Afganistan'da Direniş ve İslam

Olivier Roy
Afganistan olayının sağlam tahlillerinin yapılması gereklidir. Müslümanlar arasında Afganistan'da sürdürülen cihad konusunda, iki uç yanlış devam ediyor. Olay ya genellikle hamasi bir değerlendirmeye hapsedilerek Afganistan'da çarpışan mücahidler adeta insan üstü varlıklar konumuna sokuluyor. Bunun sonucunda da yakın zamanda gördüğümüz gibi, mücahidler arasında beliren bir kısım acı ihtilaflar çok derin sarsıntılara yol açıyor. Öte yandan diğer bir uç yaklaşım ise; Afganistan'ın tarihi sosyal gerçekliğinden kaynaklanan bir kısım olguları görmezden gelip, yalıtılmış bir değerlendirmeyle Afganistan'da verilen mücadeleyi küçümseme, hatta kimi zaman da tümüyle yok sayma şeklinde tezahür ediyor. Oysa, ümmetin gurur verici deneyimlerinden biri olan Afganistan cihadını, kendi gerçekliği içinde tanımaya çalışarak sağlıklı bir zemine oturtmanın yolu, her iki uç yaklaşımdan kaynaklanan yargıları bir kenara atmaktan geçer.
384 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

384 syf.
6/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Afganistan'da Direniş ve İslam
Olivier Roy'un yazdığı Afganistan'da Direniş ve İslam adlı kitabı çok uzun yıllardır elimin altındaydı. Sıcak gündem Afganistan olunca, kitabı okudum. Olivier Roy, Afganistan'da Sovyetlere karşı yapılan cihadı araştırırken, bölgenin mezhep, aşiret, siyasi ve bunların dini olarak yaşamın her alanında yorumlanmasını da aktarıyor. Kitabın içindeki
Afganistan'da Direniş ve İslam
Afganistan'da Direniş ve İslamOlivier Roy · Yöneliş Yayınları · 19905 okunma

Yazar Hakkında

Olivier Roy
Olivier RoyYazar · 7 kitap
1949'da doğdu. CNRS'in (Ulusal Bilimsel Araştırmalar Merkezi) Çağdaş İran Dünyasında Toplumsal Bilimler Bölümü'nde araştırma görevlisi olarak çalıştı. 1972'de felsefe doçenti oldu. 1985'ten beri CNRS'te çalışmaktadır. 1980-88 arası Afgan direniş hareketiyle sekiz yolculuk yapan Roy, 1985'te L'Afghanistan, Islam et modernité politique (Afganistan, İslam ve Siyasal Modernlik) kitabını yayımlamıştır. Siyasal İslam ve Orta Asya üzerine (İran, Afganistan, eski SSCB'deki müslüman cumhuriyetler) çalışmalarıyla tanınan yazarın Afganistan’da Direniş ve İslam (Yöneliş Yayınları, 1990) adlı bir kitabı yayımlanmıştır. Metis’te yazarın başlıca kitaplarından Siyasal İslamın İflası (1994), Farhad Khosrokhavar ile birlikte yazdığı İran: Bir Devrimin Tükenişi (2000), Yeni Orta Asya ya da Ulusların İmal Edilişi (2000), Küreselleşen İslam (2003) ve Kayıp Şark’ın Peşinde’yi (2015) yayımladık.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.