On Binlerin Dönüşü

Anabasis

Ksenophon
MÖ 400 yıllarında, Hellen Tarihçi Ksenephon (Xenophon) tarafından kaleme alınan düzyazı eserdir. "On Binlerin Dönüşü" adıyla da bilinen eser, Ksenophon'un da içinde bulunduğu on bin civarında Yunan askerinin ülkelerine dönüş hikayesini anlatır. "Yürümek, ilerlemek, tırmanmak" gibi anlamlara gelen ve kitaba da adını veren Anabasis, bu on bin civarındaki askerin Cyrus'un önderliğinde savaşa giderken yaşadıklarıyla başlar ve yapılan savaş sonrasında ortada kalan ve Persler tarafından adeta ölüme gönderilen bu askerlerin kader ağlarının nasıl örüldüğüyle devam eder. Anadolu'dan Mezopotmaya'ya, oradan da kuzeye Karadeniz taraflarına, doğudan batıya, şimdiki İstanbul'a kadar tüm toprakları kat eden bu ordunun amacı vatanlarına dönebilmektir. Kardeşi II. Artakserkes'i devirerek Pers tahtına oturmayı planlayan Cyrus'un bu paralı askerleri, mağlubiyetten sonra binbir güçlükle yollarına devam edebileceklerdir. Zorlu dağları aştıkları ve hep bir tırmanış içerisinde olduklarından, Ksenophon, eserine Anabasis adını uygun görmüş, bir bakıma yapılan yolculuğun zorluğu anlatılmak istenmiştir. Antik Çağ'ın en önemli eserlerinden biri olan Anabasis, o dönemin Anadolu kültürü ve medeniyeti hakkında da önemli bilgiler vermektedir. Askerlerin izlediği yollar üzerinden, bölgelerin tarihleri ve coğrafyaları hakkında da önemli detaylar sunulmaktadır. Genel olarak politika, savaş ve savaş sanatı üzerine de çıkarımların rahatlıkla yapılabileceği bu çalışma, İngilizceden özgün çevirisiyle sunulmuştur. Yazar Ksenophon, bir ara ordunun başına geçtiği kısımlarda, olayları anlatırken hem askerî dehasını, hem kendi kişisel özelliklerini, hem de dönem insanının psikolojik, sosyolojik ve ahlaki yapısını çok güzel şekilde anlatmaktadır. (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Ksenophon
Ksenophon
Tahmini Okuma Süresi: 9 sa. 31 dk.Sayfa Sayısı: 336Basım Tarihi: 2014İlk Yayın Tarihi: 1962Yayınevi: Parola Yayınları
ISBN: 9786059011297Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
336 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Tarihi roman gibi aktaran kitaplara bayılıyorum . Insanı geçmişe, eski zamanlarda yaşanan insan ilişkilerine götürüyor. Kitabın yazarı Ksenophon. Sokratesin dönemlerinde yaşamış bir filozof. Aynı zamanda bir asker ve tarihçi. Pers kralı Darius'un iki oğlunun taht savaşı sonrası gelişen olaylar. Tüm hikaye Anadolu'da geçiyor. Anadolunun tüm şehirlerinin antik kent zamanlarında insan ilişkileri ve anlaşmaları nasıl yaşanmış onu yaşıyorsunuz kitapta. Tarih sevenlere tavsiye ederim.
Anabasis
AnabasisKsenophon · Parola Yayınları · 2014887 okunma
Reklam
336 syf.
7/10 puan verdi
·
7 günde okudu
Antik çağdan bir eser olması başlıca bir okunma sebebi ve bizim coğrafyamızda geçmesi ayrı güçlü bir sebep.2400 yıl öncesinin sanki adım adım Mezopotamya ve adım adım Anadolu gezi kitabı, Bugün bildiğimiz şehirlerin antik çağdaki durumu, o devirlerde yaşayan halklar hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler çağlar boyunca bu kitaptan yararlanmıştır muhakkak.
Anabasis
AnabasisKsenophon · Parola Yayınları · 2014887 okunma
381 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
10 günde okudu
Kitapta anlatılanlar bir yıl üç ay süren bir yolculuk. Sürekli bir yolculuk halindeler. Kah yoruluyorlar, kah bir köyde dinlenmek için bir aydan fazla kaldıkları oluyor. Bu kadar yolun çoğunu yürüyerek gidiyorlar, deniz gibi bir şey varsa da orada da denizin üzerinde gidebilecek bir araç ayarlamaya çalışıyorlar tabi ilkel şartlarla. Kitabın anlatıldığı yıllarda her şey ne kadar da zormuş. Günümüzde ise uçak yolu kısaltıyor.
Anabasis
AnabasisKsenophon · Parola Yayınları · 2014887 okunma
336 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Odeysia tadında bir kitap. Heredot vari anlatım ve coğrafik betimlemeler mükemmel. Dönemle ilgili çok fazla tarihi bilgi var. Akıcı bir eser. Kesinlikle tavsiye ediyorum.
Anabasis
AnabasisKsenophon · Parola Yayınları · 2014887 okunma
Reklam
336 syf.
10/10 puan verdi
Atinalı Xenephon’un bu hatıraları günümüzden bin yıllar önce yazmıs olduğunu bilmek bile okurken ayrı bir heyecan yaşatıyor. Tüm detaylarıyla komutansız kalan ordunun eve dönme mücadelesini okurken, dönemin iklimi, şehir devletlerinin yapısını, adetlerini siyasi reaksyonlarını ve dahi bir cok medeniyet hakkında bilgi edinebileceğiniz gezi yazısı tadı da veren bir kitap. Yıllar öncesinden yeni nesillere bu kitabı hediye eden Xenephon’a teşekkür etmek gerekir.
Anabasis
AnabasisKsenophon · Parola Yayınları · 2014887 okunma
10/10 puan verdi
Ksenophon'nun Perslerin kralı 2. Darius öldükten sonra 2 oğlunun taht kavgasını anlattığı kitap. Daha doğrusu tahta çıkamayan oğlu Kiros'un abisi ürerine Yunanlar ve Barbarlardan ordu toplayıp yürüyüşünü anlatıyor.
Anabasis
AnabasisKsenophon · Parola Yayınları · 2014887 okunma
336 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
Kitabı okurken yine ilk hissettiğim bu toprakların hiç bitmeyen iktidar hırsları ile dünyanın en kanlı toprakları olmasıydı. M.Ö 401de Pers prenslerinden Kyros’un Yunan paralı askerlerini yanına alıp kardeşi artexerkes’in üzerine yürümesini ve Yunanlı savaş gözlemcisi Ksenephon’un bir anda Kyros’un ölümüyle kendini Yunan komutanı olarak bulmasını konu alan kitap Kyros’tan sonra Ksenephon’un stratejik zekasıyla, kalan Yunan askerlerinin Yunanistana tekrar dönüşünü anlatıyor.. Abartı ve destansı anlatımdan uzak olayın içindeymiş gibi anlatılan olaylar çok fazla karakter içerdiği için bağlamda kalmak zorlaşıyor. Keyifli okumalar
Anabasis
AnabasisKsenophon · Parola Yayınları · 2014887 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
Anadolu coğrafyası hakkında engin bilgiler sunan bu kitapta, liderini kaybettikten sonra boşluğa düşen paralı askerlerin yolcuğunu çok güzel anlatmış, kitapta yazar kendinden hep üçüncü kişi olarak bahsetmektedir. Bu kitabin İskender'e ilham olduğu da söylenmektedir.
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015887 okunma
Reklam
271 syf.
·
Puan vermedi
İlk kez 1974 yılında Türkçeye çevrilen bu eser, seçkin bir ailenin çocuğu olan Ksenephon tarafından yazılmıştır. Ksenefon’un “On Binler” olarak adlandırdığı ordu Yunanlılar olmakla birlikte eserde Küçük Asya ülkelerinden söz etmektedir. Ksenefon, Herodot’tan çok etkilenmiş bir yazar olarak gezip gördüğü yerleri anlatmaktadır. Eserde ayrıca yazarın içinde bulunduğu Pers savaşları anlatılmıştır. Savaştan dönerken yaşadıkları her şeyi anlatan Ksenefon, Anabasis dışında da eserler yazmıştır. Bu eserde en çok söz edilen ve benim de dikkatimi çeken durum ise bağırsak falı bakılması ve ordunun sürekli yiyecek sıkıntısı çekmesi oldu. Bağırsak falına, tanrılara verilen kurbanların bağırsağından geleceğe dair işaretler aldıklarına inanarak bakıyorlar. Ayrıca Anzer balı yedikten sonra zehirlendiklerini düşünüyorlar. Çünkü ordu tamamen uyuyor bir gün boyunca. :) Sokrates’in öğrencisi olan Ksenefon’un M.Ö. 355 yılı gibi öldüğü düşünülür. Döneme ilgisi olanlar için önemli bir kaynak eserdir. Dili kolaylıkla anlaşılır durumdadır. Ayrıca eserin en sonunda harita bulunmaktadır. İyi okumalar…
Anabasis
AnabasisKsenophon · Hürriyet Yayınları · 1974887 okunma
232 syf.
8/10 puan verdi
·
43 günde okudu
Anabasis (Onbinlerin Dönüşü), MÖ 401'de, Yunanlılar tarafından da saygı gören Perslerin taht varisi Kyros'un kardeşi Artakserkses II ile giriştiği taht kavgasıyla başlıyor. Kyros, bu savaşta yanında Yunanlıların da olmasını istiyor. Yunanlılar da bunu kabul ediyor. Elbette sadece Kyros'a duydukları saygıdan değil, ganimet ve çeşitli ödüller de işin içine giriyor. Fakat Irak taraflarında savaş (Kunaksa Savaşı) sonuçlanıyor ve Kyros öldürülüyor. Aralarında Ksenophon'un da bulunduğu 13 bin Yunanlının asıl zorlu sınavı da burada başlıyor: Dönüş yolculuğu. Bütün Anadolu; Trabzon, Sinop, Kocaeli, Gümüşhane, Ermeni yerleşimleri de rota. Tedirgin bir ordu, yer yer çaresizlikle, açlıkla, bazen de açgözlülükle başa çıkmaya çalışıyor bu yolculukta. "Barbar" olarak nitelendirilen toplulukların da saldırılarına uğramaları cabası. Yukarıda bahsettiklerim, kitabın temel konusu aslında. Peki Anabasis neden yazıldıktan 2400 sene sonra bile okunan bir kitap? Çünkü ilk tarih yazıcılığı örneklerinden. Sağlıklı mı peki bu tarih yazıcılığı? Pek sayılmaz, bunun nedeni de kitabımızın yazarı Ksenophon'un da sefere katılmış, yani olayların tamamen içinde yer almış olması. Yer yer kitapta Ksenophon'un bazı konularda kendi haklılığını öne çıkarmak istediği göze çarpıyor. Ksenophon'un yazdığı bu kitap, bir nevi anı defteri aslında. Ama önemi, ilklerden olması. Aynı zamanda antik çağ Anadolu ve Mezopotamya'sını tanımak için de güzel ve ender bir kaynak.
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015887 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Pers prensi kyros'un iktidarı ele geçirmek için Yunanlı askerlerle ağabeyi Artakserkes'e karşı açtığı sefer, savaş ve yurda dönüş mücadelesi. Antik çağ Anadolu Mezopotamya Karadeniz'in kültür, yaşayış ve savaş tekniklerini tanımak için güzel bir kaynak. Kitabın son sayfasında bende onlarla birlikte eve dönmüş gibi rahatladım. :)
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015887 okunma
272 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
35 saatte okudu
Yazarın kendisinden üçüncü tekil şahıs olarak bahsettiği bir savaş güncesi bu, aynı zamanda da bir seyahatname. Abisine karşı ayaklanan Kyros'un topladığı orduya gözlemci olarak katılan Ksenophon'un savaş dönüşü komutanlık yapmak zorunda kalışını, topraklarından geçmek zorunda kaldıkları halklar ile yaşadıkları savaşları, anlaşmaları, doğa koşullarını, askerî ve sivil ilişkileri anlatan muhteşem bir kitap. Çok sevdim. Odysseus'un Ithaka'ya dönüşü ile Yüzüklerin Efendisi'nde Hüküm Dağı'na olan yolculuğu anımsattı bana. Savaş sanatına, mitolojiye, askerî tarihe ilgi duyan herkesin okumasını tavsiye ederim. =)
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015887 okunma
272 syf.
·
Puan vermedi
·
21 günde okudu
Anabasis
Onbinler dönerken biz de kendimizi aradık Anadolu'nun çeşitli köşelerinde... Gidiş, dönüşü bir yıl üç ay süren bir yolculuğun izlerini sürdük. Günümüzden yaklaşık 2426 yıl önce yazılmış bu eser buram buram köklerimizi hissettirdi ... Önemi de en çok buradan, topraklarımızda yaşandığından olsa gerek... Evet okunması zor ama kattıkları düşünülürse zorluğuna değer... Anadolu'yu neredeyse tamamen dolaştıkları gibi özellikle Kadıköy (Khalkedon), Üsküdar( Khrysopolis), Erenköy(Ophrynion) geçen kısımlarını daha çok merakla okudum. Ksenophon asker , yazar ve gezgin...Bize bin yıllar öncesi tarihinin kapılarını açmış. Hem gezmiş hem yazmış bu büyük askeri seferi ... İçeriği çok derin, detayları çok fazla. .. Derinlikli bir okumayı hak ediyor . Hiç bir satırı çizilmedi , dümdüz yazmış. E adam savaşsın mı, gezsin mi , yazsın mı :) Bize ulaştırdıkları için bile minnettarız bırakıyoruz edebi dilini
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015887 okunma
272 syf.
9/10 puan verdi
#ksenophon #anabasisonbinlerindönüşü kitabı ilginç kılan; Askeri tarih Ksenophon'un "Anabasis" kitabı ile başlar... Ksenophon, Sokratesin öğrencilerinden birisidir ve Peloponnesos Savaşına katılmış... Başkomutanları ölünce seçimle ordunun başına geçerek orduyu bozgundan kurtarmış... " Hüküm sürmek savaşta galip gelenlerin hakkıdır..." Başta bir lider olmazsa hiçbir alanda, özellikle de askeri konularda hiçbir yararlı ve doğru iş yapılmaz.Bilindiği gibi disiplin pek çok hayat kurtarırken, disiplinsizlik ve başıbozukluk bugüne kadar çok kişiyi mahvetmiştir..." Kötülüklerden çok iyilikleri hatırlamak daha güzel, daha adil, daha kutsal ve daha hoş bir davranıştır." " İnsanların sana boyun eğmesinin sayıca az olmaları değil, aralarında bir lider çıkaramamalarıdır." " Bir miktarın azlığını ve çokluğunu belirleyen kıstas rakamlar değil, ödemeyi yapanla ödemeyi alanın gücüdür. Senin de şu anki yıllık gelirin daha önceki toplam mal varlığından bile fazla..."
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015887 okunma
Resim