Bu kitaba inceleme yazmayı baya bir süre erteledim çünkü kitap çok dolu bir kitap ve incelememin çok uzun süreceğini düşündüm ve tabiki de uzun sürdü. Kitap kitap 6 kişinin yaşadığı olaylardan oluşuyor bu 6 kişi farklı zaman dilimlerinde yaşamış farklı olaylardan geçiyor. Kitabın ilk yarısı en eski hikayeden günümüze ve ileri geleceği anlatıyor ve hikayeler yarım bırakılıyor. Son hikaye yani en gelecek zamanki hikaye tam olarak yazılıyor ve kitabın ikinci yarısında hikayeler gelecek zamandan geçmiş zamana doğru yazılarak, en eski hikaye en sonda anlatılıp kitap bitiyor. Romanın yapısı “iç içe geçmiş daireler” gibi: 1’den 6’ya kadar ilerleyip, sonra 5’ten 1’e geri dönüyor.
Yani hikâyeler sıralanışta şöyle gidiyor:
Her hikayede bir önceki hikaye ile alakalı easter eggler mevcut herşey birbirleriyle bağlantılı. Gerek yazımı olsun gerekse olay örgüsü olsun beni içine çeken bir kitaptı.
Roman 19. yüzyılda Güney Pasifik’te bir not defteriyle başlıyor, geleceğin karanlık distopyalarına kadar uzanıyor. Arada 1930’ların Avrupa’sı, 1970’lerin Amerika’sı, günümüz İngiltere’si ve genetik olarak üretilmiş bir varlığın gözünden anlatılan uzak bir gelecek var. Her hikâye bir diğerinin içinden geçiyor — bazen bir mektup, bazen bir film, bazen bir efsane haline geliyor.
Zamanın doğrusal olmadığı hissi, kitabın en güçlü damarlarından biri. Bir dönemin kahramanı, diğerinin mitine dönüşüyor.
Buradan sonra her hikayeyi kısa kısa anlatıcağım o yüzden spoiler yemek istemeyenler lütfen geçsin.
1. Adam Ewing’in Güncesi (The Pacific Journal of Adam Ewing)
19. yüzyılın ortaları, Güney Pasifik adaları
Amerikalı bir noter olan Adam Ewing, ticaret amacıyla deniz yolculuğuna çıkar. Günlüğünde hem kendi hastalığını hem de gemide tanık olduğu sömürgecilik, kölelik ve vahşeti anlatır.
Bu hikâye,
Bulut AtlasıDavid Mitchell · Doğan Kitap · 2017272 okunma
Nihayet bitti, Bulut Atlası!
Matruşka bebek gibi katman katman açılan, sonra yeniden kapanan bir roman Bulut Atlası.
Romanın ilerleyişi şöyle:
1 → 2 → 3 → 4 → 5 → 6 → 5 → 4 → 3 → 2 → 1
Altı farklı dönemde geçen altı ayrı hikâyeden oluşuyor. Hikâyeler yarım bırakılarak iç içe geçiyor, sonra sondan başa doğru tamamlanıyor. Okurken tamamlamak hiç kolay değildi :) Yazar yazarken nasıl bir zihin hâli içindeydi, merak etmedim değil.
Üstelik her bölüm bambaşka bir tarzda yazılmış. Dil sürekli değişiyor, anlatım dönüşüyor. Okumak gerçekten sabır istiyor.
David Mitchell, yüzyıllar değişse de insanın hırsının, açgözlülüğünün ve iyilik arayışının pek değişmediğini anlatıyor. Her bölüm ayrı bir dünya, her dünyası ayrı bir sınav gibi.
Bulut Atlası 2012 yılında sinemaya da uyarlanmış. Filmin en ilginç yanı, aynı oyuncuların farklı zamanlarda ve farklı karakterleri canlandırması. Böylece romandaki ruhların ve kaderlerin birbirine bağlanması fikrini görsel olarak vermeye çalışmışlar.
Kitap gibi film de kolay değil. Biraz dikkat istiyor. Hatta kitabı okuyanlar için çok daha anlamlı olabilir.
Kolay bir okuma değildi ama bitirdiğime memnunum. Bulut Atlası benim için tam bir sınavdı.
Oldukça ilginç yapılı bir roman, içeriğinde beş farklı zaman dilimine ait beş farklı öykü barındırıyor ve bu öyküler kendine has bir dizilimle okuyucuya aktarılıyor.
Önce birinci öyküden başlayıp bu öykü anltılırken yarısında ikinci öyküye geçiliyor ve sıralama bu şekilde devam ediyor. Yani 1-2-3-4-5 şeklinde ilerleniyor ve beşincisi hariç tüm öyküler yarıda kesiliyor. Beşinci öyküden sonra ise sıralama bu kez 5-4-3-2-1 şeklinde ilerliyor ve kitap sonlanıyor. Okuması zevkli bir roman.
Bulut AtlasıDavid Mitchell · Doğan Kitap · 2017272 okunma
Yıllar önce filmini izlemiş ve pek bir şey anlayamamıştım. Şimdi de kitabını okudum ve yine anlayamadığım kısımlar var. Anlatımını, çeviriyi, konuyu ve kişilerin birbirine bağlanışını çok beğendim. İlginç bir tarzı var yazarın.Biraz zor okunan bir kitap olduğunu düşünüyorum. Filmini de tekrar izleyeceğim.
Herkese iyi okumalar.
Bulut AtlasıDavid Mitchell · Doğan Kitap · 2017272 okunma
Çok severek okudum. Kimi insanlar begenmeye bilir herkesin kendine göre bir okuma zevki var tabi ama ben çok beğendim. Hatta belki bir kaç sene sonra tekrar okurum.
Bulut AtlasıDavid Mitchell · Doğan Kitap · 2017272 okunma
Farklı farklı hikayelerin tek ortak nokta da buluştuğu kitap. Bu ortak nokta insan doğasının nelere yol açabileceği yönünde ki berbat boktan olayların anlatımından oluşuyor. Karakterlerin başından geçen her olayda karamsarligimin derinliği artıyor. Sevemiyorum dünyayı. Yaşadığımız dünya da daha da kötü olayların yaşandığına tanık oldum ama bir rüyada bir kitapta yazılı şekilde olması ne zaman açsam o olayın orda olması can sıkıcı. İnsan ne kadar kötü bir şey yaşasa da unutuyor çünkü gerçek hayatta o olaya müdahale edebiliyor aklını kullanıp çözümler üretiyorsun ama kitapta ya da rüyada böyle değildir. Misal rüyada yaşadığımız olaya engel olamayız bu çaresizlik hali insanı çıldırtır. Kitapta da engel olamıyoruz ve durum sürekli kötüye gidiyor. İnsanların vahsiligini güç savaşını böyle akıcı bir dille okuyunca daha da gerçek geliyor. Kıyamet gibi bir olguyu ele alıyor. Kıyamette ki insan rolünün ne kadar baskın olduğu O kadar açık ki umudum söndü. Diğer taraftan bunu yazan ve kitapta ki iyi karakterler de içimi ısıttı. Kötüler varsa iyiler de var. Kitabı okumadan geçmek hata olur. Dünyayı daha iyi bir gözle görmeniz acısından mutlaka edinin.
- Spoiler -
Birkaç yıl önce filmini izlemiş ve beğenmiş biri olarak kitabını da bir hayli merak etmiştim o zamanlar. İzlediğim diğer filmlere hiç benzemiyordu, film böyleyse kitabı kim bilir nasıl diye düşünmeden edememiştim ve aradan geçen onca zamandan sonra ancak okuyabildim.
Kitapta 6 farklı hikaye var aslında. 6 farklı zaman ve mekanda geçen olaylar anlatılırken her birinde farklı bir edebi türle karşımıza çıkmış yazar(günlük, mektup, röportaj vs.). Sadece bu sebeple bile diğer kitaplardan ayrı bir yerde duran, takdir edilesi bir kitap olmuş.
1. Bölüm Adam Ewing'in Pasifik Güncesi
Adam Ewing'in1850 tarihinde Sydney'den Kaliforniya'ya gemi yolculuğu yaparken yaşadıkları anlatılıyor bu bölümde.
2. Bölüm Zedelghem'den Mektuplar
1931'de Belçika'dayız. Robert Frobisher'in Sixsmith'e yazdığı mektupları okuyoruz.
3. Bölüm Yarım Hayatlar - İlk Luisa Rey Gizemi
Yıl 1975, Yer, ABD. Luisa Rey'in, Rufus Sixsmith'in öldürülmesi üzerine yaşadığı olaylara tanık oluyoruz.
4. Bölüm Timothy Cavendish'in Dehşetli Çilesi
İngiltere, 21. Yy başları (filmde 2012 olarak geçiyor)
5. Bölüm Sonmi-451'in Niyazı
Gelecek bir zamanda (filmde 2144), Güney Kore'de geçiyor olaylar. İnsanlara hizmet etmek için klonlanmış Sonmi-451'in başından geçen olayları okuyoruz.
6. Bölüm Sloosha Geçidi ve Sooraki Her Bi' Şey
Kitapta düşüş olarak adlandırılmış, bir nevi kıyamet gibi bir olaydan sonra yaşananlar anlatılıyor, bu bölümde insanlar tekrar ilkel şartlarda yaşamaya başlamışlar. Zachry burada ana karakter.
Bunları yazmamın sebebi, yazar bütün bölümlerde yer ve zaman bilgisini bize direkt vermemiş. Mesela Adam Ewing'in yaşadığı yılı 2. bölümde Robert'tan öğreniyoruz. Son üç bölümde zamana dair bilgi yoktu kitapta, o nedenle filmde yer alan tarihleri yazdım.
Bu altı bölümde aynı ruhun farklı
-herkes bir tele verse bu kitaba ne reklam yaparız yalnız-
Okurken "ne oluyor" dediğim, sürekli "ben bunu okuyorum ama değecek mi şimdi ne bu" cümlelerini zihnimde dolandıran, bitince "bu kadar da olmuş" dedirten bir kitap.
Ama hemen değil.
Bulut Atlası'nı "okunması gereken kitaplar" gibi bir listede gördüm diye anımsıyorum. Üç dört yıl kadar oluyor rafta durması. 640 sayfa olması değil de puntosunun karınca boyunca olması gözümü korkutmuştu hep. Nitekim zor bir yolculuk oldu.
Konu için "reenkarnasyon" kelimesini kullanabiliriz diye düşünüyorum. Birbirinden farklı zamanların ve birbirinden farklı kişilerin dünyasında olmamız yetmiyor; birbirinden farklı türler okuyoruz bir de.
Günlük, mektup, sorgu, röportaj.. İlk beş bölümde hiçbir şey anlaşılmıyor ve bu kitabın yarısı. Zaten küçücük yazılar bir de bu anlamsız bitişlerle birleşince kitaba tekrar elim gitmedi ve bu da hem ayrıntıları zedeledi (geri dönmek zorunda kaldım bazan) hem de okuma zevkimi düşürdü.
AMA.
İlk hikâyeyi yarım bırakanın ikinci hikâyedeki mektup kahramanı olduğunu yani aslında hepsinin birbirinin devamı ve tamamı olduğunu fark ettiğinizde (altıncı bölümden sonra) kitap su gibi akıyor. Evet burada okurken bile aklınız karıştı. Bir de bu müthiş eserde nasıl kaybolacağınızı düşünün
6. hikâyeden sonra başta yarım bırakılan tüm hikâyeler tamamlanıyor. Aslında bunun bir "kader örgüsü" etrafında şekillendiğini görmek için bütün ayrıntılara dikkat etmeniz gerekiyor. Bir de "araya sıkıştırma" olarak okunacak gibi değil.
Röpteşambırınızı giyip kahvenizi yudumlarken kış bahçenizdeki bir orkidenin yapraklarını okşamanız gerekiyor bu kitabı okumadan önce.
Ben okurken tavuk döner fiyatlandırması yaptığım için bir hayli zorlandım meselâ.
Tom Hanks'in başrolde olduğu 172 dakikalık aynı isimli filmi de
Bulut AtlasıDavid Mitchell · Doğan Kitap · 2017272 okunma
Bu kitabı birkaç gün önce okudum. Ve sürekli üzerine düşünüyorum. Bu kitap hem konuyu işleyiş yönüyle hem de üslup yönüyle birinci sınıf bir kitap. 6 farklı kahramanın hayatlarının belli bir evresinde karşılaşabileceklerini tahmin edebilir misiniz? Bu ister fiili bir karşılaşma olsun isterse de tamamen boyutlar arası bir karşılaşma olsun. Bu eser bilimkurgu bir eserdir. Bilimkurgu bir eserde edebi metinlerin pek çok özelliğini bir arada görmek pek de mümkün değilken, Bulut Atlası'nda çoğu edebi türü bir arada görmek mümkün. Bu nedenle çoğu insanın ilgisini çekmeyebilir, ama kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum...
Bulut AtlasıDavid Mitchell · Doğan Kitap · 2017272 okunma
Beyazperde uyarlamasıyla hafızalarda yer etmiş ilgi çekici bir metin. Tarihin farklı hikayeleri dünyanın farklı coğrafyalarında insanlığın ortak kaderini nasıl etkiler? Bir yanıyla quamtumcu bir yanıyla kült bir yanıyla fantastik bir kitap... ama neresinden bakarsanız bakın oldukça keyifli bir okuma deneyimi...
Bulut AtlasıDavid Mitchell · Doğan Kitap · 2017272 okunma
David Mitchell, 1969'da İngiltere'de Southport'ta doğdu. İngiliz ve Amerikan Dili Edebiyatı eğitimi gördü. Sicilya'da bir yıl yaşadıktan sonra sekiz yıl boyunca Hiroşima'da İngilizce öğretmenliği yaptı.
1999'da yayımlanan ilk romanı "Hayalet Yazılar" büyük ilgi gördü ve Mail on Sunday/John Llewellyn Ödülü'nü aldı. Ardından "Number9Dream" (2001) ve "Cloud Atlas" (2004) adlı romanları yayımladı. 2003 yılında "En iyi Yirmi İngiliz Romancı"dan biri olarak gösterilen Mitchell, iki kez Booker Ödülü adayları arasında yer aldı. 2003 Mail on Sunday/John Llewellyn Ödülü