Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Ahlak Eğitimi

Emile Durkheim

Ahlak Eğitimi Gönderileri

Ahlak Eğitimi kitaplarını, Ahlak Eğitimi sözleri ve alıntılarını, Ahlak Eğitimi yazarlarını, Ahlak Eğitimi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Köylüler hep aynı meseleleri anlatıp dururlar. Bunun nedeni etkileşimin olmamasındır.
Psikologlar her davranışın altında bir düşüncenin olduğu ve yüzyılların alışkanlığı ve ahlaki birikimi olduğunu hep söylerler.
Reklam
Çocuk bir kez alışkanlıkla redindiğin­ de bu alışkanlıklara yetişkin insandan çok daha fazla sadık kalmakta­dır.
Çok önemli
Çocuğu kendisine uygun olmayan bir kalıba zorla sokamaz­sınız. Çocuğa önce sahip olması gereken araçlar kazandırılmalıdır. Amacımıza ulaşabilmek, eğitsel etkinliğin çocuk bilincinin derinlikle­rine kadar etki edebilmesini sağlamak için bu araçları birer dayanak olarak kullanabilmeliyiz. Aksi takdir de çocuğu etkileyemezsiniz. Ço­cuğa kimi biçimsel davranışlan dayatabilirsiniz ancak onun iç dünya­sını bu şekilde değiştiremezsiniz. Bu durumda belki terbiyeden söz edilebilir ancak bir eğitimden de söz edebilmek mümkün değildir.
İnsanlığın yüzyıllar boyunca uğraşıp kapatmaya çalıştığı bu mesafeyi. eğitimin birkaç yıllık çabayla çocuğa kapattırması istenmektedir. Burada söz konusu olan şey uyandırılmayı ve geliştirilmeyi bekleyen gizli eğilim­lerin ortaya çıkartılıp cesaretlendirilmesi değildir. Yapmamız gereken şey, çocukta doğuşta sahip olmadığı özgün durumlar yaratabilmektir.
Reklam
Kızgınlık ve ben­zeri çeşitli duyguları bir kalemde silip atarak, bilinci ele geçirmektedir.
Ahlaklı olmak demek belli davranışları, bilinçli bir şekilde bile olsa. yerine getirmekten ibaret bir şey değildir. İnsan bu talimatla­ra uygun bir şekilde davranmayı bizzat kendisi istemelidir. Bir başka deyişle bu kurallara uyma bilinçli bir seçim olmalıdır.
Reklam
Gerçekten de mecburiyet ahlaki talimatın temel bir unsurudur.
Öz saygınlığı kaybeden bir insandan her şey beklenir.
Rasyonelleşmiş bir ahlakın, dini bir temele oturduğu süre içinde mantıksal açıdan mahkum olduğu durağanlı k tan derhal kurtulduğu gö­rülmektedir.
Bizi dünyaya bağlayan bağlardan ne kadar kopmaya çalışırsak çalışalım bunu başarabilmemiz mümkün de­ğildir. İçinde yaşadığımız çevreden etkileniriz, bu çevre içimize işler ve kişiliğimize yansır. Sonuç olarak içimizde bizden başka bir şey var­dır ve bizi ayakta tutan da bu şeydir. Biz onun sayesinde ayakta dura­ bilmekteyiz. Daha da öteye giderek katıksız egoizmin gerçekleşmesi mümkün olmayan bir soyutlama olduğunu söyleyebiliriz.
130 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.