Metropol Bedevisi

Ayşegül Genç
Mart 2010
Erkam Yayınları

Her birinin bizlere hitap ettiğini düşündüğüm yazılarla dolu bir kitap...
2023 131. kitabı
Okunma: 28 Kasım 2023 17:25
Selamünaleyküm dostlar. Severek okuduğum Ayşegül Genç hocamızın "Metropol Bedevisi" kitabının incelemesini yapacağım. Beğeneceğinizi ve istifadeli olmasını ümit eder, iyi okumalar dilerim :) "Bana ne çok 'gel-git'ler var hayatında, diyorsun. Tut ki biraz Hacer'im, hayat denen çölde say ediyorum..." Ömrü say ederek geçenlere... Kitap, araştırıp edindiğim bilgilerden öğrendiğim kadarıyla yazarın Genç Dergide yayımlanan yazılarından oluşuyor. Konu başlıkları: • Evlenince bir çift ayakkabı mı olacağız • Metruk Ev • Bir Genç'in kalbine dokunmak • Zamaneye aşk tefsiri • Hepimiz çobanız • Milli şefin konağında geveze bir kovboy • Ayda 10.000 TL kazanmak ister misiniz? • Döner + Ayran= 2.5 TL • Apolitik bir fanusta balıktım • İki şekerli olsun, bizim olsun • Gazze İçimizde • Kerbela'ya konan göçmen kuşlar • Metropol Bedevisinin aşk izahı • Öfke! • Portakal reçeli hengamesi • İnadına Sylvester'ım • Bu çilehane de süper bir şey ha! • Şeytan şimdi oturum açtı • Asıl toplu mesajı Allah gönderdi • Bozulmuş bir namazın sehiv secdesi olur mu? • Kesilmiş çiçeklere yağmurun faydası olmaz • Yüzleşmek soruları cevaplamakla başlar
2024 70. kitabı
Okunma: 27 Eylül 2024 13:40
Müslüman kimliğiyle hayat yolunda yürümeye çalışan insanın manevi, ruhi zorluklarını kaleme almış burda yazar. Kendi üstünden yaşadığı zorlukları örnek olarak okuyucusuna sunarak bu zorlukları yaşamamış, yaşandığının kabulünden uzak insanlara da belki biraz empati kapısı aralamaya çalışmış. Empati öyle kolayca aralanan bir kapı olmasa da çabalanmasın mı? Çabasına, yüreğine sağlık. Bu zorlu yolculukta kılavuzumuz bu sefer iki cümleyle önümüzü aydınlatacak: "Üzülmeyin, gevşemeyin.." Çünkü "..eğer inanmışsanız şüphesiz en üstün olan sizsiniz." Ali İmran 139.ayet
2023 16. kitabı
Okunma: 28 Mart 2023 23:08
Metropol Bedevisi, Ayşegül Genç'in ilk kitaplarından birisi. Kitapta kimi zaman öykü kimi zaman deneme niteliğinde samimi bir üslupla anlatılmış yazılar bulunmaktadır. Daha önce yazarı okumadıysanız Çile Kırgını veya Kuğu Boynu kitabıyla başlamanızı tavsiye ederim. Yazarın kalemine alışkın olanların ise bu kitabı da es geçmemesini öneririm. Herkese bol istifadeli okumalar dilerim.
1000k
2021 34. kitabı
Okunma: 02 Ekim 2021 23:04
Metropol Bedevisi:Günümüz insanını ve onun açmazlarını,çıkmazlarını,modern hayat içerisinde sıkışıp kalmışlığını eleştirel bir dille ele alan ve bunu yaparken neşeden ve hüzünden ödün vermeyen; yeterince Bosna,Gazze,Kerbala…aşk,sevgi,merhamet içeren, kapitalizm karşıtı insan yanlısı bir Müslüman’ın kaleminden çıkmış, ilginç betimlemeleriyle ayrı bir okuma lezzeti veren bir Ayşegül Genç kitabı.Ben keyifle okudum,herkese de tavsiye ederim.Şu duasını da sizinle paylaşmak isterim: “Ey rahmeti gazabının önünde bulunan,tövbeleri kabul eden,duaya icabet eden Rabbimiz bizi kapından çevirme,eksiklerimizi kapat,duamıza icabet buyur.Bizi hüsrana uğramışlaardan eyleme. Bizi aşkınla ağlayan kuyu siyahı gözlere Yusuf eyle. Bizi gönül evini onarmaya çalışanların kalbine İbrahim eyle. Bizi düşünce saraylarında boğulanların aklına Musa eyle. Gözleri İslam’a kör olanların gözlerine İsa eyle Allah’ım.Bizi merhamet diye dilenenlerin gönlüne şifa eyle. Bizi korku ve ümit arasında Hacer gibi koştur. Firavunlaşmış arzularımıza Asiyeler doldur. Bu fitne ateşinde bizi İbrahim gibi dimdik durdur Allah’ım.Bizi çaresizlere ilaç,yalnızlara yoldaş, alimlerine hizmetçi kıl.Senin adını duyurmak ile dertlendir. Derdimizle devalandır.Devamızla bizi haşr eyle ya Rabbi.Amin.” (sf.138)
2017 29. kitabı
Okunma: 03 Nisan 2017 21:50
Ayşegül Gençten yine harika ötesi bir kitap. Sonn dönemlerde sardığım her kitabını itina ile okuduğum ve çok beğendiğim bir yazar. Değindiği konular tamda kitabın adı gibi güncel mevzulara hikmet açısından bakmak gibi. Beğendim.
2021 13. kitabı
Okunma: 13 Mayıs 2021 00:50
Ayşegül Genç in okuduğum ikinci kitabı devamı da gelicek muhtemelen inşallah . Üslubu çok güzel ve akıcı. Özellikle bu kitabında bunu çok hissettim. Verdiği örnekler çok hayatın içinden ve samimi. Özet olarak kitabı sevdim, bikac arkadaşıma da tavsiye ettim. Merak edip incelemeleri okuyan dost, sana da tavsiye olunur
Kalemine sağlık abla
2018 65. kitabı
Benim için kitaplığımdaki en değerli kul yazısı. Çağın bizi sürüklediği acziyeti, Ayşegül Genç’in müthiş kaleminden tekrar tekrar okumak. Çok büyük bir haz benim için.
2019 33. kitabı
Hayatımda okuduğum en iyi kitaplardan biri diyebilirim. Sloganikleşmeden öteye geçerek insana bilinç uyandırması yaşatan bir eser olmuş, çok güzel olmuş. Ali Fuat Başgil'in "gençlerle başbaşa" eseri neyse Ayşegül Genç'in "metropol bedevisi" de bu son 20 yıla güncellenmiş hali diyebilirim.
2024 8. kitabı
Okunma: 01 Mayıs 2024 16:22
135. Sayfadaki yazı en çok etkilendiğim kısım oldu. Bir denemeler kitabı olmuş, hoş olmuş. Hocamız her zamanki gibi işte. :') ben 135'e geri dönüp defalarca okumaya gidiyorum.

Ayşegül GençYazar · 11 kitap
1978 yılında Konya'da doğdu. Selçuk Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Maden Mühendisliği bölümünden 1999 yılında mezun oldu. Sayıların ciddiyetinden kaçtığı gün, kendini kelimelerin eşiğinde eğlenirken buldu. Çeşitli dergilerde deneme ve hikayeleri yayımlandı. Ayşegül Genç, evli ve iki çocuk annesidir. Edebiyat dünyasında romanlarıyla öne çıkan Ayşegül Genç bu türün başarılı yazarlarındandır. Ona göre yazma isteği bir rahatsızlık hâlidir: "Rahata ermek için yazmaya başlarsınız ama yazdıkça daha çok rahatsız olursunuz. Böylece tüm kelimeler birbirini tetikler. Kırılamayan bir döngüye dönüşür cümleler. Bir romana çalışırken aldığınız notlar, başka yazıların yazılmasını sağlar. Uzun uzun anlattığınız bir konu, bir karakterin ağzında küçülüp bir cümle hâlini alır. Bazen de bir tek cümle için, 'o çok önemli cümle' için sayfalarca yazı yazılıp, kurgular oluşturulur." (Yalçınova 2015). Yazar, ilk romanı Ölü Serçe Dönemeci (2013)'nde işkencede ölen annesinin intikamı için yıllarca bekleyen ve beklerken tarihte zulüm görmüş, işkence görmüş, zalimlerin elinde can vermiş ve her biri birer ölü serçe olan kadın direnişçilerin hikâyeleriyle öfkesini bileyleyen Şüheda’nın; kısasla, merhametle ve aşkla imtihanını gözler önüne sermektedir. Ölü Serçe Dönemeci, insanın boğazını tırmalayan, nefes düzenini bozan bir romandır. Çile Kırgını (2014) yaşadığı coğrafya ve çağa bigane kalamayan bir yazarın aşk, inanç, çile ve sabırla ördüğü bir hikâyedir. Tek bir cinayet etrafında örülen roman, ayrıca tek bir fikrin etrafında oluşturulmuştur. O da kendi mutsuzluğumuzun, başkalarının mutsuzluğuyla sonuçlanacağıdır (Yalçınova 2015). Yanlış bir kurşunun, sokak ortasında herkesi hedef alışı ve dünyanın ortasında kalbi ile bilinci arasında sıkışıp kalanlar anlatılmaktadır. Kuğu Boynu (2016) Ayşegül Genç'in romanları arasında ayrı bir yere sahip olmakla birlikte adından söz ettiren kitabıdır. Ayşegül Genç, Kuğu Boynu’nda bir saatin kadranını esas alarak hayatın döngüsünü okurlarının kalplerini kanatacak bir hikâyeye dönüştürür. Maden kazasında vefat eden babasının ardından İstanbul’a yerleşen Mualla, onu gözeten eski bir mühendis Atilla, antika bir saatin peşindeki Metin, duvarın içinden gelen tik taklar ve Bülent, Celalli saatçi ve akıp duran zaman romanın karakterleridir. Romanda her şey yarım kalırken, tamamlanır; her şey tamamlanırken bir şeyler eksilir. Yazar, İç Bir Şey (2017) romanı ile okurlarına savaş, sanat ve sorumluluk üzerine iç burkan, hırpalayan bir kurgu oyunu sunmaktadır. Empati ve içselleştirmenin ötesinde bir hâlin, derin içerlemenin ürünü olarak kabul edebileceğimiz bu roman, özgün anlatım tarzı ve yazarın kendine has üslubu ile insanın içinde olan ama insana ait olmayan o şeyin peşine düşmektedir. Ayşegül Genç’in tamamı edebiyat dergilerinde yayımladığı öykülerinden oluşan Ceylan Uykusu (2019) aynı zamanda bir ilk öykü kitabı olma özelliği taşır. Yazar, iyiliği değersizleştirip, kötülüğü överek pürüzsüz bir zemin oluşturmaya çalışanların dünyasında, birbirlerini yüklerinden ve izlerinden tanıyanların öykülerini anlatır. Romanlarıyla ve hikâyeleriyle kendisine has okur kitlesi oluşturan Ayşegül Genç, son dönemde öne çıkan yazarlar arasında yer almaktadır.