Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Gizem ERYENER

Gizem ERYENER
@eryenergizem
“ A library is a hospital for the mind”
143 syf.
·
Puan vermedi
Ağrı Dağı Efsanesi
Ağrı Dağı EfsanesiYaşar Kemal
8.4/10 · 27,1bin okunma
Reklam
232 syf.
10/10 puan verdi
“konformizm”
İnsan tahlilini iyi yapan insan ruhunun en derinine kadar inebilen, varoluşsal sancıları yazıya aktarabilen yazarları hep sevmişimdir. Mekan, zaman, kişiler değil aslolan pasif bir beklentinin 232 sayfaya sığdırılmış hâli. Günümüzde sık kullanılan konfor alanı teriminin anlamını daha iyi anlayacağınız, kendinizi ve çevrenizi sorgulayacağınız bi yapıt. Nedir bu konfor alanı? Bastiani kalesinin vücut bulmuş hali. Hepimizin alışkanlıkları var ama her alışkanlık bir pranga, kendimize yarattığımız bi hapishane ve bu hapishaneden her an çıkabileceğimizi düşünüyoruz çünkü kendi hayatımızın direksiyonunda bizim olduğumuzu, karar veren merci de kendimiz olduğunu biliyoruz, fakat sanıldığı kadar kolay olmuyor değişim. Değiştirmemek için çabalayıp, türlü bahaneler uyduruyoruz. Alışkanlıkların uyuşukluğu öyle bi işliyor ki, konfor alanımızdan çıkmamak için türlü savunma mekanizmaları üretiyoruz. En çokta mantığa buruyoruz. Sonra yıllar geçiyor, koca hiçlikle yoğrulmuş bir hayatın tam karşısında buluyoruz kendimizi. Artık her şey için geç oluyor. Tüm erkenler bir anda geç oluveriyor aniden. Beklemek, umut, yalnızlık ve en çokta alışkanlığın metaforu bu kitapta bolca mevcut. Biraz Camus biraz Kafka biraz Sartre tadında..
Tatar Çölü
Tatar ÇölüDino Buzzati · İletişim Yayınevi · 201813,1bin okunma

Okur Takip Önerileri

Tümünü Gör
Beden Kayıt Tutar
Beden Kayıt TutarBessel A. van der Kolk
8.9/10 · 1.457 okunma
120 syf.
·
Puan vermedi
Haz İlkesinin Ötesinde
Kaygının travmatik bir nevroz üretebileceğini sanmıyo­rum; kaygıda öznesini dehşetten ve dolayısıyla dehşet nevrozundan koruyan bir yan vardır. Haz ilkesinin ötesinde, saldırganlığın ölüm dürtüsünden kaynaklandığını kişinin önce kendisine daha sonra başkalarına yönelttiğini yani mazoşizm birincildir, bu dürtü dışa evrilerek sadizm haline dönüşür. Freud’a göre canlılığın temelinde cansızlığa dönüşmek için çok güçlü bi yönelim vardır, Freud kısaca tüm yaşamın hedefi ölümdür diyor bu tezinde. Freud yaşamı feda etme olarak görmektedir, hücre metaforu kullanarak etkili bir şekilde açıklamıştır. Hücre kendisini feda eder diğer hücreler ile işbirliği yapmak için, yaşam da öyledir, yaşamak için geçmiş anıları, zamanı feda ederiz.İnsan da yaşarken ölmemek için, yaşamının bir bölümünü “feda eder”.
Haz İlkesinin Ötesinde Ben ve İd
Haz İlkesinin Ötesinde Ben ve İdSigmund Freud · Metis Yayıncılık · 2016910 okunma
Reklam
“Zavallı şeytan, bana ne verebilirsin ki? Yükseklere göz dikmiş insan bilincini, Senin gibiler kavrayabilir mi hiç? Sendeki gıda doyurmaz insanı, Elindeki kızıl altın, civa gibi, Avcun içinden akıp gider, Senin kumar masalarında, Kimse kazanmaz, Daha sarılırken başkalarına bakar, Göndereceğin kızlar, Vereceğin itibarın tanrısal gururu, Kuyruklu bir yıldız gibi, Kayar gider; Bunları mı sunacaksın? Göster bana bakalım, Koparılmadan çürüyen meyveyi, Hergün yeniden yeşillenen ağacı!”
Faust
FaustJohann Wolfgang Von Goethe
8.1/10 · 13,5bin okunma
360 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Pozitif psikoloji eğitimi aldıktan sonra, öncüllerinden olan Mihaly’nin mutluluk bilimi kitabını önermeleri üzerine okudum. Mutluluk geçmişe yönelik bir olgudur, anın içinde mutlu edecek olgular oluşsa da bu hazdır. Zaman biraz ilerleyince o zaman beyin mutlu olduğunu idrak edip, mutlu olduğuna karar veriyor. Yaşantımızda da örnekleri görebiliriz, 90’lar ne güzeldi, eski bayramlar nerde kaldı gibi söylemleri çok duyarız ama o eski bayramlar esnasında gerçek bir mutluluk durumumuz var mıydı, yoktu.. Yazar, akışta kalınmasının, o anın kokusunu kaçırmamak için an’ın kıymetinin bilinmesi üzerinde sayısız örneklerle açıklamıştır. Hızlı ve akışkan bir zaman diliminde yaşarken, hepimizin sakinleşerek bir diğer treni yakalamak için değil da şu an olduğumuz yolculuğun tadını alarak ilerlememiz, mutluluk adına ciddi ve önemli bir adım olacaktır.
Akış - Mutluluk Bilimi
Akış - Mutluluk BilimiMihaly Csikszentmihalyi · HYB Yayıncılık · 2005912 okunma
216 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Felsefe ve psikolojiyi bir kaba koyarak yoğurup, insanın varoluşsal kaygılarını, benliğinde oluşan pürüzleri şizoid ve şizofren hastalıklarına bakarak açıklamaya çalışmış. Benliğin beden ile bir bütün olarak hareket etmesinin, etmeme durumunda oluşacak sıkıntılara değinmiş yazar. Uyum, itaat ve rekabetin normal olmanın koşulları olarak dayatıldığı bir dünyada kendi özgür seçimlerini uygulayacak yer bulamayan birey, diğer insanlarla ilişkilerinde bir sahte-benlikle hareket etmeye, içsel bir benlik geliştirmeye koyulur. Tehlikeli ve acımasız gerçekliğin erişemediği bu içsel benlik, imkânsız bir amacın, sakat bir projenin peşinden koşar: Bedenle bağını olabildiğince aza indirgemeye çalışır. Engellenmişlikle yaptığımız her durumda, benliğimize ihanet ederek, sahte benliğimiz ile hareket ederiz. Benlik adeta bedene küser ve oluşan gerilim bir süre sonra psikotik bozukluklara neden olur. Ruh sağlığı çalışan insanların mutlaka okuması gereken bir kitap olarak görüyorum. Kitapla kalın..
Bölünmüş Benlik
Bölünmüş BenlikR. D. Laing · Kabalcı Yayınevi · 199390 okunma
Nevroz var olmaktan kaçınarak var-olmamaktan kaçınma yoludur . " Sorun bireyin oynadığı oyun içinde büründüğü kişiliğin varlık kazanması ve bireyin hesapladığından çok daha gerçek bir şekilde, çok korktuğu, içinde özerklik, gerçeklik, yaşarlık, kimlik hissinden sıyrıldığı ve basit­çe adını tekrarlayarak yaşam "içindeki" dayandığı yeri yeniden kazanmasının imkansız olduğu var-olmama durumuna fiilen düşmesidir.
Reklam
Dünyanın ıstıraplarından uzak tutabilirsin kendini, böyle yapmakta özgürsün ve senin doğana kalmıştır bu, ama kaçınabileceğin bir ıstırap varsa bu belki tam da bu kendini uzak tutuştur. - Franz Kafk.a
Bir hastanın psikotik olup olmadığına ilişkin kritik test be­nim ile onun arasındaki benzeşim eksikliği, benzeşimsizlik ve çatışkıdır.
69 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.