Yaşamın Doruğu

Galina Serebryakova
29 Mart 2014
Evrensel Basım Yayın

2019 42. kitabı
Serinin dördüncü bölümünde 1870 li yıllar ile 1880 li yıllar dönemi anlatılır. Marx’ın Kapital’i Avrupa ülkelerinde kabul görmeye başlar. Kapital, işçilerin dünya ölçeğinde örgütlenmelerinde artık ana kaynaktır. Kapital’in dünya ölçeğinde tanınmaya başlaması ile burjuva iktidarları da rahatsız olmaya başlar. Avrupa ülkeleri ile Rusya Çarlığı Kapital’i yasaklama girişimlerine başvurur ancak emekçilere umut olan Kapital’in yayılması önlenemez. İşçi örgütlenmelerinde dinamik bir ülke konumunda olan Fransa’da 19 yıl totaliter bir rejim sergileyen 3. Napolyon iktidardan düşse de burjuva Prusya ile işbirliği ile işçilerin iktidara geçmesini engel olur. Fransa kömünü yine başarısız olmuştur. Ancak yapılan mücadele yine de boşuna değildir. İşçi haklarında iyileştirmeler yapılmaya devam eder. Marx ve ailesi İngiltere’de yaşamaya devam eder. Kapital’in 2. Ve 3. Cildini tamamlar. Ancak düzenleme ve yayınlanmasına sağlığı el vermez. Marx’ın artık olgunlaşma yaşlarıdır. Kapital’in yayınlanması ile Dünyaca bilinirliği artar. Marx hayatı, özellikle işçi ve iktidarların düzenlerini inceleyerek dersler çıkarır. Amaç emekten ve insandan yana yeni yeni düşünceler üretmektir. Marx ve Bakunin arasındaki fikirsel ayrılık derinleşmiş ve birbirlerinden kopmuşlardır. Anarşist düşüncelere sahip Bakunin devlet denilen düzeni istemeyen temelsiz bir görüş halindedir. Bakunin’in hayalci ve maceracı düşüncesi kendisinde hırs yaratsa da İşçi örgütlenmelerinde yer bulmaz ve Bakunin tamamen yalnızlaşmıştır. İlerleyen zamanlarda düşüncesinde hatalı olduğunu kabul eder. Marx ise hiçbir zaman şiddet yanlısı bir düşünceden yana değildir.
Ateşi Çalmak 4Galina Serebryakova · Evrensel Basım Yayın · 2014167 okunma
2021 106. kitabı
Okunma: 18 Kasım 2021 10:43
Ateşi Çalmak serisinin dördüncü cildi 1865-1883 yılları arasını anlatıyor. Aslında Karl Marx ölümüyle yani 1883 ile nehir romanın ana konusu tamamlanıyor. Fakat Friedrich Engels’in devam çalışmaları var. Sanırım onlar ve Marx sonrası, son ciltte olacak. Dördüncü cilt, Yaşamın Doruğu kitap alt başlığıyla verilmiş. Bu ciltte Enternasyonalin ülkelerde tutunması üzerinde durulurken özellikle farklı fikirlerin çürütülmesi ve birleşmeler ile işçilerin birliğine odaklanılmış. Bir de Marx’ın Kapital kitabının tamamlanma ve yayılma süreci işlenmiş. Marx’ın değişik hastalıkları var ve ara ara yokluyor zaten. Ancak karısının ölümü onu çok derinden etkiliyor. Ardından kızı da ölünce Marx da yatağa düşüyor ve tüm hastalıkları nüksediyor. Dolayısıyla kurtulamıyor. Dünyayı derinden etkilemiş ve hala etkilemeye devam eden Karl Marx ‘ın hayatı, benim için çok önemliydi. Tabi kurgusal olarak yüzde yüz doğru demek ne kadar doğru bilmiyorum. Ancak çok önemli ve çok büyük bir iş başarmış yazar! Marx’ı kurgusal bir metinde okuyup tanımak, çok önemli bence. Ders kitabı bilgileriyle ancak soğursunuz okuduklarınızdan..
Ateşi Çalmak 4Galina Serebryakova · Kor Kitap · 2018167 okunma

Galina SerebryakovaYazar · 6 kitap
Profesyonel devrimci bir ailede dünyaya geldi. 1917-23 yılları arasındaki İç Savaş’ta ön saflarda çarpıştı. Savaştan sonra Moskova Üniversitesi İşçi ve Köylü Fakültesi’nde öğrenim gördü. Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa, İngiltere, İtalya ve İsveç’e giderek uzun araştırmalarda bulundu ve yapacağı çalışmalar için materyal topladı. Eserleri, büyük ölçüde bu araştırma ve gözlemlerin ürünüdür. İlk eseri Fransız Devriminde Kadınlar’dan başlayarak tarihsel konulara yöneldi. Yazarın, tarihsel olayları edebi bir tarzda işleme çabası, Karl Marx’ın hayatını tarihsel gerçeklğe sadık kalarak ve edebi düzeyi yüksek bir tarzda anlattığı destansı nehir romanı Ateşi Çalmak ile doruk noktasına vardı.