Kasım 2014
İlk Yayın Tarihi:
Eylül 2004
Kırmızı Kedi
Orijinal Adı:
Under my Skin / Volume One of my Autobiography to 1949 Walking in the Shade / Volume Two of my Autobiography, 1949-1962
Sıralamalar

2021 85. kitabı
Okunma: 25 Mart 2021 17:04
Nobel Ödüllü Doris Lessing ilgimi çeken bir yazar.Tüm kitaplarını okumak gibi bir planım var.Düzenli olarak her ay bir kitap okuyorum Doris Lessing’ten. Anılar, Doris Lessing’in otobiyografisi.İki ciltten oluşuyor.ilk cilt olan Tenimin Altında 1919-1949 yıllarındaki yaşamını kapsıyor.Lessing’in İran’da doğumundan başlayarak, Güney Rodezya’ya yerleşmesi, oradaki yaşamı üzerine odaklanıyor.İlk evliliği ve siyasi bilincinin gelişimi de bu döneme rastlıyor.Güney Rodezya’daki komünist hareketin içinde yer alan Lessing, Rodezya’nın gerçek sahibi olan siyahilerin kötü yaşam koşullarına dikkat çekerken, onlardan yana olan tavrını ortaya koyuyor. Doris Lessing’in daha önce Şiddetin Çocukları serisini okuduğum için “Tenimin Altında cildi çok tanıdık geldi bana. Anılar kitabında da zaten “ ...Children of Violence dizisinin üçüncü kitabı A Ripple From the Storm’a geçiyoruz ve bütün kitaplarım arasında en doğrudan otobiyografik olan bu.” der Doris Lessing. (syf 296) Anılar’ın iki cildi olan Gölgede Yürümek’te ise 1949-1962 yılları arasını anlatır Doris Lessing.II.Dünya Savaşı sonrası ikinci evliliğinden olan oğlu Peter ( ilk evliliğinden olan iki çocuğunu terk etmiştir) ve ilk romanı olan “Türkü Söylüyor Otlar” dosyası ile İngiltere’dedir Doris Lessing.Doris Lessing’in İlgiltere’de tek başına çocuk yetiştirmesine, yazarlık tecrübelerine, yurt dışı gezilerine, politik aktivitelerine, tiyatro deneyimlerine, yayıncılık sektörü ile ilgili düşüncelerine ve komünist ideolojiyi nasıl geride bıraktığına tanıklık ediyoruz bu ciltte. “Edebiyatın başına gelen en kötü şey, zenginlerin, multi-milyonerlerin yayın şirketine sahip olma arzusuna kapılması oldu.Bir güç gösterisi: Hangisinin edebiyatla ilgisi var ki? Ve bir anda yayıncılığı, sanayinin herhangi bir dalı haline gelmeye
2020 21. kitabı
Okunma: 17 Mayıs 2020 18:02
Toplamda iki ciltten oluşan bu büyük eser Doris Lessing'i anlamak için en büyük kaynak diyebilirim. Daha önce söylemiştim en yaşlı Nobel Ödülü kazananı Lessing bitirme tezimi yazarken hep aklımın bir köşesinde, hayatımın resmen bir parçasıydı. Çok uzun bir dönemi onu gerçekten anlamak için çabaladım. Bunu yaparken de en büyük kaynaklarımdan birisi otobiyografik eseriydi. Hayatını objektif bir biçimde böyle güzel anlatabilen başka bir yazar da görmedim henüz. Okurken bazen zorlasa bile içinden çok fazla şey çıkarabilmek mümkün Lessing'e dair. 1. Dünya Savaşı'nın sonunda dünyaya gelen, 2. Dünya Savaşı ile hayatı baştan şekillenen, sırf bu çivisi cıkmış dünyayı daha iyi bir yere getirebilmek ve çocuklarına ilerde daha iyi bir hayat sağlayabilmek için onları bile terk edip(kulağa uçuk geliyor farkındayım ve herkes yapamaz bunu) davası için çabalayan bir kadın. İyi ki boyle bir yazarla tanışmışım ve benim için oldukca büyük bir öneme sahip olan tez çalışmamda beraber ilerlemişiz. Eğer aramızda özellikle Ingiliz Dili ve Edebiyatı öğrencileri varsa mutlaka ama mutlaka Lessing'i tanımalı. Hakkında burada çok şey bahsetmek isterdim çünkü beni en çok büyüleyen yazarlardan olur kendileri. Mutlaka tanışın derim. İyi okumalar
Biyografi
2024 2. kitabı
Birinci ve ikinci dünya savaşını etkilerini o dönemin İngiltere'sini ve soğuk savaşı anlatıyor Lessing. Eski bir komünist olduğu için ağır bir şekilde komünizmi çürüteceğini düşünerek aldım bu kitabı fakat beklentilerimi karşılamadı.

Doris LessingYazar · 34 kitap
1919’da, babasının İngiliz subayı olarak İran’da görev yaptığı sırada Kirmanşah’ta doğdu. 1949’da İngiltere’ye yerleşti. Yayımlanan ilk kitabı Türkü Söylüyor Otlar, Rodezya’yı anlatıyordu. Başyapıtlarından sayılan ve en çok okunan romanı olan Altın Defter’de, yaşadığı çağla uzlaşmaya çalışan bir kadın yazarı konu aldı. Şiddetin Çocukları adlı yarı özyaşamöyküsel roman dizisi yayımlandı. Hayatta Kalma Güncesi, bir fantezi niteliğindeydi. Lessing, aralarında Evlenmeyen Adamın Hikâyesi’nin de bulunduğu birkaç öykü kitabı yayımladı. Argos’taki Kanopus Arşivleri adlı beş romanlık dizisiyle bilimkurgu türüne yöneldi. İyi Bir Komşunun Günlüğü ve Yaşlılar Yapabilselerdi adlı romanlarında, tanınmamış yazarların sorunlarını gözler önüne sermek için Jane Somers takma adını kullandı. 1985’te, Londra’daki bir grup devrimciyi anlattığı Terörist yayımlandı. Bunu bir dehşet öyküsü olan Beşinci Çocuk izledi. Özyaşamöyküsünün özellikle ilk cildi Derimin Altında büyük övgüyle karşılandı. Son romanı Yarık, 2007’de yayımlandı ve aynı yıl Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazandı. 2013’te Londra’da öldü.