Ailenin Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni

Friedrich Engels

Ailenin Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni Gönderileri

Ailenin Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni kitaplarını, Ailenin Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni sözleri ve alıntılarını, Ailenin Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni yazarlarını, Ailenin Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Toplumun başlangıcında kadının, erkeğin kölesi olduğu düşüncesi 18. yüzyıl Aydınlanma Çağı'ndan bize kalan en saçma fikirlerden biridir.
"Toplumun başlangıcında kadının,erkeğin kölesi olduğu düşüncesi 18.yüzyıl Aydınlanma Çağında bize kalan en saçma fikirlerinden biridir."
Reklam
kadının kurtuluşu, ailenin ortadan kaldırılmasında
Modern karı-koca ailesi, açık ya da gizli, kadının evsel köleliği üzerine kurulmuştur; ve modern toplum, salt karı-koca ailelerinden –moleküller gibi- meydana gelen bir kütledir. Günümüzde, erkek, çoğunlukla, hiç değilse varlıklı sınıflarda, ailenin dayanağı olmak ve onu beslemek zorundadır; bu durum, ona hiçbir hukuksal ayrıcalıkla desteklenmeyi gereksinmeyen, egemen bir otorite kazandırır. Aile içinde, erkek, burjuvadır; kadın, proletarya rolünü oynar. Ama sanayi dünyasında proletaryayı ezen iktisadi baskının özgül niteliği, kendini bütün sertliğiyle, ancak kapitalist sınıfın bütün yasal ayrıcalıkları kaldırıldıktan ve iki sınıf arasında tam bir hukuksal eşitlik kurulduktan sonra gösterir; demokratik cumhuriyet, iki sınıf arasındaki uzlaşmaz karşıtlığı yok etmez; tersine, bunlar arasındaki savaşımın, üzerinde yapılacağı alanı ilk hazırlayan odur. Aynı biçimde, erkeğin kadın üzerindeki egemenliğinin özel niteliği, bu iki cins arasında gerçek bir toplumsal eşitlik kurma zorunluluğu ve bunun yolu, bütün bunlar, kendilerini ancak, erkekle kadın tamamen eşit hukuksal haklara sahip oldukları zaman apaçık göstereceklerdir. O zaman görülecektir ki, kadının kurtuluşunun ilk koşulu bütün kadın cinsinin yeniden toplumsal üretime dönmesidir ve bu koşul karı-koca ailesinin, -toplumun iktisadi birimi olarak ortadan kaldırılmasını gerektirir.
232 syf.
3/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
KADININ ÇOK EŞLİLİĞİ VE MÜLKİYETSİZLİK ÜZERİNE BİR İNCELEME
İlk Çağ Tarihi, Dünya Tarihi, Darwin ve benzeri araştırma inceleme kitapları okuyanlar için Friedrich Engels’in “Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni” adlı kitabında yeni bir şey yok. Fakat benim bu kadar okumaya vaktim yok, bana özetin özeti de yeter” diyenler için bu kitap biçilmiş kaftan. Tabi, Engels gibi devlet ve tek eşliliği bütün sorunların başıymış gibi görenlere de sormak lazım. Kitapta çok savunulan devletsiz toplum ve özel mülkiyetin olmayacağı iddiasının bir sonucu olan "kominizim" Rusya, Çin ve daha pek çok ülkede denendi. Sonucunu da hep birlikte gördük. Kitapta alenen “Fuhuş” sayılan tek eşlilik yerine allanıp pullanan ve savunulan çok eşliğin sonuçlarını ise çevremizde, pek çok kadın ve çocuklar üzerinde gözlemleyebiliriz. Erkeğin çok eşliliğine karşı çıkmak herkesin görevi olmalı ama bunun yerine kadının çok eşli olmasını mutluluğun anahtarı olarak görmek, en azından benim anlayabileceğim, savunabileceğim bir olgu değil. Berbat dili, her cümlede birkaç imla hatası sebebiyle Hasan İlhan çevirisi ve Alter Yayınlarından uzak durmaya özellikle dikkat etmeniz dileklerimle iyi okumalar.
Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni
Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin KökeniFriedrich Engels · Sol Yayinlari · 19921,301 okunma
Liberal ekonomi, ulusal-toplulukları çözüştürerek düşmanlığı genelleştirmek, böylece insanlığı yırtıcı hayvanlar -rakipler bundan başka nedir?- herbirinin çıkarı bütün öbürlerinkinin aynı olduğu için, yalnız bunun için birbirini yiyen bir hayvanlar sürüsü haline getirmek için elinden geleni yaptıktan sonra, bu önçalışmadan sonra ona amaca ulaşmak için yalnız bir adım atmak, aileyi çözüştürmek kaldı. Bunu başarması için, ona, kendi güzel buluşu, fabrika sistemi yardım etti. Ortak çıkarların son izleri, ailenin mal ortaklığı, fabrika sistemiyle silindi ve -hiç değilse burada, İngiltere'de- şimdiden silinip çözülme halindedir. Çocukların, çalışabilir hale gelir gelmez, yani dokuz yaşma basınca, ana-baba evlerini yalnızca bir pansiyon olarak görmeleri ve ana-babalarına beslenme ve barınma için belirli bir ödemede bulunmaları tümüyle gündelik bir şeydir. Başka türlü nasıl olabilir? Ticaret özgürlüğünün temelinde yattığına göre, çıkarların yalıtılması başka ne sonuç verebilir? Bir ilke bir kez harekete geçirilirse, işletmeciler hoşlansalar da hoşlanmasalar da, kendiliğinden işleyerek bütün vargılarına ulaşır. Ama işletmeci neye hizmet ettiğini kendisi de bilmez. Bütün bencil düşünüşüyle insanlığın genel ilerleme zincirinde yalnızca bir halka oluşturduğunu bilmez. Ayrı çıkarları, çözmekle, yüzyılın gitmekte olduğu büyük devrime, insanlığın doğayla ve kendisiyle uzlaşmasına yalnızca yolaçtığını bilmez.
232 syf.
3/10 puan verdi
·
9 saatte okudu
tabii bu eser, marksist külliyatın önemli bir klasiği olduğu için hk bir şey derken dikkatli olmak, eleştiriyi iyice tartmak öyle söylemek lazım. benim bu esere mesafeli durmamın iki sebebi var 1 engels'in ilkel insan topluluklarda kadın-erkek arasındaki cinsiyete dayalı işbölümünü --sömürü--nün ilk hali olduğunu söylemesi. 2 modern uygarlıklara geçiş yapan ilk insanları incelerken sadece yunan klanlarından ve antik yunan uygarlığından örnek vermesi. halbuki sömürünün kurumsallaşmış hali olarak ilk devlet örneğini en gelişmiş hali olarak mezopotamya medeniyetleri arasında sümerlerde görüyoruz. neden ilk olarak burada çıktığı üzerinde durulması gereken bir soru bence. eser 2 ay gibi kısa bir sürede, önceden marks'ın tutmuş olduğu notlardan faydalanılarak yazılmış. marks bunu kitap haline getiremeden ölmüş. engels de herhalde geri dönüp genişletekecek vakit bulamadı. o yüzden dikkatli okunması gereken bir eser.
Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin Kökeni
Ailenin, Özel Mülkiyetin ve Devletin KökeniFriedrich Engels · Sol Yayinlari · 19921,301 okunma
Reklam
Geri199
1.000 öğeden 991 ile 1.000 arasındakiler gösteriliyor.