#OsmanBalcıgil
CELİLE;
O, Ela Gözlü Pars,
Mavi Gözlü Dev Nazım Hikmet'in annesi,
Yahya Kemal 'in sevgilisi,
Osmanlı'nın ilk kadın nü ressamı..
Ve o her şeyden önce mücadeleci bir anne evladı için..
* * * * * * * * *
Selanik’te başlayan yolculuğun Halep, Konya, İstanbul, Paris ekseninde devam eden hikâyesin de;
Mavi Gözlü Dev Nazım Hikmet’in ,Ela Gözlü Pers annesi Celile'in hayatı ve yaşamı üzerinden, o dönemin sanata bakışlarını , ünlü ressamlarını, sosyal ilişkileri, siyasi durumları ve en önemliside Osmanlı’nın çöküşünü, devletin önde gelen paşalarının izlenimlerini, Meşrutiyeti, İttihat ve Terakki’yi, Balkan Harbini, I.Dünya Savaşını, Milli mücadele gibi yine yaşanmışlıklar ile dolu koca bir tarihe tanıklık ediyoruz ..
Bunun yanı sıra, Nazım Hikmet’in çocukluğunu, gençliğini, yetşkinliğini, evliliklerini ve aşklarını okumak , okurken tüm bunlara satırlar arasında şahit olmak , bir okur olarak tahmin edersiniz ki harika bir hissiyat idi
Heleki satır araları Mavi Gözlü Devimiz Nazım Hikmetin şiirleri ile taçlandırılmış ise...
Tüm bunlar bir de aşk ile harmanlanıyor ise sayfalar bir kaşmir misali parmaklarınızın arasında kayıp gidiyor.
* * * * * * * * *
Hadi, gelin sizlerle “CELİLE” eserine konuk olalım dönem kitaplarının duayeni olan sayın Osman Balcıgil'in kaleminden..
Yaşadığı aşk, acı tatlı ekşi bir tat bırakmış olsa da damaklarda, Nazım’ı bir de annesinin gözünden okuyalım bu eserde ne dersiniz..
1880 yılında dünyaya gelen, sıra dışı, bağımsız ve başına buyruk kimliğiyle dikkat çeken , toplumsal tarihimizde “ben de varım” diyen kadınlardan biriydi Ela Gözlü Pars...
Anne olmasına karşın ,toplumsal rolleri reddeden, egemen kültüre yaşamıyla boyun eğmeyen, kadınların peçe taktığı dönemde peçe takmayı