26 Ağustos 2024
Edebiyatist Yayınevi

Puan vermedi
ÇİZGİ Kitabın sayfalarını süsleyen papartyalar gibi zarif bir hikaye değil bu. Öyle kolay okuyacağınızı da söyleyemen. Kitabın ana karakteri Alaca Timur'un hikayesi, 110 sayfalık zorlu bir yolculuk. Hastalıklı bir ruh, saplantılı hislerini aşk zannederse ne yapar? Hastalıklı davranışları ile karşısındakini rahatsız eder. Fakat Alaca Timur yalnızca rahatsız edilmemiş, ayrıca akla hayale sığmaz işkencelere maruz kalmıştır. Böyle bir hikayeyi okumak asla ama asla kolay değil. Resmen kalemin bile canı yanmış bu hikayeyi anlatmaktan. Alaca'nın hayatı zaten sıkıntılar içinde ilerlerlerken başına gelen bu kaçırılma ve işkence silsilesinden, kapatıldığı o mahsen ve garip evden, ruh hastası aşıktan kurtulabilecek mi? Bir kuklayla oynar gibi karşısındaki kadınla oynayan bu garip adam Alaca'nın kendisine aşık olmasını nasıl bekleyebildi.... Temposu düşmeyen bu can yıkıcı hikayeyi elinizden düşüremezsiniz. Neden mi; Alaca Timur'un bir an önce kurtulduğunu görmek ve başına bunların neden geldiğini çözmek için. Okuması zor olan bir hikâyeyi yazmak da hiç kolay olmamıştır
2024 124. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2024 04:00
Merhaba sevgili kitap dostlarım. Bugün sizlere , bu platformda tanıdığım sevgili Ayşe Ayan'ın kitabı Çizgi ile birlikte geldim. Kitaplarım sayesinde çok değerli dostlar kazandım ve sevgili Ayşe de onlardan biri . Çizgi bir kadın tarafından yazılan , bir kadının hikâyesi ... Alaca Timur ile tanıştıralım sizleri ... Zor bir yaşamdan kaçıp , çok daha zor bir yaşamın içine düşen bir kadın Alaca.. Tüm bu zorluklarla mücadele edip tam oğlu ile birlikte hayatı düzene girmiş derken yaşadığı talihsizlik beterin beteri varmış dedirtecek cinsten. Arkadaş ortamında tesadüfen karşılaşılan , arkadaşın arkadaşı ve Alaca'nın yaşadıklarını kaleme almış Ayşe Ayan. Okudukça kanınızı donduracak her bir satır.... Aslında günümüzde pek çok kadının yaşadığı bir kadın hikâyesi ... Aşkına karşılık görmeyen bir şizofren adamın hem fiziksel hem ruhsal işkencesi .... Ayşe Ayan hem durum tasvirleri , hem psikolojik analizleri ile şahane bir iş çıkarmış. ÇİZGİ; zaman ayırmanıza değecek nitelikli bir eser. Ben çok beğendim , sizlere de tavsiye ederim. @aysegul_22_16
Puan vermedi
Çizgi Ölüm ile yaşam arasındaki... Ayşe AYANAyşe AYAN hocamın kaleme aldığı kadın , toplumda kadın olmanın ne kadar zor ve meşakkatli olduğun bir kez daha okuduk. Yaşıyoruz ve tanık oluyoruz en kötüsü de. Alaca Timur küçük çocuğuyla ayakta kalmaya çalışan tek isteği yavrusunun mutlu ve huzurlu bir yaşam sürmesi için çalışan bir anne. Takıntılı bir adam Alaca 'yı uzaktan izliyor uzunca bir süre. Daha sonra o korkunç planını devreye sokup Alaca 'yı bayıltarak kaçırıyor. Fiziki ve cinsel istismar ederek uzunca bir süre kapalı ve karanlık bir alanda saklıyor. Alaca yapılan onca işkenceye rağmen hayata tutunacak mı? Benim içinse en önemli olan konu ADALET gerçekten yerini bulacak mı? Bir kadın olarak okuduğum her satırda İçinde bulunduğumuz bu toplumun bakış açısından iğrendim. Kadınlar alınıp satılan birer mal değildir kadına ve çocuğa olan şiddet bu zihniyetin yok olmadığının ve böyle düşünen bir kesimin olduğunu gözler önüne seriyor.
2026 5. kitabı
Sevgili Ayşe Ayan'ın kaleminden bir ilk roman; Çizgi... Ama son olmayacağını finalde kitap fısıldıyor okurun kulağına; çünkü bilinçlice konunun ucu açık bırakılmış yazar tarafından. "Yaşamla ölüm arasındaki çizgi, beni hayata bağlayan tek detaydı." Ülkemizde ve dünyada fazlasıyla can acıtan bir konu işlenmiş Çizgi’de; kadına yönelik şiddet. Alaca'nın öyküsüyle bildik yaralar kanatılmış. "...Karanlık bir yerde ellerim ve kollarım bağlı, kıyafetlerimden arınmış çıplaklığımla çaresizdim. Acıyla birlikte hissettiğim tek şey korkuydu..." Alaca Timur, güçlü duruşuyla çalışan bir kadın, bekâr bir anne, oğlunu büyütmeye çabalıyor... Sonrasında celladım, diye adlandırdığı bir adam tarafından kaçırılıyor. Issız bölgedeki bir evde esir tutuluyor. Yazar, güçlü kadınların bile umulmadık biçimde tuzağa düşürülebileceğine, en iyi kadın arkadaş kavramını her zaman sorgulamak gerektiğine vurgu yapıyor. Tek taraflı aşkına karşılık arayan, bulamayınca olmadık yollara yönelen bir adamla yüzleşiyoruz. Bir kadına yapılabilecek her türlü zulmü gerçekleştiriyor; işkence, psikolojik şiddet, tecavüz... Yaşadığımız dünyada inanılmaz ölçüde güzel kalpli adamlar var tabii; ancak saplantılı ilgilerini kadınlara fazlasıyla yansıtanlar, gerçek anlamda sevmeyi bilmeyenler, bitti sözünü, ayrılığın da insanlığa dair olduğunu kabul edemeyenler de var ne yazık ki. Bir de kadın kararlıca karşısındakini reddediyorsa işte orada çizgiyi aşan oluşumlar başlıyor... Çizgi, kadın sorunsalının kök saldığı yerden ses veriyor... "...Ne kadar süredir bu haldeydim? Üşüyen, korkan ve panik olan benliğimde zaman kavramını yitirmiştim. Zaman artık benimle değildi. Ben de kesin olarak rüyada değildim..." Emeğine sağlık Ayşe Ayan. Kitaplar ölümsüzdür, kitaplar iyi ki var.
ÇizgiAyşe Ayan · Edebiyatist Yayınevi · 202424 okunma
Biraz şiddet içeren sert ama akıcı bir roman
2025 6. kitabı
Kadın cinayetlerine vurgu yapan biraz sert ama akıcı bir roman. Ayşe Hanımı tebrik diyorum. Bir ara kitaba kendimi öyle kaptırmışım ki öfkeden kitabı parçalayacaktım vallahi. O işkenceci cani herifin ölmesini istedim, yalan yok. Bazı yerlerde ağlayabilir, üzülebilir, hatta öfkeden kudurabilirsiniz. Kesinlikle tavsiyedir, okuyun.
Güzel,vurucu bir kitapti..
2024 9. kitabı
Okunma: 20 Eylül 2024 15:46
"İnsanın,menfaati söz konusu olduğu zaman çok kolay merhametsiz oluşunu görmüştüm." . Kadın olmak suç mu ya?Bazen hayata yaşananlara anlam veremiyor insan.. Pamuk ipliğine bağlı hayatlarimiza tutunmaya çalışıyoruz ama biri geliyor ve güm her şey yerle bir.. ne hakla! Zaten hayat yeterince zor bir de sırf kadın olduğumuz için birinin manyakca fantazilerine maruz kalabiliyoruz... . Kitabı okurken sinir oluyorsunuz, üzülüyorsunuz bir yandan da hadi Alaca yapabilirsin mücadele et derken buluyorsunuz kendinizi. Bu bir kadının başından geçenleri anlatıyor ama ülkemizde böyle kadınlar ne yazikki çok fazla,,henüz başımıza böyle bir şey gelememis olsa dahi gelmeyeceğinin garantisi asla yok.. diyorum ya kadınız neticede:( . Alaca Timur bekar bir anne hayatını evladına güzel bir yaşam verebilmek için adamış ama bir gün bir manyak çıkıyor ve tüm hayatı altüst oluyor. Yaşadığı korkunç anlarda ölmeyi çok çok istese de aklına oğlu geliyor ve onun için mücadele ediyor. Sadece onun için direniyor. Bu anlarda geçmişte yaşadıkları da satırlara yansimis, en güvendikleri tarafından nasıl sırtından vuruluyor onu goruyoruz ve o son çizgiye geldiğinde anlıyor ki bu yaşadıkları devede kulak asıl savaşı mucadelesi şimdi başlayacak !!tavsiyemdir:) . Bu arada umarım devamı gelir :)
2024 Okuma Raporları
2024 53. kitabı
Okunma: 23 Eylül 2024 22:01
Kadın olmak neden bu kadar kötü bir durum olarak görülüyor? Kadının yaşayışı neden bu kadar çetrefilli? Toplum arasında kadın neden sesini çıkartamıyor? Kadın olmak yasak mı bu dünyada? Kadınlar, toplumun geleceği olduğu halde neden kullanılıp duyguları önemsenmeden yok sayılıyor? Kadın olmak sadece bir nefis bir zevkten mi ibaret? Neden bir obje gibi görülüyor?Aslında kötü olan, ahlak adı altındaki tüm içtihatların kadın üzerinden belirlenmesidir. Oysa bir kadın (anne) yaşamalıdır. Ölüme karar verecek yaşamlar ona yaşatılmamalıdır. Ah Alaca Timur!!! Senin olmayana zorla sahiplenmek ne kadar doğru? Zorla güzellik mi olur da zorla sahiplenir olmuş insanoğlu? Ne anlamsız bir varlıktır insan, işkenceyle kendine aşkı yaşatacağına nasıl inanbilirdi? Kadın olmazsa insan olmaz, adam olunmaz. Bunun farkındalığının farkında mısınız bilmem ama kimileri bilsin artık. Hayat kadınla güzel olur ama insan gibi insan olarak. Kadındır adam yetıştiren. Kadındır ana olan. Şefkat, merhamet, sevgi, sadakat, dürüst ve mücadeleci olan. Tatlı meyve veren ağaç taşlanır mı? Tabiki de hayır.  Madem hayır nedem Alaca Timur'u taşlıyorsunuz? Neden çocuk sevgisini taşıyanı dışlıyorsunuz? Neden...? Alaca Timur, sabahın ışığıyla güneşli dünyaya merhaba demişken nerden bilecekti bir zaman gelip o alaca, kabusu olacağını. Yaşadıkları dile kolaydır... Çektiği acılar kanımı dondurdu. Ne yalan söyleyeyim "yeter artık" dedirtti bana. Bir kadının ölümüne dua etmesi ne kahredicidir. Oysaki Alaca Timur, kurtuluşu onda buldu. Bu zülüm neyin nesi? Sanmayın ki kadın güçsüzdür. Bakın ölümle yaşam arasındaki çizginin tam ortasında olan Alaca nasıl arkadaş tuzağına düşmüş ve nasıl bir mücadele içindedir? Kurtuluşu özgürlük iken öğrendikleri nasıl da içler acısıdır? Yazar, ana teması kadın olan #çizgi kitabında
2024 79. kitabı
Okunma: 03 Ekim 2024 16:05
Herkesin bir sınır çizgisi vardır, o çizgi aşıldı mı davranışlar da değişir. Peki ama biri sizin tüm sınırlarınızı ortadan kaldırıp, bunu kendinde hak olarak görürse? İşte o zaman ancak güçlü olanlar karşı durabilir. Ayşegül Ayan Çizgi eseri de, işte bu güçlü duruş… Evliliği oğlu sayesinde güzel bir kadının başına akıl almaz olaylar geliyor. Eşi boşanma davası açıyor, hayatı altüst oluyor. Ama Alaca yine de oğluyla hayata tutunuyor. Çünkü güçlü olmak ve devam etmek zorunda. Ama kötü olaylar onun peşini bırakmıyor ve acımasız bir tuzağa düşüyor. İşte o zaman insanların maskesi düşüyor ve kâbus başlıyor… Kısa ama çarpıcı ve bir o kadar da etkileyici bi romandı. Kadın olmanın başlı başına zor olduğu bu yaşamda, bir de kötü insanlara denk gelmek en kötülerinden biridir. Ayşegül Hanım da bunu odağına alarak Çizgi romanını yazmış. Kötülerin birlik olduğu, kadının hürriyetinden yoksun kılındığı ve tüm yaşam hakkının yok sayıldığını bu eserde, yaşam haklarının ve kişisel sınırların önemi çarpıcı bir şekilde aktarılmış. Güçlü kadın profilini emek emek işlemiş olan yazar, tüm zorluklara rağmen umudu kaybetmememiz gerektiğini hatırlatıyor. Bazen hayatımız için, bazen ise canımızdan çok sevdiklerimiz için. Hayat hem zorlukla hem de kolaylıkla iç içedir… Realist olan Çizgi eserinde hayatın sadece acı gerçekleri var, bir kadının gözünden. Bu yüzden fazla empati mi yaptım yoksa eser mi duyguları iyi aktarmış bilmiyorum ama her olayda çok etkilendim. Yer yer cam kırıkları bana battı da, hissedilen bir umuda bel bağladım sayfaların başında. Öyle acı dolu bi’ okuma oldu ki, en sonunda bile buruk kaldı gülümsemem… Kadının dostu her zaman kadın değildir. Çevremizdeki herkes iyi değildir. Sınırlar tüm insanlar için mühimdir… Okunması ve okutulması dileğiyle. Yazarın kalemi daim,
2024 220. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2024 03:00
"ÇİZGİ" "İnsanoğlu ne garip! Acaba her canlı böyle mi? Ölüme bu kadar yakınken onu yok sayıp hayata sıkı sıkıya tutunmayı nasıl başarıyoruz." Çağlar, devirler boyunca kadının bir çok toplumda adı bile yok. Ve bu ne yazıkki değişmeyen, belki de hiç değişmeyecek bir olgu. "Oysaki gökyüzünün yarısını kadınlar taşır." Kadının tüm varlığı kocaman bir yürek. Kadındır; doğuran, çoğaltan, yuva yapan, derleyen, toplayan, inşa eden, aynı zaman da düşmanı yine kendisi olan kadın. "Coğrafya kaderdir". Coğrafyadan coğrafyaya değişen kültür, yaşantı farkı kadına verilen değer konusunda da farklılık göstermekte. Kadın olmanın en zor olduğu toplumların birinde yaşıyoruz. Aileyi büyütürüz, evladımızı büyütürüz, örgü dantel vs. başlar onu büyütürüz. Kendimizi büyütürüz hatta annesinin eğitimediği eşlerimizi büyütürüz de farkında bile olunmaz. Hayatın içinde küçük çocuğuyla ayakta kalmaya çalışan, yaşama tutunan, tek isteği oğlunun mutlu ve huzurlu yaşam sürmesi için çalışan bir anne. Çok büyük zorluklara direnen kadın kahraman Alaca Timur'un hikâyesi. Hayata bir sıfır başlamış hiç olmaması gereken bir evlilik yapmış. Eksik kalan çocukluğuyla oğlunu tamamlamaya çalışıyor. Alaca Timur, sabahın ışığıyla güneşli dünyaya merhaba demişken nerden bilecekti bir zaman sonra o alaca karanlık, kabusu olacağını. Bir gün karanlık bir yerde çırılçıplak bağlanmış halde gözlerini açar. Nasıl, ne zaman, kiminle buraya geldiğini ve neden bu halde olduğunu anlamaya çalışır. Bu düşünceler ile boğuşurken celladı karşısında belirince anladı kimin olduğunu. Bu adamla en yakın arkadaşı aracılığıyla tanışmış, adamdan her gün çiçekler gelmeye başlamıştı. Daha da ileri gidip Alaca'yı takip etmeye başlamıştı. Takıntılı haline gelip o korkunç planını uyguluyor. Fiziki ve cinsel istismar ederek uzunca bir süre
2024 62. kitabı
Okunma: 22 Eylül 2024 18:18
#okudumbitti YAZAR: AYŞE AYAN YAYIN: EDEBİYATİST Herkese bugün sizlere Ayşe Ayan'ın kaleminden çıkan çizgi kitabıyla geldim. Açıkçası kitap o kadar içler acısı ki anlatamam dedikleri bu olsa gerek her bir sayfasın da acaba Alaca'ya ne olacak diye merak içinde kaldım durdum. Alaca Timur zorlu bir yaşamdan daha zorlu bir yaşam çizgisi içerisinde hayata tutunmaya çalışan kadınlardan bir tanesi sadece ama düştüğü yaşam öyle bildiğiniz bir yaşam değil kendisine takıntılı bir aşkın kurbanı olur Alaca ve hiç umulmadık şeylerle karşı karşıya gelir. Alaca oğluyla hayata tutuğunduğu iş hayatında çalıştığı arkadaşlarıyla bir gün eğlenmek için dışarı çıkmaya karar verirler. Ne var ki gelecek olan tüm belaların başlangıcı gittiği eğlence olacaktır. Çünkü arkadaşının arkadaşı kendisine aşık olur ve günlerce kendisine durmadan isimsiz çiçekler yollar ve takıntılı aşık haline gelir ve umulmadık bir gün Alaca'yı kaçırıp günlerce çeşitli işkencelerle kendisine aşık etmeye çalışır. Gözünü hiç bilmediği bir evde açan Alacayı çok zor bir mücadele beklemektedir. Platonik aşkına karşı bakalım bu zorlu mücadele de İşkenceler uygulayan platonik aşık amacına ulaşacak mıdır? Platonik aşığa Alaca'yı kaçırması için kim yada kimler yardım etmiştir? Çok daha fazlası için sorular dolu bir yorum bırakıyorum siz kitap severlere bir o kadar da her bir sayfası heyecan dolu kitap önerisiyle yorumumu burada sonlandırıyorum. Ayrıca sevgili Ayşe Ayan'ın kitap içerisinde önerdiği Virginia Woolf kitabı olan kendine ait bir oda kitabını okuyacağım ve önermiş olduğu müzikleri keyifle dinleyeceğim. Bir başka kitap yorumun da görüşmek dileğiyle sağlıcakla kalın kitapla kalın. #ALINTILAR Geçmiş her zaman bizleri değiştiren gelecekle yaşanır. Değişim her zaman bizlerin mücadelesini anlatan geçmiş olur.