Dachau'dan Sonra

Esra Özkaya
Ağustos 2015
Maya Kitap

2023 52. kitabı
Keyifli okumalar. Nefis bir kitap okudum. Tavsiye ederim. Bir Danıel Quınn kıtabı. Aryanların, melezlerin, nazilerin, ywhudilerin, beyazların, ve sıyahilerin toplumsal belleğinin iç içe geçtiği bir yaşam öyküsü. Okurken kendinizi tarihi serüvenin içinde buluyorsunuz. Ben çok beğendim. Keyif alacağınızı düşünüyorum. Okuyun mutlaka Dachau'dan Sonra Daniel Quinn
2021 2. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2021 23:38
Uzun uzadıya inceleme yazılacak bir kitap değil. Ön ve arka kapaktaki iddialı yorumlar kitabı yüksek beklentiyle okumama sebep oldu. Maalesef beklentilerimi karşılamadı. Olay örgüsü zayıf ve kopuktu. Amatör bir metin hissi veriyordu. Betimlemeler çok kötüydü. 1 mt sonra, üç buzdolabının sığacağı yer vs şeklindeki anlatım çok mekanik ve edebi zevkten uzaktı. Bu noktada çevirmenin hatası da olabilir elbette bilemiyorum. Yazar kitap sonunda okura bıraktığı notta kitapta anlatılmak istenenin reenkarnasyon olmadığını ve böyle şeylere inanmadığını söylesede, kitaptaki elle tutulur tek konu reenkarnasyondu. Kitapta bahsi geçen Dachau olayı “zaferi” ne derseniz artık. Üstünkörü işlenmişti. Sonlara doğru düzelir umuduyla son sürat okudum ama sona yaklaştıkça daha kötü gitti Bir anda manasız bir biçimde amca dediği aile dostu tarafından kaçırılan kahramanımız olaylara akıl almaz derecede tepkisizdi. Kurmaca da olsa her metnin okur için bir inandırıcılığı vardır. Bu metin inandırıcılıktan çok uzak okuru rahatsız edecek derecede özensiz olay örgüsüne sahipti. Kitapta sona kadar ben anlatıcıyla devam ediyor. Sonda gazetede çıkan yazı giriyor araya. Sonra olaya kaldığımız yerden devam ediyoruz. Bu gazete yazısının verildiği noktada bir üstkurmaca yapılmış ama ne kurmacalar, üstkurmacalar okuduk arkadaşlar. Hal böyle olunca o da bir tat vermiyor. Kabahati yazarda mı arasam çevirmende mi derken, suçun kitap kapağında abartılı yorumlar yapanlarda buldum. Kitaba özellikle Orwell yakıştırmasının yapılması benim için hayal kırıklığıydı. Elbette Orwell’in tüm kitaplarını okumadım. Yine de böyle bir şey yazmış olsa ve bu kadar övgü alsa, benden daha insafsızlar tarafından taşlanırdı :) Hiç mi iyi bir şey yoktu kitapta? Yoktu arkadaşlar. Bu kitabı okuyacağınıza Karanlıkta Kalanlar (İn
Puan vermedi·208 syf.·
2025 575. kitabı
Tarih kazananlar tarafından yazılır.” "gerçekleştirdiği Yahudilere yönelik büyük soykırımın izini sürerek, geçmişin karanlık bir dönemiyle yüzleşen Gloria’nın hikâyesi. Hikâye, yakın zamanda yeniden doğmuş bir kadın olan Mallory Gabus'a ve onun yeni dünyaya entegrasyonuna odaklanıyor. Gabus, Hitler'in "Aryan" bir dünya arzusunu gerçeğe dönüştürmesini sağlayan zaferine dair deneyimlerini ve anılarını hatırlıyor ve anlatıyor ve tüm ters gidenleri fark ediyor. ‘İsmail’in yazarı olarak bildiğimiz Daniel Quinn bizi, Aryanların, Yahudilerin, Nazilerin, beyazların ve siyahilerin iç içe geçtiği, dehşetli bir dünyaya davet ediyor. Yahudilerle Naziler arasında bir savaş olduğuna inandırılan bir halkın, soykırım gerçeğiyle yüzleşmesi. Soylu bir yaşam mücadelesi veren Mallory’nin tüm bu hafızayı tazelemek zorunda kalarak ruhunun karanlık geçmişini hatırlaması. “Ruhani ve ince bir zekayla hazırlanmış heyecanlı bir hikaye, bir fantezi, ibret alınacak bir öykü. Tarihi, kimliği ve zamanı nasıl algıladığımıza dair... Cesur Yeni Dünya gibi…” Dachau'dan Sonra Tarih kazananlar tarafından yazılır.”
Edebiyat & Roman
2026 24. kitabı
Farklı bir fikirle yazılmış bir soykırım hikâyesi. Kitaba başlarken bu güdüyle başlayıp sonra biraz hayal kırıklığına uğradım. Hikâye dağılıyor, gideceği yolu kaybediyor gibi. Çeviriden mi kaynaklı bilemiyorum, kitabın dili de okuma zevki vermiyor. Konuyu ele alış fikri, kitabı çok iyi yerlere götürebilirmiş. Üzücü.
2026 45. kitabı
Okunma: 08 Nisan 2026 19:21
“Tarih, üzerinde uzlaşılan bir masaldır.” Napolyon Bonapart’a atfedilen ve kitabın anlatmak istediği düşünceyi vurgulayan bu söz, kazanan tarafın gözünden tarihin yeniden yazılabileceğini; dolayısıyla gerçeklerin tahrif edilebilir, saptırılabilir olduğunu ifade eder. Daniel Quinn, Dachau’dan Sonra romanında alternatif bir tarih kurgusu yaratır. Buna göre II. Dünya Savaşı, Nazi Almanyası’nın zaferiyle sonuçlanmıştır. Doğal olarak bu yeni tarih, totaliter yapının güdümünde şekillenmiş ve yazılmıştır. Romanın ana karakterlerinden biri olan Jason Tull, zengin ve beyaz bir Amerikalıdır. Kimsenin garipsemediği gerçek ise, dünya “ari ırk” politikası sonucunda yalnızca beyazların yaşadığı bir gezegene dönüşmüştür. Jason, merakı nedeniyle reenkarnasyon konularıyla ilgilenmeye başlar. Anlatılanlara pek inanmasa da bu alan ona heyecan vermektedir. Günün birinde Mallory Hastings vakasıyla karşılaşır. Mallory, geçirdiği bir kaza sonucu konuşma yeteneğini yitirmiştir. Ancak daha ilginç olan, kendisinin Mallory Hastings olmadığına; ebeveynlerinin de gerçek anne ve babası olmadığına inanmasıdır. O, 1922 yılında Nazilerin kurduğu ilk toplama kampının inşa edildiği Dachau’da yaşamış siyahi bir kadın olduğunu iddia etmektedir. Bu olay, Jason’a başlangıçta gerçek dışı gelse de zamanla, üzerinden iki bin yıl geçmiş bu tarihin kendi bildiği tarihle hiçbir ilgisi olmadığını keşfeder. Dachau’dan Sonra, alternatif tarih meraklılarını tatmin edebilecek; “Tarihi gerçekten kazananlar mı yazar?” sorusunu irdeleyen ilginç bir roman. Okurken keyif aldım, ancak böylesi güçlü bir kurgunun daha derin ve tatmin edici işlenebileceğini düşünmeden edemedim.
2019 2. kitabı
1914'den 2000 yıl sonrasında yaşayan karakterler ve reenkarnasyon (kitapta reenkarnasyon o döneme dair bilgileri aktaran karakter için araç olarak kullanılmıştır) ile asıl 1922 yılında doğmuş olan karakterin bir araya gelmesiyle tarih hakkındaki bilgileri arasındaki uçurumu yansıtan kitap, okuyucuyu bireysel ve toplumsal algılarımız konusunda düşünmeye davet eder.

Daniel QuinnYazar · 7 kitap
Daniel Quinn (d. 11 Ekim 1935, Omaha, Nebraska, ABD), çevreci olarak kabul edilen ve en çok 1991'de Turner Tomorrow Fellowship Award'ı kazanan Ishmael romanıyla tanınan yazar. Öte yandan Quinn, kendisini "çevreci" olarak tanımlamaz ve bu terimin sahte bir ikilem yarattığına dikkat çeker. Zira bu terim, çevre kavramının yaşayan organizmalardan, özellikle de insan yaşamından ayrı olduğunu çağrıştırır.  Quinn kendi felsefesini new tribalism olarak tanımlar.