Yaşam Niteliğini Yükseltmek İçin Atılması Gereken

Akış - Mutluluk Bilimi

Mihaly Csikszentmihalyi

2023 45. kitabı
Akış - Mutluluk BilimiAkış - Mutluluk Bilimi ' kişisel gelişim kitaplarını anlamsız dolayısı ile zaman kaybı olarak görenlerle sadece kişisel gelişim kitapları dikkatimi çekiyor diyenlerin ortak buluşma noktası olmaya aday kitapların başında geliyor. Kitabın dili konusunda yazarın iddiası dolaysız, anlaşılır, dipnotlardan ari ve artalanındaki uzmanlık bilgisi her ne olursa olsun, eğitimli her okurun değerlendirebileceği ve kendi yaşamına uygulayabileceği bir biçimde sunduğu yönünde, bir okuyucu olarak yazarın bu iddiasının arakasında durduğuna şahitlik ediyorsunuz. Bununla birlikte meraklı okurları için kitabın sonuna notlar eklediğini de belirtmiş. Konusuna gelecek olursak yine yazar kitabın girişinde özetini ve amacını dile getiriyor. "Bu kitap, insan yaşantısının olumlu yönleri, neşe,yaratıcılık, benim akış adını verdiğim, hayata tam katılım süreci üzerine on yıllardır yapılan araştırmaları genel bir okur kitlesi için özetlemektedir." Ve okuyucuyu en başta uyarıyor " Ancak bu, nasıl mutlu olunacağına ilişkin,konunun uzmanınca verilen ipuçlarını içeren, popüler bir kitap değildir." Daha uzun yaşamamıza, sağlıklı olmamıza ve istediğimiz zaman toplayabileceğimiz bilimsel bilginin kadar çok olduğu bir dönemde neden hala zamanımızın boşa geçtiği duygusu, sıkıntı ve kaygı bu kadar yoğun? Bu soruları ve bunlarla başa çıkmanın sadece içsel denetimi sağlamakla mümkün olacağından konu edinmiş. "Bu kitabın tek yapabileceği ve elinizdeki kitapla yapılmaya çalışılan, yaşamın nasıl daha eğlenceli kılınabileceğine ilişkin örnekler vermek ve bu örnekleri, insanların üzerinde düşünüp kendilerine ilişkin sonuçlar çıkarabilecekleri bir kuram çerçevesinde düzenlemektir." "Bu kitap, yapılacak ve yapılmayacak şeylerin bir listesini vermekten çok, sizi zihindeki alemlerde, bilimin araçlarıyla planlanmış bir yolculuğa
Akış - Mutluluk BilimiMihaly Csikszentmihalyi · HYB Yayıncılık · 20051,304 okunma
2020 1. kitabı
Okunma: 30 Ocak 2020 22:34
Hani derler ya işini aşkla yap. Aşkın gozu kördür görmez cevresinde olan biteni varsa yoksa sevdigidir. Iste akışı yakalamak böyle birşey ne yaparsan yap aşk ile yap
2019 1. kitabı
Okunma: 27 Şubat 2019 00:00
Öyle çok beğendim ki; elimde olsa tüm sevdiklerime okuturum. Kitapta bahsedilen asıl nokta; " bir insan çok istediği bir tatile gittiğinde bile sıkılabiliyorken diğer bir insan durakta otobüs beklerken bile keyif alabiliyor, işte bunu sağlayan akışta olabilmektir". Yaptığımız herhangi bir şeydeki kaliteyi artırmayı anlatıyor ve çok güzel anlatıyor. Düşüncelerime paralel bir kitap.
2018 55. kitabı
Okunma: 28 Eylül 2018 11:11
Ufuk açıcı bir kitap. Altını çizerek okuyacaksınız. Basit kişisel gelişim kitabı zannedilebilir ama alakası yok. Tespitleri hayatınıza yön verebilecek kadar güçlü. Okuyunuz efenim :)
2020 17. kitabı
Okunma: 03 Ağustos 2020 12:02
Bir kere okumak yetmiyor. Insanın hayatına bakışını değiştirecek bir çok örnek ve ipucu var. Mutluluk tesadüf değil bir süreç. Adımları uygularsan yakalarsın.
2021 8. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2021 12:53
Anın, yaşamın, mutluluğun bilimi. Akış halini, duyguların rengini derinlemesine anlayabileceğiniz bir eser. Kendinizden, yaşamınızdan bir çok şey göreceksiniz.
2021 16. kitabı
Okunma: 07 Mart 2021 19:32
Pozitif psikoloji eğitimi aldıktan sonra, öncüllerinden olan Mihaly’nin mutluluk bilimi kitabını önermeleri üzerine okudum. Mutluluk geçmişe yönelik bir olgudur, anın içinde mutlu edecek olgular oluşsa da bu hazdır. Zaman biraz ilerleyince o zaman beyin mutlu olduğunu idrak edip, mutlu olduğuna karar veriyor. Yaşantımızda da örnekleri görebiliriz, 90’lar ne güzeldi, eski bayramlar nerde kaldı gibi söylemleri çok duyarız ama o eski bayramlar esnasında gerçek bir mutluluk durumumuz var mıydı, yoktu.. Yazar, akışta kalınmasının, o anın kokusunu kaçırmamak için an’ın kıymetinin bilinmesi üzerinde sayısız örneklerle açıklamıştır. Hızlı ve akışkan bir zaman diliminde yaşarken, hepimizin sakinleşerek bir diğer treni yakalamak için değil da şu an olduğumuz yolculuğun tadını alarak ilerlememiz, mutluluk adına ciddi ve önemli bir adım olacaktır.
Psikoloji
Deneyimler
Puan vermedi·
Kitap yer yer aşırı ilgimi çeksede bazı yerlerde odağımı fazlasıyla kaybettiğim oluyor kitapta örneklerin azlığı kitabı daha az anlayışlı kılıyor bence dili de biraz daha herkesin anlayacağı kadar sade olmalıydı. Durup ne anlatıyor bu kitap diye düşünürken zaman kaybediyorum gibi hissediyorum. Okurken sayfalar zihnimde çok az canlanıyor. Kısacası dili daha anlaşılır olabilirdi. Belki çeviriden dolayıdır. Yine de etkileyici bir kitap bence. Okunmasını tavsiye ederim. Hayattan çok şey bulacaksınız içinde eminim.
2021 26. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2021 09:11
Akış, yani insanların kendini bir etkinliğe kaptırıp başka hiçbir şeyi umursamayacak hale gelmesidir. Yani yaptığı işten zevk almasıdır. (Zevk ve haz farklı) Hepimiz belirli zamanlarda bu durumları kısada olsa yaşarız örneğin, aşkın obsesyonuna kapılıp insanın gözünü kör etmesi, bir kitapla bazen uzun uzun muhabbet etmek yahut okurken kendini kaybedip gitmek gibi... Size bu yaşantıları nasıl bilinçli ve öz amaçlı şekilde yapabileceğini gösteren, bu deneyimleri yaşayan insanların bilgileriyle donatılmış ufuk açıcı bir kitap. Kitabın içinde farklı kavramları öğrenme, farklı kitap önerileri alma ve güzel sözlerle karşılaşma imkanınız oluyor. Keyifli okumalar ...
2017 68. kitabı
#mihalycsikszentmihalyi #akış #mutlulukbilimi gerçekte bir eylemi yapmaktan çok o eylemin yapılması için verilen uğraşın ve çabanın daha tatmin edici bir mutluluk getirdiğini bilimsel olarak anlatan bir kitap. Ayrıca kendimizi kaptırdığımız optimal deneyimlerin o işten ya da eylemden ziyadesiyle tatmin olunduğunu en ince detayına kadar anlatmış. Csikszentmihalyi kitabın ilk sayfalarında şöyle yazar: Mutluluk şans ese­ri ya da rastlantı sonucu olan bir şey değildir. Paranın satın alabilece­ği ya da iktidarın hükmedebileceği bir şey değildir. Dış olaylara değil de, onları nasıl yorumladığımıza bağlıdır. Aslında mutluluk, her bir ki­şinin özel olarak hazırlanması, geliştirmesi ve savunması gereken bir durumdur. içsel yaşantıyı denetlemeyi öğrenen insanlar, yaşamlarının niteliğini belirleyebileceklerdir ve herhangi birimiz mutlu olmaya an­cak bu kadar yaklaşabiliriz. Ancak, mutluluğa, onu bilinçli bir biçimde arayarak ulaşamayız. J.S. Mili, ''Kendinize mutlu olup olmadığınızı sorun, mutluluğunuz so­na erer'' demişti. Mutluluğu doğrudan arayarak değil, yaşamlarımızın iyi ya da kötü her ayrıntısına kendimizi tamamen vererek bulabiliriz. Avusturyalı psikolog Viktor Frankl #insanınanlamarayışı adlı kitabının önsözünde bu düşünceyi çok güzel özetlemiştir: "Başarıyı he­deflemeyin başarıyı hedeflediğiniz ve hedef seçtiğiniz ölçüde ıskalar­sınız. Çünkü mutluluk gibi başarının da peşinden gidilmez, o başka şeylerin peşinden gelir ... tıpkı, kişinin kendinden büyük bir amaca kendini adamasının hiç de akılda olmayan bir yan etkisi gibi." ****** Ayrıca kitaptan hariç Dosteyevski'nin #budala isimli kitabında şöyle bir cümle geçer "Kolomb Amerika'yı bulduğunda mutlu olmadı, ararken mutluydu." #akilfikirgezegeni t.me/akilfikirgezegeni

Mihaly CsikszentmihalyiYazar · 2 kitap
Mihaly Csikszentmihalyi, Macar-Amerikalı bir psikologdur. Verimliliği sağlayan çok odaklı bir zihinsel durum olan psikolojik akış kavramını tanıdı ve adlandırdı. Claremont Graduate University'de Seçkin Psikoloji ve Yönetim Profesörüdür.