Bullet Park

Amerika Birleşik Devletleri
İngilizce

2020 300. kitabı
Okunma: 25 Mart 2020 10:29
Kapitalizmin nihai sonuçları, eprimiş halk, ve bozguna uğramış hayatın anlamlandırmasını içeren, temelde aile ilişkileri üzerine oturtulmuş olarak görülen roman. Hammer karakteri annesinin düzeni eleştiren idraklarının arkasında bozuk bir psikoloji ve aşırı hareketler, alkol tutsaklığı ve sonrasında Hammer'in karar almasındaki bu etkenlerin rolünü içeren düzenli hayata ve çalışmaya yarayacağını düşündüğü sarı oda takıntısı.. Öbür tarafta Tony, Nellie ve Nailles. Güzel bir aile tablosu ancak çözümlenemeyen karmaşık bastırmalar, görmezden gelinmeye çalışılan başkaldırma arzusu..
2019 77. kitabı
Okunma: 20 Nisan 2019 21:42
John Cheever Amerikan edebiyatının önemli temsilcilerinden biri.Hikâyelerinde ve romanlarında büyük Amerikan rüyasını yaşayan banliyö insanlarının hayatlarına odaklanıyormuş genelde.Bullet Park benim John Cheever'den okuduğum ilk kitaptı.Kara mizahın hâkim olduğu kitap, her ne kadar kolay okunur görünse de hakkını vererek okumak ve Amerikan rüyasına getirdiği eleştirileri kavrayabilmek için daha dikkatli bir okumayı gerektiriyor. Benim için ilgi çekici bir yazar oldu John Cheever.Yazarın diğer kitaplarını da okumayı planlıyorum.️ Kitapta sarı oda, sarı renk göndermeleri bol olsa da bu kapak görselini sevemedim.
2020 18. kitabı
Okunma: 05 Mayıs 2020 11:02
Amerikanın Çehov'u olarak adlandırılan Cheever'ın okuduğım ilk kitabı Bullet Park oldu. Yazar "Amerikan Rüyası" olarak adlandırılan yaşamın aslında nasıl bir kabus olduğunu iki ailenin yaşamı üzerinden anlatmış. Kapitalizme, aile ilişkilerine, tüketim toplumuna, değişen kültürel olgulara dair çok yerinde tespitleri olmuş. Karakterlerin ruhunu, dertlerini ve kederlerini çok çok iyi yansıtmış. İyi edebiyat okumak isteyenlere tavsiye ederim. Bu arada kitap içeriğinde bolca geçen sarı renk ile ilgili benzetmeler bana Yaşar Kemal'in Demirciler Çarşısı Cinayeti'ni hatırlattı ne diyordu orada Üstadımız "Hışım gibi bir yağmur yağıyordu. Yağan yağmur sapsarıyırdı. Ne bir gök gürültüsü, ne bir bir şimşek ışığı, durmadan, bozulmadan, biteviye yukarıdan aşağı düşen, kesintisiz sular, aydınlık koygun sarı yağmur" İşte böyle dünyanın iki farklı noktasında birbirinden habersiz aynı nefesi üfleyen insanlar var iyi ki de varlar.
Amerikan edebiyatı 25-2
2024 25. kitabı
Okunma: 10 Temmuz 2024 01:11
John Cheever (1912-1982), Pulitzer Ödülü, Ulusal Edebiyat Madalyası sahibi, Amerikalı yazar. John Updike gibi çoğunlukla yapıtlarında banliyölerde yaşayan, orta sınıf Amerikalıların hayatlarına eğiliyor. Bullet Park (1969), ‘’Banliyölerin Çehov’u’’ olarak anılan yazarın yine bir banliyöde geçen romanı. Daha ilk sayfalardan itibaren emlakçı ile ev fiyatlarının konuşulması ufak bir ‘Amerikan Rüyasının’ hicvi olarak karşılıyor bizi. Filmlerden aşina olduğumuz çalışan takım elbiseli ebeveynler, pazar kiliseye gitmeler, barbekü partileri, çim biçme makinesi...Yani Amerikan Orta sınıfı. Kitapta da Bullet Park’ta yaşayan Nailles ailesi ile kategorize ediliyor. Paul Hammer ise Bullet Park’a ev almak için gelen, evlilik dışı doğmuş diğer karakterimiz. Kitap üç bölümden oluşuyor, ilk kısmında Nailles’leri tanıyoruz, ikinci bölümde Hammer’ı ve son bölümde aralarındaki ilişkiyi okuyoruz. Can Yayınlarından okudum kitabı. Arka kapak tanıtım yazısı sürpriz kaçıran şekilde olmuş yani orta bölümlere kadar ne olacağını tahmin edemiyorsunuz ama tanıtım yazısını okuduktan sonra o beklentiyle okuyorsunuz. Onun dışında sürükleyici ve güzeldi.
2020 30. kitabı
Okunma: 31 Aralık 2020 19:36
Bir dönem çeşitli film ve kitaplarla bize pompalanan “Amerikan rüyası” artık gerçekliklerini ortaya döküyor. Yabancılaşmış bir toplum, kimliğini kaybetmiş bireyler ve dışarıda kalanlar ve her şeyin harika harika harika olduğunun aldatıcı ilüzyonu... Ben anlatının içine girmekte zorlandım. Aynı tür bir kitap önersem #k:193138 olurdu.
Puan vermedi·216 syf.·
2024 851. kitabı
"20. yüzyılın en önemli yazarlarından John Cheever , bu çarpıcı romanında, öykülerinin de ana mekânı olan Amerikan banliyösünü teşrih masasına yatırıyor; birbirinin kopyası beyaz evlerde yaşayanların şaibeli “normallik”lerini hicivli bir dille irdeliyor. Bullet Park, Amerikan rüyasının trajikomikliğini ifşa eden bir kara mizah romanı. "Amerika'nın Çehov'u olarak nitelendirilen yazarımız John Cheever Kaderleri adlarının esrarengiz bağıyla kesişen iki komşu, Eliot Nailles ile Paul Hammer: çiviler ile çekiç. Nailles, banliyö treniyle şehirdeki işine gidip gelen,ailesine sonsuzca bağlı bir adamdır. Hammer ise evlilik dışı doğmuş, kendi deyimiyle “efkâr”dan mustarip bir yarı delidir. Dünyayı gezdikten sonra, içindeki huzursuzluğu dindirebilmenin tek çaresinin banliyöde birini öldürmek olduğuna karar verir ve bunun için Bullet Park’a yerleşir. Edebiyat çevresınden övgüler alan yazar "“Sadece Cheever külliyatı değil, bildiğim tüm romanlar içinde başlı başına bir sınıf oluşturan bir eser.” Joseph Heller “John Cheever büyülü bir gerçekçi ve ışıltılı öykülerinde, Bullet Park’la Falconer gibi eşsiz romanlarında karşılaştığımız üslubu, savaş sonrası Amerikan edebiyatını diğer bütün öncü yazarlarının üslubu gibi renkli ve özgün.” Philip Roth Kıtabın Bullet Park en sevdiğim bölümü "Kimsenin altında kitap okumadığı parlak ışıkların canı cehenneme, kimsenin dinlemediği kesintisiz müziğin canı cehenneme, kimsenin çalamadığı kuyruklu piyanoların canı cehenneme, en ücra köşesine kadar ipotekli beyaz evlerin canı cehenneme, derilerini giydikleri vizonları beslemek için okyanustaki balıkları yağmalayanların canı cehenneme ve tek bir kitabın pembe brokar ciltli bir telefon rehberinin durduğu rafların canı cehenneme. İkiyüzlülüklerin canı cehenneme, samimiyetsizliklerin canı cehenneme, kredi kartlarının
Edebiyat & Roman
2020 16. kitabı
1912'de Amerika'da dünyaya gelen yazarımız #JohnCheever 20. yüzyılın en iyi kısa kurgu yazarları arasında bilinmektedir. Kendi hayatında alkol problemi yaşamış olan yazarımız #BulletPark romanındaki baş karakter Mr. Hammer ile iyi bir şekilde yanmıştırdır. Gelin "Bullet Park" adlı kitabımızı yakından inceleyelim . İki önemli soyisim; Nailles ve Hammer. Nailles ingilizcede okunuş olarak çivi anlamı taşıyorken Hammer çekiç anlamına geliyor. Bu iki soyisim Amerika taşrası olarak düşünülen Bullet Park kasabasında buluşuyor ve komşu oluyor. Nailles ailesi "mükemmel" bir hayata sahipken (buradaki kinayeyi kitabı okuyunca anlayacaksınız) Paul Hammer karakteri şanssızlıklarla dolu bir hayata merhaba diyor. 23 yaşında yazarlık yaparak hayatını sürdürüyor ve iç huzurunu tüm dünyayı gezerek bulmaya çalışıyor. Bir yandan litrelerce alkol içerek huzursuzluğunu bastırmaya çalışıyor. Ancak içindeki huzuru bulduğu bir yer var bildiği; sarı odalı ev. Ayrıca karakter, hasta ruhlu annesinin hastalıklı düşüncelerini içinde barındırıyor. . Kitabımızda Amerikan rüyasınım hicivli anlatımını görmekteyiz, bağımlısı olunan sakinleştiricilerle yaşanılan mükemmel hayatlar var. 1967'de basımı olan kitabımız 60'lı yılların Amerika'sını iyi bir şekilde yansıtıyor. . Kitaba ilk başladığımda zor ilerlediğimi itiraf edebilirim ancak ilk 50 sayfadan sonra büyük bir zevk alarak okudum kitabı. Kitabımız üç bölüme ayrılmış; ilk bölümde üçüncü tekil şahıs ile Nailles ailesinin hayatı anlatılıyor, ikinci bölümde Hammer birinci tekil olarak kendi yaşantısından bahsediyor ve üçüncü bölümde iki ismin yaşadığı komşuluk hayatı ve birleşimi ilahi bakış açısıyla aktarılıyor. . Yazarın tarzını Salinger'in tarzına çok benzettim ve "Çavdar Tarlasında Çocuklar" kitabını da büyük bir zevkle okumuştum. Psikolojik
2022 43. kitabı
Okunma: 28 Temmuz 2022 13:25
Bullet Park John Cheever'in okuduğum ilk kitabı. Kurgu ve konu olarak ilgi çekici ve akıcı bir anlatım var. Yazar zıtlıklara vurgu yaparak Amerikan banliyösündeki yaşamı iki karşıt karekterden yola çıkarak anlatmış. Yer yer büyülü geçekçilik ve yeraltı edebiyatı tarzında anlatmış. İyi bir aile babası Nailles ve deyim yerindeyse hiç bir zaman düzenli hayatı olmayan piç Hammer'in yollarının kesişmesi sonucu yaşanları anlatıyor. Dönemin toplumuna yaşayışına ve ahlak anlayışına eleştirel bir bakış tavsiye ederim.
2025 33. kitabı
Eliot Nailles ve Paul Hamner Amerikan banliyösünde yaşayan iki komşudur.Eliot Nailles şehirdeki işine gidip gelmek için banliyö trenini kullanır. Ailesi ile güçlü bir bağı vardır. Oğlu Tony ile daha sıkı bağ kurmak ister. Eşi Nellie olmadan bir hayat düsünmeyen Nailles, evliliği kutsallaştırır ve ailesine düşkündür. Babasıyla arasında geçen tartışmadan sonra Tony, üzgün olduğunu belirterek yatağına çekilir. Kas kaybına uğrayacak kadar günlerce yatağından çıkmaz. Baba oğul ilişkisi psikolojik derinlikte ele alınır. Paul Hammer ise huzursuz bir yapıya sahiptir. Banliyöde birini öldürme fikrini benimser. Eliot ile Paul’un yolları kesişir. Kara mizah romanın en belirgin özelliğiyken roman banliyö yaşamındaki bireylerin ruh hallerine eğilir.Amerikan rüyasına eleştiride bulunurken insanların iç dünyaları ile dışardaki dünyaya yansıttıkları arasındaki uçurum anlatılır. Roman üç bölümden oluşur. İlk bölümde Nailles ve ailesinin hayatı,ikinci bölümde Hammer’ın hayatı ve üçüncü bölümde Hammer’ın amacına doğru ilerlemesi anlatılır.Romanın sonunda Hammer’in cinayet fikrini hayata geçirip geçirmediği anlaşılır.
2023 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2023 11:29
Bozuk bir aile düzeni içerisinde yetişen HUMMER büyük annesinde yaşamaya başlar , bununla birlikte bozulan psikolojisi yüzünden şehir şehir ülke ülke gezmeye başlar , Hiçbir şekilde durulamayan , kendini bulamayan karakter en sonunda bir kasabaya yerleşir ve burada bir cinayet işlemeye karar verir , akıcı kolay anlatımı olan güzel bir kitap.

John CheeverYazar · 11 kitap
27 Mayıs 1912'de ayakkabı satıcısı Frederick Cheever ile Mary Cheever'ın oğlu olarak dünyaya geldi. 1926'da Thayer Academy'ye gitmeye başladı, fakat 1930'da notları zayıf olduğu için okuldan atıldı. Birkaç yıl boyunca Boston'da kardeşiyle birlikte yaşadı. Yirmi yaşında tek başına New York'a taşındı. Sonraki on yıl boyunca çeşitli yazı işleriyle geçimini sağladı. 1941'de May Winternitz'le evlendi. Amerika'nın Çehov'u olarak nitelendirilen Cheever, özellikle "Dev Radyo", "Güle Güle Kardeşim" ve "Yüzücü" gibi öykülerin yanı sıra "The Wapshot Chronicle" (1958), "The Wapshot Scandal" (1965), "Bullet Part" (1969) ve "Falconer" (1977) gibi romanların da yazarıdır. "The Stories of John Cheever" isimli öykü derlemesiyle 1979 yılında Pulitzer Ödülü ile National Book Critics Circle Ödülü'nü kazandı. 1982 yılında öldü.