Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Barem Kanunu

Melih Cevdet Anday
“Ben İstanbul’dan döndükten sonra şu mahud ‘Barem Kanunu’nu Ankara’da yeni çıkmaya başlayan Başkent adlı bir dergide tefrika ettim. Ama on beş yirmi tefrika sürdü, sonra şimdi burada anlatması çok uzun ihtilaflar yüzünden kesmeye mecbur oldum. Yalnız sana şunu söyleyeyim: Romanım çok istediğim gibi oldu. Zevkine, bilgisine güvendiğim bir iki dostumdan da çok teşvik gördüm.” Melih Cevdet Anday’ın Şevket Rado’ya yazdığı bir mektuptan alıntılanan bu satırların izi sürülerek ortaya çıkarılan Barem Kanunu, 77 yıl sonra ilk kez kitaplaşıyor! 1946’da, henüz otuzlu yaşlarının başındayken giriştiği bu ilk tefrika roman denemesinde Anday’ın, atmosfer yaratma, karakter inşası ve kurmaca yeteneğinde daha başından ne denli usta olduğu görülüyor. Barem Kanunu, Melih Cevdet Anday’ın edebî biyografisini sıfırlayarak yeni bir tarih başlatacak… Ama bu memuriyet hayatı hiç de dışardan görüldüğü gibi değildi ki. Bir gün hiç tanımadığı asık suratlı bir adam odadan içeri giriyor, bütün memurlar asker gibi ayağa dikiliyorlar; sanki hayatları bu adamın dudakları arasındaymış gibi korkudan titreşiyorlardı. Tabii gün geçtikçe yavaş yavaş o da bu memurlara benziyordu. Memuriyetin beğenilecek nesi vardı yani?
Yazar:
Melih Cevdet Anday
Melih Cevdet Anday
Editör:
Sevdagül Kasap
Sevdagül Kasap
Tasarımcı:
Kardelen Akçam
Kardelen Akçam
Tahmini Okuma Süresi: 1 sa. 49 dk.Sayfa Sayısı: 64Basım Tarihi: 1 Haziran 2023Yayınevi: Everest Yayınları
ISBN: 9786051859149Ülke: TürkiyeDil: Türkçe

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
64 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Melih Cevdet Anday’ı Orhan Veli ve Oktay Rifat ile birlikte ortaya çıkardıkları ve Türk şiirine yenilik getiren Garip Akımı’nın öncüsü olarak tanıyoruz. 1915 - 2002 yılları arasında yaşamış olan Anday şiir, deneme, oyun ve romanlarıyla kendini edebiyata adamıştır. “Ben İstanbul’dan döndükten sonra şu mahud ‘Barem Kanunu’nu Ankara’da yeni çıkmaya
Barem Kanunu
Barem KanunuMelih Cevdet Anday · Everest Yayınları · 202349 okunma
Reklam
64 syf.
·
Puan vermedi
KİTAP HAKKINDA Barem Kanunu, Melih Cevdet Anday’ın 1946 yılında Başkent dergisinde tefrika edilen, kendi adıyla yazdığı ilk romanıdır. Melih Cevdet çeşitli sebeplerle romanına devam edememiş ve yarım bırakmıştır. Daha sonra roman unutulmuştur. Kayıp olan roman yıllar sonra, Melih Cevdet Anday’ın Şevket Rado’ya yazdığı bir mektup sayesinde ortaya çıkmıştır. Yazar ve editör Eyüp Tosun, Başkent dergisinin ilgili sayılarını bularak Barem Kanunu’nun tefrika edildiği bölümlere ulaşmıştır. YORUM VE GÖRÜŞLERİM Öncelikli bu kitabın yarım kalmış bir roman olduğunu unutmayın. Kısa öykü tadında. Okumayı düşünenler bunu göz önünde bulundursunlar. Okumaya değer mi? Bence değer. Yarım kalmış ve ancak giriş bölümü olabilecek bir uzunlukta olsa da, okuması keyifli bir kitap. Ben beğendim. Kitapta küçük bir devlet dairesinde çalışan bir grup memurun yaşadıkları anlatılıyor. Kitabı bitirince kendi kendime şöyle dedim; keşke Melih Cevdet romanını tamamlayabilseymiş…
Barem Kanunu
Barem Kanunu
Melih Cevdet Anday
Melih Cevdet Anday
Barem Kanunu
Barem KanunuMelih Cevdet Anday · Everest Yayınları · 202349 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Memuriyete yeni başlamış biri olarak Melih Cevdet Anday'ın bu kitabını okumak çok güzel olacaktı lakin kitap yarım kalmış. Hatta yarım kalmış bile denemez çünkü okuduğum kadarının kitabın sadece giriş kısmı olduğunu düşünüyorum. Cumhuriyetin ilk yıllarında belirsiz bir Anadolu şehrinde geçen bu kitap bir dairedeki memurlar arasındaki ilişkileri anlatmaya başlıyor. Tamamı günümüze ulaşsaydı çok seveceğime eminim ama yarım bir kitap. Buna rağmen okumak isteyen olursa tavsiye ederim.
Barem Kanunu
Barem KanunuMelih Cevdet Anday · Everest Yayınları · 202349 okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
·
1 saatte okudu
Melih Cevdet Anday'ın 77 yıl önce tefrika edilen ilk romanı. Romanımız Demiryoluna bakan bir bir devlet dairesinde başlıyor. Memurların kendine has karakterlerini ve yaşanan olaylar anlatılıyor. Devlet dairesi değil sanki birer Aile Evi gibi sıcak ve hoş anlatım şekli var. Kısa ve bir çırpıda bitebilecek okuyucu da o yönden doyurabilecek mutlu edebilecek bir kitap. Şimdiden iyi okumalar dilerim değerli dostlar :)
Barem Kanunu
Barem KanunuMelih Cevdet Anday · Everest Yayınları · 202349 okunma
Reklam
64 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 saatte okudu
Melih Cevdet Anday'ın 77 yıl sonra kitaplaştırılan "Barem Kanunu", 1946 yılında Başkent gazetesinde tefrika olarak yayımlanan yarım kalan bir roman. Kitabı yayına hazırlayan Eyüp Tosun, Melih Cevdet Anday'ın "Kıskançlar" oyununun peşindeyken, "Şevket Rado'ya Mektuplar"da "Barem Kanunu" tefrikasından bahsedildiğini görünce bu romanı aramaya başlamış, 3 Ekim 1946'da tefrika edilmeye başlayan romana "Başkent" gazetesine ulaşan Tosun, yarım kalan bu tefrikayı kitaplaştırmıştır. Kitap isminden de anlaşılacağı gibi memuriyet hayatını hikayenin merkezine almaktadır. Yaklaşık olarak elli sayfalık bölümünü okuduğumuz "Barem Kanunu", yarım kalmış bir roman çalışmasından çok bir romanın girişi olarak görülebilir.
Barem Kanunu
Barem KanunuMelih Cevdet Anday · Everest Yayınları · 202349 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
Bloğumdan alıntılama yapıyorum. Spoi içerebilir. Yaklaşık 1 saat içinde bitebilecek bir kitap. Yazarın ilk tefrika roman denemesi 77 yıl sonra Haziran,2023 'te kitaplaşmış. Bir yerden sonra gazetede yazmayı bırakmak zorunda kalmış. Memuriyet yaşamına dair bir eleştiri kitabı. Memuriyetin, geçinmenin, hayatın zorluğunun ne kadar zor olduğunu ve diğer bir yandan da hayattan zevk almanın yolları üzerine düşündüren bir kitap. Keyifli okumalar.
Barem Kanunu
Barem KanunuMelih Cevdet Anday · Everest Yayınları · 202349 okunma
64 syf.
10/10 puan verdi
Demiryolu memuru Nizamettin'i tanıyarak başladığımız kitap, aynı yerde çalışan diğer karakterleri yazarın uygun gördüğü kadarıyla her birini tanıyarak devam etti. İlk memuriyeti olmasına rağmen diğer kıdemli çalışanlardan daha dolgun bir ücretle işe başlaması ile daha henüz başlarda zaten dikkatleri üzerinde toplamıştı. Muhtemelen personele kadro derecesine göre ödenen ücret miktarını ifade eden bareme dair kanunun o zamanlarda olmaması ile ilgiliydi ama Nizamettin zaten her haliyle ilgi çekiyordu. Nizamettin, Düriye, Mehmet Ali, Mustafa, Seyfi Baş, Avni Esmer, Şefik Bayrak, Kâmil Serdengeçti, Sabri Yalamaz... Trenle işe gidip gelen memurlar, yolcular, lokomotifler arasında geçen kitabın içindeki her karakter kendine özgü tabiatı ile dikkat çekiyor. Mesela Mehmet Ali benim gözüme çarpanlardan birisi oldu. Yıllar geçse de, zamanın hangi diliminde olursak olalım insanların birbirine olan itimat kavramına olan bakış açısının pek de değişmediği söylenebilir. İyi olan bir eylemin ardında menfaat aramak, maalesef insanlarla olan deneyimlerimizin bir sonucudur. Mehmet Ali günümüzde yaşasa, insan ilişkilerine ne söylerdi kimbilir. Fakat kendisinin kadınlara yönelik yaptığı genelleme, öznel bir bakış açısının doğurduğu sonuç olduğunu da söylemeden geçemeyeceğim. Kitabın içindeki her kişiye ayrı roman yazılır diye düşünerek okudum. Çünkü bu kısacık eserdeki etkileri büyük oldu benim için. Her biri şahsına münhasır bir çerçevede etkiledi beni. Ahh Düriye var bir de... Her birinin anlatılmayan detaylarını öyle merak ettim ki.
Barem Kanunu
Barem KanunuMelih Cevdet Anday · Everest Yayınları · 202349 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.