Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Robert M. Sapolsky

Robert M. SapolskyZebralar Neden Ülser Olmaz? yazarı
Yazar
8.9/10
30 Kişi
92
Okunma
38
Beğeni
2.881
Görüntülenme

Hakkında

Robert Morris Sapolsky, Amerikalı bir nöroendokrinolog ve yazardır. Halen Stanford Üniversitesinde biyoloji ve nöroloji profesörü, ayrıca nörolojik bilimler ve nörocerrahi profesörüdür. Ayrıca, Kenya Ulusal Müzelerinde araştırma görevlisidir.
Tam adı:
Robert Morris Sapolsky
Unvan:
Nöroendokrinolog ve Yazar
Doğum:
Brooklyn, New York, ABD, 6 Nisan 1957

Okurlar

38 okur beğendi.
92 okur okudu.
46 okur okuyor.
450 okur okuyacak.
15 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Zihinsel açıdan bizim kadar gelişmemiş türlerden farklı ola­rak biz, stres tepkimizi, dengemizi çok uzak bir gelecekte bozabi­lecek, potansiyel stres faktörlerini düşünerek de başlatabiliyoruz. Örneğin; ürünlerinin üzerini bulut gibi örten bir çekirge sürüsü­nü kederle seyreden bir Afrikalı çiftçiyi düşünün. Yeterince do­yurucu bir öğün yemek yediği ve açlık gibi bir homeostatik den­ge sıkıntısı çekmediği hâlde, yine de stres tepkisi içine girecektir. Oysaki zebralar ve aslanlar, ancak birkaç dakika sonra olabile­cek, kısa süreli tehlike beklentisiyle stres tepkisi içine girerken, uzun bir gelecekte gerçekleşebilecek felaket senaryolarıyla ilgi­lenmezler.
.. beyin, genlerden fazlasıyla etkilenir. Ancak, doğumdan gençliğe kadar insan beyninin bizi en çok tanımlayan parçası, hayatın başında sahip olduğun genlerin bir ürünü olmaktan çok hayatın sizi götürdüğü yerlerde şekillenen bir parçasıdır. En son olgunlaşan bölge olduğu için, frontal korteks özü itibarıyla genlerin en az etkisinde kalan ve en çok deneyimlerle yoğrulan beyin bölgesidir. Aşırı kompleks sosyal bir tür olduğumuz düşünüldüğünde bunun böyle olmasına şaşırmamak gerek. İronik ama insan beyni gelişiminin genetik programı frontal korteksi olabildiğince genlerden özgür bırakacak şekilde evrimleşmiştir.
Sayfa 171 - Pegasus Yayınları, 1.Baskı, İstanbul 2021.
Reklam
Çocuklukta medya şiddetine maruz kalma ile yetişkinlikte saldırganlığın artışı arasındaki bağlantı, kurşuna maruz kalma ile IQ, kalsiyum alımı ile kemik kütlesi ya da asbest ile gırtlak kanseri arasındaki bağlantılardan daha güçlü.
Sayfa 196 - 197, Pegasus Yayınları, 1.Baskı, İstanbul 2021.
Testosteronun haksız şöhreti
Testosteron bizi statü elde etmek ve korumak için gerekeni yapma isteğiyle dolduruyor. Buradaki püf noktası, gerekeni yapma mevzusu. Doğru sosyal koşulları oluşturup bir görev esnasında testosteron verdiğinizde insanlar en gelişigüzel nezaket örneklerini sergilemek için kıyasıya yarışabiliyorlar. Erkek şiddetinin her yerde kol gezdiği dünyamızda, problem testosteronun saldırganlık seviyelerini artırabiliyor olması değil. Problem, saldırganlığı ödüllendirme sıklığımız.
Sayfa 105 - Pegasus Yayınları, 1.Baskı, İstanbul 2021.
Normalde, ergenlik döneminde frontal korteks şuna benzer bir şeyler söyleyerek amigdalayı engelleme becerisi kazanır: "Senin yerinde olsam böyle yapmazdım." Ne var ki çocukluk dönemi zorluklarından sonra, amigdala şuna benzer bir şeyler söyleyerek frontal korteksi engelleme becerisi elde eder: "Böyle yapıyorum, sıkıysa durdur beni."
Sayfa 194 - 195, Pegasus Yayınları, 1.Baskı, İstanbul 2021.
Robert Sapolsky
Behave
Behave
"Morality is simply the attitude we adopt towards people whom we personally dislike." "Ahlak, en basit haliyle, şahsi olarak sevmediğimiz insanlara karşı edindiğimiz tutumdur."
Dopamin mutluluğun peșinde koşmakla ilgili değil. peșinde kosmanın mutluluğuyla ilgilidir.
Robert M. Sapolsky
Robert M. Sapolsky
Reklam
Bilinçsiz seçilim örneği.
"Türler arası güzel tepkilere harika bir örnek: İnsanların yok olma tehlikesi altındaki bir tür için ne kadar bağış yapacağını belirleyen önemli faktörlerden biri hayvanın gözlerinin görece büyüklüğüdür. Büyük, anlamlı gözler her zaman cüzdanları sonuna kadar açar." Hayvanlara yardım ederken bile bilinçsizce seçilim uyguluyoruz resmen. Biyosfere kendi evrimsel kökenli estetik zevklerimize göre şekil vermek. Etraf bize sevimli gelen fiziksel özelliklere sahip hayvanlarla dolacak ileride. Hayvan çirkinse soyu tükenmesin diye yardım edeni olmayacak gibi 🥲 Carl Sagan'ın anlattığı o ünlü samuray yengeçlerini getiriyor akla.
Davranış
Davranış

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
598 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
Kitabın birçok bölümünde psikiyatri ya da endokrinoloji alanlarına ait kelimeler üzerinden çalışmanın sürdürülmesi okumayı zorlaştırabilmektedir. Lakin sayfalar boyunca ilerledikçe pekçok kavramın yerli yerine oturduğunu farkediyorsunuz. Kitap genel anlamda stresin ortaya çıkmasına neden olan etmenleri saptamaya, hormonlarımızdan çeşitli uzuvlarımıza kadar stresin etkisini göstermeye, sonlara doğru ise stresle başa çıkmanın çeşitli yollarını sunmaya çalışmaktadır. Ayrıca kitap uzman kişilerce yapılan deneyler üzerinden bilimsellik değeri oldukça yüksek bir temel eser niteliğindedir. Özellikle psikoloji ve tıp alanında çalışma yapan kişiler için oldukça verimli bir eser olacaktır.
Zebralar Neden Ülser Olmaz?
Zebralar Neden Ülser Olmaz?Robert M. Sapolsky · İmge Kitabevi · 201942 okunma
598 syf.
10/10 puan verdi
·
32 günde okudu
Stresin nörobiyolojik ve endokrinolojik temellerini çeşitli açılardan ele alan muazzam bir kitap. Altını çizmediğim satır pek kalmadı... Sapolsky'nin anlatım tarzının çeviriye yansıtıldığını bu nedenle de genel anlamda çevirinin başarılı olduğunu düşünüyorum fakat alanla ilgili bazı terimlerdeki yazım hataları göz tırmalamıyor değil.
Zebralar Neden Ülser Olmaz?
Zebralar Neden Ülser Olmaz?Robert M. Sapolsky · İmge Kitabevi · 201942 okunma
598 syf.
·
Puan vermedi
3 MADDEDE KİTABIN ÖZETİ
Uzun, dikkat ve sabır gerektiren bir metin. Teknik kısımlar ve ayrıntılar büyük yer kaplıyor. Yine de anlaşılması hiç de zor değil. Kitabın ne anlattığını birkaç maddede özetleyerek bir amme hizmeti yapmak isterim: 1- Sağlıklı denilebilecek bir stres hâli de vardır, ancak kronik stres çok zararlıdır. Tahmin ettiğimizden daha çok… Öyle ki kronik stres, hiç ummadığımız birçok hastalığın dolaylı veya doğrudan nedeni olabilir (Stresin sağlığımıza nasıl bir mekanizmayla etki ettiğinin anlatıldığı bölüm, kitabın en uzun ve teknik bölümü. Ayrıca bu bölüm, soyut bir şekilde algılamaya yatkın olduğumuz “stres”i zihnimizde somutlaştırmamıza, böylece onunla baş edebilmemizi mümkün kılmaya yarayabilir.). 2- Stresi tamamen yok etmenin bir yolu olmayabilir, fakat onunla baş edebilmenin bazı etkili yöntemleri de yok değildir. Dr. Sapolsky’e göre bu yöntemler, belirsizliğe katlanabilecek bir bakış açısı geliştirmek ve “her şey olacağına varır” türünden umutlu bir anlayışla “kendini akışa bırakmak”tır. 3- Ayrıca stresimizle baş edebilmek yalnızca bizim irademize bağlı olmayabilir. Yaşadığımız ülkeyi yöneten devletin de bu konuda bize yarar sağlayacak uygulamaları (sosyal devlet, trafik düzenlemeleri, vb.) hayata geçirmesi gerekir. Unutulmasın ki, dünyadaki tüm kitaplar bir ya da iki cümleye indirgenebilirler. Buna karşılık bir kitabın özüne vakıf olmak, onu bir süreç, bir yol hâline getirmeyi gerektirir. Diyeceğim o ki, özetle yetinmeyip kitabın tamamını okumanız daha yararlı olacaktır.
Zebralar Neden Ülser Olmaz?
Zebralar Neden Ülser Olmaz?Robert M. Sapolsky · İmge Kitabevi · 201942 okunma