100 Temel Eser İlköğretim

Nimet Çalapala
2006
Bilge Kültür Sanat Yayınları

2023 9. kitabı
Türk edebiyatının özgün çocuk kitaplarının ilklerinden biri... Nitelikli bir çocuk edebiyatı ürünü olup olmadığı hususunda ise genel anlamda kriterlere uyuyor fakat günümüz çocuk edebiyatı araştırmacılarının ve bu konudaki uzmanların en çok tartıştığı "Çocuk kitaplarında olumsuz ögelere (ölüm, kaza, savaş vs.) yer verilmeli midir? " sorusunu akıllara getiren bir kitap aynı zamanda. Bir dönem 100 Temel Eser içerisinde de yer alan bu kitap birçok erdemin itina ile işlenmesi çocuk okur için çok önemli fakat kitaptaki bir kısım olumsuz ögenin çocuk okurun zihinsel ve duyuşsal gelişimine uygun olmadığını düşünüyorum.
2023 36. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2023 22:31
87 Oğuz, Türk gazeteci ve çocuk edebiyatı yazarı Rakım Çalapala ve kıymetli öğretmen eşi Nimet Çalapa'nın ortak kaleme aldığı bir eserdir. 87 Oğuz, 1933 yılında Cumhuriyetin 10. yılına özel yazılmış milli bir çocuk romanıdır. İlköğretim öğrencileri için 100 Temel Eser arasında yer alan kitapta bolca resim bulunmaktadır. Bu resimlerin eserin ilk baskısında da var mıydı bilmemekle birlikte bu yayınevinin basımında okurlara sunulması okurlar için oldukça ilgi çekicidir.Yüz kırk sayfadan oluşan eserde bilinmeyen kelimelerin anlamı alt künyede yer verilmesi öğrencilerin öğrenmesi ve kelime dağarcıklarının artırmasına yardımcı olmaktadır.Eserin içeriği ile kapak fotoğrafı arasında pek uygunluk bulunmamaktadır çünkü Oğuz ilk başlarda biraz bu görüntüden uzaktır.Kitap kapağına bakan bir öğrencinin ilgisini çekmek için bu kapak tasarımı seçilmiş olabilir. 87 Oğuz ilkokul dördüncü sınıf öğrencisi bir çocuktur. Oğuz yaramaz ama zeki bir çocuktur. Defteri olmayan ama derslerde başarısız da olmayan bu çocuk şiir okumayı seven, tarihe ilgili, hareketli, sosyal aktivitelerden geri durmayan akıllı ve sosyal bir çocuktur. Oğuz üçüncü sınıftan dördüncü sınıfa geçmiş biraz daha büyümüştür. Kendine uslu olacağına dair sözler vermiştir. Oğuz kendisiyle birlikte kırk sekiz arkadaşıyla aynı sınıfı paylaşmaktadır. Yıl boyu müsamereler, geziler, bayramlarla güzel bir öğrenim gören Oğuz'un 351 Selim'in sınıflarına gelmesiyle Oğuz için yeni bir dönem başlamaktadır. Eser, Cumhuriyetin 10.yılında bir sınıftaki öğrencileri ve eğitimi anlatır. İki eğitimci tarafından yazılmış bu eserde öğrencilerin nasıl olması gerektiği öğretmenlerin yaklaşımları, ailelerin eğitime bakış açıları da gözler önüne serilir. Türk milliyetciliği ve devriminin de izleri görülür. Eseri okurken çok sevdim ve beni
87 OğuzNimet Çalapala · Bilge Kültür Sanat Yayınları · 2006440 okunma
Özellikle 4. sınıfların okumasını tavsiye ederim.
2021 6. kitabı
Kitap çok güzeldi ben kitabı çok sevdim kitabı okurken kendi sınıfımmış gibi düşündüm .Kitabımızda oğuz diye bir karakter var bu çocuk sınıflarına yeni gelen bir öğrencinin çok narin bir çocuk un gelmesiyle başlar.Tabi araları düzelir ve çok yakın dost olurlar.İyi okumalar.
Arkadaşlık
2025 46. kitabı
Okunma: 22 Ekim 2025 09:30
87 Oğuz SAMİMİ, SICACIK VE HAYATIN İÇİNDEN BİR BAŞARI HİKAYESİ.. Bu kitapta ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin sınıf içinde iletişimlerini, kişiliklerini ve yaşadıklarını okuyoruz Cumhuriyetin onuncu yılındaki eğitim anlayışını okumak beni çok memnun etti, o dönemde yapılan okul gezilerini, yıl sonu eğlencelerinin güzelliği azımsanamazdı. Hele Gazi’yi görmeleri, onun adı geçtiğinde bile herkesin gözlerinin yaşarması beni çok etkiledi. Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile aynı dönemde yaşamak kim bilir nasıl güzeldir. Başkarakterimiz Oğuz sınıfın elebaşısı, en yaramaz, en akıllısı, aynı zamanda en şen, en güldürücü çocuğuydu. Fakirlerdi, ailesi Oğuz’un dersleri ile ilgilenmezlerdi, beslenmesinde zeytin, peynir, helva ya da yumurta bulunurdu.. kıyafetleri yamalı, üstündekiler kirli, kitaplarını almaz düzgün defter tutmazdı, ama akıllı bir çocuktu. Bir gün sınıfına yeni ve zengin arkadaşları Selim gelir, Oğuz ile Selim zıt karakterlerdir.. ama Selim’in başına gelenler sayesinde güzel bir arkadaşlığın temelinin nasıl atıldığını ve o arkadaşlığın birbirine nasıl güzellikler ve başarı getirdiğini göreceğiz. Aynı zamanda sınıf öğretmeni Nezihe hanım tam bir Cumhuriyet öğretmeni, idealist ve sevgi dolu bir öğretmendi. Çok sevdim, laf aramızda kendimi okudum sandım asgaafgs Bu güzel kitaba sadece çocuk kitabı demek haksızlık olur, yetişkin - genç - çocuk herkes okuyup ders çıkarabilir ve okurken keyif alabilir.
2025 45. kitabı
Oğuz; akıllı, zeki ancak bir o kadar da yaramaz bir çocuktur. Mahallede ya da okulda onun yaramazlıklarını bilmeyen yoktur. Her ne kadar yaramaz olsa da derslerinde başarılı olan 87 numaralı Oğuz'un ailesinin maddi durumu oldukça kötüdür. Yırtık ayakkabı, yamalı pantolon ve sapı kopmuş çantayla okuluna giden Oğuz, tabii ki ders kitaplarına da kolay kolay ulaşamaz. Ancak çok iyi kalpli öğretmeninin anlattıkları sayesinde Oğuz başarılıdır. İlerleyen zamanlarda sınıfa gelen zengin çocuğu Selim'le ilk başlarda hiç anlaşamasa da zamanla her şey değişecektir. Dönemin sosyal sorunlarını, sınıf farklılıklarını, arkadaşlığı, fedakarlığı aile ilişkilerini usta bir şekilde ele alan yazarlarımız, akıcı ve yer yer mizahi yer yer de dramatik bir şekilde anlatmışlar.
2022 168. kitabı
İlkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin dünyasının anlatıldığı 87 Oğuz birçok sınıfta varlığına tanık olduğumuz yaramaz, ama zeki bir çocuk olan Oğuz’un sorumluluk sahibi, arkadaşlarına destek olan ve başarılı bir kişilik haline gelmesinin hikâyesi… Marşlar, müsamereler, yapılan geziler birçok insanı okul günlerine götürecek canlılıkta anlatılmış. Cumhuriyet’in onuncu yılındaki eğitim anlayışını gözler önüne seren roman aslında öğretmenlerin ruh dünyasında çok fazla değişikliklerin olamdığının güzel bir göstergesi… 87 Oğuz Nimet ÇALAPALA ve eşi Rakım ÇALAPALA tarafından Cumhuriyet’in onuncu yılında yazılan millî bir çocuk romanıdır. İlkokul dördüncü sınıf öğrencisi olan Oğuz, yaramaz ama zeki bir çocuktur; tarihe meraklıdır, şiir okumayı sevmektedir. Üstelik sosyal faaliyetlerde de ön plandadır. Yazarlarının öğretmen olmasının etkisiyle eserde yer yer eğitimcilerin öğrencilere yaklaşımlarına dair ipuçları verilir. Cumhuriyet dönemi okullarının eğitim durumu hakkında bilgi verilen eserde geziler, sınavlar ve çeşitli etkinliklerden söz edilir. Sade bir dille kaleme alınan eser ilköğretim öğrencilerine 100 Temel Eser içinde tavsiye edilmiştir. Fakat günümüz öğrencilerinin bazı kelimelerin anlamını sözlüğe bakmadan bilmesi mümkün değildir. Ayrıca az sayıda da olsa bazı kelimeler günümüz Türkçesinde karşılaşılmayan biçimde kullanılmıştır. Bu sebeple bazı kelimlerin anlamları dipnot olarak verilmiştir.
87 Oğuz
2025 162. kitabı
Selamlarr 100 Temel Eser'den "87 Oğuz" ile geldim size Kitap Cumhuriyet'in onuncu yıllarında yazılmış. Oğuz da o yıllarda 4.sınıfa giden yaramaz ama başarılı bir öğrenci. Her ne kadar yaramaz olsa da, üstü başı düzensiz olsa da, ailesi kitaplarını temin etmese de derslerini çok iyi dinliyor Oğuz. Kitapta okula yeni gelen Selim'in sayesinde Oğuz'un değişim sürecine şahitlik ediyoruz. Selim zayıf, zengin, derslerinde geri kalmış bir çocuk. İlk başlarda Oğuz onunla hiç konuşmaz. Ama sonrasında Selim'in yaşadığı bir olaydan sonra Oğuz, Selim'e karşı tamamen değişir. Kendi küçük kalbi kocaman bir çocuk Oğuz. Selim'e ders bile anlatır kendilerine yetişmesi için... Oğuz'u okurken o dönemin eğitimine de şahit oluyoruz bir taraftan. Özellikle yapılan gezileri okumak çok keyifliydi. Ebeveynlerin öğrenci başarısındaki yerine şahit oluyoruz. Bu açıdan ebeveynlerin de okuması gereken bir kitap Ben @ucanatyayin @bilgekultursanat yayınevinden okudum bu kitabı. Çocukların anlamını bilemeyeceği kelimeler için dipnot yazılmış. Tavsiyemdir İlknur ve Seval S. ile birlikte okuduk 🩷
2025 235. kitabı
Nimet Çalapala 87 Oğuz 87 Oğuz Cumhuriyetin 10. Yıllarında bir eğitim öğretim hayatını okuyoruz #87oğuz da Okulların açıldığı ilk günden ilk ders zilinin calmasından başlayarak karnelerin alınması ve son olarak ders zilinin çalıp tatile girildiği döneme kadar olan 29 Ekim ,sömestr tatili ,müsamereler , 23 Nisan kutlamaları gibi daha pek güzelliklere değinilmiş. Bu eserde bir çocukla tekrardan çocuk olmak onun gözü ile kendi okul hayatımızı tekrardan anımsamak benim çok mutlu etti. Geçmişten günümüze hayatlarımız da pek çok değişiklikler olsa da okul arkadaşlıkları sınavların heyecanı ve öğretmenlerin öğrencilere olan şefkatinin hiç değişmediğini bir kez daha anlamış oldum bu eser sayesinde. Eserimizin baş kahramanı 87 Oğuz fakir bir aileden geliyor çok zeki olmasına rağmen biraz özensiz bir çocuk. Sınıfın da ise tam ona zıt özelliklere sahip olan Selim adlı bir arkadaşı geliyor. Başlar da bu ikili hiç anlaşamasa da daha sonra Selim in başına gelen üzücü olaylar Oğuz ve Selim in yakınlaşmasına vesile oluyor. Birbirine destek olan birbirini iyileştiren ve dönüştüren iki çocuğun sımsıcak dostluk hikayesini ısrarla #okuyun der susarım @ucanatyayin @bilgekultursanat İlknur Seval S. #düşsokağıkitaptutkunları #okuyanteraziokuyor #elifokuyor #okuyanterazi
2025 206. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2025 19:27
Herkese Merhabalar 87 Oğuz kitabı, Cumhuriyetin 10.yılına özel olarak yazılmış Milli bir çocuk romanıdır. Ayrıca İlköğretim 100 Temel Eser arasında da yer almaktadır. 87 Oğuz; 10 yaşında 4.sınıf öğrencisidir. Ayrıca oldukça yaramaz olmasına rağmen derslerinde de başarılı bir çocuktur. Defteri olmamasına rağmen, şiiri sevmesi, tarihe olan ilgisi ile dikkat çekmektedir. Bu eserde ise Oğuz’un 4. Sınıf boyunca okuldaki gevezeliklerine, milli bayramdaki hazırlıklara, okul gezilerine yer verilmiştir. Kitapta ayrıca o dönemin öğretmenlerinin çocuklara olan davranış ve yaklaşımlarına da yer verilmiş. Ben kitabı çok beğendim. Hatta okurken çoğu zaman okul yıllarıma gidip geldim diyebilirim. Kesinlikle ve kesinlikle tavsiye ederim.
87 Oğuz İnceleme
2022 9. kitabı
Okunma: 14 Nisan 2022 00:00
Öncelikle kitap çok güzel. Oğuz fakir, kitapları yırtık, pantolonu yamalı yaramaz, herkese küçük bir zararı dokunmuş ama çalışkan bir çocuk. Kitap Oğuz'un düzelmesini anlatıyor...
Eğitim

Nimet ÇalapalaYazar · 1 kitap
Nimet Çalapala, (d. 1908 Gümülcine - ö. 1984), eğitimci. Çapa Öğretmen Okulu mezunudur. Cumhuriyet devri ve yeni eğitim sisteminin öncü ilkokul öğretmenlerindendir. Aynı zamanda çocuk kitapları, şiir ve hikâyeleri, ilkokul piyesleri ve ilköğretim ders kitapları yazmıştır. Eşi Rakım Çalapala ile 1936'da Rus eğitim kurumlarını incelemek için Sovyet Rusya'ya gönderilen maarif kuruluyla araştırmalarda bulunmuştur. Milli Eğitim Bakanlığınca başarılı öğretmen olarak ödüllendirilmiş ve yazdığı ilköğretim ders kitapları ve matemetik problemleri uzun yıllar okullara önerilmiştir. Eşi Rakım Çalapala ile yazdığı 87 Oğuz adlı çocuk hikâye kitabı Maarifçe okullara tavsiye edilmiştir.