2018
Alfa Yayıncılık
Türler:
Sıralamalar

2020 12. kitabı
Mitoloji ile henüz daha lisedeyken, 1994-95 yıllarında, Homeros sayesinde tanışmış ve o günden beridir her dâim özel bir ilgi duymuşumdur. Araştırmalarım derinleştikçe paganizmden ezoterizme, okültizmden sembolizme kadar dayanan bir alan olduğunu ve beşeriyetin her çağ ve coğrafyada kendi mitolojisini yarattığını öğrendim. Tanrılar, tanrıçalar, onların arketipleri, mitoslar, efsaneler, destanlar vs derken, aslında mitolojinin ucu bucağı olmadığına şahit oldum ve hiçbir zaman üzerinde “Mitoloji” veya “Mitolojik bir öğe” yazan kitaplara kayıtsız kalamadım. Alfa Yayıncılık’ın Ocak’19’da çıkarmaya başladığı bu seri de doğal olarak görür görmez kitaplığıma eklediğim bir seri oldu. “Angus” serinin ilk kitabı; kendisi “Aengus/Oengus” isimleri ile de anılır ve Kelt Mitolojisi’nin en sevecen, en iyi yürekli ve en yakışıklı tanrısıdır. Gençlik, sevgi ve aşk tanrısı olarak inanılmasının yanında, insanlara düşler dağıttığı için düş tanrısı olarak da anılır. Babası en güçlü tanrı olan Dagda ve annesi kimi kaynaklarda su perisi olarak geçse de çoğunlukla bereket tanrıçası olarak anılan Boann’dır. (Kelt mitolojisi hakkında daha fazla bilgi için, Sn.Erhan Altunay’ın Kelt ve Germen Paganizmi kitabına bakabilirsiniz.) Kitap, Angus’un nasıl doğup büyüdüğünü bir kısa roman şeklinde anlatırken, aralara girdiler yaparak günümüzde de hala etkisini nasıl sürdürdüğünü gösterecek tarzda öyküler sunmaktadır. Çok severek okudum, ki zaten Kelt mitolojisi, Yunan mitolojisi kadar gaddar, entrikalı ve nefret dolu olmayan, sevecen ve yumuşak tanrı/tanrıça ve olaylarla kaplı bir inanış olduğu için büyük keyif aldım. Sevgiyle... (Dipçe: Kitapta Angus’un kardeşi olan Badb erkek olarak gösterilmiş olsa da, çoğu kaynakta egemenlik ve savaş tanrıçası olarak geçmektedir.)
AngusAlexander McCall Smith · Alfa Yayıncılık · 201822 okunma
Düş Tanırısı (Renkli Rüyalar Oteli)
2021 25. kitabı
Okunma: 14 Ekim 2021 11:32
İrlanda / İskoçya mitolojisinden bir deneme eseri olan bu kitapta, tüm ihtişamıyla su üzerinde ve altında gezinen Su perisi Boann işe onu ilk görüşte aşık olan tanrı Dagda’nın su perisini kandırarak onu hamile bırakması ile doğan Angus “düş tanrısı” ‘ un mitolojik hikayesine tanık oluyoruz. Mitoloji sevenler elbette beğeneceklerdir ancak ben kitabın dizgisini çok beğendiğimi söylemeliyim, Alfa Yayınlarından basımı gerçekleşen bu eserin dizgi yapısı çok güzel ayarlanmış, yazarın akıcı anlatımı ve doğa üstü betimlemeleri renk katıyor okuma sekansına. Bu nedenle “çerezlik” olarak okunulabilir. Keyifli Okumalar. CK
2020 143. kitabı
Kelt mitolojisine göre, bize düşlerimizi getiren, aşkı ve gençliği bahşeden Tanrı Angus, başının üstünde dönüp duran kuşlarıyla adeta sevginin ve iyiliğin bir simgesidir. Çocukluğundan itibaren dokunduğu tüm hayatları değiştirir; tatlı diliyle, iyi kalbiyle herkesi kendine hayran bırakır. Tüm kadınlar âşıktır ona, onun sevgisiyse bambaşka birine ait olur. Aşkı uğruna tanrılığından vazgeçer, bir kuğu olup sevdiğiyle gökyüzünün mavisine karışır. Alexander McCall Smith, Angus’ta işte bu Düş Tanrısı’nın hikayesini yeniden yorumluyor. Fakat yalnızca onun değil, günümüz dünyasında Angus’u içinde yaşatanların hikâyelerine de yer veriyor. Geçmişle şimdiyi, düşle gerçeği birleştiren bu öykülerin her birinde, Angus’un yaşantısından ve kişiliğinden izler bulacak, bu izlerin peşinde düşsel bir yolculuğa çıkacaksınız.
Kentik Düş Tanrısı Angus
2024 36. kitabı
Alexander McCall SmithAlexander McCall Smith AngusAngus EgalitéEgalité Kelt mitolojisinde hem düş hem de aşk ve gençlik tanrısı olan Angus, bu kitapta hem mitolojideki varlığıyla hem de modern toplumdaki insanların kişisel sorunlarını çözen düş tanrısı kimliğiyle anlatılıyor. O kadar sevecen ve insancıl ki, "(S)evilmediğini düşünenleri bile onu harikulade bulan biri tarafından değiştirilebileceğine, farklı kılınabileceğine" (s. 134) inandırabiliyor. Tam da Tanrı dediğimiz varlığın böyle olması gerekmez mi?

Alexander McCall SmithYazar · 28 kitap
Alexander McCall Smith, İngiliz Şövalyelik Nişanı sahibi ve Edinburgh Kraliyet Cemiyeti üyesi Zimbabve doğumlu Britanyalı yazar. Smith, aynı zamanda İskoçya'daki Edinburgh Üniversitesi'nde tıp hukuku profesörüdür. Yirminci yüzyılın sonunda, McCall Smith, tıp hukuku ve biyoetik konusunda saygı duyulan bir uzman haline gelmiş ve hem kendi devletinin hem de uluslararası komitelerin danıştığı bir isim olmuştur. Ayrıca, Bir Numaralı Kadınlar Dedektiflik Bürosu serisi ile tanınan bir kurgu yazarıdır. Alexander McCall Smith, şu anda Zimbabve'de bulunan Britanya sömürgesi Bulavayo'da dünyaya geldi. İlk eğitimini bu şehirdeki Hrıstiyan Kardeşler Koleji'nde aldı. Daha sonra ise Edinburgh Üniversitesi'nde hukuk okudu.Güney Afrika'ya döndükten sonra bir süre Botsvana Üniversitesi'nde hukuk dersleri veren yazar, bir kez daha İskoçya'ya giderek orada evlendi ve tıp doktoru eşi Elizabeth, kızları Lucy ile Emily ile birlikte hayatına bu ülkede devam etti. British Medical Journal etik komitesine 2002'ye kadar başkanlık eden profesör, ayrıca, Birleşik Krallık İnsan Genetik Komisyonu eski başkanı ve UNESCO Uluslararası Biyoetik Komisyonu eski üyesidir. Yazarlıkta başarı kazanınca bu görevlerine son vermiştir. Aralık 2006'da edebiyata olan katkılarından dolayı İngiliz Şövalyelik Nişanı alan McCall Smith'e, Haziran 2007'de ise Edinburgh Hukuk Fakültesi tarafından Onur Ödülü verilmiştir. Amatör olarak fagot çalan yazar, The Really Terrible Orchestra'nın (Gerçekten Berbat Orkestrası) kurucusudur. Botsvana'daki ilk opera salonu olanı Bir Numaralı Kadınlar Opera Salonu'nun açılmasına da katkıda bulunmuştur. 2006 yayınlanan Britanya'nın sağlık politikaları ile ilgili The Future of NHS kitabının da yazarları arasındadır. McCall Smith'in eserlerindeki seri formatı aklaCharles Dickens ve Armisted Maupin gibi on dokuzuncu yüzyıl yazarlarının kullandığı formatı getirir.