Dehşet Gecesi

İnkılâp Ve Aka Kitabevleri
Sıralamalar

2023 26. kitabı
Okunma: 23 Mart 2023 00:53
DEHŞET GECESİ Kerime Nadir Azrak 5 Şubat 1917 - 20 Mart 1984 İlk romanını henüz 19-20 yaşlarındayken kaleme almış, elli yıla yaklaşan yazarlık hayatında kırktan fazla romana imza atmış, kitapları 30'lu yıllardan 80'li yıllara dek baskı üstüne baskı yapmış; kitaplarının toplam baskısı beş milyonu aşmış bir yazar! Üstelik bugünkü gibi sınırsız tanıtım imkanlarının mevcut olmadığı, popüler yazarların kitaplarının ajanslar tarafından pazarlanıp marketlerin manav reyonlarında satılmadığı, okur sayısının sınırlı olduğu dönemlerde!... Kerime Nadir'in romanlarının çoğu filme alınmış ve sinemada da ciddi bir izleyici kitlesine ulaşmıştır. Bazı romanlarını etkisi geniş kitleleri uzun süre ilgisini çekmiş;örneğin "Hıçkırık" romanının yayınlanmasından sonra yeni doğan kız çocuklarına Nalan ya da Handan, erkek çocuklarına Kenan isimleri verilmiş. Aynı durum "Funda" yayınlandığında da söz konusu olmuş, sadece yeni doğan kız çocuklarına değil, restoranlara, pastanelere bile "Funda" ismi verilmiştir. Kerime Nadir hakkında bilgi araştırken ilginç bir yer keşfettim. 1990 yılında kurulan, yerli ve yabancı kadın yazarların kitaplarından oluşan 15bin kitabın üzerinde bir koleksiyona sahip olan bir yer. Ödünç kitap vermiyorlar, ama bizzat gidip araştırma yapmanıza izin veriliyor. Kadın Eserleri Kütüphanesi ve Bilgi Merkezi Bu yerin web sitesi: kadineserleri.org Dehşet Gecesi Türk edebiyatının korku türündeki ilk örneği olan "Dehşet Gecesi" Aşk romanlarının yazarı Kerime Nadir'in başarılı bir denemesi. Yazar, bu türde de başarılı işler çıkarabileceğinin ve potansiyelinin olduğunu gösteriyor bize. Bu türde başka eserler vermemiş olması yazık. O dönem okurları pek tutmamış olabilir. Bram Stoker'ın Dracula yapıtından esintilerin olduğu, başarılı bir yapıt. Nişanlısına, uzak
2016 39. kitabı
bir kere bu kitaba sahip olduğum için çok mutluyum..bram stoker -dracula misali bir kitaptır kendileri ve türünün ender örneklerinden biridir..olurda elinize geçersee mutlaka okuyun derim nacizane..
Şiddetle tavsiye edilir.
2024 150. kitabı
Okuma niyetinde olanların kararını etkilemesi için bu incelemeyi yapıyorum. Zira ben kitabın basit isminden dolayı okumaktan vazgeçiyordum. -DEHŞET GECESİ- Hikayemizi kitabımızın ana karakteri olan Mümtaz'ın dilinden okumaktayız. Mümtaz gazetede haberler yazan biridir. Iraklı petrol zengini biri Hakkari'de Cilo dağına bir otel yapar ve bu otelin tanıtımını yapması için Mümtaz beyi otel açılışına davet eder. Mümtaz bey Hakkari'ye doğru tren seyahatine başlar. Yolda okumak üzere yanına, genç bir yazarın gazetede tanıtılması için ilettiği ‘Kızıl Puhu’ adlı bir romanı almıştır. Yazarın iddiasına göre romanda yazanlar başından geçen gerçek olaylara dayanmaktadır. Mümtaz beyde bu romanı incelemek üzere okumaya başlar. Not: kitabın büyük bir bölümünü gazetecinin incelemek için okuduğu kitap doldurmaktadır. Şimdi devamına geçelim. Mümtaz bey okumaya başladığında Kitap şimdiden itibaren 'Kızıl Puhu' isimli romandan devam etmektedir. -KIZIL PUHU- Kitabın gidişatı olayların gerçek olduğunu söyleyen Cengiz'in gözünden işlenmektedir. Cengiz'in eşinin bir akrabası düğün hediyesi olarak büyük bir servet hediye edeceğini söyler. Bu hediyeyi alması içinde Cengiz ve eşini bulunduğu Cilo dağına davet ederler. Cengiz yanlız başına -eşi neden kendisiyle gitmedi bilinmiyor- hediyeyi almak üzere Cilo dağına yolculuğa başlar. Yolda başına türlü müsibetler gelir. Malikâneye varana kadar kendisinin orayaya gitmemesini söyleyen bir çok kişiyle karşılaşır. Ama hediye edilecek servet Cengizin gözlerini kamaştırmıştır. Oraya vardığında ise buna pişman olacaktır. Karşısında eşi durmaktadır. Yada eşinin ikizidir. İkisini ayır etmek imkansızdır. Burada işlerin ters gittiğini anlamıştır. Ama artık geri dönüşü olmak bir yola girmiştir. Not: Bu incelemeyi okuyan kişi şuana kadar okudukların kitabın
Kızıl Puhu Malikânesi
2024 38. kitabı
Okunma: 08 Mart 2024 00:23
«Size göndermek cesaretinde bulunduğum bu kitap, benim başımdan geçmiş olan müthiş bir maceranın hikâyesidir. Baştan sona kadar yaşanmış, gerçek bir olaydır. İnsanlık Âlemine büyük bir ibret dersi olacak hakikatleri ortaya koyması bakımından, onu çok enteresan bulacağınızı ümit ediyorum. Gazetenizde yayınlayacağınız küçük bir kritikle onu okuyuculara tanıtmanızı saygılarımla rica ederim. Cengiz» Cengiz'in yazıp gönderdiği bir kitap... Kitabı okuyan ve aynı şeyleri yaşayan Altınışık gazetesi sahibi Mümtaz Evren. Cengiz tımarhanede, Gazeteci hastanede... Fantastik gerilim korku...
2019 59. kitabı
Okunma: 04 Ağustos 2019 15:36
Nişanlısına kalan mirası almak için kuş uçmaz kervan geçmez bir dağ başına gitmek zorunda olan bir gencin yaşadığı dehşetengiz olaylar ve onun etkisinde kalan bir gazeteci. Kaybolan yazılar, canlanan portreler, hortlaklar, gündüz görünmeyenler... Fantastik bir roman. Gece tek başınıza okumayın sakın!
Dehşet GecesiKerime Nadir · İnkılâp Ve Aka Kitabevleri · 1984148 okunma
Kendine özgü bir masal...
2023 186. kitabı
Okunma: 05 Ekim 2023 20:25
Peri masalı ile fantastik kurgulanmış bir öykü arasına sıkışmış farklı, orjinal bir eserdi. Kerime Nadir'den okuduğum her kitap birbirinden farklı özelliklerde. Korku, gerilim ve gizem ile işlenmiş bu deneyimi çok severek okudum.
Gizemceden Seçmeler
2021 52. kitabı
Okunma: 01 Ekim 2021 19:53
İlk Türk korku kitabı olduğu iddia ediliyor Carmilla ve Dracula avrupa kültürücü için neyse Dehşet Gecesi de bizim için odur ilk vampir ve korku romanımız olduğu iddia ediliyor. Ekim ayı Halloween ayı olduğu için korku ve gerilim kitaplarına başlıyorum bu yılın ilk ekim ayı kitabını ilk korku kitabımızla açmak istedim iyi ki böyle doğru karar vermişim kitapta var olan o atmosfer ve korku size kendisini çok rahat bir şekil de hissettirecek tek pişmanlığım neden daha önce başlamadığım oldu gönül isterdi ki bir çok türk yazarımız Kerime Nadir’den etkilenerek ilham alıp romanlar yazsaydı saçma sapan cin furyalarına girip gülünç durumlarda olmasaydık keşke… Kitabın konusu bir gazeteci trende yolculuk yaptığı zaman kendisine gerçek bir olay olarak gelen kitabı okumakla başlıyor gazeteci sonra fark ediyor ki okuduğu kitapta söz edilen yer kendi gideceği yerdir ve başına bir çok şeyler gelecektir. Kitap cadı ve vampir romanı ben gayet severek okudum vampir kitaplarını seviyorsanız kesinlikle okumalısınız kitabın bir Türk ve bir kadın tarafından yazılması çok onur verici bir durum.
2020 24. kitabı
Okunma: 20 Aralık 2020 11:32
1958 yılında yazılan bu roman ülkemizin ilk korku romanlarından biri olarak kabul ediliyor. Kerime Nadir de bu türde eser üreten ilk yazarlarımızdan biridir. Dönemine göre değerlendirdiğimizde gurur duyulacak bir iş olduğunu söyleyebilirim. Keşke bu ivmeyle devam edilseymiş diye düşündüm. Maalesef ülkemizde korku-gerilim türü hak ettiği değeri görmüyor ve “aşağı” bir tür olarak nitelendiriliyor. Kerime Nadir yıllar yıllar öncesinden ders niteliğinde bir kitap sunuyor böyle düşünenlere. Kitabın konusu günümüz için klasik görünse de dönemi için yeni sayılabilirdi. Kitapta beni en çok etkileyen kısım kurgusu oldu. İç içe hikayeler şeklinde ilerleyen roman bunu çok başarılı bir şekilde sunuyor. Türü sevin, sevmeyin mutlaka okumanız gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. 60 sene önce bir kadın Türk yazarın böyle bir eser yazdığını bilmek bile yüzümü güldürdü.
2022 54. kitabı
Şimdiye kadar bu kitabı okumadığım için pişmanım ancak yine de zamanlaması manidar oldu. Dağ başında ve fırtınalı bir havada, bir gecede okudum ve çok çok beğendim. Hiç abartmayacağım eğer Lovecraft ve Poe bu topraklarda yaşıyor olsaydı muhtemelen ortaya böyle bir eser çıkardı. Kerime Nadir büyük bir yazar olmanın dışında, büyük bir korku üstadı bana kalırsa. Ne yazık ki o zamanki şartlarda -1950'lerde- aşk romanları çok daha fazla satış yaptığı için bu tarza yönelememiş. Keşke birkaç şahane eser daha bırakabilseydi bizlere.
2022 2. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2022 23:25
yorum yapmaktan geri duruyorum. ancak ve ancak yazarın duygu geçişleri kuvvetli. o yüzden diğer kitapları muhakkak değerlendirilmeli. o zamana göre değerlendirmiş olsak bile yükseklerde bir kurgu değil. korkuya dair bir esame yok ancak şöyle bir bakınca yadsınamaz bir doğallığı var anlatımın. bazı kısımlarda ekstra doğallaşma çabasını saymazsak bu da oldukça hoş karşılanacak biçimde. ancak başka eserlerine bakılmalı. saygım sonsuz ancak kitap "o değildi."

Kerime NadirYazar · 43 kitap
İstanbul'da doğan Kerime Nadir, Saint Joseph Fransız Kız Lisesi'ni bitirdi. Şiir yazmaya başlamasının ardından ilk öyküleri Servet-i Fünun, Uyanış, Yarımay gibi dergilerde yayımlandı. Düz yazı türündeki çalışmaları Aydabir, Yedigün, Hayat dergilerinde çıktı. 40'tan fazla roman yazan Nadir'in konuları, genellikle kırık aşklar üzerine oldu. Hıçkırık adlı romanında Mustafa Tosun'u ve eşi Üftade hanım'ın yaşamöykülerini konu edindiği sanılmaktadır. 30 civarında eseri senaryolaştırılarak sinema filmi çevrildi. "Yazarlığını topluma ve gerçeklere sırt çevirerek kendi dünyasında sürdürmekle" eleştirilmesinin yanı sıra; okuma sevgisi aşıladığı yönünde olumlu yorumlara da hedef olan yazar; uzun yıllar Maçka Palas'ta kalmıştır. Bazı romanları yabancı dillere de çevrilen Nadir'in romanları 5 milyondan fazla satış yapmıştır.