Çile Kırgını

Ayşegül Genç
Mayıs 2014
Okur Kitaplığı

2020 50. kitabı
Bir ölüme şahitlik ile başlayıp yine o şahitlik ile son buluyor. Ölüm derken, salt bir ölümden ziyade, yazarın ele aldığı husus, tanık olunan bir cinayettir. Yine bir roman ile birden fazla hayata dokunmuş. Bir cinayeti anlattığını düşündüğümüz yazar aslında hayatı anlatıyor, hayatın katlini ve katilin de biz olduğumuzu. Nefsimize karşı girişmemiz gereken mücadelenin en büyük hayat mücadelemiz olması gerektiğini anlatıyor. Ama asla sadece bunu anlatmıyor, anlattığı her karakterde bizden bişeyler bulduruyor, farklı hallere sokuyor bizi. Merhametin, aşkın ve acının tanımlarını tekrar gözden geçiriyorsunuz. . **İnsan başını yastığa koyduğunda o gün kimden yakınlık gördüğünü tahlil eder. Kimden özür dilediğini,kime senetleri ödediğini, hangi banka memuresinin saç diplerindeki renk fevvaresini incelediğini değil. Bir insanla sadece sohbet ediyor ama ağlaşamıyorsanız, ya da sadece ağlaşıp sohbet edemiyorsanız o adamı atın gitsin. . ** İnsanları yoksulluğun pençesine bırakıp ortadan kaybolmak en büyük cinayettir. . ** İnsanlar giyinme ve yeme ile her zaman imtihandadır. Bunu elbette bende biliyorum. Vermek başlı başına bir imtihan sorusudur. Ama bu zaman diliminde kapitalizm modern bir terör üretiyor. . ** O kadın o şekilde öldüyse bu konuyu dindarlık üzerinden değil insanlık üzerinden konuşmalıyız. Somali’de ölen çocukları da öyle... susuzluktan inleyen yaşlıları da... mazlumun nasıl dini, ırkı, kökeni yoksa merhametin, vicdanın da dini, ırkı, kökeni yoktur. Ama kendi varlıklarını zıtlıklar üzerinden tanımlayanlar, birilerini ötekileştirerek kendilerini kutsayanlar kendi değerlerini inkar ettiklerinin, ahlaki değerlere sadakatlerini baltaladıklarının farkında değiller. Sadece dindarların sırtına yükledikleri o ahlaki değerlerin din ortada olmasa bile fıtrat gereği her çağda
2019 23. kitabı
Eseri birkaç farklı kahramanın dilinden dinliyorsunuz. Somalili Hasan, Dilsiz Beşir, şiddet mağduru Ayla ve kalbi kırık yalnız Leyla... Kısacası tam bir ülke tablosu gibi bir kitap. Herkesin kendinde bulacağı bir şeyler var gibi klasik bir laf etmeyeceğim zira Ayşegül Genç kalemi bunu hak etmez. Hanımefendinin güçlü kalemi yine sizi çekip alıyor sizi oturduğunuz koltuktan. Içinize bir çivi gibi çakıyor sözlerinizi. Merhametin, aşkın ve acının tanımlarını tekrar gözden geçiriyorsunuz. Hatırlattığı değerler için teşekkürler, kütüphanenizde mutlaka bulunmalı.
2020 3. kitabı
Ölüm ve İnsan İnsanın hikâyesinde en acı dönemin genellikle ölüm zamanı olduğu düşünülür. Bütün bir hikâyenin sonunun bağlandığı o an, insan, tüm istek ve arzularından sıyrılıp en yalın haliyle kalır. Gösterişsiz, makyajsız, hazırlıksız, tedbirsiz ve en doğal hali ile… Ölümün bu denli soğuk yüzünde kurulan hikâyelerin/romanların, sıcak ilişkiler ikliminde nefeslenmesini tahayyül etmek ve beklemek maalesef olanaksızdır. Böyle bir hikâyenin/romanın insanı mutlu sona götürmesi, ancak, imkânsızı olduracak yine bir imkânsız tasavvur ile mümkündür. Kısaca ifade edersek, ölüm ile başlayan bir şey insana bir mutluluk ve sevinç fısıldamıyor. -Çile Kırgını Ayşegül Genç’in kaleme aldığı Çile Kırgını adlı eser, bir ölüme şahitlik ile başlayıp yine o şahitlik minvalinde son buluyor. Ölüm derken, salt bir ölümden ziyade, yazarın ele aldığı husus, tanık olunan bir cinayettir. İşitme ve konuşma becerisini bir kazada yitiren Beşir, okumak için Somali’deki köyünü terk etmiş Hassan, bir evliliğin iki yarısı Suat ve Ayla, bu evliliğin meyvesi Nilüfer, Beşir’in babası Bahri bey, Otelin Muhasebecisi Mustafa, yardımsever Musa ve esas kız Leyla… Roman bu karakterler ile(Bahri Bey hariç) maktulün vurulmasını konu alan cinayete bir şekilde şahit olmalarını anlatıyor. Dil kullanıcılarına göre yeniden kurgulanırken, olay döngüsü genellikle cinayete kadar olan süreci kapsıyor. Zaman bu anlamda her bölümde üstte verilen tarih ile netleştirilmiştir. Bu netleştirmenin aslında muhasebecinin dilinden düşülen birer not olduğu da eserin sonunda, yine muhasebeci Mustafa tarafından belirtiliyor. -Her İnsan, Birden Fazla Hikaye… Leyla yalnız bir kızdır. İdeali ve ufku Musa’nın kalbine düşürdükleri ölçüde derin ve duyguludur. Afrika’ya gitmek, mazlumların sesi olmak ve onların mutluluğu ve huzuru için
·123 syf.·
2023 3. kitabı
Ayşegül GENÇ Ayşegül Genç gibi iyi bir yazarla nasıl olurda bu kadar geç tanışmış olabilirim bilmiyorum. Ayşegül hanımın ne kadar ince bir ruha sahip olduğunu, çokça düşünen ve duygularını kendine has bir şekilde yorumladığını anlamak için bir kitabını okumuş olmak bile yeterli. Çok beğendiğim bir yazar oldu. Bu okuduğum ilk kitabı ama kesinlikle son olmayacak...Kitabı elime alıp okumaya başladığım da böyle bir hikayeyle karşılaşmayı beklemiyordum. Bir hikaye ancak bu kadar hem çok sıradan hem de bu kadar güzide bir halde ele alınabilir sanırım. Kitabın adındaki anlamı da ancak okuyarak anlayabilirsiniz. Her sayfada farklı sorgulamalar yaptıran ,zamanla alıştığımız, normalleştirdiğimiz ama hiçte normal olmayan günlük davranışlarımızı sorgulama yardımcı olan kitapları çok seviyorum. Bu kitapta tam olarak bunu yapmak için bana yeni bir pencere açtı.Çok iyi, çok düşünceli,çok merhametli,çok sevgi dolu olduğumuzu düşünen bizlere kendimizi nasıl kandırdığımızı gösterdiği için yazara teşekkür ederim... " Her şey bu kadar netken ben niye aşikar değilim."
·123 syf.·
2023 9. kitabı
Cinayeti ben görmedim. Görenler anlattılar. İnanmadım. Sonuna baktım. Sonundan bir şey anlamadım. Anlamak için baştan izini sürdüm. Cinayeti ben görmedim ama acının içinde insan nasıl yoğrulurmuş onu gördüm. İnsan içten içe ölürken bir kurşuna nasıl kurban gidermiş..onu anladım..kurtuluş mu cinayet mi ona siz karar verin..
2024 10. kitabı
Okunma: 28 Mart 2024 21:31
Kitabı yaklaşık 3 saat içinde okuyup bitirdim. 123 sayfalık bir kitap. Kelimeler sade, üslup akıcı, kurgu anlaşılır ve ilgiyi canlı tutacak seviyede. Kitaba başladığımda aklıma iki tane kitap geldi. İlki Marguez'in büyük eseri, Kırmızı Pazartesi, diğeri de Mahir Ünsal Eriş 'in kitabı Sarıyaz. Kitabın bu iki kitapla ortak olan kısmı kurguda sondan başa doğru ilerlemesi ve gerçekleştiğini bildiğimiz, kimin işlediğini ilk bölümden tahmin ettiğimiz cinayetin nasıl ve neden işlendiğinin anlatilmasi. Yani kitabı okurken her bölüm "Cinayeti gördüm" cümlesi ile başlamaktadır. Aynı esrarengiz, tiyatral ve hüzünlü havayı bu kitapta da gördüm. Kitapta cinayetin görgü tanıkları olan kişiler ve varlıklar, cinayet ekseninde hayatın anlamını sorgulamakta, dünyayı anlamlandırmaya çalışmaktadır. Yine kitapta her bölüme bir belge ismi verilmiştir. Olayı anlatacak kişi ya da varlıklarla alakadar olan reçete, fatura, fiş, bilet, garanti vs gibi isimler kullanılmış. Günlük hayatta sıklıkla karşımıza çıkan, çoğu zaman göz gezdirip bir kenara bıraktığımız ama lazım olduğunda hayatımızın gidişatını etkileyebilecek bu belgeler de eserde yer alan cinayet kavramına gönderme yapıyor olabilir. Zaman zaman haberlerde gördüğümüz ve okuyup izleyip geçtiğimiz cinayetler de yakinimiza geldiginde,(Allah korusun) sevdiklerimizin başına geldiğinde nasıl da hayatımızın gidişatını değiştirebiliyor. Yazarın bu kitapta modern hayata, küreselleşmeye, kapitalist dünyaya, muhafazakar kesime karşı düşüncelerini net bir şekilde görebiliyoruz. Açıkçası kitap şu Ramazan gününde Gazze 'de devam eden savaşın gölgesinde kendi nefsimi izlememi ve İslam dünyasının gidişatını gözden geçirmemi sağladığı için etkili oldu. Ayşegül Hanim'i okurken sakinleştiğimi hissediyorum. Dinginlestirici, daha aydınlık ve net
2015 1. kitabı
Okunma: 19 Ağustos 2015 23:08
"Cinayeti gördüm" Birbirlerine görünmez iplerle bağlı olan, birbirinden bağımsız gibi görünen hayatların bir cinayetle kesiştiği, ve aslında hayatlarının o kadar da birbirinden bağımsız olmadığını anlatıyor kitap. Aşkla, inançla, ölümle taçlandırılan bir cinayet. Cinayeti herkes gördü, Ama Somalili genç herkesten çok öldü bence. Bu kitabı kaç kez okudum inanın hatırlamıyorum. Bu kadar az okunduğunu görünce şaşırmam da bu yüzden. Bu incelemeyi görenler bunu bir çağrı olarak görsün ve kitaba bir şans versin bence.
2024 4. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2024 06:33
44. Sayfadaki yazılar ve mesajlar çok güzeldi. Bazı cümlelerde takılı kaldım. Sanki benim kalbimi yazıyorsunuz. Bu kadar güzel yazabilmek için güzel bir imana sahip olabilmek gerektiğini düşünüyorum. Kaleminize sağlık hocam.
2024 30. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2024 00:00
Ayşegül Genç kalemi, okurken etkileyen ve sürükleyen bir kalemdir. Topluma yönelik olan sorunları anlatan yazılarında yazarın çarpıcı tespitlerinin hem yalınlığı hem de tesiri sizi hemen etkisi altına alır. Bu tesiri Çile Kırgını’nda olabildiğince hissettiren satırlar mevcut. Bir aşk romanı olmaktan ziyade kitapta oldukça kısa ama özlü sayılacak bir hikayeye sığdırılmış aslında çok aşina olunan hayatlar, içsel yolculuklar, toplumsal sorunlara ışık tutacak satırlar ve bu sorunlardan çıkarılacak mesajlar var. Bizler kendi dünyamızda yaşarken bu alanın dışında kalan göz ardı edilen gerçekleri yazar özgün ifadesiyle ince ince tahlil edip yansıtmış bizlere. Okurken zaman zaman duraksayıp düşünmeye sevk etse de bu kitabı iyi ki okumuşum dedim. Okuyacak olanlara keyifli ve istifadeli okumalar dilerim.
Çile KırgınıAyşegül Genç · İz Yayıncılık · 2020202 okunma
2022 13. kitabı
Okunma: 06 Mayıs 2022 23:55
Kendinizi bir duvarın yerine koyduğunuz oldu mu? Cinayete şahit olan bir duvarın? İnsâni ilişkilerdeki duvardan bahsetmiyorum. Muhabbetlere, dostluklara, iyi olan her şeye düşman olan, duvar ören çok. Gerçek bir duvar bu bahsettiğim. "Niye cennetten bir insan ve bir taş çıktı sadece?" diye soruyor Ayşegül Genç. Neden yakıtı insan ve taştır cehennemin? Niye içimizdeki iyilikler öldükçe taşlaşır kalbimiz? Bir câmit ile eşref-i mahlukâtı bir kılan sebep nedir? Düşündüm. Siz de düşünesiniz.
Çile KırgınıAyşegül Genç · İz Yayıncılık · 2020202 okunma

Ayşegül GençYazar · 11 kitap
1978 yılında Konya'da doğdu. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği bölümünden 1999 yılında mezun oldu. Sayıların ciddiyetinden kaçtığı gün, kendini kelimelerin eşiğinde eğlenirken buldu. Çeşitli dergilerde deneme ve hikayeleri yayımlandı. Ayşegül Genç, evli ve iki çocuk annesidir. Edebiyat dünyasında romanlarıyla öne çıkan Ayşegül Genç bu türün başarılı yazarlarındandır. Ona göre yazma isteği bir rahatsızlık hâlidir: "Rahata ermek için yazmaya başlarsınız ama yazdıkça daha çok rahatsız olursunuz. Böylece tüm kelimeler birbirini tetikler. Kırılamayan bir döngüye dönüşür cümleler. Bir romana çalışırken aldığınız notlar, başka yazıların yazılmasını sağlar. Uzun uzun anlattığınız bir konu, bir karakterin ağzında küçülüp bir cümle hâlini alır. Bazen de bir tek cümle için, 'o çok önemli cümle' için sayfalarca yazı yazılıp, kurgular oluşturulur." (Yalçınova 2015). Yazar, ilk romanı Ölü Serçe Dönemeci (2013)'nde işkencede ölen annesinin intikamı için yıllarca bekleyen ve beklerken tarihte zulüm görmüş, işkence görmüş, zalimlerin elinde can vermiş ve her biri birer ölü serçe olan kadın direnişçilerin hikâyeleriyle öfkesini bileyleyen Şüheda’nın; kısasla, merhametle ve aşkla imtihanını gözler önüne sermektedir. Ölü Serçe Dönemeci, insanın boğazını tırmalayan, nefes düzenini bozan bir romandır. Çile Kırgını (2014) yaşadığı coğrafya ve çağa bigane kalamayan bir yazarın aşk, inanç, çile ve sabırla ördüğü bir hikâyedir. Tek bir cinayet etrafında örülen roman, ayrıca tek bir fikrin etrafında oluşturulmuştur. O da kendi mutsuzluğumuzun, başkalarının mutsuzluğuyla sonuçlanacağıdır (Yalçınova 2015). Yanlış bir kurşunun, sokak ortasında herkesi hedef alışı ve dünyanın ortasında kalbi ile bilinci arasında sıkışıp kalanlar anlatılmaktadır. Kuğu Boynu (2016) Ayşegül Genç'in romanları arasında ayrı bir yere sahip olmakla birlikte adından söz ettiren kitabıdır. Ayşegül Genç, Kuğu Boynu’nda bir saatin kadranını esas alarak hayatın döngüsünü okurlarının kalplerini kanatacak bir hikâyeye dönüştürür. Maden kazasında vefat eden babasının ardından İstanbul’a yerleşen Mualla, onu gözeten eski bir mühendis Atilla, antika bir saatin peşindeki Metin, duvarın içinden gelen tik taklar ve Bülent, Celalli saatçi ve akıp duran zaman romanın karakterleridir. Romanda her şey yarım kalırken, tamamlanır; her şey tamamlanırken bir şeyler eksilir. Yazar, İç Bir Şey (2017) romanı ile okurlarına savaş, sanat ve sorumluluk üzerine iç burkan, hırpalayan bir kurgu oyunu sunmaktadır. Empati ve içselleştirmenin ötesinde bir hâlin, derin içerlemenin ürünü olarak kabul edebileceğimiz bu roman, özgün anlatım tarzı ve yazarın kendine has üslubu ile insanın içinde olan ama insana ait olmayan o şeyin peşine düşmektedir. Ayşegül Genç’in tamamı edebiyat dergilerinde yayımladığı öykülerinden oluşan Ceylan Uykusu (2019) aynı zamanda bir ilk öykü kitabı olma özelliği taşır. Yazar, iyiliği değersizleştirip, kötülüğü överek pürüzsüz bir zemin oluşturmaya çalışanların dünyasında, birbirlerini yüklerinden ve izlerinden tanıyanların öykülerini anlatır. Romanlarıyla ve hikâyeleriyle kendisine has okur kitlesi oluşturan Ayşegül Genç, son dönemde öne çıkan yazarlar arasında yer almaktadır.