Arabadakiler

Çevirmen:
Murat Belge

2021 32. kitabı
Okunma: 09 Mart 2021 12:40
Kitabı okumaya başlamadan önce içeriği hakkında bilgi bulamamıştım. Bu yüzden arka kapaktaki bilgiden yola çıkarak dört kişinin arabayla yolculuğa çıkıp felsefi sohbetler edeceği bir roman okuyacağımı düşünmüştüm. Romanı okuyunca bu konuda yanıldığımı gördüm. Romanda bizi kahramanların aynı arabada buluştuğu bir yolculuk beklemiyor. Bunun yerine hayatta çeşitli sıkıntılar çekmiş, toplumun dışında kalmış, dışlanmış, yoksul kişilerin hayat mücadelelerine tanık oluyoruz. Bu karakterler sahneye sırayla çıkıyorlar ve onların yaşadıkları çocukluktan başlanarak şu anki hallerine kadar getiriliyor. Karakterlerimizden ilki olan Miss Mary Hare, insanlardan çok hayvanları, kuşları ve bitkileri sever. Çocukluğunda varlıklı bir ailenin kızıdır. Xanadu adı verilen, çevresine göre fazla gösterişli ve ince zevkle süslenmiş bir evde büyür. Anne babası, Mary’nin yeterince güzel olmayan bir kız olduğunu düşündüğünden ona yeterince ilgi ve sevgi göstermemiştir. Ailenin ekonomik durumu gittikçe kötüleşmiştir. Mary, 1. Dünya Savaşı yıllarında babasını, 2. Dünya Savaşı yıllarında annesini savaşla ilgisi olmayan nedenlerle kaybetmiştir. Geçmişi bu şekilde özetlenen Mary Hare, romanın şimdiki zamanında, artık viraneye dönmüş aile yadigarı evinde “kimsenin hayatında önemli olamayacak kadar yaşlı, çirkin, yoksul” bir halde yaşamaktadır. İkinci karakterimiz Mordecai Himmelfarb, Miss Hare’in erik ağacının dibinde karşılaşıp tanıştığı Yahudi bir göçmendir. Himmelfarb, geçmişe dönerek Miss Hare’e hayat hikayesini anlatır. Kuzey Almanya’da hali vakti yerinde bir tüccar ailesinin çocuğu olarak dünyaya gelmiştir. İyi bir eğitim almış, profesörlüğe kadar yükselmiş, eşiyle birlikte mutlu bir şekilde yaşarken Almanya’da Yahudilere karşı uygulanan zulmden nasibini almıştır. Toplama kamına gönderilen
·539 syf.·
2018 6. kitabı
Arabadakiler, gölgesi üzerimden hiç kalkmayacak bir roman. Binlerce kitap okudum, pek çoğu da çok iyi kitaplardı. Hepsine minnettarım. Ama Arabadakiler muhtemelen hep ilk sırada kalmaya devam edecek benim için. Çok az okunan bir yazar Patrick White. Ne desem eksik olacak gibi hissediyorum onun hakkında. Hem çok okunsun, bilinsin istiyorum, hem de kimsecikler bilmesin, tanimasin istiyorum. Sadece Arabadakiler değil diğer kitapları, örneğin Voss, Yaşayanlar Ve Ölüler, Fırtınanın Gözü, hepsi de çok iyi romanlar. Selamlar saygılar.
2025 71. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2025 20:40
Avustralyalı Patrick White, , "edebiyata yeni bir kıta kazandıran epik ve psikolojik anlatı sanatı" nedeniyle 1973 Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüş… Yazarın başyapıtı sayılan#arabadakiler hem kullanılan tekniklerden dolayı hem de psikolojik tahlillerin yoğun olmasından dolayı çok katmanlı ancak çok güzel bir kitaptı…. Toplumdan değişik özelliklerinden dolayı dışlanan dört karakterin kurtuluş yolculuğu misali ruhsal bir yolculukla beraber bedensel olarak Nazi Almanyası’n dan Avustralya kırlarına uzanan;aralarda geriye dönüş tekniği ile herbir karakterin geçmişine giden okuyucu engin ve mistik sohbetler eşliğinde tıpkı karakterler gibi hayatı ve insanları sorgular… İlk karakter Miss Hare çirkin bulunmasından dolayı anne ve babadan gerekli şefkati ve sevgiyi bulamadığı için tüm sevgisini bitki ve hayvanlara akıtan yalnız,yaşlı bir kadındır…Bu kadın yine kendisi gibi toplumdan “Yahudi”olduğundan dolayı dışlanmış Mordecai Himmelfarb,ile bir erik ağacının gölgesinde karşılaşır(burada geriye dönüş tekniği ile Yahudinin geçmişine giden okuyucu Nazi kamplarına şahitlik eder ve acının binbir yüzünü görür)Geçmişini anlatan Yahudi tek yanız insanın Hare olmadığını bir nevi ona hissettirir… Üçüncü karakterimiz Mrs. Godbold, orta yaşlı, şişman bir kadındır. Evlidir ve altı kız çocuğu vardır. Çamaşırcılık yapar. Himmelfarb’ın da çamaşırlarını yıkamaktadır.Bencil bir eşten şiddet gören bu kadının hayat hikayesini geriye dönüş tekniği ile öğrenen okuyucu karakterin gençlik ve hizmetçilik günlerine gider(bu kısım duygusal yönden beni çok etkiledi) Son karakter Alf Dubbo,yerli bir ressamdır annesi hayat kadını olup kendisini de bir rahip yetiştirmiş aynı zamanda taciz etmiştir(kitabın bu bölümü karakterin yaşadıklarından dolayı en sarsıcı kısımdı) Kitapda Yahudilik inancı
Puan vermedi·557 syf.·
2025 790. kitabı
Birbirlerinin alışkanlıklarına saygı duymayan iki insan bir arada yaşayamaz. S:68 " Miss Hare bir zamanların büyülü Xanadu’sunun harabeleri arasında dolanırken yerli bir ressam ve Yahudi bir mülteci ile karşılaşır. Mrs. Godbold’un da ekibe dahil olmasıyla birlikte “arabadaki” dört karakteri ortak bir yazgıda kenetleyen yolculuk başlar. Geçmişte her biri çeşitli şekillerde dışlanan ve incinen bu dört karakterin kurtuluşu aradığı yolculuk Nazi Almanyası’ndan Avustralya kırlarına, Kabbala geleneğinden çarmıha geriliş mitine uzanacaktır. Geniş bir kültürel coğrafyayı insanî bir ışıkla aydınlatan Arabadakiler kolektif hafızadaki acı verici deneyimleri sanatsal bir imkâna dönüştürmenin yolunu arayan bir başyapıt." Arabadakiler Nobel edebiyat ödüllü Patrick White’ın roman sanatında zirveye ulaştığı dönemin başyapıtı. Uzun soluklu keyıflı bır yolculuğun sonuna geldik, sürükleyici akıcı bir dille yazılmış olması da ayrı bir kolaylık okur adına O halde #Buyurun Arabadakiler
Roman-Edebiyat

Patrick WhiteYazar · 8 kitap
Patrick White, İngiltere'de doğmuş Avustralyalı yazardır. Ailesi, o altı aylıkken Avustralya'nın Sidney kentine döndü. Dört yaşındayken, anne tarafından büyükbabasının hayatını alan bir durum olan astıma yakalandı. White'ın sağlığı, çocukluğu boyunca hep kırılgandı ve bu, birçok çocukluk aktivitesine katılımını engelledi. Beş yaşında, Sydney'in Doğu Banliyölerinde, Woollahra'daki Sandtoft'taki anaokuluna gitti. White, on yaşındayken, astımını hafifletmek amacıyla Yeni Güney Galler'in Güney Dağlık Bölgesi'ndeki Moss Vale'deki bir yatılı okul olan Tudor House School'a gönderildi. Yatılı okulda oyun yazmaya başladı. Bu erken yaşta bile White, elle tutulur yetişkin temaları hakkında yazdı. 1924'te yatılı okul mali sıkıntıya girince White İngiltere'deki bir devlet okuluna gönderildi. White, daha sonra bunu "dört yıl hapis cezası" olarak nitelendirerek İngiltere'deki Cheltenham College'daki yeni ortamına uyum sağlamakta zorlandı. 20. yüzyıl İngiliz edebiyatının önde gelen isimleri arasında sayılır. 1973'te Nobel Edebiyat Ödülü'nü alan Avustralyalı yazar Patrick White, Sydney ve Cambridge'te öğrenim gördü. ABD ve Avrupa'yı gezdi. II. Dünya Savaşına Kraliyet Hava Kuvvetleri'nde katıldı. Savaşın Bitiminde Avustralya'ya dönerek Sydney'de kendi çiftliğine yerleşti. 1935'te bir şiir kitabı yayımlandıktan sonra, 1979'a kadar roman, hikaye ve tiyatro dallarında eserler verdi. Genelde Avustralya ulusal temalarıyla Avrupa etkisinin görüldüğü romanlarında White, toplumsal ve siyasal olayları gözardı etmez, ama daha çok, bireyin aşk, ölüm ve yalnızlaşma olgularına; toplum dışına itilmiş kişilerin psikolojik yönden aydınlatılmasına önem verir. Eserlerinin bir önemli konusu da vahşi doğası, insanıyla kimi kez destansı boyutlarda anlattığı (İnsan Ağacı) Avustralya'dır.