Çiğnenmiş Gül

9789750819506
Sıralamalar

2023 62. kitabı
Okunma: 31 Ocak 2023 19:01
İlhan Berk Çok fazla okumadım eserlerini ama okuduklarım arasında çok beğendiğim kitabı oldu diyebilirim, şiir okumayı çok seven biri olarak özellikle serbest yazan, duygularını hissettiren şairlere özellikle ilgim var diyebilirim. Daha çok beğendiğim tür bu şiir kitabı da benim için oldukça hızlı oldukça duygularını geçiren hissettiren bir kitap oldu iyi okumuşum okumak isteyenlere tavsiye ediyorum..
Şiir
°° sonludur sonlu olan °°
2021 5. kitabı
Okunma: 13 Aralık 2021 10:00
İlhan Berk'in ölümünden sonra yayınlanan "ölü bir sineği sürüyor üç karınca karıştım ben de tuttum bir ucundan" dizeleri ile beni benden alan şiir kitabı.
Şiir
2020 17. kitabı
Okunma: 13 Şubat 2020 17:32
Oldum olası şiirden pek anlamam. Sevmem değil ama anlamadığım için pek tercih etmiyorum. Yine de kendimi aşmak için arada bir şiir kitapları okuyorum. İlhan Berk en merak ettiğim şairlerden biriydi. Ve sonunda okuyabildim. Çok mutluyum. Biliyorum şiir kitapları yavaş okunur. Fakat bu kitabı okumamla bitirmem bir oldu. 60 sayfa diye geçse de sayfalar çok boş bırakıldığından çabuk ilerleniyor. Sanıyorum şiirlerin hepsini birleştirsek toplam 10 sayfa filan olur. Bu demek değil ki şiirler kötü. Kesinlikle alakası yok. Şimdi kitabı bitirdim ve İlhan Berk deyince aklıma su, rüzgar, taş, ses, bilinmezlik ve doğa geliyor. Şiirlerini bu kavramlarla yoğurmuş. Serbest yazılmış ve içinde doğa olan şiirleri seviyorum. Okumaya devam edeceğim. Keyifli okumalar.
Puan vermedi·64 syf.·
2025 22. kitabı
Şiir seven biri değilim ama kendimi farklı türlere de alıştırmam gerekiyor. Bu nedenle bu kitabı okudum. Belki sindiremedim, belki hızla geçtim bilmiyorum ama yine de beğendim.
2025 29. kitabı
Ne kadar da kötü bir kitaptı ya hiçbir alıntı paylaşmadım bir başkası okumasın diye bu incelemeye yazıyorum. Çok kötü bir kitaptı o kadar güzel sözlerine rastladım bu yazarın bu kitabı oldukça kötüydü
2019 8. kitabı
Açıkçası serbest şiir yazan popüler şairlere karşı önyargım var benim.Edebiyat kitaplarında yer alan,çok satan listelerinde zirveden inmeyen çoğu şairin eserlerini okurken hiç keyif almıyorum.Bana hitap etmiyorlar. İlhan Berk'in ismini çok fazla duymuş olmama rağmen hakkında fikir sahibi değildim.İlk kez tanışmak nasip oldu.Okurken "İşte şair bu,şiir dediğin bu olmalı.Ruhu olmalı,rengi olmalı şiir dediğimizin."diye haykırmak geldi içimden Şairin dili,uslubu,zengin kelime dağarcığı harikulade güzel.Değerli bir kalemle geç de olsa tanışmış olmak benim için mutluluk verici ise de bu kitabın benden evvel sadece iki kez okunmuş olması düşündürücü.(Onlardandan da birisi incelemesinde "kitabı okudum aklımda hiçbirşey kalmadı" demiş zaten.)
2021 26. kitabı
Okunma: 27 Ocak 2021 11:39
"Düzyazı şiirlerden aforizmalara harfleri, nesneleri ve semtleri sevmeye dek genişleyen çok kollu bir şiir ırmağıdır İlhan Berk." (Son söz) Şiiri her nesneye, her yere ve her şeye uyarlayan nadir şairlerden biri İlhan Berk. Onun şiirlerini okurken her şeye karşı bir farkındalık ve merhamet duyarsınız. Sizi boğmaz aksine size biraz nefes aldırır. Çünkü farkına varırsınız şiirinde her neyden bahsediyorsa... Bu kitabı da öyle bir derleme. Kapağını açtığınız andan itibaren nefes almayı ve diğer şeyleri farkedersiniz. İyi ki İlhan Berk şair olarak doğmuş ve kalemini eline alıp şiir yazmaya başlamış...

İlhan BerkYazar · 64 kitap
İlhan Berk, Manisa doğumlu Türk şair, öğretmen ve çevirmendi. Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu'ndan mezun olmuş, Espiye'de iki yıl ilkokul öğretmenliğinden sonra Ankara Gazi Eğitim Enstitüsü'ne girdi. Enstitünün Fransızca bölümünden mezun (1944) olan Berk, 1945-1955 yılları arasında Zonguldak, Samsun ve Kırşehir'de ortaokul ve liselerde Fransızca öğretmenliği yaptı. 1956 yılından itibaren on üç yıl boyunca Ankara'da T.C. Ziraat Bankası'nın Yayın Bürosu'nda çevirmenlik yaptı. Bu süre içinde modern dünya şiirinin iki büyük şairi sayılan Arthur Rimbaud ve Ezra Pound'un şiirlerini çevirerek kitaplaştırdı. Bu tarihten sonra kendini tümüyle yazmaya verdi ve bir anlatı kitabı dışında, yalnız şiir ve şiire ilişkin yazılar yazdı. Kül adlı kitabıyla 1979 yılında Türk Dil Kurumu ve İstanbul kitabı ile de 1980 yılında Behçet Necatigil Şiir Ödüllerini kazandı. 1983'de Deniz Eskisi adlı kitabıyla, Yedi Tepe şiir Armağını'nın 1988'de de Güzel Irmak adlı kitabıyla Sedat Simavi Edebiyat Ödülü'nü (F. Edgü ile) aldı. 28 Ağustos 2008 tarihinde Bodrum'da 90 yaşında vefat etmiştir. İlhan Berk, ilk şiirlerini Manisa Halkevi'nin dergisi Uyanış'ta yayımlamıştır (1935). Berk, 19 yaşındayken Güneşi Yakanların Selâmı adıyla kitaplaştırdığı bu şiirlerinde "hece vezni" kullanmakta ve o dönemin şiir anlayışına özgü bir karamsarlık taşımaktadır. "Sonsuzluk", "kızıl", "hulya", "ateş" en sevdiği sözcükler olarak görünmektedir. Sembolist şiirden esinlenilmiş izlenimi veren imgeler yapmayı sevmektedir: "Bir karanlık gecenin masmavi seherinde / Kızıl başörtünle gül yüzlü bahçede görün". Dil anlayışı da henüz döneminden kopamamıştır ki, bunu da 19 yaşındaki bir şair adayı için doğal karşılamak gerekmektedir: "Kıpkızıl hulyalı bir renge yükselmeden gün / Bir devrin neşesini taşımakta yüzün". Berk'in ilk kitabına adını veren şiirinin son kıtası da şöyledir: "Neler, neler beklenmez nihayetsiz bir yerden / Güneşi içelim mor şafaklar gecesinden / Selâm! Sonsuzluklara, hasret gönüllerden / Selâm, güneşe, göğü yakanlar bahçesinden!". İlhan Berk, daha sonra 1940'lara doğru Yeni Edebiyat anlayışı içinde yer almış, Servet-i Fünun (Uyanış), Ses, Yığın, Yeryüzü, Kaynak gibi dergilerde yazmıştır. Türk şiirinin en deneyci şairlerinden biri olan İlhan Berk, durmadan yatak değiştirerek, ama bazı sorunsallara hep bağlı kalarak şiirini günümüze kadar eskitmeden getirmeyi başarmıştır. “Yazmak mutsuzluktur, mutlu insan yazmaz. bu yeryüzünü olduğu gibi görmeme engel olan ve bana bu yeryüzünü cehennem eden bu yazmak eyleminden kurtulduğum, mutlu olduğum bir tek şey var: resim yapmak.” İlhan Berk Ödülleri - Kül, 1979 TDK Şiir Ödülü. - İstanbul, 1980 Behçet Necatigil Şiir Ödülü. - Deniz Eskisi, 1983 Yedi Tepe Şiir Armağanı - Güzel Irmak, 1988 Sedat Simavi Edebiyat Ödülü.