Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Ahlak Felsefesi

Murtaza Mutahhari

Ahlak Felsefesi Sözleri ve Alıntıları

Ahlak Felsefesi sözleri ve alıntılarını, Ahlak Felsefesi kitap alıntılarını, Ahlak Felsefesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Komünizm ahlâkı, Nietzsche ahlâkı ve Makyavelizm ahlâkının her biri, sınırlı ve belirli şartlarda faydalı olan bir ahlâktır ve kesinlikle ahlâkî bir mektep (ekol) de sayılmazlar. Birer aksiyondurlar. Onlar da belirli bir şartta ifrata kaçan aksiyonlardır. İslâm, benliği geniş tutmasıyla birlikte, kişinin haklarının korunmasını da gerekli saymaktadır.
Sayfa 265 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Artık taklid ve telkinle ahlâkî düzenlenmesinin mümkün olmadığı bilgi döneminde ahlâkı, mantık temeline dayalı olarak düzenlemek gerekir.
Sayfa 266 - Önsöz YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Eflatun'un Görüşü
Bu konuda başka bir söz daha vardır. O da şudur: "Aslında ahlâk, ruha bağlı olarak güzeldir, davranış haddizatında güzel olduğu için değil." Ahlak, insan ruhunun, ruhun kendi güzel olmasıyla ortaya çıkardığı haldir. Her ne kadar davran güzel ise de ruhun tabiatıyla güzeldir. Burada birinci görüş "Davranış haddizatında güzeldir ve ruh kendi güzelliğini day ranışından kazanmaktadır" şeklinde. Bu görüşün zıddı ise "ruh güzeldir, davranış ise kendi güzelliğini ruhtan kazan maktadır" biçimindedir. Bu görüş Eflatun'a aittir. Eflatun, ahlâkın temelini adaletin üzerine oturtmuştur. Yani ahlakı adaletle eşit görmekte, adaleti de güzellikle eşit görmektedir.
Sayfa 96 - Çınar YayınlarıKitabı okudu
Rousseau şöyle demiştir : "Gönül' 'kafa'nın anlayamacağı bir mantığa sahiptir."
"İnsanın hayret ettiği iki şey vardır. Birisi, başımızın üstünde yer alan yıldız dolu gökyüzü, diğeri de iç dünyamızda yer alan vicdandır.".
Pascal da "Gönül kendisi için kafanın, yani aklın kesinlikle habersiz olduğu delillere sahiptir "
Reklam
Acaba İnsan Zihnindeki Her Şey Tecrübelerden mi Kaynaklanmaktadır?
Başka bir görüş de "İnsanın zihin deposunda varolan şeyler iki kısımdır. Bir kısmı bu göz, kulak, burun, ten, dil vb. kapi ve pencereler yoluyla gelmiştir. Diğer bir kısmı da evveldendir, yani duyulardan önce zihnimizde vardır" diyenlerin görü şüdür. Kant, bu ikinci görüşü seçmiştir ve bizim tecrübe önce si gerçeklere sahip olduğumuza inanır. Bu, birinci mukaddimedir.
Sayfa 56 - Çıra YayınlarıKitabı okudu
Kendini Tanıma, Allah'ı Tanımaya ve Ahlakla Başlangıçtır!
Şimdi, niçin "kendini tanı" demişlerdir? Kendini tanımayla nereye varacaksın? Başka bir ifadeyle "kendini tanıma" neyin başlangıcıdır? Bunu iki maksat için söylediklerini belirtmiştik. Maksadın biri şudur: Eğer kendini tanırsan, insanoğlu için ortaya konulmuş olan ve dünyanın varolmasının asıl sırrı olacak en önemli meseleyi kavrarsın, yani Allah'ı idrak edersin. İkincisi, kendini tanı ki hayatta ve dünyada ne yapman gerektiğini, nasıl davranman gerektiğini, yani ahlak ve davranışı bilesin.
Sayfa 169 - Çınar YayınlarıKitabı okudu
Vicdan Azabı
Daha sonra şöyle denilir: Acaba pişmanlık acısını hiç tat tiniz mi? Hiç kimse yoktur ki bir ahlaksızlık yapsın da daha sonra bunun acısını tatmamış olsun. Adam gıybet eder, gıybet ettiği esnada hararetlidir, savaş esnasındaki bir insan gibi. Savaş esnasında o kadar hararetlidir ki vücudu yaralarla dolu olduğu halde bunu hissetmez. Fakat savaş bitip de durum normale döndüğünde yaraları yeni yeni hissetmeye başlar. İşte insan bir heyecanın sıcaklığı anında gıybet eder, tıpkı Kur'an'ın tabiriyle "kardeşinin ölü etini" yiyen aç bir insanın lezzet aldığı gibi lezzet alır. Ama bu durum geçince kendisinden nefret edecek bir duruma gelir, kendinden nefret ettiğini hisseder, kendisini parçalamak ister, kendisini ayıplar ve serzenişte bulunur. Bugün buna "vicdan azabı" denilmektedir. Bu, apaçık bir gercektir.
Sayfa 59 - Çıra YayınlarıKitabı okudu
"Bazı şahsiyetsiz kimselerin yanından geçerken bana hakaret ederler. Ben kendi kendime derim ki onun maksadı ben değilim." Hz.Ali
126 öğeden 81 ile 90 arasındakiler gösteriliyor.