Çengelliiğne

Mıgırdiç Margosyan
Ekim 1999
Belge Yayınları
9789753442060

Bizim ülkemizde "siyaset" kime hizmet eder?
2022 19. kitabı
Okunma: 24 Nisan 2022 23:46
“Çengelli İğne”, geçen ay hayatını kaybeden Mıgırdiç Margosyan’ın Yüzyıl, Yeni Asır ve Evrensel gazetelerinde yayınlanan köşe yazılarından bir seçki içeriyor. Margosyan’ın o sıcacık, insanı sarıveren dilini anlatmadan önce kısa bir parantez açmam ve “gazete” kelimesinin, Margosyan’ın yazdığı 1990lı yıllarda ne anlama geldiğini biraz açıklamam gerek. İnternetin evlere ve telefonlara bu ölçüde girmediği o dönem, basılı gazete tirajları gerçekten yüksekti ve neredeyse her eve gazete alınırdı. Aradan geçen yıllarda teknolojinin gelişmesi ile yazılı basın sıkıntılar yaşamaya başladı, evet… Ama Türkiye’deki basın tüm ülkelerden daha fazla yaşadı bu sıkıntıyı… Zira zaten pek de iyi olmayan habercilik kalitesi öyle büyük bir hızla düştü ve basın-iktidar-sermaye ilişkileri o kadar yüzsüzce, utanmadan sergilenir oldu ki, bu sığ köşe yazarlarını ve boş içerikleri okumanın bir cazibesi kalmadı. Margosyan’ı okursanız göreceksiniz; 1990ların büyük gazetelerini kalitelerini arttırarak değil, kuponla tencere-tava dağıtarak tirajlarını yükseltmeye çalıştıkları için eleştiriyor. Bugünün Hürriyet gazetesinin ise, kuponla bir şeyler dağıtsa dahi tirajını bir gıdım arttırabileceğini sanmıyorum. Yakın tarihimizi öğrenmek ve analiz edebilmek için bu tarz köşe yazılarından derlenmiş kitapların kıymeti büyük. Siyasetçiler ne demiş, neler yapmışlar? Sürekli, ama sürekli fırıldak gibi dönüp birbirleri ile çelişen mesajları nasıl vermişler? Günümüzde bazen hamasi nutuklara, hatta kahramanlık hikayelerine konu edilen o şahısların gerçekte neler yaptıklarını, ideolojilerinin ne olduğunu, halka nasıl “hizmet ettikleri”ni öğrenmek isterseniz, Margosyan’ın esprili dili ile keyifli zaman geçirebilirsiniz. Güzel bir ayna tutuyor bize Margosyan. Şu yazdıklarına bakın örneğin, itirazımız olabilir mi?
Tarih
2020 140. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2020 07:01
Hrant Dink sonrası biraz daha ılımlı baktığım 2. Ermeni sanırım Margosyan. Gerçi ona Ermeni demek ne kadar doğru olur bilmiyorum. O Anadolu’nun içinden gelen, gerçek bir Anadolu çocuğu, Ziya Gökalp’in hemşehrisi Diyarbekirli Margos. Yaş oldu 81. Bu ve buna benzer rahmetli Ara Güler, Osman Aysu gibi isimlerin kişiliğine ve karakterine yorum yapmak bizlere düşmediği gibi yayımladıkları eserleri üzerinden fikir almak daha doğru olacaktır. Bu kitap aslında onun daha evvelden yazdığı yazıların birleştirilmiş hali olarak karşımıza çıkıyor. İçeriği gerçekten dolu dolu ve yergiler de kıvamında yapılmış. Hani Levent Kırca’nın o 2000li yıllarda oynadığı skeçler sanki gözümde canlanır gibi oldu. Ekmek kavgası, insanlara verilen (!) değer ve özellikle yaşanan siyasi kavgalar henüz çok yakın. Özellikle siyaset konusundan nefret ettiğimi her zaman olduğu gibi gene belirteceğim. Yaşadığınız ülkeyi, milleti, bayrağı sevmek; bunlara aşık olmak sizi ırkçı yapmaz. Buna ne zaman siyaset denir oldu bilmiyor ve bu yüzden nefret ediyorum. Objektif olarak bakarsak her konu ilginizi çekmeyebilir, sevmeyebilir hatta nefret bile edebilirsiniz ancak anlatılan ve ironi yapılan birçok olay da durumların gerçekliğini asla değiştirmeyecektir. Ben olumlu bakıyor ve hepimize mutlu sabahlar diliyorum. Gününüz güzel olsun, keyifle kalın, kitapla kalın, esen kalın efendim..
Puan vermedi·232 syf.·
2022 492. kitabı
Mıgırdiç Margosyan Ermeni Asıllı Yazar 23 Ara­lık 1938’de Diyarbakır'ın Hançepek Mahallesi'nde (Gavur) doğmuş,, yazarımız bıkac ay önce hayatını kaybetti. kalemini birçok yönde kulnılmış, bir çok kıtabı ödül aldı. Yasadığı büyüdüğü topraklarda , yasadıklarından beslenmiş, güzel eserler bıraktı Kalemi kelimeleri güçlü, yormadan kendinin gördüğünü okura net aktarabilen ne istediğini bilen bir yazarın kıtabın okuduk.. Kitaba dair arka kapakbize şunları Söylüyor.. Aras Yayıncılık, Kasım 2009'da kitapçı raflarındaki yerini alan Zurna'dan sonra, Mıgırdiç Margosyan'ın çeşitli gazetelerde, o her zamanki sıcak, mizahi üslubuyla yazdığı yazılardan oluşan iki kitabı daha okurlarla buluşturdu: Margosyan'ın Yeni Yüzyıl ve Yeni Gündem yazılarını bir araya getiren Kürdan ve Evrensel'de yayımlanan makalelerinden yapılmış bir seçki olan Çengelliiğne. 1995'ten 2000'e uzanan bir dönemde Türkiye ve dünyada yaşanan olayları kapsayan bu denemelerinde Margosyan, siyasi, toplumsal ve kültürel gelişmelerin derinliklerinde yatan, çoğu zaman görülmeyen ya da görülmek istenmeyen olguları seriyor gözlerimizin önüne. Bunu yaparken, didaktik bir öğreticilikten her zaman uzak durmayı başaran usta yazar, kâh neşeli kâh hüzünlü bir dille, kalemini sorunların tam yüreğine daldırmaktan çekinmiyor. Keyifle iyi okumalar olsun şimdiden
Deneme, İnceleme, Edebiyat

Mıgırdiç MargosyanYazar · 11 kitap
23 Ara­lık 1938’de Diyarbakır'ın Hançepek Mahallesi'nde (Gavur Mahallesi) doğan Margosyan, eğitimini Süleyman Nazif İlkokulu, Ziya Gökalp Ortaokulu, daha sonra İstanbul'daki Bezciyan Ortaokulu ve Getronagan Lisesi'nde sürdürdü, sonra öğrenimini İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde tamamladı. 1966-72 yılları arasında Üsküdar Selamsız'daki Surp Haç Tıbrevank Ermeni Lisesi'nde felsefe, psikoloji, Ermeni dili ve edebiyat öğretmenliği ve okul müdürlüğü yaptı. Daha sonra öğretmenliği bırakarak ticarete atıldı. Edebi çalışmalarını aralıksız sürdürdü. Marmara Gazetesi'nde yayımlanan Ermenice öykülerinin bir bölümü Mer Ayt Goğmeri (Bizim Oralar) adıyla kitap haline getirildi (1984). Bu kitabıyla 1988 yılında Ermenice yazan yazarlara verilen Eliz Kavukçuyan Vakfı Edebiyat Ödülünü (Paris-Fransa) aldı. Gavur Mahallesi (1992), Söyle Margos Nerelisen? (1995) ve Biletimiz İstanbul'a Kesildi (1998) adlı Türkçe kitaplarını, 1999'da ikinci Ermenice kitabı Dikrisi Aperen [Dicle Kıyılarından] izledi. Gavur Mahallesi, Avesta yayınları tarafından Li Ba Me, Li Wan Deran adıyla Kürtçe olarak yayımlandı (1999). 2010 yılında Türkçe kaleme aldığı Kürdan adlı kitabı Aras Yayıncılık tarafından yayınlandı. Evrensel Gazetesi'nde "Kirveme Mektuplar" adlı köşesinde yazmayı sürdüren Margosyan'ın bu makalelerinin bir bölümü Lis Basın-Yayın tarafından Kirveme Mektuplar adıyla 2006'da Diyarbakır'da yayımlandı. Aynı gazetede yazdığı makalelerin bir bölümü Belge Yayınları tarafından Çengelli iğne adıyla yayımlandı (1999). Ermeni yazınında taşra edebiyatının son temsilcisi olarak bilinmektedir. Agos, Gündem, Marmara ve Yeniyüzyıl gazetelerinde yazmıştır. Evrensel gazetesinde "Kirveme Mektuplar" başlıklı köşe yazıları yayınlanmıştır. Karaciğer ile bağlantılı sağlık sorunları nedeniyle İstanbul'daki Maltepe Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi gören Margosyan, 2 Nisan 2022'de 83 yaşında hayatını kaybetti. Cenazesi 7 Nisan günü Şişli Ermeni Mezarlığı'na defnedildi.