Mihail

Puan

8.110 üzerinden
698 kişi
2025 135. kitabı
Arkadaş hakkında inceleme yazmadığımı fark ettim. Tabii çok normal, bu şaheseri 18 yaşımda okuduğumu düşünecek olursam neredeyse bir o kadar daha yaşamışım. Youtube için içerik hazırlarken tekrardan kitaba bir göz atayım dedim. Arkadaşların ısrarına yenik düştüm, profesyonel bir şekilde paylaşımlar yapmam gerekiyormuş. O yüzden işe beni ben yapan romanlardan bahsederek başlayacağım. Arkadaş kitabı maalesef benim hayatımı kararttı. Aşka, işe, sevince, hayata bakış açımı şekillendirdi. Üniversite öğrenciliğimi hayal kurarak, okuyarak ve arkadaşlar edinerek geçinmeme sebep oldu. Halbuki kariyer yapmam gerekiyordu benim? Onu da yaptım belki de ama daha ileriye gidemedim. Yaşar Nabi Nayır kitabın önsüzünden şöyle diyor: "Bu kitabında Panait İstrati bize bütün felsefesini özetliyor. Nedir bu felsefe? Büyük dostu Mihail gibi o da yeryüzü düzeninin bozukluğuna inanıyor. Ama, birtakım basit ekonomik kuramlarla yeni bir düzene varılabileceğini sananlar er geç hayal kırıklıklarının en acısıyla karşılacaklarını biliyor. Yoksulluk içinde çektiği çile yüzünden birine ne kadar acıyorsa, varlık içinde her türlü ruh güzelliklerinden yoksun bir hayat yaşadığı için ötekine de o kadar acıyor." Panait Istrati'nin diğer romanlarında adı geçen o meşhur Mihail karakteri, en nihayetinde bu romanında baş köşeye kuruluyor. İstrati en iyi dostuyla nasıl tanıştığını, birbirlerini nasıl anladıklarını ve sevdiklerini anlatıyor. İstrati Mihail ile tanışınca kendini buluyor, dünya görüşü şekilleniyor ve dünyaya açılıyor. Ve onun büyüleyici satırları sayesinde biz de kendi Mihail’imizi buluyoruz, kendimizi tanıyoruz. Bu eşsiz kitabı ilk defa okumamım üzerinden tam 17 yıl geçmiş. Geriye dönüp bakıyorum. Ben Mihail’imi bulmuşum. Hiç olmazsa buna da şükür… Son olarak en sevdiğim alıntıyı paylaşarak
Roman
ArkadaşPanait Istrati · Fabula Yayınları · 20152,046 okunma
2024 23. kitabı
Okunma: 27 Ağustos 2024 17:12
Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok; Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok." Hz.Mevlânâ Süslü elbiseleri olmayan Mihailin kitabı… İnsanın içini ısıtan, dumanı tüten, isi tozu bulaşan bi hikaye… Bu cümleyle başlamak istedim yorumuma. Öyle güzel anımsattı ki dostluğu, koşulsuz sevgiyi . Bu konuda Mihail kadar Adrien’ inde hakkını vermek gerek… Adrien’ın kitap okuyan birini(Mihail) görünce başlayan hikayeleri. Kararlı , vazgeçmeyen, hisseden , birbirini anlamak isteyen , sevmeyi bilen bi hikaye… Son satırları okurken keşke devam etseydi birazda eksik kalmış gibi dediğim , sonrasında belki de birini tanımak için soyunu, nereden geldiğini bilmenin anlamsızlığını anlatmak istediğini düşündürdü… Keyifle okuduğum 7 den 70 e herkese önerebiliceğim bi kitap okumanın keyfiyle sonlansın sözcükler madem :)
Etimoloji Defteri
Mücellit Nedir ?
Sevgi, gerçekten anlamaya dayanmadıkça iyileştirici olmaz.
2026 7. kitabı
Okunma: 28 Ocak 2026 23:29
Mihail, yoksulluğun ve aşağılanmanın bir insanda açtığı iç yarayı anlatan bir kitap. Açlıktan çok, anlaşılmadan yaşamanın insanı nasıl yorduğunu gösteriyor. Mihail acıya alışmış ama sevgiye alışamamış biri bu yüzden iyilik bile ona tehdit gibi geliyor. Okurken yer yer Mihail’e kızdım kendini sabote ettiğini düşündüm ama empati kurunca anladım ki toplum tarafından anlaşılmamış ve aşağılanmış bu yüzden Adrien’in sevgisine direniyor. Acıma duygusunun getirdiği bir sevgiyi istemiyor bu ona borç gibi geliyor. Kitabın başlarında beni rahatsız eden şey ise Adrien’in neredeyse kendini Mihail’e adaması ve bunu onu gördüğü andan itibaren yapması. Bu orantısız sevgisi Mihail’i rahatsız eden o “acıma” hissini besledi. Okurken düşündürdü, bitirdikten sonra ise duvarı izletti. Ben genel olarak kitabı çok sevdim, birçok yerin altını çizdim yazarla tanıştığım kitaptı diğer eserlerini de mutlaka okuyacağım.
İnsan ve Duygular
2023 4. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2023 13:45
Annesinin ve mahallelinin, hayatta iyi bir yer edinmesi yönündeki baskılarına baş kaldıran; okumaya, gezmeye ve düşlerine tutkuyla bağlı olan genç Adrien, hiç tanımadığı yoksul bir adamın ruhunun güzelliğini görerek ona derin bir dostluk ile bağlanır. Pastanede çırak olan Mihail, başkalarına muhtaç olmadan yaşamayı seçmiş olan ve dostluğuna ortak olmak isteyenlere kalbini hemen açmayı reddeden gizemli bir adamdır. Dostluk üzerine yazılmış güzel bir kitaptı benim için.
Yalnızlığın yalınlığı...
2025 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2025 07:59
İnsanın çoğullukları ile çıktığı yaşam yolculuğundaki aldatmacalı çokluklarından arınışının beden bulmuş hali Mihail...Yoksulluk mu, yoksa yoksunluk mu getirir bu bilgeliği bilinmez ama yalnızlığındaki yalınlığı keşfetmiş bu adamın esrarengizliğine kapılan Adrien in yolculuğu ise dostluk tanımlamasına ışık tutacak nitelikte der arınmalı okumalar dilerim :)
İnsan