Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

1347-1600

Akdeniz Dünyasında ve Osmanlılarda Veba

Nükhet Varlık
Elinizdeki kitap, Kara Ölüm salgını ve arkasından gelen yüzyıllarda Osmanlı İmparatorluğu’nda vebayı konu alan ilk sistematik bilimsel incelemedir. Aralarında tıp kitapları, menakıbnameler, seyyahların anıları ve yakın zamanlı bilimsel veriler bulunan yazılı ve sözlü çok türde kaynaktan yararlanan Nükhet Varlık, vebanın ortaçağ sonlarından erken modern döneme kadar Osmanlı İmparatorluğu’nun çevresel, sosyal ve siyasi yapısıyla nasıl bir karşılıklı etkileşim içinde bulunduğunu gösteriyor. Kitapta imparatorluğun büyümesinin farklı ekolojik ortamları birbirleriyle etkileşime sokmak ve hem insani, hem de insani olmayan unsurlar arasındaki hareketliliği yoğunlaştırmak suretiyle veba salgınlarının yayılmasında dönüştürücü rol oynadığı ortaya konuluyor. Varlık, süregiden veba salgınlarındaki devamlılığın hastalık hakkındaki bilgi birikiminin yanı sıra yeni kültürel imgelem ve ifade biçimleri meydana çıkardığını da öne sürüyor. Bunun sonucu olarak oluşan bu yeni anlayış, Osmanlı idaresinin vebaya verdiği cevapları keskinleştirirken, erken modern dönem devletinin kurulmasına da katkıda bulunmuştur. Nükhet Varlık, Rutgers Üniversitesi – Newark’ta tarih doçentidir. Bu alanda yayınlanmış birçok makalesinin yanı sıra, Plague and Contagion in the Islamic Mediterranean: New Histories of Disease in Ottoman Society adlı bir derlemenin de editörüdür. Türkiye’deki Amerikan Araştırmaları Enstitüsünün NEH bursu, Koç Üniversitesi Anadolu Uygarlıkları Araştırma Enstitüsünün yüksek bursu ve Türk Kültür Vakfı doktora sonrası bursu sahibidir.
Yazar:
Nükhet Varlık
Nükhet Varlık
Çevirmen:
Hazal Yalın
Hazal Yalın
Tahmini Okuma Süresi: 11 sa. 20 dk.Sayfa Sayısı: 400Basım Tarihi: Ekim 2017Yayınevi: Kitap Yayınevi
ISBN: 9786051051734Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
400 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
38 günde okudu
Mutlaka Okuyun!!!
Merhaba harika bir eseri tanıtacağım sizlere. İsmi “Veba” yani; Akdeniz Dünyasında ve Osmanlı’da Veba. Eser akademik bir çalışmadır. Doktora tezinin kitaplaştırılmış halidir. Bir tez nasıl yazılır biliyorum. Esasında bir doktora tezi yazan biri olarak bu eseri araştırma alanım olduğu için okudum. Satır satır hem de. Osmanlı toplumunun vebaya
Akdeniz Dünyasında ve Osmanlılarda Veba
Akdeniz Dünyasında ve Osmanlılarda VebaNükhet Varlık · Kitap Yayınevi · 201711 okunma
Reklam
400 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Öncelikle ekranda görmüş olduğunuz gibi, bu akademik kitabı üç saatte okuyup bitirmedim. Sitede olmadığı için tanıtılmasını da bekledim. Yaklaşık üç gündür her bir satırını sindire sindire okuduğum bu eser, "kara ölüm" denilen vebayı neredeyse her yönüyle ele almaktadır. Bir sonraki bölümü hep merak ede ede okudum. Konu sağlık olunca ana başvuru kaynaklarından biri de doğal olarak tıp kitapları olacaktır ki Nükhet Varlık gayet detaylı bir araştırma yapmıştır. Seyyahların anlatıları da ilginç anekdotlar içermektedir. Vebanın ne olduğu, ortaya çıkış serüveni, Osmanlı Devleti'ndeki durumu, etkileri vs. sosyal, siyasal ve ekonomik olarak irdelenmiştir. İlgilenmek isteyenler için paylaştığım veba ile ilgili her iki eser (diğeri Daniel Panzac'a ait) okunmaya değer.
Akdeniz Dünyasında ve Osmanlılarda Veba
Akdeniz Dünyasında ve Osmanlılarda VebaNükhet Varlık · Kitap Yayınevi · 201711 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.