On Binlerin Dönüşü

Anabasis

Ksenophon
Ksenophon (MÖ yaklaşık 432 - MÖ 355): Atinalı yazar, tarihçi, komutan. Peloponnesos Savaşı'nda kentinin yenilgisini demokrasiden kaynaklanan disiplin eksikliğine bağlayarak demokratik yönetime karşı tavır aldı. MÖ 394'teki Koroneia Savaşı'nda Sparta saflarında Atinalılara karşı savaştı. Bunun üzerine ihanetle suçlanarak sürgün edildi ve bütün mal varlığına el kondu. Sokrates'in öğrencisi olan Ksenophon ilk eserini haksız ölümü üzerine hocasını savunmak için yazmıştır. Devlet adamlığı konusundaki Kyros'un Eğitimi ve Tiranlık Hakkında, Spartalılara ilişkin Hellenika ve Lakedaimonların Devleti, ev idaresine dair İktisat Üzerine yazarın başlıca kitapları arasında yer alır. En tanınmış eseri Anabasis - On Binler'in Dönüşü, Pers prensi Kyros'un iktidarı ele geçirmek için ağabeyi II. Artakserkes'e karşı açtığı sefere katılan Yunanlı askerlerin savaş ve yurda dönüş macerasını anlatır. Ksenophon'un anı ve deneyimlerini aktardığı Anabasis, çoğu Anadolu'da geçen büyük bir askerî seferin güncesidir. (Tanıtım Bülteninden)
272 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1962
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

272 syf.
10/10 puan verdi
Anadolu coğrafyası hakkında engin bilgiler sunan bu kitapta, liderini kaybettikten sonra boşluğa düşen paralı askerlerin yolcuğunu çok güzel anlatmış, kitapta yazar kendinden hep üçüncü kişi olarak bahsetmektedir. Bu kitabin İskender'e ilham olduğu da söylenmektedir.
Anabasis
AnabasisKsenophon · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015981 okunma
271 syf.
·
Puan vermedi
İlk kez 1974 yılında Türkçeye çevrilen bu eser, seçkin bir ailenin çocuğu olan Ksenephon tarafından yazılmıştır. Ksenefon’un “On Binler” olarak adlandırdığı ordu Yunanlılar olmakla birlikte eserde Küçük Asya ülkelerinden söz etmektedir. Ksenefon, Herodot’tan çok etkilenmiş bir yazar olarak gezip gördüğü yerleri anlatmaktadır. Eserde ayrıca yazarın içinde bulunduğu Pers savaşları anlatılmıştır. Savaştan dönerken yaşadıkları her şeyi anlatan Ksenefon, Anabasis dışında da eserler yazmıştır. Bu eserde en çok söz edilen ve benim de dikkatimi çeken durum ise bağırsak falı bakılması ve ordunun sürekli yiyecek sıkıntısı çekmesi oldu. Bağırsak falına, tanrılara verilen kurbanların bağırsağından geleceğe dair işaretler aldıklarına inanarak bakıyorlar. Ayrıca Anzer balı yedikten sonra zehirlendiklerini düşünüyorlar. Çünkü ordu tamamen uyuyor bir gün boyunca. :) Sokrates’in öğrencisi olan Ksenefon’un M.Ö. 355 yılı gibi öldüğü düşünülür. Döneme ilgisi olanlar için önemli bir kaynak eserdir. Dili kolaylıkla anlaşılır durumdadır. Ayrıca eserin en sonunda harita bulunmaktadır. İyi okumalar…
Anabasis
AnabasisKsenophon · Hürriyet Yayınları · 1974981 okunma
407 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
25 saatte okudu
Anabasis, Sokrates'in de öğrencisi olan tarihçi ve filozof Ksenophon'un eseridir. Anabasis eserinde, Pers tahtının varisi olan Kyros'a yardım etmek için yola çıkan Hellenlerin, Kyros'un ölümüyle vatanlarına geri dönüşü anlatılmaktadır. Bu eserde, düzen ve disiplin, emre itaat etme, komutanların ve liderlerin dürüst ve cesur olmaları, birlik olma, alınan kararlarda herkesin fikrinin alınması gibi konular eserin temelini oluşturmaktadır. Kendi başlarına kalan ve vatanlarına geri dönüş konusunda tecrübesiz olan Hellen birliklerinin, bir yıldan uzun süren yolculukları ve bu yolculuk boyunca yaşadıkları olayların yer aldığı bu eser; ayrıca farklı halkların değişik kültürel, sosyal ve ekonomik yaşantısına da yer verdiğinden okunması gereken bir eser olarak değerlendirilmelidir...
Anabasis - Onbinlerin Dönüşü
Anabasis - Onbinlerin DönüşüKsenophon · Alfa Yayıncılık · 2020981 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.