Casterbridge Başkanı

The Mayor of Casterbridge

CASTERBRIDGE BAŞKANI- kitap yorumu
2025 20. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2025 00:50
Thomas Hardy son zamanlarda okumayı çok sevdiğim bir yazar. Sıklıkla elim eserlerine gidiyor ve çoğunu severek okuyorum diyebilirim. Bu eserine de akıcı olduğu yorumlarını görerek , ingiliz edebiyatının kendine has esintilerini barındıran bir eser olacağını düşünerek biraz yüksek bir beklentiyle başlamıştım. Eser tam olarak beklentilerimi karşıladı diyemeyeceğim. Beni çok etkileyen ve akıcı bir şekilde okuduğum bir eser olmadı maalesef. Konusundan kısaca bahsedersem; Michael Henchard sarhoşluğun verdiği ani bir öfkeyle eşini ve küçük yaştaki kızını bir köy panayırında denizci Newson’a satar. Ayıldığında ise pişman olur ve 21 yıl boyunca bir daha içkiye dokunmamaya yemin eder. İlerleyen zamanda Newson denizde kaybolduktan sonra, geçimini sağlayacak hiçbir araç bulamayan Susan, kızını da yanına alarak tekrar Henchard'ı aramaya karar verir. Casterbridge kasabasında kendisini toplumun saygın ve müreffeh bir ferdi olarak yeniden inşa etse de geçmişteki utanç verici sırrı yüzeyin hemen altında ortaya çıkmayı beklemektedir. Susan’ın gelişiyle sevgilisi Lucetta Templeman adlı bir kadınla nişanını bozmak zorunda kalır ve tekrar evlenirler. Daha sonrasında ise Casterbridge'den geçen genç ve enerjik bir İskoç olan Donald Farfrae, Henchard'a satın aldığı kalitesiz tahılı nasıl kurtaracağını göstererek yardım eder. Henchard adamdan hoşlanır, onu göç etmemeye ikna eder ve onu mısır fasoncusu olarak işe alır. Bu adam herkesin sevgisini kazanması ve zekasıyla Hemchard’ın önüne geçer ve kötü niyetli olmasa da hem elinden sevdiklerini hem saygınlığını hem de mal varlığını alır. Eser boyu bu iki adamın düşmanlığını, Hemchard’ın nasıl karakter olarak gerilediğini ve entrikalı aşkları okuyoruz. Eserin dilinin gel gitli bir akıcılıkta olduğunu söylemeliyim. Bir akıcı oluyordu bir sıkıyordu.
İnceleme
2021 44. kitabı
Thomas Hardy, 19. yüzyıl İngiliz edebiyatının öncülerinden. Gerçekçi bir görüş ile yazdığı Casterbridge Başkanı abartısız karakterleri, kır manzaraları, köylülerin ruh halleri ve yaşamları ile su gibi okunan bir klasik. Karakter, olay, mekan tasvirlerinde kullandığı İncil’den kesitler, mitolojik hikayeler, efsaneler ile düşündüren, araştırmaya yönelten, zengin bir metin. ozgur ‘un incelikli çevirisi ve sayfa altlarında yer verdiği kısa dipnotları ile merakım hiç azalmadan kısa bir süre zarfında kitabı okuyup bitirdim. Kitabın konusu kısaca, Ana karakter Bay Henchard’ın alkol ve öfke ile ailesini panayırda satmasıyla başlıyor. Daha sonra saygınlık kazanması, sırrının ortaya çıkması ve refahını kaybetmesi üzerine kurulu. Hardy ile yakaladığım okuma hızımı kaybetmeden yeni bir kitaba başlamanın tam zamanı şimdi. Güzel bir gün diliyorum.
2020 41. kitabı
Okunma: 26 Ağustos 2020 16:33
Herkese merhaba! Bugün Thomas Hardy'nin kimilerince en büyük eseri olarak adlandırılan Casterbridge Başkanı isimli kitabı ile geldim. Bu kitap Hardy ile ilk tanışma kitabım. Eser temelde, insan ilişkilerini, bir olay karşısında farklı karakterdeki insanların nasıl tepkiler verdiğini, bu tepkilere veya almış oldukları ve hayata geçirdikleri kararlara göre şekillenen hayatlarını/olay örgüsünü konu alıyor. Pişmanlıklar, kıskançlık, tutku, gurur, ego ve birçok duygu durumunu kaleme alan Hardy, kişinin karakterinin ne kadar istese de değişemeyeceğini ve de insanın içerisindeki o törpülenemeyen duyguların kıskacına eninde sonunda düşeceğini gözler önüne seriyor. Olay zincirinin bir şekilde sürekli başa dönüyor olması, insanın yapısının karakterinin değişmezliği vb. gibi analizleri kitabı oldukça gerçekçi kılıyor. Kitapta benim ilgimi en fazla çeken konu, yazarın farklı mitolojik öğeleri veya tarihte yer almış karakterleri, gerek kitabın geçtiği coğrafya gerekse de karakterlerin duygu durumlarını veya hareketlerini tanımlamada kullanması oldu. Bu gibi benzetmelerden yararlanılması genelde ilgimi çektiği için kitabı merakla okudum. Aynı zamanda, yazarın çevresel öğeleri betimlemedeki becerisi, özellikle de yorucu ve uzun kalıplaşmış cümlelerden uzak olması nedeniyle, sahip olduğu yalınlığına rağmen okurun Casterbridge'de bu olaylar yaşanırken oradaymış gibi hissetmesine yol açıyor. Kitabı her açış kapatışımda acaba ne olacak diye bekledim. Klasik türde okumayı da sevdiğim için hızlıca okuyup bitirdim kitabı. Bu aralar kitap okuma konusunda zorluk veya yavaşlama yaşayanlar varsa bu kitap ile bir ara verebilirler. Herkese iyi okumalar!
2022 167. kitabı
Casterbridge Başkanı, 1886 yılında yayımlanır.Daha önceki kitaplarından (Çılgın Kalabalıktan Uzakta, Tess, Adsız Sansız Jude) farklı olarak romanın başkarakteri erkektir. Michael Henchard, yoksuldur, işsizdir, ailesini geçindirmekten uzaktır.Wessex bölgesinde bir panayırda, 18 yaşında yaptığı evlilikten yakınır.Yaşlı atlarını satan Çingeneleri gören bir sarhoş, " işe yaramayan atların satılması gibi, bir kocanın da istemediği karısını satabileceğini" ileri sürer. Henchard sarhoşluğunun da etkisi ile bakmakta zorlandığı eşi Susan ve kızı Elizabeth'i satabileceğini söyler. Newson adlı bir denizci, "kadın razıysa, onu on beş altına satın alabileceğini" söyler. Susan yüzüğünü fırlatarak, denizci ile gider. Henchard ertesi gün kendine gelince, yaptığının farkına varır,  her yerde karısını ve kızını arar. Yirmi yıl  boyunca ağzına içki koymayacağına dair, kendi kendine söz verir. On sekiz yıl sonra Henchard'ı Casterbridge belediye başkanı olarak görürüz. Susan kızıyla beraber, Casterbridge'e gelir, yıllar sonra. Henchard hiçbir zaman eşini sevmemiştir.Asıl sevdiği, daha sonra tanıştığı, Lucetta'dır. Henchard'ın yolu  Donald Farfrae ile kesişir. Farfrae hem işinde en iyi yardımcısı hem de sırlarını paylaştığı bir dostu olur. Aşk üçgeninin kahramanlarından biri olur ayrıca. Henchard, bu ilişkiler içinde savrulurken, tekrar dibi görür. Henchard ile Farfrae'nin ilişkisi sevgi-nefret  arasında gidip gelir. Elizabeth-Jane, giysilerini satıp, kitap alacak kadar bilgiye açtır.Bu  Thomas Hardy'nin diğer  kadın karakterlerinde görülmeyen bir özelliktir.Henchard'ın Elizabet-Jane'e  duyduğu sevgi, öz kızı olmadığını öğrenmesine karşın,  oldukça güçlü. İyi ile kötünün arasında sıkışmış bir insan Henchard bana göre. " Michael Henchard'ın ölümü, bir tragedya başkişisinin, neredeyse bir
·356 syf.·
2023 92. kitabı
Merak duygusunun asla peşimizi bırakmadığı, keyifli bir okuma oldu benim için. Yazar kitabı ilk olarak tefrika halinde yazdığı için her bölüm bitişi sonraki bölümü merak etmemizi sağlıyor. . . Gelelim kitabın ne anlattığına. Michael Henchard, eşi Susan ve minik kızı Elizabeth Jane’i alkolün de verdiği yetkiyle belli bir ücret karşılığında hiç tanımadığı bir denizciye satmasıyla başlıyor kitap. Sabah uyanınca yaptığına pişman oluyor fakat artık iş işten geçmiştir. Hatasının altında o kadar eziliyor ki ona bu hatayı yaptıranın içki olduğunu düşünüp bir daha içmeyeceğine dair yeminler edip içkiyi bırakıyor. Öyle ki bu karar hayatını değiştirme yolunda attığı ilk adım olup yeni hayatının önünü açıyor. Yıllar sonra saygın, sevilen bir başkan olarak çıkıyor karşımıza. Hatalarından ders çıkarıp hayatını temize çektiğini düşündüğümüz anda nasıl da benzer hatalar yaptığını merakla okumaya devam ediyoruz. Kaderimizin yolunu çizenin aslında karakterimiz olduğunu biz değişmedikçe değişen şartların bizi etkilemediğini, her hatanın bedelinin eni sonu ödendiğini vurguluyor yazar kitabında. . Öncelikle söylemeliyim ki inanılmaz akıcı bir kitap, karakter derinlikleri de çok sağlam kurgulanmış. Kitap bitince hiçbir karaktere dair tek bir soru işareti kalmıyor aklımızda. Tüm yönleriyle tanımış oluyoruz onları. Severek okudum, özellikle son zamanlarda hiçbir şey okuyamıyorum diyen herkese kitaba bir şans vermesini tavsiye ederim.
2023 9. kitabı
Okunma: 23 Ocak 2023 16:33
Casterbridge Başkan - Karakterli Bir Adamın Yaşamı ve Ölümü Casterbridge Başkanı, Hardy'nin düş ürünü bir yer olarak tasarladığı ve diğer bir çok romanına da ev sahipliği yapan Wessex'de geçer. (Wessex'e ait bir haritayı internette kolaylıkla bulmanız mümkün.) Kitap ilk olarak tefrika halinde yayınlanmış ve bunu da okura her bölümünde hissettiriyor diyebilirim. İlk bölümünden son bölümüne kadar hikaye asla sıradanlaşmıyor, her bölümde yeni bir olay ile şaşırtıyor okurunu Hardy. Protagonistimiz Michael Hencherd. Özetten de biliyoruz ki sarhoş bir anında eşi ve kızını bir panayırda satar ve sonrasında hayatını saygın bir kişi olarak devam ettirir. Fakat mesele burada bitmez ve bir noktadan sonra işler karışmaya başlar; son bölümde çözüme kavuşana kadar da okurun karşısına her bölümde ayrı bir trajik olay çıkar . Bence kitapta geçen ve tüm kitabı özetleyen iki alıntı var. İlki kitabın 126. sayfasında yazarın Novalis'ten paylaştığı şu alıntı : "Karakter kaderdir." Diğeri ise kitabın karakterlerinden olan Newson'ın sayfa 308'de söylediği şu cümle: "... o an önünde sonunda mutlaka gelir." Henchard zayıf karakteri sebebi ile bir hata yapar ve bu hatası her ne kadar işler harika gidiyor gibi görünse de onun peşini bırakmaz. Karma da diyebiliriz sanırım. Daha önce yazara ait başka bir kitap okumamış olsam da araştırmalarım sonunca Hardy'nin romanlarında işlediği meselenin hep aynı olduğunu öğrendim: başımıza gelen şeyler kaderimiz değil yaptığımız hataların sonucudur. Fakat bunların da sebebi bizim karakterimizdir. Biraz karamsar bir yazar sanırım... Ben Casterbridge Başkanı 'nı çok sevdim. Salt hikayeye odaklanmayıp yazarın anlatmak istediğine dikkat ederek okuyan her okurun da bu kitabı en az benim kadar seveceğini düşünüyorum. Okuma listeme yazarın ülkemizde bundan da
2024 30. kitabı
Okunma: 04 Aralık 2024 17:20
Thomas Hardy (1840-1928) Yayınlanma Tarihi 1886 Kırsal bölge ve köy romanları yazarak, İngiliz romancıları arasında Viktorya döneminin en önemli yazarları arasına gire Thomas Hardy kır manzaraları tasvirleri yerli hayatı ve köylülerin ruh hallerini incelemesi ile tanınır. Bu eser de , İngiliz kasaba hayatını anlatıyor. Çok akıcı kısa zamanda okunabilen bir eser olmasına rağmen, karakterlere duygusal olarak bağlanamadım. Fakat Viktorya dönemi sevenler için güzel bir eser
2023 41. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2023 01:45
Michael Henchard, alkolün etkisiyle hayatında kocaman bir dönüm noktası olacak bir işe kalkışır. Eşini ve kızını bir panayırda satar. Aklı başına geldiğinde her ne kadar yaptığından çok pişman olsa da artık değiştirebileceği bir şey yoktur. Kitapta bu pişmanlığın sonucunda gelişen olayları görüyoruz. Genellikle bir düşünceyi, bakış açısını romanlarında test eden Thomas Hardy bu romanında da yaşam üzerinde duruyor bence. İnsan olmak nedir, hayatın anlamı nedir, insanın karakteri kaderi midir yoksa onu değiştirebilir miyiz bu sorgulamalar etrafında geziniyor. Her ne kadar Henchard bu yaşadığı büyük olay sonrasında değişmeye ve daha iyi, daha erdemli bir insan olmaya karar verse de bunu gerçekten başarabilir mi? Kitapta benim en ilgimi çeken, gerçekçi yaklaşımla yazılışı sebebiyle kimseye salt iyi ya da salt kötü olarak bakamamam olmuştu. Bir sayfada çok sinirlendiğim bir karaktere başka sayfada şefkatle ve hüzünle yaklaşırken buldum kendimi.
Roman
2023 75. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2023 11:37
Thomas Hardy, en sevdiğim İngliz Klasik Yazarlarından biridir. Bir çok okur,Jane Austen'la aynı dile sahip olduğunu dile getirse de ben farklı olduğunu düşünüyorum. Tess isimli romanıyla benimde başta öyle bir izlenim edindiğimi kabul etmem gerekir. Nedense Tess romanında aklımda kaldığı pek söylenemez. Vakit geçirten bir klasik olduğunu düşünmüştüm sadece. Sonra Çılgın Kalabalıktan Uzak isimli kitabını okuduğum da stilinin farklı olduğunu anladım. Kırsal hayatı ve şehirdeki sosyetenin kırsalda ne kadar farklı olduğuna değinen bir romandı. Fakat bana göre en etkilendiğim kitabı Adsız Sansız Bir Jude isimli romanıydı. Spoiler vermeden değinirsem, dönemine bakılarak söylüyorum, Jane Austen asla öyle bir roman yazamazdı. O yüzden Austen kitaplarından kendimi daha çok geliştirmek istiyorum diyenlere yazar tavsiyemdir. Casterbridge Başkanı kitabı da aynı derecede sansasyonel ve toplumsal taşlamalar ve baş yapıt kırsal tasvirler içeren bir romandı. Seslendirme tek düze olsa da severek dinledim. Yine de bir önceki okuduğum roman kadar etkileyemedi beni. Elimde bulunan bir öykü kitabı kaldı Thomas Hardy'nin Everest Yayınları'ndan çıkan. Tekrar dilini özlersem diye elimde tutuyorum. Bir de Yedi Yayınları'ndan son zamanlarda çıkan yeni romanını gördüm ona da şans vereceğim elbette Casterbridge Başkanı Thomas Hardy
İngiliz Edebiyatı
2021 13. kitabı
Yazarın 'Karakterli bir adamın' hikayesini anlattığı ve yazarın gençliğini geçirdiği Dorchester kasabasının kurgusal karşılığı olan Casterbridge'de geçen roman bir çok kişi tarafından yazarın başyapıtı olarak görülüyormuş. Ben Michael Henchard için karakterli bir adam demezdim doğrusu... Eşini ve kızını sattığı için daha sonra pişman olsa da karısının, yani Susan Henchard'ın kaderine razı olup onu alan denizci ile giderken sarf ettiği sözler Michael'ın öfkesinin esiri olan ve eşine saygı göstermeyen bir adam olduğunu kanıtlar nitelikte. Michael'ın hayatına etki ettiği tek kişi karısı Susan değil elbette. Tahıl tüccarıyken işe aldığı İskoç delikanlı Donald Farfrae, kızı olarak karşısına çıkan Elizabeth-Jane ve kısa bir ilişki yaşadığı Lucetta'nın yaşamı da Henchard'ın gerek öfkesi gerekse merhameti yüzünden etkileniyor. Durağan bir hikaye olmasına rağmen sonunda ne olacağını merak ettirmeyi başarıyor. Ağır akan hikaye yer yer sıkılmanıza sebep olabilir ama vazgeçmeyin, kitap bittiğinde ilginç bir roman okumuş olmanın keyfini hissedeceksiniz.

Thomas HardyYazar · 25 kitap
İngiltere'nin Dorset şehrindeki Higher Bockhampton kasabasında dünyaya geldi. On altı yaşında okulu bırakarak John Hicks adındaki bir mimarın yanında çıraklığa başladı ve 1862'de Londra'ya gidene kadar da burada çalıştı. Londra'da King's College London'a kayıt oldu. İngiliz Kraliyet Mimarları Birliği ve Mimarlar Derneği'nden ödüller kazandı. Beş yıl sonra Dorset'e geri döndüğünde kendini yazarlığa adamaya karar verdi. 1870'te Cornwall'daki bir kilisenin restorasyonu sırasında Hardy, Emma Lavinia Gifford'la tanıştı ve dört yıl sonra evlendiler. Karısının 1912'deki ani ölümünün onun üzerinde büyük etkisi olmuştur. 1912-1913 yılları arasındaki şiirleri bu acılı döneminin yansımalarıdır. Thomas Hardy, 1927'nin Aralık ayında akciğer zarı iltihabı hastalığına yenik düştü. Ölümünden kısa bir süre sonra mirasçıları tarafından bulunan tüm mektupları ve not defterleri yakıldı ve geriye sadece Hardy'nin gazete kupürleri ve notlarını arşivleyip daha sonraki eserlerinde bunlardan nasıl yararlandığını gösteren bir dosya kaldı. Hardy'nin çalışmaları, D.H. Lawrence ve Virginia Woolf'un da aralarında bulunduğu birçok yazarı etkilemiştir.