Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants

David and Goliath: Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants
İngilizce

Hayal kırıklığı..
2022 4. kitabı
Merhaba sevgili okurlar, Bugün buraya bu kitap hakkında çok fazla iyi şey yazmak isterdim. Ama maalesef öyle olmayacak. Öncelikle 1000 kitabı keşfettiğim zaman okuyacaklarıma eklediğim ilk kitaptı kendisi. Nitekim bu kitabı piyasada bulmakta da zorlandım. Ancak bunların hiçbirisine aşağıda açıklayacağım nedenlerle değmedi: 1. Ben bu kitabı almadan önce etkileyici bir davut ve golyat hikayesi bekleyip kitabın da bu minvalde ilerleyeceğini düşünmüştüm. Ancak kitap yer yer ucuz bir kişisel gelişim kitabı etkisi verirken yer yer de konudan çok bağımsız hiçbir temeli olmayan gereksiz konulara giriyor. 2. Kitabın içerisinde 9 bölüm bulunmaktadır. Her bölümde farklı bir kişinin hikayesi anlatılmaktadır. Bazı bölümlerde uzun uzadıya o bölümde o hikayeyi anlatıp en sonunda ee işte davut da böyle yaptı şöyle yaptı aslında güçsüzdü ama şöyle iyiydi diyip en son sayfada 3 cümlede kitabın başlığına bağladığı kısımlar vardır. Diğer bölümlerde ise hiç bu noktaya bağlamayıp tamamen başka bir şey anlatılmıştır. 3. Konunun bağından koparılan kısımlar da hiçbir şekilde detaylı irdelenmemiştir. Örneğin bir bölümde kişinin en iyi okuldansa ortalama okulda daha başarılı olacağını söylemiş. Tamam eyvallah güzel de kanıtlıyor belirli noktalarda. Peki ya bunu kim nasıl anlayacak ? O zaman kimler en iyi okullara gidip en iyi derecelere girecek? Bu gibi temel soruların cevaplarına da değinilmeden yavan bir araştırma ile bölümleri tamamlamıştır. Sonuç olarak kitabı hiçbir şekilde beğenmedim. Kendime aldığım en önemli ders ise bir kitabın arka kapağında eğer kitabı öven adını sanını bilmediğimiz new york times yazarları var ise o kitaptan hayır gelmeyeceği oldu. Nasıl bu kadar bu sitede yüksek puan aldı bilmiyorum ama benim için kitap adıyla para kazanan çöpoğlu çöp bir kitap oldu. Okumayın
Araştırma-İnceleme
David and GoliathMalcolm Gladwell · Little, Brown and Company Books · 2013514 okunma
Ufuk açıcı, zekice yazılmış bir araştırma kitabı..
2021 237. kitabı
Okunma: 26 Aralık 2021 20:57
Bu kitabı çok özgün bulmuş, severek okumuştum. Yine zamanım olsa okumak isterim hatta. Yanlış hatırlamıyorsam ilk okuduğumda puanı 7.5-8 civarındaydı. Bu kadar sevdiğim bir kitabın puanının bu kadar düşmüş olması beni yorum yazmaya itti aslında. Bu kitabın sevilmemesinin sebeplerinden biri aslında alakası olmamasına rağmen bir kişisel gelişim kitabı  olarak algılanması gibi geldi bana. Pek çok insan hem yazarın diğer kitabı Outliers'ı hem bu kitabı başarı hikayeleri anlatan yüzeysel bir kitap gibi görüyor ve o niyetle kitaba başlıyor gibi hissediyorum. Eğer öyle bir düşünceniz varsa, bu kitabın bir araştırma-düşünce kitabı olduğu konusunda baştan uyarmak isterim. Malcomn Gladwell'in neredeyse bütün kitapları bir konuda bir fikir ileri sürmesinden ve kitap boyunca bu fikri istatiksel bilgilerle, bilimsel araştırmalarla destekleyip, ispatlamaya çalışmasından oluşuyor. Karşı taraf olmadan tek kişinin gerçekleştirdiği bir münazara gibi düşünmek gerek bu yazarın kitaplarını. Bu kitapta savunduğu fikir de "Aciz görünen tarafın her zaman ön görüldüğü gibi başarısız olmayabileceği". Bunun her zaman bu şekilde olduğunu savunmuyor tabi. Ciddi Travmatik olaylar insanların başına geldiğinde aşılması gereken bir eşik olduğunu, sadece bu eşiği aşabilenlerin başarılı olabileceğini, yani hikayedeki Davut olabileceğini savunuyor. Örneğin bir yerde hapse giren birçok insanın çocukken travmatik olayları tecrübe etmiş insanlar olduğu bilgisini veriyor. Ancak eğer travmatik olayları tecrübe etmiş çocuklar tüm olumsuz ihtimallerden sıyrılıp, bu eşiği aşarlarsa (ki bu eşiği aşma ve mücadele süreci onları güçlü duruma getiriyor) tüm diğer kuvvetli savaşçıları yani Golyatları geride bırakıp bir Davut olma ihtimalinin artacağını savunuyor kitap. Üniversite örneğinde de, büyük denizdeki küçük
2017 8. kitabı
Kitabın tanıtım yazısını okuyup kişisel gelişim kategorisine koymak gibi bir yanlış yapmayın. Öyle bir izlenim verdiğini düşünuyorum çünkü. Kitap, tarihte örnekleri olan güçsüz görülenin güçlüyü yendiği fenomenlerden yola çıkarak olayı derinlemesine irdeleyip bilimsel bakış açısıyla yeniden yorumlamis, istatistiklerle olay desteklenmis ve inandırıcılık ciddi oranda artırilmis. Zaten Gladwell'in herhangi bir kitabini okumaniz yeterli. Hepsinde aynı akıcılığı bulur diğer kitaplarını da okumaya başlarsınız.
·276 syf.·
2025 74. kitabı
Malcolm Gladwell, bu kitabında herkesin bildiği Davut ile Golyat hikâyesini ters yüz ediyor. Zayıf gibi görünen Davut’un aslında dezavantajlı değil, güçlü yönlere sahip olduğunu savunuyor. Kitap boyunca da benzer örneklerle şunu sorgulatıyor: Gerçekten güçlü olan kim? Gladwell, tarihsel olaylar, psikolojik araştırmalar ve birey hikâyeleri üzerinden şu fikri işliyor: > “Avantajlı olmak her zaman avantaj değildir; dezavantajlar, doğru kullanıldığında güçlü yönlere dönüşebilir.” Öne Çıkan Konular ve Temalar: Avantajın paradoksu: İyi okullarda okumak, zengin olmak ya da güçlü olmak her zaman başarı getirmez. Kimler Okumalı? Kendi yolunu çizmeye çalışan bireyler Eğitimciler ve ebeveynler Başarı, güç ve toplum yapısı üzerine kafa yoran herkes Dezavantajların gücü: Disleksi gibi zorlayıcı durumların kişilere farklı avantajlar kazandırabileceği anlatılır. Toplumsal algının kırılması: Başarıya ulaşanların çoğu geleneksel yolları değil, farklı düşünme biçimlerini benimsemiş kişilerdir. Davut ve Golyat, klasik başarı kalıplarını kırmak isteyen herkes için güçlü bir kaynak. Gladwell, dezavantajların içindeki fırsatları görebilme yetisi kazandırıyor. Sadece bir motivasyon kitabı değil; aynı zamanda psikolojik ve sosyolojik sorgulamalarla dolu bir düşünsel yolculuk.
Alıntı
2019 3. kitabı
Okunma: 25 Şubat 2019 22:41
Aslında hayatımızda bize sunulan ya da sunulmayan her şey gelişimimize bir ivme kazandırmak, eksik yanlarımızdan tamam olmak için ve tamam olan yanlarımızın fazlalığı ile eksikliğe düşüp tamam olmak için ikram edilmiş olgulardır. Davut ve Golyat özellikle mevcut yaşamını başarılarını sorgulayan hayatını derin acılar kayıplar ve dezavantajlar ile yaşamak zorunda kalmış insanların yaşamları ve bunlarla nasıl baş ettiklerini samimi ve etkileyici bir biçimde aktarmış insanı hem düşündüren hem yüreklendiren bir kitap. Gladwel değindiği gerçek yaşam hikayeleri ve geçtiği coğrafyaların siyasi, politik ve tarihi olayları da objektif bakış açıları ile yorumlamış.
2019 17. kitabı
Okunma: 25 Temmuz 2019 15:34
Okuması kolay akıcı bir kitap. Konu birçok yönüyle incelenmiş ve birçok düşündürücü durum sunulmuş. Aklımda kalan bazı notlar; *abartılı gösterilen bir güç varsa, güçsüzlük kamufle ediliyordur. *çok başarılı olanların geçimişinde bir kısıt veya eksiklik vardır. Diğer açıdan ise zenginin çocuğu genel olarak hayatta başarısız olur. *güç meşru olmalıdır aksi taktirde ters etki doğurur.
Bilim
2025 12. kitabı
Okunma: 17 Eylül 2025 12:39
Tavsiye edeceğim bir kitap değil. Çok basit bir kaç hikaye ve ikinci yarısında gereksiz hikayeler ile dezavantaj olarak görülen durumların aslında avantaj olabileceğini anlatmak istiyor. Bu amaç için hikayeleri gereksiz bir şekilde uzatıyor.
2026 51. kitabı
Davut ve Golyat, Malcolm Gladwell’ın en akıcı ama aynı zamanda en tartışmalı kitaplarından biri sanırım. Yazardan daha önce Outliers ve The Tipping Point kitaplarını okuyup beğenmiştim, fakat Davut ve Golyat, benim için bu üçlü arasında en zayıfı olarak kaldı. Kitabın temel fikri şu: Hayatta “dezavantaj” gibi görünen şeyler bazen insanı daha güçlü hale getirebilir, “avantaj” gibi duran şeyler de aslında kişiyi kırılganlaştırabilir. Gladwell bunu anlatırken sadece teoriye yaslanmıyor; spor hikâyelerinden savaşlara, eğitim sisteminden kişisel trajedilere kadar birçok örnek kullanıyor. Kitabın en dikkat çeken bölümlerinden biri, tabii ki Davut ile Golyat hikâyesine getirdiği yorum. Gladwell, aslında Davut’un sanıldığı kadar güçsüz olmadığını söylüyor. Sapan kullanmanın o dönemde ciddi bir savaş becerisi olduğunu, yani Davut’un yakın dövüşe girmeden avantaj sağladığını anlatıyor. Kitabın genel yaklaşımını burada net şekilde görüyorsun: “Zayıf” görünen taraf bazen oyunun kurallarını değiştirerek kazanıyor. Bir başka etkileyici örnek ise disleksi yaşayan başarılı insanlar üzerine olan bölüm. Gladwell burada bazı insanların yaşadıkları zorluklar nedeniyle problem çözme becerilerinin geliştiğini anlatıyor. Özellikle girişimciler ve hukukçular üzerinden verdiği örnekler ilginçti çünkü insan ister istemez şu soruyu düşünüyor: “Eğer hayatları daha kolay olsaydı, yine aynı insanlar olabilirler miydi?” Ama kitap tamamen kusursuz değil. Bazen Gladwell’in örnekleri fazla genelleştirdiğini hissettiriyor kesinlikle. Bazı hikâyeler çok etkileyici olsa da “istisnalar üzerinden kural çıkarılıyor” duygusu oluşturuyor. Özellikle başarı hikâyelerinde, sosyal şartların veya şans faktörünün geri planda kalması biraz eksik hissettirdi bana. Yapılmamalıydı diye düşünüyorum. Yine de okunması
Gerçeklik %99’dur, Umut Satışı %1
2025 2. kitabı
Malcolm Gladwell’in David and Goliath kitabı, güçlü gibi görünenlerin aslında dezavantajlı, zayıf gibi görünenlerin ise avantajlı olabileceğini savunur. Hikâyeler çarpıcıdır; küçük David’in dev Golyat’ı alt etmesi gibi. Ama ben bu anlatının arkasındaki hakikate başka bir yerden bakıyorum. Evet, dezavantajlı koşullarda başarıya ulaşmış insanlar vardır. Yok değil. Ama bu örnekler istisnadır. Gladwell’in yöntemi genelde şudur: • Bir uç başarı örneği bulur, • Onu dramatik biçimde anlatır, • Sonra da “bakın bu bir modeldir” diye sunar. Ama bu model, geniş kitlelerin yaşadığı çetin hayat mücadelelerinin temsili değildir. Bugünün dünyasında: • Rekabet acımasızdır, • Algoritmalar fırsatları sınıfa göre dağıtır, • Sistem, çoğu zaman zayıf olanı un ufak eder. Ve gerçek şudur: Herkesin kendi taşını fırlatabileceği bir sapanı yoktur. Bazıları doğrudan devin hizmetine doğar. Ya “Ters U” Teorisi? Gladwell’in kitapta sıkça başvurduğu bir başka anlatı da “Ters U Teorisi”dir. Yani: “Her şeyin bir eşiği vardır; azı fayda etmez, ortası ideal, fazlası zarar verir.” Disiplin, para, okul mevcudu… Hepsini bu eğriyle açıklamaya çalışır. Bu teori, ilk bakışta anlamlıdır. Hatta Aristo’nun “altın orta” fikrini, ekonomideki “azalan marjinal fayda” kavramını andırır. Ama burada da bir sorun var: Bu eğri herkes için aynı değildir. Bir çocuk için 1000 lira “fazla para”ysa, başka bir çocuk için hâlâ “eksik kahvaltı”dır. Disiplinin fazlası kimi yerde şımarıklık doğurur, kimi yerde hayatta kalmak için zorunlu hale gelir. Ters U eğrisi, sanki herkes eşit başlamış gibi konuşur. Ama gerçek hayat böyle değildir. O eğrinin dışında, kırık dökük yollarda yürüyen milyonlar vardır. Gladwell’in niyeti belki iyidir:
Dezavantajı Avantaja Çevirmek
2022 96. kitabı
Okunma: 18 Aralık 2022 00:00
Yazarın tarzına hayran kaldıktan sonra her kitabını okumak istiyorsunuz. Çünkü farklı konuları birbirine bağlayarak ufkunuzu anlatmak istediği konuda açabiliyor. Bu kitabında da özellikle avantaj dezavantajı anlatmış. Ve koca dünya karşısında problemleriniz veya savaştığınız şeyler sizden büyük ise size yol gösterici olabilecek bir kitap diyebilirim. Çünkü Golyat örneğinden hükumet yönetimine kadar bir sürü açıklayıcı örnek var. Hepinize iyi okumalar dilerim.

Malcolm GladwellYazar · 10 kitap
Malcolm Gladwell, 1963 İngiltere doğumludur. İnşaat profesörü İngiliz bir baba ile Jamaikalı psikoterapist bir annenin oğlu olarak Kanada'da büyümüştür. Tarih öğrenimini tamamlayıp New York'a yerleşen yazar 1987-1996 yılları Washington Post'ta ekonomi, ve bilim konularında yazdı, bir süre de bu gazetenin New York Bürosu'nu yönetmiştir. 1996'dan bu yana The New Yorker dergisinin yazarları arasında yer alan Gladwell 2000'de yayınladığı Kıvılcım Ânı (The Tipping Point) ile çok büyük bir başarı yakalamış ve 2005'te yayınlanan Göz Açıp Kapayıncaya Dek (Blink) ile başarısını katlayıp İş Dünyasının itibar edilen bir gurusu haline gelerek 'Pazarlamanın Yeni Tanrısı' olarak anılmaktadır. Akademisyen değil gazeteci kökenli olan yazar işletmecilikte bilimsel devrimlere yol açan bakışıyla Peter Drucker'ı anımsatmaktadır.