18 Kasım 2011
Boy’s Life
İngilizce

2025 2. kitabı
Okunma: 21 Nisan 2025 23:57
Harikaydı. Bakmayın ama kitabın İthaki tarafından Karanlık Kitaplık serisi içinde yayınlanmasına ya da arka kapağındaki tanıtım yazısı içinde olanlara. Kitap adından da anlaşılacağı üzere baştan sonra klasik bir büyüme hikâyesi. Bir erkek çocuğunun aslında yaşamını, olaylar karşısındaki tepkilerini ve kendi ürettiği çözümleri okuyoruz. Kitabın arkasında yazan olay yok mu, evet var ama beklenildiği şekilde de değil, yazıda yazdığı gibi katilin peşlerini bırakmadığı şekilde ise hiç değil. Karanlık Kitaplık içine kendini kabul ettirecek doğaüstü olaylar ise yazar tarafından farklı şekilde verilmiş. Kitaba etki etmesinden çok okuru meraklandırmış. Meraklandırması ise de burası işte kitabın farklılığını gösteren kısım. 12 yaşındaki Cory Mackenson’ın gözünden anlatılıyor kitap, giriş kısmında da söylediği gibi neyin gerçek olduğunu neyin Cory’nin uydurmuş olduğunu ise bilemiyoruz. Yaşanmış mı, yaşanmamış mı burası hikâyenin esas büyüsü oluyor işte. Bundan ziyade esas önemli olan bir çocuğun masumiyetinin kayboluşu ya da gerçeklerin farkına varışı da diyebiliriz çünkü hayatın gerçekleriyle yüzleşmesini ve hayal gücünün gücünü ve ne derece yükseklerde olduğunu keşfetmesini okuyoruz. Gizem ve doğaüstü olaylarda ise kitap bir cinayetle başlamış olsa da (tekrardan söylüyorum) kitabın adından da anlaşılacağı üzere geleneksel bir polisiye ya da korku romanı olmayıp, bu olayların Cory’nin çocukça bakış açışıyla harmanlanıp bizlere çocuksu ama sihirli ve nostaljik bir okuma deneyimi kazandırıyor olması. Bu kısımda da işte yukarıda da dediğim gibi doğaüstü olayların hem gerçekten kitapta olup olmadığını sorgularken hem de kitap içinde kesin bir çözüm, bir açıklama bir cevap olmadığını okuyoruz. Peki bu bir sorun mu? Asla değil. Romanın esas etkisi çocukluk anılarını, dostluğu,
2022 23. kitabı
Bir anlatıcının ağzından okuyoruz tüm hikayeyi. Anlatıcı geçmişe gidip çocukluğunda yaşamış olduğu sıradışı durumları aktarıyor kitap boyunca. 1960'li yıllardaki popüler müzikleri, yozlaşmış dini, ırkçılığı ve masumiyeti anlatıyor. Kitapta zerre korku yok. Doğaüstü olaylar ve nostalji var. Gizem var evet ama daha çok çocukların rüzgara karşı sürülen bisikletin verdiği özgürlük hissi sarıyor bizi. Bir de büyülü anlatımı. Kitabı çok sevdim. Fakat arka kapakta yazılanlar çok az geçiyor kitapta. Daha çok bir çocuğun büyüme hikayesi ve kasabalılar var. Bir de anlatıcının arkadaş çevresi. Kilisede geçen bazı bölümlerin beni kahkahaya boğduğunu da belirtmeden geçemeyeceğim. Ben keyifle okudum. Tavsiyemdir.
Bir Oğlanın Yaşamı İncelemesi: Çocukluğun Sihri
2022 13. kitabı
1991’de Bir Oğlanın Yaşamı kitabı orijinal dilinde Boy’s Life adıyla yayımlandığında büyük bir beğeniyle karşılanıyor. Bram Stoker ve World Fantasy ödüllerinin sahibi oluyor. Kitabın Robert McCammon için de yeri ayrı. Yazar Bir Oğlanın Yaşamı’nın kurgu ve biyografinin bir bileşimi olduğunu söylüyor: Kurgografi. Ayrıca bu güzel kitap, yazarın en çok gurur duyduğu eseri. Bülent Özgün İncelemenin tamamı: kayiprihtim.com/inceleme/bir-og...
Hayal Gücüne Saygı Duruşu
2022 7. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2022 12:58
Bu kitap çocukluğa ve hayal gücüne gösterilen görkemli bir saygı duruşu. Bu kitap çocukluk arkadaşlarınızla toplandığınızda hatırladığınız o muhteşem anıların harika bir hikaye anlatıcısının elinden çıkmış hali. Her ne kadar kitabın başında ortaya kocaman bir gizem atılsa da asıl peşine düşmeniz gereken bu gizem değil. Tabi yazar hiçbir gizemi açıklamadan bırakmamış. Roman bittiğinde baştaki cinayetin sebebini anlıyorsunuz. Polisiye meraklıları eli boş dönmeyecektir. Lakin kitabı sonu için okuyacaksanız hiç elinize almayın, benim zevkle okuduğum, hayal gücüyle bezenmiş onlarca hikaye sizin için angarya olabilir. Bir hikaye hazinesi bu kitap. Yıllar sonra yeniden okumak isteyeceğiniz nadide bir eser. Eğlenceli, hüzünlü, heyecanlı, gerilimli, şaşırtıcı. Güzel geçirilmiş bir çocukluk nasılsa öyle.
Roman
Bir Oğlanın Yaşamı
2025 563. kitabı
"Bir Oğlanın Yaşamı" Kitap İncelemesi Genel Bakış Robert R. McCammon'un "Bir Oğlanın Yaşamı" (Orijinal adı: "Boy's Life"), büyüme, kayıp ve hayal gücünün gücü üzerine dokunaklı bir roman. 1960'ların Amerika'sında geçen hikaye, genç bir çocuğun gözünden anlatılıyor ve okuyucuya hem nostaljik hem de derin bir psikolojik yolculuk sunuyor. Temalar1.Büyüme ve Geçiş Dönemi:Roman, bir çocuğun ergenliğe geçiş sürecini ele alıyor. Bu süreçte yaşanan zorluklar, hayal kırıklıkları ve keşifler, okuyucuya büyümenin karmaşık doğasını gösteriyor. 2.Hayal Gücü ve Gerçeklik:McCammon, hayal gücünün çocuklukta nasıl bir rol oynadığını vurguluyor. Hikayenin fantastik unsurları, gerçek hayatın zorluklarıyla harmanlanarak, hayal gücünün iyileştirici gücünü ortaya koyuyor. 3.Arkadaşlık ve Sadakat:Roman, dostlukların önemini ve bu ilişkilerin hayatımızdaki yerini derinlemesine inceliyor. Genç karakterlerin birbirlerine olan destekleri, hikayenin duygusal derinliğini artırıyor. 4.Aşk ve Kayıp:Aşk, yalnızca romantik bir duygu değil, aynı zamanda aile bağları ve arkadaşlıklar aracılığıyla da yaşanıyor. Kaybetme teması, karakterlerin gelişiminde önemli bir rol oynuyor. Yazım Tarzı McCammon’un yazım tarzı, akıcı ve etkileyici bir dille dolu. Betimlemeleri ile okuyucuyu hikayenin içine çekiyor ve duygusal anları ustalıkla sunuyor. Karakterlerin içsel düşünceleri ve duygusal çatışmaları, okuyucunun onlarla bağ kurmasını sağlıyor. Sonuç"Bir Oğlanın Yaşamı", sadece bir büyüme hikayesi değil, aynı zamanda hayal gücünün ve dostluğun gücünü vurgulayan bir eser. McCammon, okuyucularına nostaljik bir yolculuk sunarken, aynı zamanda derin psikolojik temalarla dolu bir anlatım sunuyor. Hem genç okuyucular hem de yetişkinler için etkileyici bir okuma deneyimi sağlıyor.Bu kitap, insan ilişkileri ve bireysel
Alıntı
Seni özleyeceğim Cory
2022 1. kitabı
610 sayfa ancak her sayfasını zevkle okudum. Her duyguyu yaşatıyor. Kesinlikle tavsiye ederim. Tarzını Stephen King'e benzettim. Bu arada belirtmemde fayda var. Yazarın başka bir kitabı daha yayımlandı ama onu okumadım henüz.
Bir Oğlanın YaşamıRobert R. McCammon · İthaki Yayınları · 202258 okunma
Karanlıktan geliriz ve karanlığa dönmek zorundayız.
Puan vermedi
Bir oğlanın yaşamı, konu olarak bir cinayet romanı gibi görünsede içinde daha çok çocukluğa dayanan konuları barındıran bir kitap. Zefir kasabasında herşeyi Cory'in bakış açısıyla okuyoruz. Biraz Stephen King'in Ceset kitabına benziyordu. King'in Ceset öyküsünde çocuklarda biraz yaramazlık ve aile içi olaylara değiniyor. Bu durumda, çocukları bir bakıma serseri bir yaşam hayatına zorluyordu.Ama Bir oğlanın yaşamında Cory terbiyeli bir çocuk olarak yetiştirildiği için, Stranger Things dizisindeki çocuklar gibi bir yaşamı vardı.  Bu da kasabasını cennet gibi bir yer yapıyordu. Kitapta öyle büyülü bir hava var ki, çocuk olmanın nasıl bir şey olduğunu anlıyoruz. O çocukluğun sihrini kaybettik mi, onu bir daha bulamayacağız. Okurken hüzünlendiğim yerler oldu, kahkahayla güldüğüm yerler bile oldu.Romanda Ray bradbury etkisede var, zaten Bradbury'in eserlerinin büyülü havası sayfalar arasına serptirilmişti. Bana göre romanın olumsuz yönünden bahsedecek olursam, Colin'in arkadaşlarıyla daha fazla vakit geçirmesini isterdim. Onun dışında hikayenin gidişatı çok iyiydi. Kitapla kalın ve sağlıcakla...
Edebiyat & Roman