Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Tarihi Sohbetleri

Fuat Sezgin

Bilim Tarihi Sohbetleri Sözleri ve Alıntıları

Bilim Tarihi Sohbetleri sözleri ve alıntılarını, Bilim Tarihi Sohbetleri kitap alıntılarını, Bilim Tarihi Sohbetleri en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
“Şimdi düşününüz; siz bir dinin mensubusunuz ve o dinin Peygamberi(SAS) ne diyor: “İki günü birbirine eşit olan insan zarardadır.” Bunu Müslümanlar kâfi derecede göz önüne almadılar. İnsanların dikkatini buna çekmediler. Demek ki İslam dini sizden her gün yeni bir şey istiyor. Yani bu soruyu her Müslüman’ın kendisine sorması lazım.”
Hadis zayıftır ama manası bizim için elzemdir.
“Bilginin zevkine varıp okumak o kadar güzel ki. Başlayınca sürüklüyor insanı!”
Reklam
“Din gerilemenin nedeni değildir, bilimle ters düşmez”
Mesela bir işe başladıktan bir hafta sonra, insanın kendi kendisine sorması lazım “Bu hafta ben bir şey öğrendim mi?” diye.
İslam dünyasının bilime kazandırdıkları...
○● ''Allah insana kainatın bütün sır perdelerini yırtacak kabiliyeti vermiştir!" Yani beşer bu kainatta her sırrın çözümüne ulaşabilir. Aristo­teles ise tam tersini söylüyor: "Biz bunu yapamayız" diyor. Cabir İbn-i Hayyan öyle bir adam ki "kainat, matematiksel ölçüler esa­ sına göre yaratılmıştır" diyor. Yani "hisleri bile ölçebiliriz. Ölçeme­diğimiz herhangi bir şey, bilimin konusu olamaz !" ●○
Sayfa 80 - Timaş, Cabir İbn-i HayyanKitabı okudu
"Türklerin gramer bilgileri yok, o yüzden dili öğrenemiyorlar, bazen iyi konuşuyorlar fakat yazamıyorlar. Bu bizim milletimizin önemli problemlerinden biridir."
Reklam
Batı medeniyeti karşısında aşağılık duygusuna kapılmak...
○● 17. yüzyılın başlarından itibaren Müslümaıılar bakı­ yorlar ki Avrupalılar teknolojide bizden ileri. Mesela Avrupalıların ellerindeki topu görüyorlar ama Avrupalıların o topu bizden aldık­ larını bilmiyorlar. Pusulayı görüyorlar ama onların pusulayı bizden aldıklarını bilmiyorlar! Bunları gördükçe aşağılık duygusu gelişiyor. ●○
Sayfa 55 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Okumak için ne yapmalıyız ?
Önce ilkokuldaki hocalara öğretmeliyiz. Onları eğitecek sosyologlarımız, pedagoglarımız olmalı. Okumanın şart olduğunu öğretecekler onlara. Bana kalırsa camide vaaz eden din adamlarımızın müfredatına namaz, oruç kadar insan hayatına, cemiyet hayatına etki eden unsurları da dahil etmek gerekir.
Sayfa 111Kitabı okudu
Boş şeylerle uğraşıyoruz. Zamanın Allah'ın bize verdiği büyük bir nimet olduğunu unutuyoruz.
Fuat Sezgin
Hocanın(Fuat Sezgin) en büyük arzusu "benim milletim" dediği Müslümanların Batı karşısındaki aşağılık kompleksinden kurtulması, bunun karşılığında Batılıların da Müslümanların bilime katkılarını görerek "üstünlük" duygusundan uzaklaşması.
Reklam
Evliyanın fendi Katibi yendi...
○● Mesela müzik sahasında Katip Çelebi bize Osmanlı çalgılarından 15 aletin bilgisini veri­ yor. Evliya Çelebi kaç tane alet tanıtıyor biliyor musunuz? Tam 77 aleti tarif ediyor bize. Bunları bize, İslam müzik tarihini en iyi bilen İngiliz bilgini G. Farmer anlatıyor. ●○
Sayfa 53 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
"Eğer âlimleri yöneticilerin kapısında görürseniz; o âlimler ne kötü âlimdir, o yöneticiler ne kötü yöneticidir. Eğer yöneticileri âlimlerin kapısında görürseniz o yöneticiler ne güzel yöneticidir, o âlimler de ne güzel âlimdir!"
○● "Eğer alimleri yöneticilerin kapısında görürseniz; o alimler ne kötü allimdir, o yöneticiler ne kötü yöneticidir. Eğer yöneticileri alimlerin kapısında görürseniz o yöneticiler ne güzel yöneticidir, o alimler de ne güzel alimdir!" ●○
Sayfa 11 - Timaş YayınlarıKitabı okudu
Allah insana bütün kâinatın sır perdelerini yırtacak kabiliyeti vermiştir.
10. Yy'da Birûni 27 yaşındayken, 18 yaşındaki İbn-i Sina'yla yazılı bir münâkaşaya giriyor. Konu nedir biliyor musunuz? "Işığın sürati ölçüsüz müdür, yani lâ-mütenâhî midir, yoksa ölçülebilir mi?" Ne müthiş bir şey değil mi?
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.