Check & Mate

Ali Hazelwood

evt satranç oynamayı bilmiorum ve buna rağmen kitabı okudm
2025 1. kitabı
Okunma: 05 Ocak 2025 03:52
ee arkadaşlar bu kitap şak diye bitti sayfa sayısına baktım acaba kısa mıydı diye 350 sayfa falanmış tamam çok değil ama DİĞER OKUDUĞUM KİTABI SIRF YARIM BIRAKMAMAK İÇİN ZORLA OKUYORUM BOŞUNA MIYMIŞ ACABA BEN GERÇEKTEN KLASİK KİTAP İNSANI DEĞİL MİYİM YA????? neyse iç hesaplaşmalarımı sonra hallederim ben. konu olarak gayet ilgi çekiciydi. ao3 tayfadan olduğuna inandığım(yani her konuda güvenilir) bi booktuber abla önermişti kitabı. ama ben ali ablanın aşk hipotezi kitabını okumuştum bikaç yıl önce ve çok ahım şahım bulmamıştım. ondan dolayı biraz önyargılıydım AMA GERÇEKTEN GÜZELMİŞ BAKIN BEĞENDİM OKUYUN YANİ ÇOK DA DÜŞÜNMENIZE GEREK YOK YALNIZ ALI ABLAMA GERÇEKTEN SAYGIM BÜYÜK YA Bİ İNSAN FANFİCTİON YAZARLIĞINDAN BESTSELLERLIĞA BÖYLE GÜZEL BÖYLE KAYMAK GİBİ HİSSETTİRMEDEN NASIL GEÇİŞ YAPAR KAFAM ALMIYOR (yanlış anlaşılmasın ff yazarlarına olan saygımı bir ben bir de allah biliyor) acaba editörü çok iyi olabilir mi??? neyse bilemiyorum. ayrıca bu kitabı okurken şunu da fark ettim baya geliştirmiş kendini ablam helal olsun kendisine spoiler sayılır mı bilmem ama fazla spicy smut sahneleri yoktu?????? aşk hipotezinde baya çok vardı diye hatırlıyorum ondan şok etti biraz beni bu durum ama yerinde bi karar olmuş lüzumsuz olurmuş ekleseymiş bi de ben mallorynin 18 yaşında olmasını çok sevemedim 20li yaşlarında falan olsaydı daha okdu bence ya. çünkü kız liseden mezun olur olmaz çalışmaya başlıyor ailesine bakabilmek için ayrıca casual birliktelikler yaşıyor sürekli BELKİ DE YAŞLANDIĞIM İÇİNDIR BİLEMİYORUM ÇOK TASVİP ETMEDİM ABLASININ GÜLÜ HABERİN OLA taa incelemenin en sonunda kitabın tropeları hakkında bilgi vermek aklıma geldi. hocam he fall first and harder diyorum ve kitabı okumanız için yeterli olduğunu düşünüyorum kendi adıma konuşuyorum enemies-to-loverstan
Check & MateAli Hazelwood · Sphere · 2023424 okunma
2025 57. kitabı
Kitabı okurken bir Mariana ZapataMariana Zapata kitabı mı okuyorum diye bol bol kendimi ve kitabı kontrol edip durdum. Peki ben niye böyle bir paranoyaya kapıldım; Kitap yavaş ilerliyor, Sayfaların çoğu kadın karakterin kendisiyle çekişmeli, dalga geçmeli bol iç sesiyle dolu, Satrancı hem seviyor hem nefret ediyor, Kendini bir türlü yeterli göremiyor, Ailesine karşı sorumlu ve sorunlu hissediyor, Baba sorunu var, Süper üper düper, delice sevdiği, sivri dilli, zeka küpü iki kız kardeşi var, Satrancın bir numarasıyla güya çekişmeli ama aslında kadına yönelik bol destekli, hafif ve yavaş ilerleyen bir romantizim var,... bana fazlasıyla Lukov’dan SevgilerLukov’dan Sevgiler kitabını anımsattı. Bilemiyorum belki de benim nöronlarım hatasıdır. Neyse, kitapta yeni nesile yönelik o kadar çok tuş vardı ki, Alicim hiç acımamış hepsine basmışta basmış. TikTok, OnlyFans, Riverdale, AO3, Discord, Jeff Bezos, Meghan Markle, Timothée Chalamet ve Cole Sprouse, lgbt, BTS, Jungkook..... çoğuna güldüm ama hepsinin bir arada ve tekrar tekrar olması biraz fazla değil miydi sanki. Kitabı çok hızlı okuyup bitirdim o konuda sıkıntı yok, akıp gidiyor ama Ali den beklediğim keyifi, eğlenceyi ve romantizmi bu kitaptan yeterince alamadığım kesin. Mal ın varlığı kitapta o kadar baskındı ki Nolanın varlığı hiç hissedilemedi. Zaten toplasan beraber geçirilen altı yedi sahneleri vardı herhalde. Malın biseksüelliği ve daldan dala konmasının üstünde de bu kadar net ve fazlasıyla durulmasıda biraz canımı sıktı açıkcası. Onun yerine Nolan la geçen sayfalar yazsaymış yada sonunu daha açık ve net bitirseymiş daha iyi olurdu bence. Sevdiğim şeylerde oldu tabi ki, Satranç büyükustalarından birinin Defne Bubikoğlu diye bir Türk karakter olmasına ba-yıl-dım, Gülşen Bubikoğlunun neyi acaba diye takıldım ama olsundu.:) Darcy e bayıldım, her konuşmasına her
Kitap Yorumu
Check & MateAli Hazelwood · G.P. Putnams Sons Books for Young Readers · 2023424 okunma
2025 48. kitabı
Okunma: 26 Mayıs 2025 00:00
hiç Hazelwood yazmış gibi değildi. aşırı yavaş gelişti. kitabın %40ı anca aşktı, gerisi satranç ve aile dramıydı. diğer kitaplarındaki gibi sırıttıran bi çift de; dedikleriyle, jestleriyle, yaptıklarıyla aşktan komalık eden bi çocuk da yoktu. çocuğun "cool"luğunu gösteren bazı sahneleri bana onun kibrili olduğunu hissettirdi. örnek ✦ kız, onunla olmak istediğini söylüyor. sonrasında: "Bunu söylemene sevindim,” dedi, 'sanki güzel bir satranç hamlesini övermiş gibi. Sanki bu hayatımda attığım en büyük adım değilmiş gibi.' ✦ çocuk sürekli psikolog gibi kızı analizledi. bu kadar sık olmasaydı "kız daha kendisinin ne hissettiğini anlayamazken o onu anlıyor♡" derdim ama sıklığı yüzünden kasıntı hissettirdi. çocuğun hislerinden başından beri emin olması ve ne istediğini bilmesi güzeldi ama istediğini elde etmek, kızı kazanmak için bence pek bi efor harcamadı. aşkından dağları delsin, methiyeler dizsin demiyorum da eforsuz ve kayıtsız geldi. ✦ “Seni seviyorum,” dedi kısaca. 'Bu çaresiz bir yakarış değil, sakince belirtilmiş bir gerçekti.' ✦ YAKARSANA OF BIKTIM HER AN SAKİN, HEP KONTROLLÜ kızın yakın arkadaşının ve çalışma arkadaşının kafalarına bayıldım. onların dobra dürüstlüğü sayesinde kız akıllandı da kitap bir yere bağlandı dlsdl kitaba başlamadan satrançla ilgili gram ilgim bilgim yoktu, kitabı bitirdim hala gram ilgim bilgim yok. hala dünyanın en sıkıcı oyunu olduğunu düşünüyorum, bu yüzden okurken satranç turnuvalarındaki ortamı kafamda canlandırmakta zorlandım. o kadar kişinin oturup 2 kişinin tahtaları ileri geri yapmasını izliyor olması saçma geldi. neyse ki okurken sıkılmadım. tek bir şey etrafında dönen kitapları sevmiyorum ve bunda olaylar heppp satranç çerçevesinde gelişti. (kapaktan ve isimden anlamam lazımdı evet) okurken keyif almıştım ama bitirdikten
2025 48. kitabı
Okunma: 25 Mayıs 2025 18:00
Uzun zamandır çıkmasını beklediğim sevgili Ali HazelwoodAli Hazelwood ‘un kitabı olan Şah&Mat’ın yorumu ile geldim.Kendisi benim konfor yazarımındır,ne yazsa okurum ve severim diye düşünüyordum taa ki bu kitaba kadar… Kısaca kitabın konusu,Mallory küçük yaşta satranç alanında büyük uğraşlar vermiş ama profesyonel olamadan yaşadığı sıkıntılar sebebiyle satrancı komple hayatından çıkarmış genç bir kız.Üniversite’ye gitmeyerek hasta annesi ve iki ergen kardeşinin sorumluluğunu yükleniyor.Bir gün arkadaşı onu zorla bir turnuvaya götürüyor.Orada eşleştiği kişi dünya şampiyonu Nolan Sawyer’dan başkası değil.Onu yeniyor ve herkesin dikkatini çekiyor.Ardından derinlere gömdüğü satrancı sırf para kazanmak için yeniden oynamaya başlıyor. Kitap adına yapacağım ilk ve en önemli eleştiri ana karakterimizin biseksüel olması.Bilmiyordum,şok olsun öğrenince.Kitap genç kurgu ,yetişkin sahne yok ,herhangi bir yakınlaşma da okumadık başka kadınlarla ama Mallory’nin bu kimliği kitapta birkaç yerde vurgulanıyor.Ben hetero karakter okumak istiyorum,özellikle ana karakter eşcinsel,gay ya da biseksüel olunca modum düşüyor kitaba karşı ve okumuyorum .Bu genç kurgu diye devam ettim .Ama Mallory ‘nin her cinsten insana yürümesi ve onlara sadece seks için yaklaşması detaylarını sevmedim.Daha 18 yaşında bir de…Ufak bir detay olsa bile bu kitapta uyarı ve yaş sınırı konulması gerektiğini düşünüyorum.Bunlar hassas konular .Onun yanındaki Nolan ve Mallory’nin aşkı bana hiç geçmedi .Zaten Mallory aşık oldu mu onu da anlamadım.Kitabı Mallory ‘nin gözünden okuyoruz ama yazarın diğer kitaplarında bu eksikliği hiç hissetmemiştim.Bunda Nolan’nın aşkını da hissedemedim.Çok fazla sahnesine de yoktu çiftin.Daha çok Mallory’nin iç seslerini okuduk.Etkileşim olmayınca okura geçmiyor hisler tabi. Mallory bir de bir yerde
2023 49. kitabı
Genellikle romantik kitaplara pek dalmam ama buna ve onunla ilgili TikTok editlerine rastladım; bu, yetenekli ama tanınmayan bir kadın karakterin, kendi oyununda bir erkek meslektaşını gölgede bırakması temasına olan düşkünlüğüm nedeniyle ilgimi çekti. "Warcross"ta da böyle bir konu vardı. Bu yüzden okumaya karar verdim ve artık beğenip beğenmediğimden emin değilim. Ana kahramanımız Mallory'den başlayarak karakterlerle başlayalım. Ailesine, özellikle de bacak hastalığına (ya da bazı hastalıklara - ayrıntılar konusunda emin değilim) yakalanan annesine bakmakla görevli ve iki zor kız kardeşi var. Genel olarak Mallory'yi sevimli buldum ve hikaye boyunca onu destekledim. Ancak onu biraz olsun sarsmak istediğim anlar da oldu. Çoğu zaman dünyanın yükünü omuzlarında taşıyor, tüm talihsizlikleri kendisine atfediyor ve sürekli olarak kendini yetersiz gösteriyor. Bu başlangıçta iyi bir karakter kusuru gibi görünse de yazar bunu etkili bir şekilde uygulayamadı. 350 sayfalık Mallory'nin güven ve baba sorunlarına katlanmayı zor buldum. Babasıyla satrancı bırakmasını alakasız buldum çünkü babasının yaptığı şey, satrancı bırakmasıyla alakasızdı ve kendini suçlaması çok saçmaydı. Gerçek bir bağlantı yoktu ve Mallory haksız yere babasının kusurlarından dolayı kendisini suçluyor. Şimdi gelelim sinir bozucu kısma: Mallory'nin annesi ve kız kardeşleri. Onlara sinir oldum. Daha önce sinir bozucu karakterlerle karşılaşmıştım ama bunlar çok gıcıktı. Yazarın onları neden bu şekilde tasvir ettiğinden emin değilim ve bunun kasıtlı olduğuna da inanmıyorum. Mallory gece gündüz yorulmadan onlar için çalışmasına rağmen asla minnettarlıklarını ifade etmediler. Bunun yerine “lütfen bunu da mahvetme” gibi yorumlar yapıp onu kontrol manyağı olarak etiketliyorlar. Mallory kendini savunmuyor ve bu
2025 17. kitabı
Okunma: 18 Ağustos 2025 01:08
Bir Ali Hazelwood hayranı olarak, şimdiye kadar okuduklarımdan en sıkıcı bulduğum kitabının bu olduğunu söyleyebilirim. Yarısına kadar güzel ilerledi ama sonrasında çok durağan ve tahmin edilebilir olmaya başladı. Konu olarak The Quenn's Gambit dizisine (ve kitabına) birebir benziyor. Hatta bazı detayları aynı bile denebilir. Okurken satranç oynayasınız geliyor, bir kaç bilgi de öğreniyorsunuz. Kadınların satranç dünyasında yaşadıkları sorunları dile getirmesi de güzel bir detaydı. Kitap genç yetişkin kategorisinde yazıldığı için yazar çok fazla yetişkin içerikli bölümlere yer vermemiş, bu da kitabı tercih sebebi olabilir. Keyifli okumalar. Check & MateCheck & Mate Ali HazelwoodAli Hazelwood
Tam 18-22 Yaş Arası Okunabilecek Kitap
2025 21. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2025 23:12
Kitabın yazarı Ali Hazelwood olması beni çok heycanlandırığı için kitaba başladım. Kalemine güvendiğim yazara, tekrar güvenmek istedim. Öncelikle kitap çok genç yetişkin kitabıydı. Hiç böyle hayal etmemiştim. Kitapta aşk o kadar geri plandaydı ki. Son 100 sayfa kala o da zoraki bir şeyler oldu. Umduğum bu değildi. Aşk Hipotezi'ni yazan kişi olamaz dedim. Aşk Hipotezi'ni gece yarısı başlayıp hiç elimden indirmeden, 3-4 saatte bitirmiştim. Bunu okuyup bitirebilmek için kendimle fazlasıyla savaş verdim. Beni içine çekemedi. Normalde rom-com kitaplarda belli bir beklentiye girmiyorum. Bu kitap öyle bir övüldü ki. Şöyle iyi böyle iyi diye. Bundan 5-6 sene önce okumuş olsaydım (şuan 25 yaşındayım) daha çok severdim. 378 sayfa çok şükürki bitti. İzin günümü bu kitaba ayırdığım için ufak bi pişmanlığım var. Yine de satranç'a ilgimi arttırdı. Oynamayı çok istedim. 6/10 ️
2025 25. kitabı
Okunma: 09 Haziran 2025 13:14
Ali HazelwoodAli Hazelwood ne yapıyorsun sen? Ciddiyim!! Yazarımız bu sefer satranç dünyasında kadın olmayı işlemiş ve oldukça beğendim. Mallory babası öldükten sonra (kendisi satrançta Büyük Usta) ailesine bakmaya başlıyor ve satrancı bırakıyor. En yakın arkadaşının ısrarı üzerine hayır etkinliğine katılırlar ve orada Satranç Dünya Şampiyonu Nolan Sawyer'i yenince her şey değişir. Beyimize maşallah. Mallory'nin onu yenmesine sevinmesi sürekli birlikte oynamak istemesi tatlıydı. Mallory'nin her yükü omuzuna almasını okumaksa üzücüydü. Genel olarak dramaya odaklanılmış gibi hissettim ama çiftimiz birlikte her sahnelerinde çok güzeldi. Yazarımızın diğer kitaplarını yine heyecanla bekliyorum. ♡⁠(⁠˃͈⁠ ⁠દ⁠ ⁠˂͈⁠ )
2025 Okuma Raporları
Belə Kitabın İçinə Soxum
·%43 (165/382 syf.)·
UYARI: İncelememde +18 kitap replikleri ve küçük yaşa uygun olmayan yazılar var. Lütfen yaşı küçük okuyucular okumasın, başka incelemelere baksınlar. ************** Sormak istiyorum ki, kaç yaşında ya bu kitabın yazarı? Nasıl bu kadar ergence bir anlatımı olabilir. Kitabın konusu güzel, ilgi çekici. Beni de okumaya teşvik eden kitabın satranç hakkında olmasıydı zaten. Malesef satranç etrafında dönen romantik kitaplar pek yok. Hayır bu kitabı okuyunca anladım ki olmasa da olurmuş. K Kitap çok kötü bir anlatıma sahip ya. Sanki ergenliğe yeni girmiş ve cinselliği yeni keşfetmiş birisi öğrendiği şeyleri her yerde kullanmak istemiş gibi. Çok alakasız yerlerde cinsel şakalar yapılıyor. Karakterleri tanımlamak için huyunu suyunu değil cinsel özelliklerini okuyoruz. Örnek vereceğim. Daha kitabın başında ana karakter kızımız arkadaşının zoruyla hiç sevmediği birkaç çocuk ile bir satranç turnuvasına katılacak. Ekipteki diğer çocukların olduğunu görünce arkadaşına "neden bunlarla ekip kurdun" demek yerine şöyle bir cümle kurmayı tercih ediyor; "Federasyon senin arama motoru geçmişinde dokungaç pornosu izlediğini mi buldu da bunlarla katılmak zorunda kaldın" şeklinde bir cümle kuruyor. Lan. Neden? Bu komik mi? Değil. Anlatımı zenginleştiren bir ayrıntı mı? Değil. Niye ya niye? Bunu geçtim, kitabın ilerleyen sayfalarında kızımız bir turnuvada rakibi olacak elemanı tanımaya çalışıyor. Şimdi bu çocuk kitabın pislik kötüsü olacak, o belli. Çocuk gerçekten de ilk karşılaşmadan beri tam bir ucube gibi davranıyor kıza. Biz bunu zaten okuyup bu çocuğa bileniyoruz. Ama yazarımız bunu yetersiz bulmuş. Demiş ki, "yok yok bu şekilde yeterince ucube pislik bir karakter yazamadım. Dur bu çocuğun pis biri olduğunu daha da okuyucunun gözüne sokayım hele" demiş. Ve yazdığı şeye bakın... Bu
2026 8. kitabı
Hızlı okunan çerez bir kitaptı. Mallory karakterini Vezir Gambiti'ndeki Beth karakterine biraz benzettim ama çok daha sağlıklı hali tabi. Ama sanki karakterin satranç oynama yeteneği esinlenilmiş gibi geldi. Güzeldi. Kitap okuyamıyorum. Reading slumpta hissedenlerin hızlıca okuyup bitirebileceği bir kitap

Ali HazelwoodYazar · 7 kitap
Ali Hazelwood aslen İtalyalı, Japonya ve Almanya'da yaşadı ve doktora yapmak için ABD'ye taşındı. Nörobilimde bir profesör oldu. New York Times En Çok Satan Yazarı.