Buz Bebekler

Miyase Sertbarut
2014
Tudem Yayınları

2019 1. kitabı
Bu kitap nasıl çocuk kitabı olur ben anlamadım. Gençlik belki ama kesinlikle 15 yas altı okumasın taciz ve tecavüz konusu islenmis ve çok agır bir dili var. Genel olarak güzel bir kitap ama kesinlikle bi cocuk kitabı değil bence!
2019 1. kitabı
Okunma: 03 Ocak 2019 12:57
Ne zor bu kitabı okumak. Ya da benim canım çok acıdı, ben dayanamadım bilemiyorum. Belki de buna benzer hikayelerin gerçekliğini, çokluğunu bildiğimden... Girişte yazayım fikrimi. Her çocuk kaldıramaz bu kitabı. Okutacaksanız, lütfen önce siz okuyun, kaldıracağına inanıyorsanız öyle okutun. Zira ben yürek daralmaları eşliğinde zor bitirdim. On üç yaşında, yetiştirme yurdunda büyümüş Ece'nin, aslında Ecelerin hikayesi bu. Ece'nin dilinden, tuttuğu günlüğe aktardıklarından oluşuyor roman. Günlük; tarih atılarak günü gününe yaşananlar şeklinde değil, daha çok Ece'nin duygularını ve düşüncelerini aktardığı bölümler halinde oluşturulmuş. "Lülüfer" adını vermiş günlüğüne, nilüferleri çok sevdiği için. Ece daha bebekken manidar bir biçimde "Hayat" Apartmanı'nın girişine bırakılmış. Ailesini tanımayan, onların izlerini bulma şansı olmayan; ailesini yitirmiş ya da ailesinin yanından alınmış çocukların, aile özleminin dışındaki ortak sorunlara da değinmiş yazar. En başı da maalesef cinsel istismar çekiyor. Basit bir dille, üstü örtülü de olsa yeterince acıtarak, birbirinden farklı iki olayla anlatıyor. İki olayın ortak noktası da çocukların buna yakınları, yakın gördükleri vasıtasıyla maruz kalması. İkisinde de eleştirisi aynı: Yetkili addedilenlerin suçluların cezalandırılmasını sağlamak, olayları çözmek yerine "aman başımız ağrımasın"cılık yapmaları. Olayı çözmek isteyenlerin tehdit edilmesi, sinmesi, susması. Tabii bu eleştiriyi yaparken susmayanların, korkmayanların başarısıyla örnek oluşturmak istemiş çocuklara. Bu tür durumlarda susmayın, saklamayın demiş ki bunu da bir karaktere birkaç kez söylettiği "Suçlu olan biz değiliz, o. Onun korkması gerek." sözleriyle vurgulamış. Bunun dışında elbette ev özlemi; kardeş, anne, baba, sevgi, ilgi ihtiyacı, arayışı; dışarıdan
Buz BebeklerMiyase Sertbarut · Tudem Yayınları · 2014186 okunma
Dünyayı çocuklar yönetsin! (Spoiler içermez)
2025 17. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2025 22:58
Yetimhanede kalan bir kız çocuğunun ve arkadaşlarının dramatik öyküsü... Öyküden çok daha fazlası. Gerçekten böyle hayat hikayelerinin varlığı bana insanlığımı sorgulattı. Yetimhane de olsa, devlet kontrolü de olsa kapalı kapılar, soğuk duvarlar ardında o miniklerin ne yaşadığından bîhaber devam ediyoruz hayatımıza. İnsan çokça bencil çokça zâlim. Çocukların masumiyeti ise hepsinin ötesinde. Okurken bana defalarca insanlığımı sorgulattı. Bir gençlik romanı olmasının ötesinde hayat hikayesi aslında. Kesinlikle tavsiye ederim. Özellikle ortaokul ve lise grubu gençlere okutulması açısından çok kıymetli bir eser. Buz Bebekler Miyase Sertbarut
2025 61. kitabı
Ödev olarak okumamız istendi şahsen beni bu kadar etkileyeceğini veya beğenebileceğimi düşünmüyordum. Çocuk edebiyatına gireceğini düşündüğüm bir kitap değil. Genç ve yetişkin okurlara tavsiye ederim.
2025 5. kitabı
Kitap, her çocuğun ilgisini çekecek ve okuma isteğini devindirecek nitelikte değildir. Bunun sebebi bazı çocukları psikolojik yönde etkileyebilecek konulara değiniyor olmasıdır. Çocuk gerçekliğine uygun olarak kurgulanan kitap, çocuğun sevgi ve adalet gereksinimi karşılayabilecek niteliktedir. Çocuk ve yetişkin ilişkilerini yazınsal bir kurguyla aktaran bu kitap, özellikle çocuklar için çok yararlı olacaktır. Çocuklarla kurulan hangi ilişkilerin istismar sayılabileceğinin ve çözüm yollarının çocuğa sezdirilmesi, benlik gelişimi açısından önemlidir. Kitap, hayatın içinden seçilmiş çok önemli konuları ele almaktadır. Toplumumuzda çocuklara inanılmayarak onların istismar gibi konularda sözlerinin önemsenmediği söylenebilir. Çocuk ve yetişkinlerin birbirini anlayıp daha olumlu bir ilişki kurmaları için bu kitap katkıda bulunacaktır.
Çocuk Edebiyatı
2020 8. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2020 21:49
Kitap ne zamandır okuyacağım listedeydi. Sonunda okuyabildim, iyi ki okumuşum diyeceğim kitaplardan biri oldu. Hayal kurmanın, hiçbirşeyimiz olmasa da hayal kurmanın önemini ve ne olursa olsun adaletin yanında olmanın gerektirdiğini harika bir şekilde anlatmış. Ben bayıldımmm. Okuyacak olanlara iyi okumalar...
2022 20. kitabı
Okunma: 26 Kasım 2022 22:49
1000 sayfalık Harry Potter kitabını okuduktan sonra hafif bir şeyler okumak için okuduğum bir kitaptı. Yurtta büyüyen, gerçek sevgiyi ve yanlışı ayırt edemeyen Ece'nin hikayesi. Vermek istediği mesaj güzel ama bayılarak da okumadım. Okumazsanız bir şey kaybetmezsiniz.
2025 4. kitabı
Kitap üzerine yazılanlar ne kadar ikiyüzlü bir toplum olduğumuzu bir kez daha düşündürdü bana. Açığa çıkan ve çıkmayan binlerce/onbinlerce… tacizin yaşandığı bir dünyada, üstelik o tacizin konusu çocuklar da olabiliyorken Buz Bebekler’i ağır kitap olarak görmek, ne kadar sahte bir yaklaşım. Kitabın kahramanı Ece, on üç yaşında. Kitap, resimli değil. Dolayısıyla bir çocuk kitabı olmadığı ortada. İlk gençlik çağına yönelik, farkındalık açısından önemli bir roman. Okuyun, okutun ve konuşun! Buna ihtiyacımız var.
2022 15. kitabı
Okunma: 29 Mart 2022 00:00
Bir yetimhanede büyüyen 13 yaşında bir çocuk olan Ece'nin, "Lülüfer" adını verdiği bir "günlük" bu kitap. Bu kitabın çocuk kitabı olduğunu düşünmüyorum çünkü içinde "cinsel istismar" gibi çok ciddi sorunlar var. Bunun dışında güzel bir kitap. Eğer bir çocuğa okuttaracaksınız bu kitabı, önce kendiniz okuyun derim.
İnceleme
2020 91. kitabı
Okunma: 06 Aralık 2020 18:38
Usta yazar Miyase Sertbarut bu kitapta da kaleminin güçlü olduğunu göstermiş. Bu kitapta Dünyaya terk edilmiş çocuk gözüyle bakıyor ve yazıyor .Yine bu kitabında da bir sürü konu var ve farklı başlıklara ayırabiliriz .Kitapta göze ilk çarpan Ece adındaki kızın günlük tutup günlüğüne Lülüfer adını vermesi . Çünkü Ece'nin en sevdiği çiçek nilüfer ve küçükken ismini lülüfer diye telaffuz etmesi ve küçüklüğüne dair bir anı barındırması .Bu kitabı okuyacak kişiler yine hayata farklı bir bakışla bakacak .

Miyase SertbarutYazar · 60 kitap
Miyase Sertbarut, 1963 yılında Ceyhan'da dünyaya geldi. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü'nden 1985'te mezun oldu. Çeşitli illerde öğretmenlik yaptıktan sonra, yazmaya radyo oyunlarıyla başladı. 1996'da Çankaya Belediyesi ve Damar Edebiyat Dergisi'nin ortaklaşa düzenlediği yarışmada ilk ödülü kazanarak "Fasulyem Bulutlara Çıkamaz" adlı ilk kitabını yayımladı. Bu başarıyla birlikte çocuk edebiyatına yönelen yazar, ağırlıklı olarak çocuklara ve gençlere hitap eden eserler üretmeye devam etti. Deneme, anlatı ve öyküleri Hayalet Gemi, Bir Yeni Biçim, İnsan, Damar gibi çeşitli edebiyat dergilerinde yer aldı. Pek çok ödüle layık görülen Sertbarut, halen Ankara'da yaşamaktadır.