Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Benden Öte

Uzma Aslam Khan
Akademik düzeyde kurgu ve edebiyat dersleri veren Uzma Aslam Khan, eleştirel bakışı, eşsiz olay kurgusuyla karşınızda. Memleketi Pakistan'a karşı Batılı bakış açısını, kendi kendini yitirenlerin arayışını, inandıklarına yabancılaşmışların zulmünü, ölümü yaşam gibi sıkı sıkı tutanların işaretlerini, göçebelerin yerleşik hayata zorlanışını iç titreten bir duyarlılıkla anlatıyor. Bu kitabı okurken dağlarla sohbet edecek, göllerin elinden tutacak, bir fotoğrafın dondurduğu zamanı yaşatmaya devam edeceksiniz. "İrfan'ın sözünü dinliyor ve gözleri devamlı Meryem'in çadırının üzerinde, gölün üzerinde, Kiran'ın elini tutan İngiliz kadının üzerinde geziniyordu. Kadın keçi gibi yürüyordu. Fazla hevesliydi. Meryem yöre halkıyla kaynaşmak isteyen 'iyi kalpli' yabancıları daha önce de görmüştü. Genellikle -o kadının da yaptığı gibi- çocukları seçerlerdi. Belki de bu İngilizler denizleri aşarak ve buzula tırmanarak gölü görmeye geldiklerinde, kendilerini olduklarından daha farklı hissetme ihtiyacı duyuyorlardı. Meryem bu ihtiyaca yabancı değildi. Göl âdeta bu ihtiyacı doğuruyordu. Çünkü insan gölün yüzeyindeki aynaya baktığında, görmek istediğini görürdü." (Tanıtım Bülteninden)
Yazar:
Uzma Aslam Khan
Uzma Aslam Khan
Tahmini Okuma Süresi: 10 sa. 22 dk.Sayfa Sayısı: 366Basım Tarihi: 2016Yayınevi: Erdem Yayınları
ISBN: 9786053497646Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
366 syf.
6/10 puan verdi
·
3 günde okudu
İnceleme
Kitabında kurgusu ile fark yaratan ve birden fazla konuyu barındıran Pakistanlı yazarla tanıştım. İnsanın kendini bulduğu tabiat ortamı doyurucu bir şekilde anlatılmış. Okuyucuyu dağlar, buzullar, göller karşılıyor. Manzara kitabın sonuna kadar devam ediyor. Göçebe hayatı, doğal afet, barbarlık, cinayet, kayıp, ölüm, arayış, aşk, iç hesaplaşma ve batılı bakış açısının insan üzerindeki etkileri gibi birbiri ile harmanlanan temalardan insan motifine; kadına, kadının gücü ve acılarına değiniliyor. Zaman zaman karakterin (özellikle baş karakter Nadir'in) kendi üzerindeki etki ve sorgulama nedeniyle hayal ile gerçeğin birbirine karıştığı hissine kapıldım. Yazar, insan toplumunda hor görülen, önemsenmeyen kesim adına (çobanın kızının ölümü ile bir devlet büyüğünün kızının ölümü kıyaslamasında) dikkat çeken satırlarla atıfta bulunmuş. Kitapta "baykuş imgesi" kullanılmış ve bu işin merak edilen kısmı. Benim için ağır ilerleyen bir okuma oldu. Belki yer yer bir konu üzerinde fazla yoğunluk olduğu içindir ya da tabiatın boğduran betimlemesi yahut hayal-gerçek arasını çözüme kavuşturabileceğim bir netlik bulamadığım içindir. Okunmasa bir şey kaybedilmez fakat vakit kaybıdır da diyemem, size kalmış. İyi okumalar..
Benden Öte
Benden ÖteUzma Aslam Khan · Erdem Yayınları · 201610 okunma
Reklam
366 syf.
9/10 puan verdi
·
26 günde okudu
Kitaplarla Dünya Turu - Pakistan
Dünya edebiyatı denilince ilk akla gelen Avrupa ve Latin Amerika dışındaki ülkelerin edebiyatlarına elimden geldiğince göz atmaya çalışıyorum. Benden Öte kütüphanede tesadüfen rastladığım bir kitap. İyi ki de rastlamışım. Pakistan’daki yaşama, özellikle kırsal kesimdeki yaşama açılan bir pencereyi az önce kapatmış oldum. Kitapta ilk sahne Meryem’in. Meryem eşi ve çocukları ile yaşayan göçebe bir kadın. Annesinden gelen mistik bir tarafı var. Daha sonra sahneye Nadir ve Farhana giriyor. Amerika’da yaşayan Pakistanlılar. Nadir ve Farhana bir gezi için memleketlerine geliyor ve yolları Meryem ile bir şekilde kesişiyor. Gurbet, kırsalda yaşam, birilerine boyun eğme mecburiyeti, annelik, yas, aşk vesaire… Romanda hepsi var ama beni en çok yasın anlatıldığı kısımlar etkiledi. Ben çok severek okudum, dünya edebiyatı sınırlarınızı genişletmek isterseniz bir göz atın derim.
Benden Öte
Benden ÖteUzma Aslam Khan · Erdem Yayınları · 201610 okunma
366 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Bır hayali öldürmek, bır gerçeği öldürmekten daha zordur.” Virgınıa Woolf / Güvenin Ölümü ve Diğer Denemeler “Her toplulukta bir veya iki katil vardır. Kaderlerinden henüz habersizdirler.” Charles Simic / Geleceğin Anıları Bu romanda mekân ve doğa, en az karakterler kadar dikkat çekici, derinlikli ve imgesel ögelerle sarmalanıp avuçlarınıza konuyor. Başlamadan önce Nanga Parbat, Ultar, Karakurum dağlarına, Kunhar ve Saiful Muluk göllerine kısaca bakmanızı tavsiye ediyoruz. Yolculuğunuza başlamadan önce kısa bir fotoğraf gezisi sizi Meryem'in evine, Farhana'nın aradığı yitiğine, Gafur'un işaretlerine daha yakın kılacaktır...
Benden Öte
Benden ÖteUzma Aslam Khan · Erdem Yayınları · 201610 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.