Aforizmalar

Ocak 2016
İş Bankası Kültür Yayınları

2024 99. kitabı
Okunma: 14 Mayıs 2024 21:16
Gayet başarılı bulduğum bu eserde sizin içsel sorunlarınıza ve fiziksel sorunlarınıza birebir görüş ve teşhis koyulmaktadır. Zaten bildiğiniz üzere bir dönemler ciddi şekilde tıbba yön veren Hippokrates bizlere bu konularda aldığı deneyimleri paylaşmakta. Bence bu kitabı her kitap severin okuması gerekli. Ve günümüz sağlıkçılarınında ciddi anlamda okuması ve yanında bulundurması gereken, klavuz niteliği taşıyan bu eseri genç yaşlı herkesin okumasını tavsiye eder, keyifli okumalar dilerim.
2023 93. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2023 18:01
“Ayağını sıcak tut başını serin; gönlünü ferah tut düşünme derin.” “Tıbbın Babası” olarak bilinen Hippokrates’in yaşamı hakkında somut olarak çok fazla bir şey bilinmiyor. Kitap özlü biçimde ifade edilmiş, genel düşünceler dizisinden meydana geliyor. Yaşadığı dönem, hipokrat yemini ve bir hekim olarak gözlendiklerine dair açıklamalardan oluşuyor. Hipokrat’ın birçok düşüncesini modern tıp kabul eder fakat modern tıbbın reddettiği aforizmalar da bulunuyor. Kitaba başlarken daha farklı hayalle başlamıştım fakat karşılamadı tam olarak.. Belli başlı hastalıklar üzerinde durulmuş ve sürekli onlar tekrar edilmiş gibi hissettim o yüzden çok beğenemedim. Tabi farklı gelen ilgimi çeken bazı aforizmalar da oldu.
2021 21. kitabı
Okunma: 16 Ocak 2021 09:07
Genel olarak hastalıklar ile ilgili öngörülerini ve tahminleri üzerine madde madde ilerleyen bilgiler var. Okuma amacım fiziksel belirtiler ile psikolojik rahatsızlıklar arasındaki ilişkiyi nasıl yorumladığını görmekti ama aradığımı bulamadım. Fiziksel hastaların gelişim aşamaları ile psikolojik rahatsızlıkların paralellikler ini keşfetme beklentisiyle okumuştum ama beklentimi karşılamadı.
2022 39. kitabı
M.Ö. 4.-5. yüzyıllarda sadece gözlem ile hekimliğin temellerini atan Hippokrates'in hala genel geçer gözlemlerinin madde madde sunulduğu bir kitap. Çoğu görüşün bir hekim olarak geçerliliğini sürdüğünü, tıbbın her ne kadar gün geçtikçe geliştiğini görsem de temellerinin Hippokrates'e kadar dayandığını görmek şaşırtmadı desem yeridir. Bu kitap, modern tıbbın biz hekimleri laboratuvar ve görüntüleme yöntemleriyle boğduğu bir zamanda doğayla iç içe ve sadece gözlem ile gayet iyi hekimlik yapabileceğinin kanıtıdır. Laboratuvar ve görüntüleme yöntemleri bir hekimin en yakın dostu olmuştur fakat aslında idam sehpasındaki hekimlik sanatının boynuna takılan ipteki üç düğümden ikisidir. Hekimler için kesinlikle yatırım tavsiyesidir.
·104 syf.·
2022 26. kitabı
Kitabı şu sebepten dolayı okudum; Hipokrat yeminini yazan, “tıbbın babası” (Father of Medicine) Hippokrates’in hastalara ve hastalıklara yaklaşımını ve düşünce tarzını merak ettim. Doktorlar ve tıp öğrencilerine tavsiye ederim, fakat bu kitabın hastalıkların teşhis ve tedavisinde yardımcı olabileceği gibi bir durum söz konusu olamaz. Kitap, hastalar ve hastalıklar hakkında genel bilgiler verir, yemek, içmek, uyku, hava değişimi, mevsimler vs. ve bunların farklı doğaya sahib olan bireylerin üstünde etkileri ve sebep olduğu semptomlar ve hastalıklar ve gerektiği tedavi yönteminden söz eder. Şu anda geleneksel tıp bunlardan yararlanır mı bilemem, fakat bazı yaklaşımlar, yazarın kendi zamanında doğru bilinmiş olsa da, şu anda tıp alanında hiç geçerli olmayan ve doğruluk payı olmayan yaklaşımlardır. Tabii buna şaşırmamak lazım, çünkü o zamandan bu yana yaklaşık 2500 yıl geçiyor, ve tıp her geçen gün daha çok gelişiyor. Hastalıkların teşhisi için yapılan tahliller, testler, ve tedavi yöntemleri, kullanılan ilaç ve cerrahi yöntemleri ilerliyor. Bu yolda emeği geçen bir çok hekim var ve tabii ki bir de babası var bunun:)
2022 18. kitabı
Okunma: 16 Ekim 2022 01:19
Kitabın ilk cümleleri meşhur Hipokrat Yemini ile başlıyor. Bu kitapta onun neden tıbbın babası kabul edildiğini fark ediyoruz. İnanılmaz bir tıp doktoru var karşımızda. Hastalarını ve hastalıkların seyrini gün gün incelemiş, değerlendirmiş, çareler aramış, bulmuş, uygulamış ve sonuçlarını paylaşmış. İşin aslı o şartlar altında imkansız sayılabilecek bir motivasyon ve gözlem yeteneği. Bazı tavsiyeleri oldukça etkileyici...Her tıp doktoru işinin başında ondan feyz alacaktır. Eseri muhakkak okunmalı.
Vita brevis, ars longa
2025 253. kitabı
Okunma: 23 Aralık 2025 22:01
​Bazı kitaplar vardır, kütüphanenizin bir köşesinde sessizce beklerken aslında insanlık tarihinin nabzını tutar. İş Bankası’nın o kendine has dokusuyla elimize aldığımız bu incecik cilt, aslında tıbbın babası kabul edilen İstanköylü HippokratesHippokrates ın gözlemlerinden süzülen bir kadim bilgelik pınarı. Kitabı okurken, Hasan Âli Yücel serisinin o güven veren çeviri kalitesiyle, kendinizi Antik Yunan’ın rüzgarlı kıyılarında bir şifacının yanında hissediyorsunuz. ​Vita Brevis, Ars Longa AforizmalarAforizmalar o meşhur ve sarsıcı cümleyle açılır: Hayat kısa, sanat uzun; fırsat kaçıcı, deneyim aldatıcı, karar zordur. ​Bu cümle sadece bir hekimin uyarısı değil, aslında varoluşumuza dair hüzünlü bir tespittir. HippokratesHippokrates burada sanat derken şifa verme sanatını kasteder. İnsanın öğrenmesi gereken o kadar çok şey, iyileştirmesi gereken o kadar çok yara vardır ki; bir ömür buna yetmeyecek kadar kısadır. Kitabı okurken bu satırın altını çizerken şunu hissediyorsunuz: Zamanın hızına yetişemiyoruz ama bu kısa hayata bir eser, bir iyilik sığdırma çabası bizi insan kılıyor. ​Kitabın ilerleyen sayfalarında HippokratesHippokrates bizi modern dünyanın karmaşasından alıp doğanın kucağına bırakıyor. Şu alıntı, eserin ruhundaki o dingin ancak kararlı tavrı özetler: ​Doğa, hastalıkların doktorudur.HippokratesHippokrates bu aforizmasıyla bize durup dinlemeyi öğretiyor. İncelemede bu noktanın altını çizmek gerekir: Şifa dışarıdan enjekte edilen bir şeyden ziyade, bedenin ve doğanın kendi içindeki o mucizevi dengedir. HippokratesHippokrates hekimin görevini doğaya yardımcı olmak olarak tanımlarken, aslında kibrimizden arınmamız gerektiğini hatırlatıyor. Bedene saygı, hayata saygıdır. ​Eserde sadece fiziksel hastalıklar değil, insanın ruh halinin bedenine yansımaları da sezilir. Duygusal bir perspektifle baktığımızda, HippokratesHippokrates ın
Felsefe
2021 14. kitabı
Okunma: 15 Mart 2021 20:56
Kitapta tıbbın babası Hipokrat'ın hastalıklarla ilgili aforizmaları yer almakta. Hastalıklarla ilgili bilgiler modern tıpta artık yer almıyor olabilir. Çünkü Hipokrat milattan önce 400'lü yıllarda yaşadığı için o zaman doğru olarak kabul edilen bilgiler günümüzde geçerliliğini yitirmiş olabilir. Kısacası bu kitabı okusanız da olur okumasanız da:)
Tıbbi Batıl
2023 80. kitabı
Koslu Hippokrates (MÖ 460-370): Tıbbı batıl inançların gölgesinden kurtarıp akli temellere dayalı bir sanata dönüştürmüş, böylece "tıbbın babası" olarak tarihe geçmeyi başarmıştır. Ortaya koyduğu anlayış zaman içinde değişik toplum ve kültürlerce benimsenmiş, hatta Galenos (MS 2. yy.) aracılığıyla Batı ve İslam ortaçağlarına aktarılarak çağdaş bilimin temellerinin atıldığı 18. yüzyıla değin etkisini sürdürmüştür. Kendisine atfedilen Hippokrates Külliyatı adlı derleme, insanın vücut yapısından hastalıkların nedenlerine, hatta uygulamada gözetilecek teknik kurallar ile ahlaki düsturlara kadar pek çok konuya değinen yaklaşık altmış metinden oluşmakta ve tıp konusunda antikçağdan günümüze ulaşan derli toplu en temel kaynak olma niteliğini taşımaktadır. Bu derlemenin gözbebeği sayılan, yüzyıllar boyu hekimlerin ellerinden düşürmediği Aforizmalar ise tip tarihinde çığır açan Hippokrates'in tıp anlayışına aralanan bir kapıdır.
Tıp
Hipokrat
2024 47. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2024 19:56
Hayatımızı kolaylaştıracak güncel sağlık el kitabı gibi, bir başucu kaynağı olmuş. Çevirmenin titiz çalışması, kitap sonu sözlük ve kaynakça da kendini gösteriyor. Böyle bir çevirinin varlığı gurur verici. #k:58802eyup corakli Eyüp ÇoraklıEyüp Çoraklı

HippokratesYazar · 4 kitap
Hipokrat (Yunanca: Ἱπποκράτης, Hippokrates) (d. MÖ 460, İstanköy - ö. MÖ 370, Larissa), tıbbın babası olarak anılan İyon hekim. Hekim olan babası tarafından yetiştirilip birçok yerde hekimlik yapmıştır. Anadolu’nun kuzey illerini gezdikten sonra İstanköy adasına dönerek hekimliğini sürdürdü. Antik İyonya’da bilimsel gelişme ve felsefe ile sımsıkı bağı olan hekimlik gözdeydi. Bu gelişme Hippokrates ile doruğa ulaştı. Kendisine göre tıbbın ilk kuralı “Primum non nocere” (Önce zarar verme!) ilkesidir. Çağdaşı Eflatun Protagoras adlı yapıtında Hipokrat’tan “Koslu Asklepiades” olarak bahseder. Hipokrat'ın öğrencilerini para karşılığında eğittiğini ve hekimlik alanında Polykleitos ile Phidias'ın heykelcilikte kazandığı üne yakın bir ün kazandığından bahseder. Eflatun, “Phaidros” adlı yapıtında ise Hipokrat'a değinerek onun tıbba felsefi bir yaklaşım getirmiş ünlü bir Asklepiades olduğunu ve insan vücudunu bir bütün olarak ele aldığını anlatır. Aristoteles'in öğrencilerinden Menon ise yazdığı tıp tarihinde Hipokrat'ın hastalıkların nedeni konusundaki görüşlerine özel bir yer verir. Menon’un aktardığına göre, Hipokrat'ın temel hastalık kuramı; yanlış beslenme sonucunda sindirilemeyen bazı artıkların buhar çıkardığı, bu buharların vücuttan atılamayarak hastalıklara yol açtığı şeklindedir. Hippokrates tarafından yazıldığı kabul edilen “Corpus Hippocraticum” (Hipokrat’ın Toplu Yapıtları) adlı yapıtı milattan sonra onuncu yüzyıldan kalmadır. Arap ve Avrupa tıbbına katkısı büyüktür. Bu yapıtta; batıl inançlar, büyülü şifa yöntemleri reddedilerek bir bilim dalı olan tıbbın temel ilkeleri öğretilmiştir. Hipokrat'ın çağında hekimler “Asklepiadlar” denen (hekimlik tanrısı olarak kabul edilen Asklepios adından türemiştir) loncalarda toplanırdı. Hekimlik babadan oğula geçerdi. Genç hekimler loncaya alınırken günümüzde de geçerli olan fakat bazı değişikliklerin yer aldığı ünlü “Hipokrat Yemini” ederlerdi. Eski Hipokrat Yemini’nde tıp tanrısı olarak kabul edilen Asklepios adına yemin edilirken, yeni yeminde kutsal inançlar üzerine yemin edilmektedir. Hipokrat'ın ölümünden sonra Kos Adası Hekimlik Okulu'nun bütün buluşları Hipokrat'a mal edilmiştir. Bunların tümünün değilse de büyük bir bölümünün onun buluşu olduğuna kuşku yoktur.[kaynak belirtilmeli] Örneğin; bazı hastalıkları Hipokrat ilk kez tanımlamıştır, “Çomak Parmak” adlı hastalığa “Hipokratik parmaklar” denilmektedir. Çünkü ilk kez Hipokrat bu hastalığın tanımını yapmıştır. Diğer tanımladığı hastalıklar ise; "akciğer kanseri", “akciğer hastalığı”, “siyanotik kalp hastalığı”dır.