Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Aradım Yaz Dediniz

Feryal Tilmaç

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
168 syf.
·
Puan vermedi
·
9 günde okudu
Kadınların, kadın duyarlığı ile anlatıldığı öyküler. Klişe bir başlangıç cümlesi olabilir ancak
Aradım Yaz Dediniz
Aradım Yaz Dediniz
hiç de klişe bir tarza sahip değil.
Feryal Tilmaç
Feryal Tilmaç
sık sık yeni tekniklere başvuruyor, okurunu güldürüyor, ona hayal kurduruyor. "Lodostop" adlı öykünün, öyküdeki şarkılarla birlikte okunmasını şiddetle tavsiye ederim bu arada. Kesinlikle laf olsun diye sunulmuş ayrıntılar olmadığını görecekseniz o şarkıların. Hele bir de öyküdeki kısa seyahat güzergahını biliyorsanız tadından yenmez hale geliyor. Iyi okumalar.
Aradım Yaz Dediniz
Aradım Yaz DedinizFeryal Tilmaç · İthaki Yayınları · 201834 okunma
Reklam
168 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
Son dönemlerde tanıdığım Feryal Tilmaç, öyküleriyle beni inanılmaz heyecanlandırdı.İlk okuduğum kitabı Mevt Tek Hecelik Uyku'dan sonra 2009 Sait Faik Hikâye Armağanı'nı kazanan Aradım Yaz Dediniz'i de okuyucular ile buluşturan İthaki Yayınları'na teşekkür ederim. Feryal Tilmaç neden beni bu kadar heyecanlandırdı açıklamaya çalışayım. Öncelikle, öykülerde son zamanlarda çok sık gördüğüm o kapalı anlatım yok.Oyuncu bir dili var Tilmaç'ın.Zekâ fışkırıyor.Hem gülüyorum ( Masal ve Kadınlar Sıcak Ülkelerden Dönen Vahşi Sakatları Severler öykülerinde gerçekten güldüm.Thomas Eugene Robbins'i de çok severim️) hem ağlıyorum öykülerinde.Noktalama işaretlerinin yer almadığı Kemer öyküsü dağıttı beni.Bir çığlık, bir ağıt diyebileceğim bu öykü duraklamasız okunmalıydı bence de.Sesli ve hızlı okudum öyküyü.Okuyacaklara böyle okumalarını tavsiye ederim.Leyla Erbil'e saygı duruşu sayılabilecek Serzeniş'i de çok sevdim. Dünden beri Can'la Başla öyküsü nedeniyle Grup Merdiven dinliyorum. Çok sevdim çok, Aradım Yaz Dediniz'i.️️
Aradım Yaz Dediniz
Aradım Yaz DedinizFeryal Tilmaç · İthaki Yayınları · 201834 okunma
168 syf.
5/10 puan verdi
·
22 saatte okudu
Kitapta daha çok kadın öyküleri yer alıyor; güçlü, haksızlığa uğramış, mücadeleci, erkek şiddetine maruz kalmış kadınlar çoğu. Her tarafta acı çeken kadınların hikayesi bazıları. Kitap 2 ana bölümden oluşuyor. İlk bölüm Olmayacak Şey adını taşıyor ve 7 öyküden, Ey Kızkardeş bölümü de 7 öyküden oluşuyor. Toplamda 14 öykülük bir kitap ve 2009
Aradım Yaz Dediniz
Aradım Yaz DedinizFeryal Tilmaç · İthaki Yayınları · 201834 okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Aradım Yaz Dediniz Feryal Tilmaç’ın iki bölümden oluşan öykü kitabı.Eserde “Olmayacak şey” adlı ilk bölümde yedi, “Ey Kızkardeş” adlı ikinci bölümde de yedi olmak üzere toplam 14 öykü bulunuyor. 2009 Sait Faik Hikaye Ödülü alan eserde, toplumun farklı sınıflarından insana en çok da kadına dair hikâyeler yer alıyor. Feryal Tilmaç, kitabında anlaşılamayan, ezilen, yalnızlığa itilen, tecavüze uğrayan, sömürülen, deliren, intihara sürüklenen kadının psikolojik anatomisini ortaya koyuyor.Yazar, boşluğa anlam vermeye çalışan modern bireyin trajedisine ışık tutmaya, kabuk bağlayan yaraları sağaltmak için soymaya çalışıyor.Hatırlamanın verdiği acıyı yazıyor. Çekilen tüm acılardan toplumu da bireyi de sorumlu tutuyor. Dilinin kıvraklığı, şiirsel anlatımı, iç monolog, bilinç akışı gibi teknikleri başarıyla kullanımı da takdire şayan. Kendine ait bir oda için çırpınan Virginia Woolf’un mirasçıları kadın yazarlar, son dönem Türk ve dünya edebiyatında seslerini fazlaca duyuruyorlar.Onların, insan ruhunun derinliğindeki duyguları dışavurumlarını keyifle izliyorum.
Aradım Yaz Dediniz
Aradım Yaz DedinizFeryal Tilmaç · İthaki Yayınları · 201834 okunma
Reklam
168 syf.
4/10 puan verdi
Mevt: Tek Hecelik Uyku kitabından sonra, bu kitap beni, en amiyane tabir ile, "kesmedi". 1- Yazar farklı yazım teknikleri denemiş. Bazı hikayeleri diyalog şeklinde, bazıları zihnin karmaşıklığını ifade etmek için noktalama işaretsiz şekilde, bazıları ise "eğer hikayeyi öykünün baş kahramanı yazsaydı, aynı böyle yazardı" şeklinde.. 2- Yazarın en iyi anladığı ve en iyi gördüğü pencereden, yani kadın penceresinden bakmasını, anlayamadığı ya da anlayamayacağı durumlar hakkında ahkam kesmemesini çok seviyorum. Her şey çok doğal, çok gerçekçi geliyor gözüme. 3- Yaratıcılığın Memeleri ve Lodostop isimli hikayeleri en beğendiklerim. Kemer hikayesi ise içimi acıtanlardan. 4- Bu kitabı elinize aldığınızda kafanız sakin, zihniniz açık olursa daha verimli bir okuma olacaktır. İyi okumalar dilerim.
Aradım Yaz Dediniz
Aradım Yaz DedinizFeryal Tilmaç · İthaki Yayınları · 201834 okunma
168 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 saatte okudu
‘Mevt tek gecelik uyku’ dan sonra bu kitapta da her okurun kendinden bir şeyler bulabilmesini mümkün kılıyor yazar.Yalnızlar,yalnız kalamayanlar,araftakiler..Bir geçit töreni gibi rengarenk karakterler.Daha parlak olanları da var solgunluğuyla kuytuda oturanları da.. Kemer öyküsünde kullandığı üslup Lodostop ile çok farklı örneğin.Ama yazar, bunu öyle yumuşak bir geçişle yapıyor ki sadece sayfaları çevirip diğer öyküyü bekliyorsunuz. 2009 Sait Faik Hikaye Armağanı’na değer görülen kitap,öykü sevmeyenler/alışık olmayanlar için dahi iyi bir başlangıç olabilir.
Aradım Yaz Dediniz
Aradım Yaz DedinizFeryal Tilmaç · İthaki Yayınları · 201834 okunma
168 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Eser 2009 Sait Faik Öykü Ödülü'ne layık görülmüş. Anneannem'e ithafıyla başlamış. 'Olmayacak Şey" ve "Ey Kızkardeş!" olmak üzere iki ana bölümden oluşuyor. Olmayacak Şey bölümünde "Sis Pus", "Masal, "Kadınlar Sıcak Ülkelerden Dönen Vahşi Sakatları Severler", "Yaratıcılığın Memeleri", Yeşil Kareler", "Serzeniş", "Melek" öyküleri var. Ey Kızkardeş bölümü "kemer", "Lodoskop", "İncir Çekirdeği", "Can'la Başla", "İki İyiliğin Biri", "Amigos Para Siempre", "Belki M" öykülerinden oluşuyor. Kemer öyküsü bilinçli şekilde küçük harfle başlamış çünkü eserde kötü dünyaya isyan ve kurallara başkaldırı var. İki İyiliğin Biri öyküsünde de kurallar ara sıra askıya alınmış. Acının dozajına göre kurallara karşı gelmek paralellik arz ediyor. Öykülerin hepsinde kahraman anlatıcının bakış açısı var. Kahraman anlatıcıların hepsi kadın. Hayata kadının bakış açısından bakılmış diyebiliriz. Eserde metinler arasılık, bilinç akışı, monolog, geriye dönüş tekniği sıkça kullanılmış. Özellikle metinler arasılık göze çarpıyor. Mektup tarzında öyküler yazılmış. Öykülerden bazıları sohbet havasında ( Lodoskop ) yazılmış. Son öykü Belki M, şiirsel üslupla kaleme alınmış. Hayattan kesitler sunan, toplumda kadın olmayı çeşitli sınıflardan örneklerle gözler önüne seren bir yapıt. Bazı öykülerde sen dili göze çarpıyor.
Aradım Yaz Dediniz
Aradım Yaz DedinizFeryal Tilmaç · İthaki Yayınları · 201834 okunma
168 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Çileli kadınlar...
On dört öyküden oluşan bir kitap. Her hikayede ana karakter olarak kadınlar ele alınmış. Tek tek hikayelerden bahsetmeyeceğim fakat ortak noktalarının kadınların bu dünyada huzur bulamadıkları olduğunu söyleyeyim. Peki nedir bu huzursuzluğun kaynağı? Hemen tüm hikayelerde dolaylı veya doğrudan geçen erkek şiddeti. Erkekler tarafından dayak yiyen, yeri geldiğinde kendilerine söz hakkı bile verilmeyen, psikolojik baskıya maruz kalan, bu nedenle intihara sürüklenen kadınlar yanında aşklarına cevap alamayan, terk edilen, kullanılan kadınlar da bir bakıma şiddet mağduru olarak gösterilmiş hikayelerde. Hatta hikayenin birinde karşılık bulamadığı aşkından dolayı cinayet işleyen bir kadın karakterin olduğunu da belirteyim. Yazarımız kendine göre hemcinslerinin içinde bulunduğu kötü şartları dile getirmek istemiş. İster kariyer sahibi olsun ister ev hanımı, her durumda, kadınların mutsuz olduğunu, aslında bu dünyanın onları mutlu edemediğini, üstelik karşı cinsin hükümranlığına boyun eğmek zorunda bırakıldıklarını, fark edilme çabasına girdikçe bocaladıklarını, duygularının anlaşılamadığını, sürekli bir hüzün içerisinde olduklarını, intiharın dahi onlar için bir seçenek olduğunu dobra ve bence feminist bir çerçevede anlatmış. Bir hikaye hariç genel anlamda beğendiğim bir kitap oldu. Noktalama işaretlerini kullanmadığı hikayesi ilginçti. Masal, Yaratıcılığın Memeleri ve Kemer adlı hikayeleri ise tekrar tekrar okuyabilirim.
Aradım Yaz Dediniz
Aradım Yaz DedinizFeryal Tilmaç · İthaki Yayınları · 201834 okunma
Reklam
168 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
İki bölümden ve her bölümde 7 olmak üzere on dört öyküden oluşan bu eser, uzun zaman zihnimde dolanıp duracak. Olmayacak Şey adlı ilk bölümde Attila İlhan’ın “demlendikçe yalnızlığı aydınlanıyor muammer bey/olmayacak şey bir insanın bir insanı anlaması” dizeleri yer alıyor. Öykülerle çok alakalı olmakla birlikte bu dizeleri eritircesine anlıyor insanı ve özellikle kadınları yazarımız. Kadınların iç çekişleri, uğradıkları haksızlıklar, toplumdaki itilmişliği, var olma ve kendini kabul ettirme çabası, yalnızlaşması çarpıcı bir şekilde ve ilginç kurgularla ortaya koyuluyor. Feryal Tilmaç, olmayacak olanı, bir kadının bir kadını anlayabilmesini olduruyor. İkinci bölüm Ey Kızkardeş adını taşıyor ve Nilgün Marmara’nın “Yaslı yüreğin gözyaşı yasası /Nasıl da kaçınılmaz kızkardeş!/Sabah artı acısıyla örtünce karanlığın/Sonsuz olanağını,/Ses bilmeyen için ne kadar uzak!”dizeleriyle başlıyor. Kadınların çoğunun gözyaşı dökmeye mahkum edildiği hemen her öyküde dile getiriliyor. Bilinç akışı, geriye dönüş tekniği, iç monolog, mizahi anlatım gibi teknikler; metinlerarası ilişkiler; yer yer noktalama ve yazım kurallarını reddetme gibi unsurlar postmodernizmin yansımaları olarak karşımıza çıkıyor. Her öykü ayrı bir evrende sürüklenmemizi sağlıyor. Yazarla tanıştığım bir eser bu. Fakat diğer eserlerini okumak için de sabırsızım. Kesinlikle okunmalı dediğim eserlerden.
Aradım Yaz Dediniz
Aradım Yaz DedinizFeryal Tilmaç · İthaki Yayınları · 201834 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.