Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
64 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
"Şiir kusursuz simyacının işidir." Charles Baudelaire İkinci Yeni şairlerinden İlhan Berk'in, şiirin ne olduğunu, şairin ne olduğu, kelimeleri nasıl ve ne anlamda kullandığını anlattığı kısa denemesi. Logos nedir ? Herakleitos'a göre insanın uyması gereken ilkedir logos. Söylemek, varsaymak, konuşmak, anlamak gibi anlamlara gelir. Logos ifade etmek, ifade edilen şeyin açıklanması gibi anlamları içinde barındırır. "Şiir başkaldıranların, haksızlığa uğrayanların sesidir." İsmet Özel. Şiirin amacı her şair için farklı olduğu gibi her okuyucu için de farklıdır. Bazen kendimizden bulduğumuz noktalar olduğu için şiirleri okuruz, bazen de şairin şiir içinde bize anlattığı derinliğe ulaşmanın verdiği zevki tatmak için. Peki şair ne ister ? Okuyucunun kendisini anlamasını mı ? Yoksa sadece estetik zevk duyup şiirlerini beğenmesini mi ? Bana kalırsa anlaşılma kaygısı gütmeden yazılan şiirlerin tadı bambaşkadır. Okuduğumuz bir şiiri sonradan bir kez daha okuduğumuzda yeni bir anlam hissedebiliriz. İlk anladığımızdan çok farklıdır aslında. Peki neden böyle olur ? Dilin kullanımının şiirdeki yeri nedir ? İmge ve şiirin buluşması nasıldır ? Az da olsa bu sorulara cevap veren bir kitap. İyi okumalar.
Logos
Logosİlhan Berk · Yapı Kredi Yayınları · 2019237 okunma
Reklam
64 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
Şiirin Gizli Tarihi
İlhan Berk'in şiirlerinden çok şiir ile ilgili olan görüşlerini sevdim. Özellikle
Seçme Şiirler
Seçme Şiirler
kitabının son kısmında yer alan 'Şiir Üstüne Yazılarından Alıntılar'da şiirin gizli tarihini açıklamaya şu şekilde girişiyor: "Şiir gerisinde gizli bir tarih bırakır. Bu bütün şiirlerin başına gelir. Bu gizlilik nereden mi geliyor?
Logos
Logosİlhan Berk · Yapı Kredi Yayınları · 2019237 okunma
64 syf.
10/10 puan verdi
Sözcük her şeydir.
"Logos, Yunancada duyguları kavrama anlamındaki pathos sözcüğünün karşıt anlamı olan us ile kavrama anlamındadır. Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür." Logos'un Türkçe karşılığı "Hikmet" dir. İlhan Berk bu kitabında şiirin ve şairin ne olduğu, kelimelerin nasıl kullanılması gerektiği, sözcüklerin ne manaya geldiği, şairi ve şiiri yıkan unsurların neler olduğu gibi konuları ele almıştır. Okurken satırlarında yaşamak ve sözcüklerinde nefes almak istediğim bir kitaptı özellikle şiir yazma arzusu ile dolu olan birisi olarak. Benim gibi bu arzuya sahip olanların mutlaka okumaları gerektiğini diye düşünüyorum. Herkesin bir şiir tanımı vardır. Benim için şiirin tanımı "Ruhun gecesini süsleyen duygu yıldızlarıyla sözün dokuma tezgahına ilmek ilmek işlenen gökyüzü"dür. Bu kitapta benim için en en en vurucu söz otuzuncu sayfada yazan Pessoa isimli kişinin alıntısı oldu. "Şair, o kadar yetkin bir benzetişimcidir ki, gerçekte duyduğu acıyı bile yeniden canlandırabilir."
Logos
Logosİlhan Berk · Yapı Kredi Yayınları · 2019237 okunma
62 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
İlhan Berk'ten şiire ve şairlere dair kısa bir deneme. Şiir nedir? Şiirde anlam arayışı olmalı mı? Şair şiirlerini yazarken neler hisseder? gibi kendi düşünceleri yanında başka şair ve yazarlardan alıntılarla şiir üzerine yorumlardan oluşan kitapçık.
Logos
Logosİlhan Berk · Yapı Kredi Yayınları · 2019237 okunma
Reklam
64 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 günde okudu
İlhan Berk şiirle ilgili aklınıza gelebilecek her türlü şeyin açıklamasında bulunmuş. Şiiri nasıl anlarsınız, şiir nasıl yazılar, kelimeler nedir nasıl kullanılır, her türlü bakış açısı ve incelik mevcut. Şiir okumaktan ziyade şiir yazan veya yazmak isteyenlerin bir göz atması gereken kısacık bir bilgilendirme olmuş.
Logos
Logosİlhan Berk · Yapı Kredi Yayınları · 2019237 okunma
64 syf.
5/10 puan verdi
·
29 saatte okudu
İlhan Berk'in şiir üzerine tespitleri ve kısa araştırmaları. Şiir için ince detaylar ve spesifik bir okuma için okunabilecek bir kitap. 60 sayfalık kısa bir kitap. Şiir gelişimi için okunabilir.
Logos
Logosİlhan Berk · Yapı Kredi Yayınları · 2019237 okunma
64 syf.
7/10 puan verdi
Şiir, şair ve yazma üzerine farklı perspektiflerden bakan bir çalışma. Hem bilineni hem de bilinmezi koyup çantasına, aramak ve bulmak ediminde olan bir deneme. Şiirin özgüllüğü, şairin dili, imgeler ve esrimeler olsa gerek ütopyanın gerçeğine ulaşan sır.
Logos
Logosİlhan Berk · Yapı Kredi Yayınları · 2019237 okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
·
3 saatte okudu
Şiir üzerine denemeler
Logos; söylem, söz, kelam, anlatı vb. demektir. Eski Yunanca'da söz söylemek, okuma fiilinden türetilmiştir. Kitaba gelince nicelik olarak oldukça kısa bir kitaptır. 10 sayfaya sığacak yazılar 60 kadar sayfalardadır. İlhan Berk, şiir dünyamızın ikinci yenilerindendir. Bu kitap şiir üzerine kısa bir denemedir. Şiir sanatının ustası Berk'e göre şiir, duvarcının elinden düşen tuğlanın yere düşmesinde değil, havada asılı kalmasındadır. İlhan Berk, şiirin tanımına dair başka şairlerden başka atıflara da yer veriyor. Şiir, şairle bağdaştırılır. Şiir, söylemekten çok anlamadır. Şiir sözden çok söyleme şeklidir, biçimdir. Kendini kanıtlamış şairlerin kendine özgü poetikası vardır. Verlaine'a göre şiir; sözün, söz aracılığı ile müziğe dönüşmesidir. Octavio Paz'a göre şair bir büyücüdür, şiir ise bir sihirdir. Buna benzer atıflar daha da var kitapta. Dediğim gibi şiir üzerine oldukça kısa bir deneme kitabıdır. Sizler içinizden geldiği yazanlar, döktüklerinize şiir diyorsunuz. Ben de yazıyorum, gece yazdığım sabaha şiir olarak çıkamıyor. Karalamalarımı şiir zannetmiyorum henüz. Büyük bir eksikliği yaşıyorum hala. Şiir doğasına tamamen insanım, oysa yabani olmam gerekirdi.
Logos
Logosİlhan Berk · Yapı Kredi Yayınları · 2019237 okunma
100 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.