Beğeni Yargısının Toplumsal Eleştirisi

Ayrım

Pierre Bourdieu
Pierre Bourdieu’nün Fransa’da 1979’da yayınlanan ve çok kapsamlı gözlem verilerine dayanan temel çalışması Ayrım kuşkusuz ki günümüz sosyal bilimler alanı açısından çağdaş bir klasik niteliğinde. Sınıfsal perspektif ile kültürel analizi bir araya getiren ve sınıfsal tahakkümün kültürel mekanizmalarını ifşaya soyunan eserin ayırt edici vasfı, sınıf mücadelesinin gizil bir boyutuna, kültürel tüketimin çok değişkenli ve müphem karakterine odaklanması. Bu sayede Bourdieu, en yoğun olarak Kant’tan bu yana felsefe tarihinin en muamma sorularından birine, beğeni yargısının kökeni ve işleyişi sorusuna sosyo-tarihsel ve ampirik bir cevap vermeye çalışıyor. Ayrım bu özelliklerinin yanında Bourdieu’nün merkezi kavramlarının (alan, habitus ve sermaye) kullanımının paradigmatik bir resmi de ayrıca. Muradımız, Bourdieu’nün tilmizi L. Wacquant’ın deyişiyle sınıf incelemeleri açısından “Kopernik devrimi tadındaki” bu çalışmanın yayınlanmasının, Türkiye sosyal bilimler alanındaki sınıf incelemeleri sahasına yeni bir soluk getirmesi.
Türler:
789 sayfa
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

652 syf.
·
Puan vermedi
Pıerre Bourdıeu sosyolojide temel alanlara, hayatın her yönüne değinmiş ve derin tahlillerde bulunmuş. Kültürel tüketime uğramış bireyleri ve toplumsal yaraları çok iyi gözlemlemiş, ki hayran olmamak elde değil. Kitabın genelinde kültürel baskılara boyun eğen kitlelerin kararsızlıklarına, hiyerarşinin proleter kitlelere ve burjuvaya yansımalarına örnekler vermiş. Beğeninin de toplumsal bir baskı haline dönüşmesi, bireyin kendi kararlarında nasıl sürüklendiği üzerine efsane bir eser. Kitabı bir dostumun tavsiyesi üzerine okudum. Fakat bu eser akademik bir havada ilerliyor ve bu akademik hava sizi yorabilir. Açıkçası mesleği Sosyoloji olan ya da toplum bilimi üzerine araştırma yapanlara tavsiye edebilirim. Bu yön özel ilginize mazhar değilse yarım bırakabilirsiniz. Oldukça sabra muhtaç olduğunu belirtmek isterim. Bu kitaba 1000 K’da inceleme yapmak ilk bana nasip oldu. Beğendim, derin bir eser.
Ayrım
AyrımPierre Bourdieu · Nika Yayınevi · 058 okunma

Yazar Hakkında

Pierre Bourdieu
Pierre BourdieuYazar · 25 kitap
Pierre-Felix Bourdieu (d. 1 Ağustos 1930 Denguin, Pyrénées-Atlantiques) - (ö. 23 Ocak 2002 Paris), Fransız sosyolog, antropolog ve felsefeci. II. Dünya Savaşı sonrasının en yaratıcı ve en verimli araştırmacılarından olan Bourdieu günümüz sosyolojisinin temel kuramcılarından biridir. Orta öğrenimini Paris'in ünlü Louis Le Grand lisesinde tamamladıktan sonra Êcole Normale Supérieure'de felsefe eğitimi gördü. Askerliğini yapmak üzere gittiği Cezayir'de Fransız sömürgeciliğini yakından tanıma fırsatı bulan düşünür, bu deneyiminin de etkisiyle felsefi yaklaşımını sosyolojik ve antropolojik açılımlarla pekiştirdi. 1959 ve 1962 yıllarında Sorbonne'da felsefe dersleri verdikten sonra, Êcole des Hautes Êtudes en Sciences Sociales'in müdürlüğüne getirildi; ayrıca Avrupa Sosyolojisi'nin de yöneticiliğini yaptı. 1982'de, Collége de France'ta, kendisini akademiye kazandıran Raymond Aron'un ölümü sonrası sosyoloji kürsüsüne seçilen Bourdieu, aynı dönemde Actes de la Recherche en Sciences Sociales dergisinin yayın yönetmenliğini üstlendi. Eğitimden başlayarak çeşitli kültürel alanlardaki üretim, yeniden üretim, ayrışım mekanizmalarını inceleyen ve pek çok önemli çalışması bulunmaktadır. Avrupa Sosyoloji Merkezi'nin kurucusudur. Yirmibirinci yüzyıl sosyolojisine miras kalacak en sistematik ve kapsamlı epistemolojik girişimin sahibidir. Farklı dönemde yaptığı çalışmaları esasen sosyolojisinin iki temel sorunu olan yeniden-üretim ve alan sorununun kapsamını derinleştirdiği çalışmalar olarak okunabilir. Ürettiği ekolün en ciddi temsilcisi aynı zamanda öğrencisi olan Loic J. D. Wacquant'tır. Epistemolojik konumu doğurgan yapısalcılıktır. Bu yaklaşımın Anglo-Sakson dünyadaki bir benzeri eleştirel realizmdir. Bourdieu, ayrıca kültürel yeniden üretim adlı yeni bir terimi literatüre kazandırmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.