden önce kendimiz, sonra başkaları. Lütfen kendinizin farkında olun, kabullenin ve yüzleşin. Bu kitapla bir adım atabilirsiniz. Yazarın kalemiyle tanışma kitabımdı Aura. Ama son olmayacak. Kalemini çok severek okudum, okurken notlar aldım, kendim için bir şeyleri farkına vardım ve yüzleşebilecek cesareti aramama yardımcı oldu. Hepimizin bazen bunu yapabilmek için bir rehbere ihtiyacı vardır. Hakan Özkan’ın kitabı da bana bu yolda rehber oldu. Yoksa siz hâlâ Hakan Özkan kalemiyle tanışmadınız mı? Geç sayılmaz, bir adımla başlar her şey. Hadi, enerjimizi aktive edelim ️
Aura
AuraHakan Özkan · Olimpos Yaynları · 202433 okunma
Reklam
127 syf.
8/10 puan verdi
·
24 saatte okudu
Jung'dan okuduğum ilk kitaptır kendisi. Ona ve bakış açısına hiç hakim olmayarak birden okumaya karar verdim bu kitabı. Kitap ilk olarak, "Arkaik İnsan" başlıklı bir makalesiyle başlıyor. Bu makalede modern insan ve arkaik insanın ayrımını yapan, farklılıklarını gösteren Jung, aslında modern insanın içinde arkaik olan bir tarafın da olduğunu savunuyor. Bu, aslında bu eserden bağımsız bir makale. Keşfedilmemiş Benlik kitabının asıl başlangıcında ise Jung, modern insanın bireyselliğinin nasıl kitleler karşısında yok edildiğini ve önemi kalmadığını açıklıyor. Kitle Zihniyetinin Dengeleyicisi Olarak Din isimli bölümde din ve devletin ortak yönlerinden, kitle zihniyetini kontrol altına alma-dengelemedeki rollerinden bahsediyor. Bu kitapta, birey tek başına değişmedikçe toplumun değişmeyeceğini, bu değişim sürecinin ise hiçbir koşulda yavaşlatılıp hızlandırılamayacağını söylüyor bize Jung. Onun insanın kaderi, bireyselliği, geleceği için endişelerini dile getirdiği bir kitap olduğunu söylememiz mümkündür. Gayet sade, akıcı, konuşma dilinde ele alınmış ve aşırı derecede terimlere boğulmamış kolay okunan bir kitaptı. Jung'a bu kitapla başladığım için mutluyum.
Keşfedilmemiş Benlik
Keşfedilmemiş BenlikCarl Gustav Jung · İlhan Yayınevi · 19992,072 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Hep düşündüğümüz nasıl ifade edeceğimizi bilmediğimiz şeyleri bizim yerimize ifade eder. Bazen de düşündüklerimize çok daha iyi, çok daha yeni açıklamalar getirir. C. G. Jung’un bir birey olarak kendini anlamanın, benliğini bulmanın önemini anlattığı kitabı Keşfedilmemiş Benlik tam olarak bunları sağlamakta. Kitapta değinilen bir çok konu yanında asıl vurgu yapılmak istenen; bireyin benliğini, ruhunu, psikolojisini anlaması. Toplumların değişimi bireyden başlıyorsa bireylerin değişimi birinin birbirinden bağımsız incelenmesi gerektiğini düşünüyor. Her birey içinde kendi kozmosunu barındırıyor. Bu sebeptendir ki bireyler, kendilerini ve diğerlerini anlamak için ön yargıları, toplumsal değerleri, genellemeleri, varsayımları ve tecrübelerini bir kenara bırakmalı. Tüm bunları kenara bırakmayı başaramadığımızda sınırlar çizmeye, duvarlar örmeye, kendimizi ve başkalarını birer kalıba sokmaya, anlamsız üç beş kelimeyle tanımlamaya başlıyoruz ve bu yüzden anlayıştan, anlamaktan git gide uzaklaşıyoruz. İnsan bu kadar karmaşık, farklı bir varlıkken kendimizi bu kalıplar içine hapsederek benliğimizi basite indirgiyoruz..
Keşfedilmemiş Benlik
Keşfedilmemiş BenlikCarl Gustav Jung · Barış İlhan Yayınevi / Psikoloji Dizisi · 20132,072 okunma
112 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Jung, İsviçreli bir psikiyatrist ve psikanalisttir, Sigmund Freud'un öğrencisi olarak bilinir. Jung'a göre, her bireyin bilinçli bir benliği olduğu kadar, genellikle fark edilmemiş veya bastırılmış olan bir "gölge benlik" veya "kişisel bilinçdışı" da bulunmaktadır. Bu keşfedilmemiş benlik, potansiyel olarak tehlikeli veya rahatsız edici düşünceler, duygular, arzular ve davranışlar içerir. Kolektif normlar ve ideolojiler tarafından bastırılan kişisel benliğin yeniden keşfedilmesi ve bütünleştirilmesi gerektiğini savunur.
Keşfedilmemiş Benlik
Keşfedilmemiş BenlikCarl Gustav Jung · Barış İlhan Yayınevi / Psikoloji Dizisi · 20132,072 okunma
112 syf.
7/10 puan verdi
Genel Bildirim gibi…
Öğretisi biraz daha iyi anlamak için doğru kitap. Fakat şu biraz daha noktasını açmak gerekiyor. Eğer ilk defa
Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung
okuyorsanız, gölge, ortak bilinçaltı, persona hakkında bazı ön okumalar gerekebilir. Paikoloji biliminin çok önemli bir figürü olan Jung’un burada gördüğüm enteresan yönü “beyaz insana düşen sorumluluklar“ ile ilgili yorumlarıdı. Bu yönünü bilmiyordum. Hoşuma gittiğini söyleyemeyeceğim. Ve aşağı yukarı önemli her çalışmasında bir Freud taşlamasına denk gelebilirsiniz. Burada da var. Fakat bu içinde bulundukları bilim dalının gelişmesi için çok önemli bir çekişme. Ne kadar yararlı olduğunu günümüzde görüyoruz. Psikoloji ile ilgiliyseniz hoşunuza gidecek bir metin. Fakat derinlikli çalışmalardan ziyade; otoritemizin genel kanaatlerini okuyacaksınız.
Keşfedilmemiş Benlik
Keşfedilmemiş BenlikCarl Gustav Jung · Barış İlhan Yayınevi / Psikoloji Dizisi · 20132,072 okunma
Reklam
112 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
Carl Gustav Jung
Carl Gustav Jung
psikoloji alanında okumayı sevdiğim bir yazardır. Ufuk açıcı bir eseriyle daha tanıştığım için çok mutluyum. Kitap iki ana bölümden oluşuyor; Arkaik İnsan ve Keşfedilmemiş benlik. İlk bölüm oldukça ilgimi çekti. Eski çağların insanı ve modern insanın olay ve olgulara bakış açısı üzerine düşündürücü bir karşılaştırma yapmış. İkinci kısımda ise benzer temaları farklı başlıklar altında ele almış. Birey, din, devlet gibi olgulara ve bunların birbirleri ile olan ilişkilerine psikoloji bilimi bağlamında açıklık getirmiş. Öğretici ve düşündürücü bir eser. Her ne kadar sohbet havasında yazılan bir eser şeklinde değerlendirmeler yapılsa da ben kitabı bir parça ağır buldum. Sindirerek okumaya çalıştığınız zaman kolay ilerleyen bir eser değil. Ama elbette okunmaya değer.
Keşfedilmemiş Benlik
Keşfedilmemiş BenlikCarl Gustav Jung · Barış İlhan Yayınevi / Psikoloji Dizisi · 20132,072 okunma
98 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.