The Biology of Humans at Our Best and Worst

İngilizce
Ciltli

2026 6. kitabı
Okunma: 18 Mart 2026 22:15
Katkı değeri en yüksek kitaplardan biri oldu benim için, daha önce bu kadar çok şey öğrendiğim bir kitap olmamıştı. İyi ve kötü zamanlarda insan davranışlarını kendinizi ve toplumları anlamak isterseniz bu kitabı okumanızı ısrar ediyorum. Öğrendiğim bir kaç nokta Prefrontal korteks en son gelişimini tamamlayan yaşlanınca ilk kaybettiğimiz beyin bölgesi Alkol herkeste aynı etkiyi göstermez farklı kişilerde farklı özellikler ortaya çıkarır. Dopamin sistemi daha fazlası daha fazla haz olarak çalışmaz Kadınlarda oksitosin yabancı düşmanlığına sebep olabilirken testesteron öfke ile paralel bir hormon değil öfke toplumsal bir öğretidir daha çok.
Anneliğin önemi nedir?
2023 1. kitabı
iqsozluk.com/topic/anneligin... daha önce burada da yazdım ancak 1000kitap'ta da paylaşmak istiyorum. annelik özellikle memeli türler için hayati önemdedir. basit
Annelik
BehaveRobert M. Sapolsky · Penguin Press · 2017115 okunma
Okuduğum en ufuk açıcı kitaplardan biri
2025 1. kitabı
Bu ktiabı bir tıp doktoru olarak psikoloji bilimine duyduğum derin meraktan dolayı almıştım ancak okuma sırası çok geç geldi ve öyle kolay kolay özümsenmeden okunacak bir kitap değildi ancak okuduktan sonra kesin olarak ufkumu bu kadar genişleten bir kitabı uzun süredir okumadığımı fark ettim, Jared Diamond kitaplarından sonra sosyal bilimler adına yazılmış en donanımlı kitaplardan biri olmakla beraber insanın düşünce ve davranışlarının aslında nereden nasıl ve hangi değişkenlerden köken aldığına dair çok ilham verici bir kitap olmuş. Metodolojisi ile fark yaratan, kaynakçasının zenginliği ile akıllarda soru işareti bırakmayan bir eser. Psikoloji ve insan davranışlarının kökeni ve doğasına dair en bilgi verici eserlerden birisi olmuş.
2022 20. kitabı
Okunma: 26 Ocak 2022 00:00
Tüm bakış açılarının ve sistemlerin nasıl birbirine bağlandığını gösteren ve bunu oldukça sorgulayıcı tarzda yapan keyifli bir kitap. Neden bazı insanlar solcu bazı insanlar sağcı oluyor? Amigdalamızın bu konuda etkisi ne? Neden dünya toplumlarının çoğu çok tanrılı dinlere inanırken , bazıları tek tanrılı dinlere inanıyorlar?Davranışlarımızın oluşumunda genlerin, çevrenin , kültürün, çocukluk travmalarının etkisi ne? Bu gibi bir sürü sorulara cevaplandıran ve kendimizi anlamamızı sağlayan bir kitap.Kesinlikle yaşamınızda okumanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Çünkü insanlara ve kendinize bakışınız emin olun değişecektir. Herkese keyifli okumalar.
Nörobilim
2025 4. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2025 16:25
Ya kitap iyi hoşta çok biyoloji yaaa… Ben biyoloji seviyorum da 700 sayfa boyunca biyoloji okumak biraz sıktı açıkçası… Neyse devam ediyoruz bakalım bir şeyler kattı ama güzel yine de…
Duygu ve Düşünce
özgür mü irade
2026 14. kitabı
Allah korusun bir gün yolunuz mahkemeye düşerse dua edinde hakimin karnı aç olmasın hele öğle yemeğinden hemen önceye denk gelirseniz yandınız gitti yada tam öğle yemeğinden sonrasıysa işte talihin size güldüğü gündür,düşüncelerimiz davranışlarımız kararlarımız ve altında yatanlar harika bir kitap
2026 6. kitabı
Okunma: 08 Haziran 2026 01:18
Sapolsky'nin 700 sayfalık bu devasa nörobiyoloji, endokrinoloji, sosyoloji ve evrimsel tarihi öylesine derinlemesine ve detaylarla anlatmıştır ki sayfalar ilerledikçe beyniniz yeni kelimelerin
2026 9. kitabı
Merhaba, kitabın dili gayet akıcı, anlaşılır, çevirisini de başarılı buldum. Ayrıca yazarın dili de nüktedan ve karşılıklı sohbet ediyormuşcasina okuyorsunuz. Bu denli kalın olmasına rağmen keyifle okuduğum kalınlıktaki eserlerden diyebilirim seve seve. Bir diğer Hadise ise yazarın entellektüel birikimini ziyadesiyle hissettirmesi. Kitap ise insan davranışının oluşumunu tarihsel, biyolojik vb. Disiplinlerarası bir yaklaşım ile inceliyor. Güncel bilimsel bilgilerden faydalandığı gibi, gerek tarihsel, gerek Antropolojik alanda da birçok bilgi veriyor. Birkaç kitabı okusanız belki anlamayacak ya da bağdaştıramayacağınız bilgileri size sunuyor ki ben bu hususu kıymetli buluyorum. Yazar kitabının sınırlarına da incelikle değinmiş, şahsen David Graeber'den sonra karşılaştığım en etkilendiğim ikinci isim oldu kendileri, şiddetle tavsiye ediyorum.
Behave from Sapolsky
Puan vermedi··
İnsan davranışı saniyələr, dəqiqələr, saatlar, günlər, aylar, illər, hətta əsrlər geriyə gedən çoxsaylı səbəb-nəticə qatlarına malikdir. “Behave” insan davranışını anlamağa istiqamətlənmiş ən yaxşı elmi təhlildir. Sapolsky’nin şah əsərini oxuduqca yoldaşınızın, dostunuzun və ya hər hansı insanın niyə yaxşı, ya da niyə pis davrandığını anlayaraq kitabı əlinizdən buraxmayacaqsınız. Robert M. SapolskyRobert M. Sapolsky

Robert M. SapolskyYazar · 4 kitap
Robert Morris Sapolsky, Amerikalı bir nöroendokrinolog ve yazardır. Halen Stanford Üniversitesinde biyoloji ve nöroloji profesörü, ayrıca nörolojik bilimler ve nörocerrahi profesörüdür. Ayrıca, Kenya Ulusal Müzelerinde araştırma görevlisidir.