Jaguar Kitap
Orijinal Ülke:
Norveç

2025 145. kitabı
Okunma: 10 Ekim 2025 00:58
Kjersti Skomsvold nasıl bir yazar ki ; aynı anda acıyı ve gülümsemeyi , varlığın derin hazzı ve yokluğun onulmaz acısını aynı metne sığdırıp bunu yalnızca doksan iki sayfada okuruna işliyor. Yazarın ikinci çocuğu ve Anneliği aslında gerçekten keşfedişi mi demek lazım. Aile, evlilik ve özellikle bağ kurma üzerine tespitleri bazen can acıtabiliyor ama doğruya hakkını teslim etmek gerekiyor. İçindeki yazarlık /yazma aşkı öyle büyük ve fedakarlık istiyor ki yazar bunu ona vermekten geri durmuyor. Anlatı tek bir düzlemde ilerlemiyor ve Bo, Edel kısmen anne-baba üzerinde kısa kısa ilerliyor ve hayatının hayal ve muhasebesini aynı anda gerçekleştiriyor. Bo’yu sevmeye korkmakta buna rağmen sevmeye cesaret etmekte; ilginç… Sonsöz: Her ne kadar bize uzak olsa da kültür ve davranış olarak , dert mi bunlar demek için ne güzel okunuyor .
ÇocukKjersti Skomsvold · Jaguar Kitap · 0445 okunma
İnsan olmak, büyüdükçe, yaşlandıkça kolaylaşmıyor.
2025 174. kitabı
__Büyükbabasının kırk yıl boyunca yetiştirdiği elma ağaçlarını yakmak için gelmişlerdi, ağaçlar hastaydı. Ama büyükbabası akıllıydı, bahçedeki büyük elma ağacında bir yara açmış ve oraya ökse otu
Roman
2026 29. kitabı
İnsanın acıları ve tecrübeleri kendisiyle birlikte büyüyor. Bir bebek olarak gözlerimizi açtığımız dünyaya, kendi ailemizi kurarak bir başka bebekle o acılardan büyüyor ve büyütüyoruz. Anlatıcı,
Bazı duygular dağınıktır.
·96 syf.·
2026 56. kitabı
Bazen farklı bir kitapla, farklı bir ülkenin yazarını tadmak isteriz. Kitap grubumuzun iki kitabından biriydi Çocuk kitabı;belkide Kevin hakkında konuşmalıyız kitabını okuduktan sonra, o kitabın duygu yoğunluğundan sonra biraz yavan kaldı. Sanki bir deneme yazısı okurmuş gibi okudum. Olay örgüsü dağınıktı. Kitap bir kadının bakış açısından parça pinçik yazılmış. İkinci doğan çocuğa ithaf edilmiş. Kocasıyla nasıl tanıştığını, anne babasıyla olan ilişkisini, hamilelik döneminde ne hissettiğini yazmış. Kocası Bo'nun duyguları da bana pek geçmedi Sıcak bir aile ilişkisi yoktu. Bir tek babasının, annesini beklerken ne kadar sabırlı olduğunu anlatan bir hikaye vardı o biraz gülümsetti. Aklımda kalan bir arkadaşına yardım edememenin hüznü hayatını garip bir şekilde etkilemiş ve onu eksik hissettirmiş.Bir de ,bir annenin çocuğunun başına kötü birşey gelme korkusunu anlatmış. Kitap durağan başladı durağan bitti okurken bir heyecan hissetmedim. Yazarın diğer kitabı ödül almış ama bu kitapta belki de ara vermenin boşluğu etki etmiş. Çok etkilenmedim ama farklı bir deneyim oldu. Kitaplarda olay örgüsü dağınık olunca kitabın hissi okuyucuya geçmiyor .
2026 22. kitabı
Okunma: 06 Nisan 2026 13:39
Yeni doğum yapmış bir kadının ağzından yazılmış bir öykü. Daha doğrusu geçmiş yaşamını anlattı bir eser. Okurken bazen dedim ne saçmalıyor bu yazar diye ancak kısa olması sebebi ile çabuk bitti. Bir kadının eşi ile tanışma aşaması, hayatındaki belkileri, keşkeleri anlatılmış. Kadın olmanın,anne olmanın ve bu olma aşamasında kararsızlıklar,zorluklar , hastalıklar vb kısa değinmeler ile anlatılmış .Okunmasa da olurdu bence. Bilemedim…
2025 57. kitabı
Okunma: 29 Kasım 2025 23:38
Kitap, ebeveynliğin yalnız bugünü değil, geçmişi de uyandıran bir deneyim olduğunu duyarlı ve umut dolu bir dille işliyor. Ebeveyn olmanın aslında geçmişle yeniden yüzleşmek olduğunu incelikle gösteriyor. Melankolik, duru ve umutlu bir anlatı… Skomsvold, okuyucuyu hem çocukluğun hem de ebeveynliğin görünmez yaralarına, sırlarına ve iyileştirici gücüne davet ediyor.
2026 1. kitabı
Okunma: 06 Ocak 2026 12:34
"O hatırlamadığımız çocukluk yıllarımızı anne babalarımız da hatırlamıyor, doğa neden böyle yapmış, ilk yılları neden gizli kılmış? Çocuk başkaları için bir giz, çocuk kendisi için bile bir giz " Yazardan okuduğum üçüncü kitap bu. Diğer kitabı gibi bu kitap da biraz melankolik, depresif ve ara ara da Ümit vaat eden cümlelerle anlatılan bir hayat.... Ve çok gerçekçi... Kimseye söylemediğimiz, ama yer yer içimizden, aklımızdan geçirdiğimiz, fark ettiğimiz, düştüğümüz, kalktığımız, tanıklık ettiğimiz yaşama dair bir novella.... Özellikle anneliğe dair öyle cümleleri vardı ki...bazı yerlerde hak.vermemek imkânsız..ki böyle düşününce o zamanlar üzüldüğünüz, rahatsız olduğunuz duyguları yaşayan başka birinden dinlemek, okumak rahatlatıcı.... Eğer bu tarz seviyorsanız, listeye ekleyin derim.
ÇocukKjersti Skomsvold · Jaguar Kitap · 0445 okunma
Çocuk başkaları için bir giz, çocuk kendisi için bir giz.
·96 syf.·
2026 10. kitabı
Eli kalem tutan bir yazarın hamileliğe dair notlarını ve anılarını içeren bir kitap. Böylesi bir sürecin iç dünyasını, iniş çıkışlarını ve belirsizliklerini kâğıtla buluşturmak açısından bakıldığında oldukça özgün bir eser. Ancak yer yer tekrar eden düşünceler ve durağan anlatım sebebiyle okurken zaman zaman yorulduğumu da söylemeden edemeyeceğim. ••• İçimizde bir yerlerde bir çocuk var. Ve o çocuk, bizi biz yapan; en sahici, en filtresiz yanımız. Kendimizi gerçekten tanımak, biraz da o çocuğun izini sürmekten geçiyor. Fakat ne garip… En çok yabancılaştığımız da yine o oluyor. İçimizde bizimle birlikte büyüyen o çocuğu ne kadar tanıyoruz, orası meçhul. Geçmişimizde, yalnızca anne babamızın bildiği—belki de onların bile unuttuğu—kayıp anılar saklı. ••• Yazar, tam da bu düşüncenin izinde ilerliyor. Hamilelik üzerinden hem yeni bir “çocuk”a hazırlanırken hem de kendi içindeki çocuğa dönüyor. Bu yönüyle eser, sadece bir annelik anlatısı değil; aynı zamanda insanın kendi kökenine yaptığı sessiz bir yolculuk. ••• Geçmişimizin, geleceğimize ayna tutan bir tarafı var. Ve o aynanın en berrak hâli çocuklukta saklı. Çocukluğu sevgiyle, güvenle ve değerle beslenen bir birey; yetişkinliğinde daha sağlam, daha kendine ait bir varoluş kurabiliyor. Eksik kalan çocukluklar ise insanın içinde büyümeye devam eden bir boşluk bırakıyor. ••• İçimizdeki çocuğa yabancılaştıkça kendimize de yabancılaşıyoruz. Belki de bu yüzden, büyümek dediğimiz şey; o çocuğu susturmak değil, onunla yeniden tanışmayı öğrenmektir. “İnsan, içindeki çocuğu hatırladığı gün kendine yeniden doğar.”
2026 16. kitabı
Okunma: 12 Nisan 2026 23:58
İki günde biten hap niyetine bir kitaptı. İki çocuklu bir anne olarak kitapta kendimden bazı şeyler buldum. Sonu gelmez evhamlar, depresyonlar… ilk bölüm çok hoştu anlaşılırdı ama sonra daldan dala atlayarak afallattı kitap beni. Ortasından itibaren biraz koptum kitaptan. Bana göre sadece çocukla ilişkisini yazsa daha iyi olurdu Edel, annesi, babası bi arkadaş diye birinden bahsetti o kim hiç anlamadım. 92 sayfalık bir kitaba çok konu sıkıştırılmış oda olmamış.
2026 Okuma Raporları
2026 8. kitabı
Yazarın kendi hayatını ikinci doğumuyla başlayıp aşk hayatıyla biten 100 sayfalık bi kitap, bu yazarın çocuk kitabı vardı oğluma yıllardır okuyorum çok güzel. Bunu da çok sevdim tam benlik diline bayıldım.

Kjersti SkomsvoldYazar · 3 kitap
3 Aralık 1979 tarihinde Oslo'da doğan yazar, Oslo Üniversitesi'nde ve Trondheim'daki Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi'nde matematik ve bilgisayar bilimi okudu. Daha sonra, Lillehammer'daki Nansen Akademisi'nde Yazarlar Sınıfına katıldı ve Bergen'deki Yazma Akademisi'nin eğitimlerini tamamladı. Ayrıca Oslo Üniversitesi'nde edebiyat ve Fransa'da Caen Basse-Normandie Üniversitesi'nde Fransızca okudu. İlk çıkışını 2009 yılında Jo Fortere Jeg Gar, Jo Mindre Er Jeg ( Hızlandıkça AzalıyorumHızlandıkça Azalıyorum ) adlı romanıyla yaptı. Kitap, Norveç Yazarlar Birliği Edebiyat Konseyi tarafından değerlendirilen Tarjei Vesaas'ın İlk Çıkış Yapan Eser Ödülü'nü kazandı ve ayrıca 2013 Uluslararası Dublin Edebiyat Ödülü için listelendi. Skomsvold'un Şiir koleksiyonu ve romanları yirmiden fazla dile çevrilmiştir. Kjersti Annesdatter Skomsvold ayrıca antolojilerde ve edebiyat dergilerinde çeşitli denemeler, kısa öyküler ve şiirler yayınladı. Edebiyat dergisi Bokvennen litterært dergisinin yayın kurulunda da yer alır.