Bazı kitaplar var. O kadar lezzetli ki yemek istiyorum. Sizde de böyle oluyor mu yoksa normal misiniz? Neden peki? O kadar güzel işliyor, o kadar iyi anlatılıyor ki, Esat Ören’in de ellerinden öpüyorum. Çünkü bu tarz eserlerde çeviri çok önemli.
Kitap ise tanıtımda bahsedildiği gibi Todd Belknap’ın teşkilattan kovulmasına değiniyor ki böyle olunca ben direkt roman kahramanı olacak dedim. İşler kötü gitmiş, başarısız olunmuş, sorumluluk da Todd’a yüklenmiş. Takip ettiği adamın ölümüyle böyle olmasını garipsedim de, neyse... Dedim tamam, kahramanımız hazır bizi bekliyor. Çok zorlu bir görevle de olsa gemiyi karaya yanaştıracak, dalgalarla boğuşacak ve yıldızı tekrar parlayacak!
Önce en kıymetli dostu Jared Rinehart, Lübnan’a kaçırılır. İnanılmaz gelse de hükumet kendi vatandaşı için harekete geçmez ve Todd işe tek başına girişir. Çünkü yıllar evvel Doğu Almanya’da Jared onun hayatını kurtarmıştır.
Diğer yandan da bir şirket, büyük bir para, şirketin ardında dönen işlerle yazar siyasi bir mesaj vermeyi de başarmış, bu iki olayı birbirine bağlayarak bir ilerleme yapmaya çalışmış. Bunda da epey başarılı olmuş bana göre. Verilen mesajlar önemliydi.
Oldukça eğlenceli gördüğüm romanı, aksiyon arayıp da farklı bir yapım bulamayanlara tavsiye ediyor, iyi okumalar diliyorum..
Dikkat spoiler içerir.
Todd Belknap, yıllar önce Doğu Almanya'da hayatını kurtaran Jared Rinehart'a sonsuz bir sevgi ve saygı duyan, başarılı bir istihbarat elemanıdır. Yıllarca sahada iyi işler yapar ancak bir gün peşinde olduğu adam öldürülür ve bu olaydan Belknap sorumlu tutulur. Açığa alınan Todd aynı zamanda Jared'in düşman eline geçtiğini öğrenir. Bu arada finans uzmanı olan Andrea Bancroft, üyelerden birinin ölümü üzerine Bancroft vakfına üye olur ve bir anda zengin olur. Bu vakıf Paul Bancroft başkanlığında yürütülmektedir. Oğlu Brandon ile de tanışan Andrea, vakfın insanlığa yararlı bir şeyler yapmak istediğini anlar ancak bazı şüpheleri vardır. İzlere Todd'u Andrea'ya yönlendirdiği için onu yakalar ama bir süre sonra masum olduğunu anlar. Thale adında bir oluşum vardır ve kendine Genesis diyen, onu göre herkesin öldüğü söylenen bir düşmanı vardır. Vakıf çeşitli ülkelere para yardımında bulunarak seçimleri satın almaktadır. Bir yandan Genesis'i bir yandan da Jared'i bulmaya kalkan Todd, Andrea ile Kıbrıs, ABD, Dominik gibi yerlerde pek çok kez ölümden döner. Andrea'nın hacker arkadaşı ile e-postaları çözen Todd, en sonunda her şeyin başladığı yere yani vakfa döner. Genesis hiç beklenmedik bir isimdir ve Jared ortaya çıkmıştır. Acaba Thale ve Genesis arasındaki savaşı kim kazanacaktır? Andrea zamanında yetişebilecek midir? Bundan sonra neler olacaktır? Todd ve Andrea arasındaki yakınlaşma nasıl devam edecektir? Keyifle bir solukta okunan bir roman.
Altın Kitaplar Yayınevince Temmuz 2007 tarihinde 495 sayfa olarak 1. Basımı yapılan, Yazar Robert Ludlum kaleminden, Türkçe Çevirisi Esat Ören tarafından yapılan Orijinal adı "The Bancroft Strategy" olan, Kurgu-Casusluk-Macera türü roman Bancroft Stratejisi. Kitap yazarın son 10 civarındaki kitabında da olduğu gibi, dünya ekonomi ve siyasetini ele geçirmeye çalışan örgüt ve üyeleri ile buna engel olmaya çalışan kahramanımızın macera ve heyecan dolu satırlarından oluşuyor. Kitapta iç içe girmiş ilişkiler, yalan, dolan, macera, aldatma, ölüm dolu satırlar mevcut. Yazara ait Türkiye'de basımı yapılan son kitap sanırım bu. Bu tür kitap okuyanlara tavsiye edilir. Keyifli okumalar.
İlk sayfadan itibaren klasik Ludlum tadı ile ilerleyen, sayfalar ilerledikçe klasik Ludlum tadının artık kendini aşmış olduğunu farkediyoruz. Tristan İhaneti kadar mükemmel bir roman olmasa da harika bir roman diyebileceğim niteliktedir.
Robert Ludlum (d. 25 Mayıs 1927, New York City - ö. 12 Mart 2001, Naples-Florida). ABD'li roman yazarı. Yazmış olduğu 29 kitabı, 210 milyon adetten fazla basılmış ve 32 farklı dile çevrilmiştir.
Ludlum, Margaret (kızlık soyadı Wadsworth) ve George Hartford Ludlum'un oğlu olarak New York'ta doğdu. Anne tarafından dedesi İngiliz'di. Connecticut'taki Middletown'daki Rectory School'da, ardından Cheshire Academy'de ve Wesleyan Üniversitesi'nde eğitim gördü ve 1951'de Drama'da bölümünden lisans aldı. Wesleyan'dayken, Ludlum Alpha Delta Phi kardeşliğine katıldı.
Yazar olmadan önce Amerika Birleşik Devletleri Deniz Kuvvetlerinde bir tiyatro oyuncusu ve yapımcısıydı. 1950'lerde New Jersey, Fort Lee'deki Grant Lee tiyatrosunda gösteriler yaptı. 1960'dan 1970'e kadar New Jersey, Paramus'taki Bergen Mall'daki Playhouse on the Mall'da gösteriler yönetti ve yapımcılığını üstlendi.
Ludlum, 12 Mart 2001'de Napoli, Florida'daki evinde, 10 Şubat 2001'de meydana gelen gizemli bir yangının neden olduğu ciddi yanıklardan iyileşmeye çalışırken kalp krizinden öldü.
2001 yılında vefatından sonra Ludlum Vakfı, yazarın en ünlü eserlerinde biri olan Bourne serisini devam ettirme kararı almıştır ve yakın arkadaşlarından Eric Van Lustbader bu seriyi hala devam ettirmektedir. Şu ana kadar Bourne Legancy, Bourne Betrayel, Bourne Imperative, Bourne Dominion, Bourne Objective, Bourne Deception, Bourne Sanction olmak üzere 7 devam kitabının 4'ü Türkçe'ye çevrilmiştir.